Wpisy z tagiem: konfitura/dżem/powidła

sobota, 10 czerwca 2017

Ciasto, które bardzo szybko znika, kawałek po kawałku ;) Kolejny przepis znany z dzieciństwa, teraz chyba nieco zapomniany, ale jak miło się wraca do tych smaków! Też lubicie? Puszyste, czekoladowe ciasto przełożone dżemem z kwaśnych owoców, gruba warstwa śmietankowego kremu i czekoladowa polewa, pyszotka :) Polecam!

PS drewnolandia.pl - altany ogrodowe i domy z drewna zaprojektowane z myślą właśnie o Tobie, koniecznie sprawdz ;)

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki zimnej wody

 

Krem śmietanowy:

  • 1 l śmietany kremówki
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny

+

  • dżem z czarnej porzeczki
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 1/4 szklanki kremówki
  • 50 ml wódki lub spirytusu

 

Mąkę przesiać  z kakao i proszkiem do pieczenia.


Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno ze szczyptą soli, następnie porcjami dodawać wodę i cukier cały czas ubijać. Do ubitych białek dodawać żółtka, później, łyżka po łyżce dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.

Gotowe ciasto przełożyć do blachy o wymiarach 22 x 32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.

Żelatynę rozpuścić w 125 ml gorącej wody i ostudzić.

Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Odłożyć około 8 łyżek ubitej śmietany do dekoracji (włożyć do lodówki). Do pozostałej śmietany dodać przestudzoną, ale nadal płynną żelatynę, zmiksować na gładko.


Pierwszy blat ciasta nasączyć wódką i posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć krem śmietankowy, przykryć górnym plackiem. Lekko docisnąć.

Kremówkę zagotować w rondelku, zestawić z ognia i do gorącego wsypać połamaną czekoladę, odłożyć na 2-3 minuty, po tym czasie dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić i jeszcze płynną polewę wyłożyć na ciasto.

Gotowe ciasto włożyć do lodówki na minimum dwie godziny. Przed podaniem udekorować  bitą śmietaną. Smacznego :)

 


poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Ciasto, w którym wszystkie warstwy idealnie się ze sobą komponują. Najlepsze na drugi, a nawet trzeci dzień po zrobieniu. Nam smakuje bardzo :) W końcu połączenie kruchego ciasta, sezamu, kokosu, kwaśnego dżemu i chałwy musi smakować dobrze, prawda? :) Ciasto nie jest ani trudne ani specjalnie pracochłonne. Polecam bardzo! :)

PS Jeśli budujesz dom i stawiasz na nowe technologie i ciekawe rozwiązania termoparapety są idealne dla Ciebie :) To profile podokienne stosowane w nowoczesnym budownictwie, warto zastanowić się nad takim rozwiązaniem.

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

 

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części. Rozłożyć je 2 blaszkach o wymiarach 25 x 35 cm, wyłożonych papierem do pieczenia, odstawić.

Składniki na masę sezamową:

  • 1 szklanka sezamu
  • 1/4 szklanki cukru
  • 40 g masła
  • 2 łyżki miodu

 

Na patelni rozpuścić masło z miodem i cukrem, dodać sezam. Przesmażyć, cały czas mieszając. Wyłożyć na jedną część surowego ciasta.  

Składniki na masę kokosową:

  • 2/3 szklanki cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • 1 słoik kwaśnego dżemu

 

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, nadal miksować. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie połączyć.

Drugie surowe ciasto posmarować dżemem, na to wyłożyć masę kokosową.

Oba placki piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 20 minut. Wystudzić i wyjąć z blaszki.

Składniki na masę chałwową:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g chałwy waniliowej
  • 125 g miękkiego masła

 

Chałwę pokruszyć, dodać cukier i masło. Całość bardzo dokładnie zmiksować.

Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą chałwową, na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem. Najlepsze na drugi dzień. Smacznego :)

środa, 22 lutego 2017

Obłędne pączki, nawet na drugi dzień są mięciutkie, delikatne i przepyszne :) Są bardzo lekkie, do ich przygotowania najlepiej użyć ziemniaków z poprzedniego dnia. Moje z konfiturą różaną (ulubione!), ale możecie nadziać je dowolnie :) Polecam!

PS Zainteresowane osoby zachęcam do poznania tematu system crm :) To system informatyczny i postawa marketingowo-sprzedażowa.

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g ugotowanych, utłuczonych ziemniaków
  • 50 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 80 g masła, roztopionego
  • 60 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży lub 12 g  suchych
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka wódki lub ekstraktu z wanilii

+

  • cukier puder
  • ulubione nadzienie
  • tłuszcz do smażenia

 

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).

Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec wlać płynne masło. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, około 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, chwilę wyrbiać. Formować ręcznie - odrywać kawałki ciasta, odważyć około 50 g na każdy pączek, uformować kulki, następnie odłożyć je na ręczniczek. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości, na około 20 minut,  pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte.

Wyrośnięte pączki smażyć w oleju rozgrzanym do temperatury 175 stopni, po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Nadziewać ulubioną konfiturą.

Przed podaniem polukrować. Smacznego :)

niedziela, 05 lutego 2017

Śniadanie na bogato, niewyobrażalnie dobre... W życiu bym nie przypuszczała, że połączenie grillowanego mięsa, rukoli, czosnku i słodkiego sosu może tak smakować :) Każdy składnik kanapki już osobno smakuje wyśmienicie, jeśli połączymy je w całość wtedy efekt smakowy murowany. Najlepszą sprawą jest tutaj sos - połączenie bardzo zdrowego, słodkiego dżemu z rokitnika, wytrawnego, białego wina i orientalnego curry :) Bajka, spróbujcie koniecznie :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

Grillowany kurczak:

  • 250 g piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżki curry
  • szczypta soli

 

Sos:

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1,5 łyżki curry
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki dżemu z rokitnika
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

 

Rukola z czosnkiem:

  • 1 garść rukoli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy

 

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć szczyptą soli i curry.

Mięso smażyć  na patelni grillowej, bez tłuszczu. Obok położyć skropiony oliwą, nieobrany czosnek. Grillować do miękkości.

Sos - olej kokosowy roztopić na patelni, zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wsypać curry i smażyć przez około 3-4 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy, wino i dżem z rokitnika. Gotować na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Wystudzić.

Majonez połączyć z jogurtem naturalnym, dodać wystudzony sos, wymieszać. Dodać kawałki grillowanego kurczaka, połączyć.

Pieczony czosnek wycisnąć, połączyć go z oliwą. Rukolę polać oliwą z czosnkiem, dokładnie wymieszać.

Bułkę lekko podpiec, położyć na jej dolnej części kurczaka z sosem, na nim rukolę, przykryć wierzchem bułki. Smacznego :)

 



wtorek, 31 stycznia 2017

Dobrze jest rozpocząć dzień od pożywnego, smacznego śniadania, a gdy jest to na dodatek śniadanie na słodko... Mmm, lepszego poranka nie można sobie wyobrazić ;) Ten omlet to uczta dla podniebienia - z wyraznie wyczuwalną nutą wanilii i rumu, puszysty i aromatyczny, podany delikatnie oprószony cukrem pudrem i z kleksem pysznego dżemu. Myślę, że i Wy się nim zachwycicie, polecam :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 g twarogu
  • 125 ml śmietany 12%
  • otarta skórka z 1 cytryny lub pomarańczy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 kieliszek rumu 
  • olej kokosowy

+

  • dżem z czarnego bzu
  • cukier puder do oprószenia

 

W misce zmiksować twaróg, śmietanę, obie mąki, skórkę z cytrusów, żółtka i cukier. Dodać rum, wymieszać i odłożyć na około 10-15 minut.

Białka bić na sztywno ze szczyptą soli.

Ubite białka bardzo delikatnie wmieszać do przygotowanej wcześniej masy.

Na patelni rozgrzać 1-2 łyżeczki oleju kokosowego, wylać ciasto, przykryć je przykrywką i smażyć przez około 5-6 minut na jasnobrązowy kolor.

Przy pomocy dużego talerza omlet obrócić na drugą stronę, smażyć przez kolejne 4 minuty. 

Usmażony omlet "pokroić" za pomocą widelców.

Podawać gorący, oprószony cukrem pudrem i kleksem dżemu z czarnego bzu 100% Łowicz. Smacznego!

 



piątek, 27 stycznia 2017

Przepyszny tort naleśnikowy, bezglutenowy ;) Przełożony delikatnym twarożkiem i dżemem Łowicz 100% o smaku czarnego  bzu. Udekorowany świeżymi owocami. Torcik nie jest wysoki, ale kawałek sprawi, ze Wasze brzuszki będą zdrowo najedzone i szczęśliwe :) Dzięki płatkom same naleśniki mają lekko orzechowy posmak... Musicie spróbować, polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki (12 sztuk):

  • 125 g kaszy jaglanej
  • 60 g płatków owsianych
  • 4 łyżki maki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • szczypta soli

+

  • 1 opakowanie twarożku 
  • 1 słoik dżemu 
  • borówki amerykańskie
  • wiórki kokosowe

 

Suchą kaszę jaglaną i płatki owsiane zemleć na gładką mąkę.

Obie mąki przesiać do dużej miski, dodać resztę składników i zmiksować na gładko. Odłożyć na około 15 minut.

Rozgrzać nieprzywierającą, teflonową patelnię, smażyć z obu stron na złoty kolor.

Odłożyć 1-2 naleśniki, posmarować je dżemem i zawinąć.

Pozostałe naleśniki układać na paterze na kształt tortu, na każdy naleśnik wykładać 2 łyżeczki serka twarożkowego i 3 łyżeczki dżemu z czarnego bzu. 

Odłożone naleśniki pokroić na 4-5 części, układać je pionowo na górze tortu. Udekorować borówkami i kokosowymi wiórkami. Odstawić na około 45 minut. Smacznego :)

 



piątek, 07 października 2016

Voila, oto i on - pijany kokosowiec w nieco lżejszej wersji :) Znacie już to ciasto w innym wydaniu, dzisiaj mała odmiana :) Na biszkopcie, z pyszną kokosową masą z dodatkiem malibu, przełożone kwaśnym dżemem dla urozmaicenia smaku. Całość wypadła doskonale. Polecam :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać, łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką. 

Dno formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Przekroić na dwie części.

 

Masa kokosowa:

  • 200 g masła
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 250 ml likieru kokosowego
  • 200 g cukru

+

  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego

 

Kokos i kaszę połączyć, zalać wódką, przykryć i wstawić na noc do lodówki.

Masło miksować z cukrem przez kilka minut, dodać kokos, połączony z kaszą i jeszcze chwilę miksować, tylko do połączenia składników.

Pierwszy spód ciasta posmarować połową dżemu z aronii, wyłożyć cały krem, wyrównać. Drugi placek ciasta posmarować pozostałym dżemem i ułożyć go na wierzchu, lekko dociskając. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez około 12 godzin. 

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Ciasto najlepiej smakuje podane w temperaturze pokojowej. Smacznego :)

poniedziałek, 25 lipca 2016

Lekkie, orzeźwiające ciasto z wyczuwalną nutką kwaskowatych malin. U mnie na biszkopcie, można je jednak zrobić na gotowych biszkopcikach, wtedy nie trzeba włączać piekarnika, co przy tych upałach ma swoje plusy ;) Dla wielbicieli malin i nie tylko, polecam, bo smakuje naprawdę fajnie :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka oleju

 

Masa malinowa:

  • 900 ml konfitury malinowej
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 galaretka z owoców leśnych
  • 400 ml wrzącej wody

 

Malinowa pianka:

  • 2 opakowania śnieżki
  • 500 ml mleka
  • 2 galaretki malinowe
  • 350 ml wrzątku 
  • 500 g malin

 

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać wodę i olej, połączyć. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i dokładnie wymieszać, tylko do połączenia składników.

Spód formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Dwie galaretki rozpuścić we wrzątku i odłożyć do wystudzenia. Konfitury wymieszać tak,by miały jednolitą konsystencję, wlać do nich galaretkę. Lekko tężejącą masę przełożyć na biszkopt i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Pozostałe galaretki rozpuścić w 350 ml wrzącej wody, wystudzić, aż będą całkiem zimne. 

Mleko zmiksować ze śnieżkami, aż będą miały konsystencję ubitej kremówki, dodać zimną, płynną galaretkę, zmiksować, tylko do połączenia składników. Do masy dodać maliny, masę delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć na ciasto. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

sobota, 07 maja 2016

Bardzo popularne ostatnio, pyszne i proste w wykonaniu ciasto, które z pewnością zachwyci Waszych domowników i gości :) Delikatne, niezbyt słodkie i bardzo ładnie prezentuje się na stole. Najważniejsze, by do ciast użyć dojrzałych, żółtych bananów, z nimi smakuje ono najlepiej :) Bardzo polecam! 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2,5 łyżki kakao
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju

 

Masa śmietanowa:

  • 350 g serka mascarpone
  • 600 ml śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru 

+

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1/2 słoiczka dżemu brzoskwiniowego
  • 5 długich bananów
  • sok z 1 cytryny
  • 75 g gorzkiej czekolady

 

Jajka ubijać z cukrem przez około 5-6 minut, na jasną i puszystą masę. Dodać wodę i olej, jeszcze chwilę miksować.

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do masy jajecznej, zmiksować, tylko do połączenia składników. 

Dno formy o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przeciąć na dwie części.

Pierwszy blat biszkoptu ułożyć w blaszce, posmarować dżemem brzoskwiniowym, odłożyć. 

Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzącej wody, odstawić do stężenia. 

Gdy galaretka będzie miała tężejącą konsystencje, obrać banany, przekroić je na pół i skropić sokiem z cytryny. Przygotowane banany ciasno ułożyć na biszkopcie, tak, by cały był przykryty. 

Na banany wylać tężejącą galaretkę, ciasto włożyć do lodówki na około 2-3 godziny. 

Kremówkę ubić na sztywno z mascarpone i cukrem pudrem. 3/4 masy wyłożyć na stężoną galaretkę, wyrównać i przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć. Pozostałą masę rozsmarować na biszkopcie, wierzch posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

czwartek, 10 grudnia 2015

Ciasto, po którym nie radzę wsiadać za kierownicę ;) Pyszne, półkruche blaty przełożone mocno alkoholową masą kokosową i konfiturą z aronii, która świetnie podkreśla smak całego ciasta. Zjedzone niemal natychmiast, w towarzystwie przyjaciół, których zaprosiliśmy na seans filmowy, oglądanie telewizji on-line jest taką naszą małą tradycją, szczególnie odkąd odkryliśmy http://goldvod.tv/, duży wybór, w tym także nowości, to lubimy! :) Samo ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia, a przy tym przepyszne. Wiórki kokosowe moczyłam w domowym likierze kokosowym, przez co masa, mimo wszystko, ma delikatniejszy smak :) Polecam!

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 250 g margaryny
  • 4 żółtka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej 
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa kokosowa:

  • 200 g masła
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 250 ml likieru kokosowego
  • 200 g cukru

+

  • 1 słoiczek dżemu z aronii/porzeczki

 

Kokos i kaszę połączyć, zalać wódką, przykryć i wstawić na noc do lodówki.

Margarynę posiekać na mniejsze kawałki, dodać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia i cukier. Rozcierać miedzy palcami, aż zrobi się delikatna kruszonka. Dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około godzinę. 

Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części, upiec osobne placki w formie o wymiarach 21 x 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, przez około 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzić.

Masło miksować z cukrem przez kilka minut, dodać kokos, połączony z kaszą i jeszcze chwilę miksować, tylko do połączenia składników.

Pierwszy spód ciasta posmarować połową dżemu z aronii, wyłożyć cały krem, wyrównać. Drugi placek ciasta posmarować pozostałym dżemem i ułożyć go na wierzchu, lekko dociskając. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez około 12 godzin. 

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Ciasto najlepiej smakuje podane w temperaturze pokojowej. Smacznego :)

 

 
1 , 2 , 3

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria