Wpisy z tagiem: figi

piątek, 21 kwietnia 2017

Puszyste, tureckie ciasto z suszonymi figami i orzechami. Smakuje doskonale. Jest wilgotne, aromatyczne i delikatne. Miks smaków - to tutaj bakalie mieszają się z cynamonem, razem smakując cudownie. Łatwe i szybkie do zrobienia. Polecam :)

PS Polecam stronę http://gieciewalcowanie.pl/ - profesjonalna, plastyczna obróbka metali w technologii CNC. Szeroko pojęta obróbka metali, różnymi technikami :)

 


Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki na ciasto:

  • 190g mąki pszennej
  • 200g cukru
  • 250g margaryny
  • 3 jajka
  • 220ml wody
  • 10 suszonych fig
  • 80g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu

 

+

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 75 ml kremówki

 

Orzechy i figi drobno pokroić, odłożyć.

Do garnuszka wlać wodę, dodać posiekaną margarynę, cynamon i podgrzewać, mieszając, aż margaryna się roztopi, masa ma być bardzo gorąca. Zdjąć z ognia, dodać figi, wymieszać i odstawić do wystudzenia (może być letnie).

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i wymieszać łyżką, dodać orzechy i mieszankę z figami, wymieszać łyżką.

Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 20 x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60-65 minut, w połowie pieczenia wierzch ciasta przykryć folią aluminiową. Wystudzić. Udekorować polewą czekoladową. Smacznego :)

Polewa czekoladowa - W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia.

 


poniedziałek, 06 października 2014

Figi jedzone na surowo mają dosyć specyficzny smak, ja je lubię, chociaż jakąś wielką fanką nie jestem. Co innego dżem figowy, ten wyjadam łyżeczką prosto ze słoiczka ;) Smakuje rewelacyjnie, słodziutki, z cytrynową nutką... Jeden z lepszych jakie jadłam. Polecam! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 500 g czarnych fig
  • 75 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g brązowego cukru

 

Figi umyć i osuszyć. Pokroić każdą na 7-8 części. Przełożyć do garnka, dodać wodę, sok z cytryny i cukier. Odstawić na około 2 godziny, aż skóra owoców zmięknie.

Po tym czasie owoce zagotować i smażyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 

Przełożyć do wyparzonych słoików, można pasteryzować. Smacznego :)

13:14, ewa_ciasteczkowakraina , Przetwory
Link Komentarze (36) »

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria