Wpisy z tagiem: jeżyny

czwartek, 25 sierpnia 2016

Przepyszne ciasto, powiem więcej, nie pamiętam kiedy jadłam tak dobry sernik ;) Idealne kruche ciasto i gęsta masa sernikowa a do tego mnóstwo świeżych, sezonowych owoców... Brzmi pysznie, prawda? ;) Jestem pewna, że smak tego sernika zachwyci Was równie mocno jak i mnie. Polecam! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 175 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g miękkiego masła
  • 75 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego

 

Masło posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, aż zacznie przypominać kruszonkę. Przełożyć do miski, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut.

Po wyjęciu ciasta z lodówki połowę kruszonki wysypać do formy o średnicy 23 cm, uprzedni wyłożonej papierem do pieczenia (spód). Dociskając, wylepić dno tortownicy. Podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.

 

Masa serowa:

  • 500 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie
  • 250 g mascarpone
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
  • 450 g owoców ( u mnie jeżyny, porzeczki i maliny)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

W misce umieścić twaróg, mascarpone, jajka, mąkę pszenną, cukier i ekstrakt cytrynowy, zmiksować tylko do połączenia składników. 

Owoce oprószyć mąką ziemniaczaną, delikatne wmieszać je do masy serowej. 

Na podpieczony spód wyłożyć masę serową z owocami, posypać resztą kruszonki. 

Piec w temperaturze 175 stopni przez około 50 minut, wystudzić w piekarniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

11:05, ewa_ciasteczkowakraina , Serniki pieczone
Link Komentarze (24) »
piątek, 05 lutego 2016

Pomysł na weekendowe ciasto :) Skusił mnie w tym cieście przede wszystkim jego nietypowy, oryginalny spód. Nie zawiodłam się, całe ciasto smakuje doskonale. Masa serowo-śmietanowa, niezbyt słodka, co świetnie komponuje się z słodkim spodem. Całość wieńczy jeżynowa, delikatnie kwaskowata galaretka. Dawno nie jadłam tak dobrego ciasta, skradło moje serce

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na spód:

  • 230 g sucharków
  • 400 g nutelli

 

Masa serowa:

  • 400 g śmietany kremówki
  • 500 g twarogu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody

 

Wierzch:

  • 400 g jeżyn (mrożonych lub świeżych)
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych

 

Sucharki zmiksować w blenderze, powinny mieć strukturę bułki tartej. Dodać delikatnie podgrzaną nutellę. Całość dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozprowadzić masę, wyrównać. Schłodzić w lodówce.

Masa serowa - Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, dodać twaróg i delikatnie połączyć. Wlać rozpuszczoną żelatynę i chwilę razem zmiksować. Masę wyłożyć na warstwę sucharkowo-nutellową. Ponownie wstawić do lodówki.

Wierzch - Jeżyny delikatnie rozmrozić, zmiksować. Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody, połączyć ze zmiksowanymi owocami. Odstawić do lekkiego stężenia, następnie wylać ją na masę serową. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 

 

U dziewczyn też pysznie, zajrzyjcie koniecznie :)

http://izioni-smaki.blogspot.com/2016/02/ciasteczka-z-nutella.html

http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/02/paczki-pieczone-z-nutella.html

poniedziałek, 23 listopada 2015

Dzisiaj znowu mam dla Was ciasto ;) Myślę, że kolejne wpisy będą już bardziej świąteczne, teraz jeszcze kruchy, czekoladowy placek z masą kokosową i jeżynami, które latem, przezornie zamroziłam ;) Masa rozpływa się w ustach :) Tym ciastem uczciliśmy koniec remontu, uff, wreszcie! Ostatnim etapem była wymiana kilku okien i zakup osuszacza powietrza. Strasznie wilgotno mieliśmy w domu, a wiadomo, ze nadmiar wilgoci bardzo negatywnie wpływa na nasze zdrowie. Na rynku dostępnych jest wiele modeli urządzeń, które po włączeniu ściągają wodę z powietrza. Wybraliśmy jeden z bogatej i urozmaiconej oferty http://www.osuszacze.watersmile.pl/ i jak na razie jesteśmy zadowoleni. W końcu o swoje zdrowie trzeba dbać, szczególnie gdy ma się skłonności do alergii ;)

 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa kokosowa:

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 125 g wiórków kokosowych
  • 500 g śmietany 18%
  • 2 szklanki jeżyn

 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao. Dodać miękkie masło i wcierać je w sypkie składniki, aż utworzy się drobna kruszonka. Kolejno dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Uformować w kulę i podzielić na 2 równe części. Jedną schłodzić w lodówce, a drugą włożyć do zamrażalnika na około 40 minut.

Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć je na dno tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Podpiec w 200 stopniach przez około 15 minut. 

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować kolejne kilka minut. Dodać śmietanę i budyń wymieszany z mąką ziemniaczaną i kokosem. Miksować na wolnych obrotach do połączenia składników. 

Masę kokosową wylać na podpieczony spód, na niej ułożyć jeżyny (nie trzeba ich rozmrażać).

Wierzch ciasta posypać ciastem z zamrażarki, startym na tarce o grubych oczkach. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut. Smacznego :)

czwartek, 17 września 2015

Kolejne do kolekcji, pyszne lody jeżynowe :) Niemal identyczne, jak znane Wam już lody jagodowe, równie wspaniałe i łatwe do zrobienia. Osłodziły mi samotny dzień, spędzony na zapoznawaniu się z ofertą https://www.autoid.pl/rozwiazania/automatyzacja-w-procesach-produkcyjnych/34-rozliczanie-produkcji-optymalizacja-produkcji-rozliczania-zlecen-produkcyjnych, firmy, która jak nikt inny zna się na dostarczaniu produktów do automatycznej identyfikacji i osób i samochodów oraz pracowników, myślę, że będzie mi to potrzebne w pracy, którą, mam nadzieję, niedługo podjąć ;)

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki:

  • 2 szklanki jeżyn
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka
  • 375 ml śmietany 30%

 

Jeżyny zagotować z cukrem i solą, dusić na małym ogniu przez około 5 minut. Owoce rozgnieść widelcem, odłożyć do wystudzenia.

Masę jeżynową zmiksować z mlekiem, dodać zimną śmietanę i wymieszać. Masę schładzać w lodówce przez około 2 godziny.

Po tym czasie masę przełożyć do zamrażalnika, mieszać 3-4 razy co 20-30 minut, by lody były gładkie i nie powstały w nich lodowe kryształki. Smacznego :)

Tagi: jeżyny
21:59, ewa_ciasteczkowakraina , Mrożone
Link Komentarze (21) »
sobota, 12 września 2015

Bardzo smaczne, bardzo łatwe i bardzo szybkie ciasto ;) Długo zachowuje świeżość dzięki jabłku, a jeżyny nadają mu fajny kolor i ciekawy smak. Nas oczarowało, dodam, że całość wieńczy pyszna, chrupiąca kruszonka... Brzmi nieźle, prawda? ;) Podałam je ostatnio, gdy odwiedziła nas Pani z http://www.kompensja.pl, wyszła najedzona, z ciastem na wynos i przepisem na dodatek ;) 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g cukru
  • 175 g miękkiego masła
  • 1 jabłko
  • 2 jajka
  • 250 g jeżyn

 

Do miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia, dodać miękkie masło i cukier, rozetrzeć między palcami jak na kruszonkę. Odłożyć około 5-6 łyżek tej kruszonki. 

Jabłko umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać je z jajkami. Dodać do ciasta, dokładnie połączyć. Do ciasta delikatnie wmieszać 3/4 jeżyn.

Keksówkę o wymiarach 21 x 11 cm wysmarować masłem i oprószyć kaszą manną. Wyłożyć ciasto, na wierzch kłaść pozostałe owoce. Na końcu wyłożyć posypkę. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 80 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego :)

 


19:38, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (16) »
poniedziałek, 23 lutego 2015

Kruche ciasto, chrupiące migdały i masa owocowa. Zapewniam, że to znakomite połączenie ;) Całość zwieńczona cukrem pudrem. Smakuje doskonale. Ciasto, które można upiec zarówno latem jak i teraz, korzystając z mrożonych owoców. Polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka

 

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekane masło, cukier i sól. Dodać jajka i wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 minut.

Nadzienie:

  • 4 łyżki masła
  • 25 g cukru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 85 g mąki pszennej
  • 250 g jeżyn
  • 150 g jagód
  • 50 g płatków migdałów + 3 łyżki cukru

 

Masło rozpuścić i lekko przestudzić.

Mąki połączyć z cukrem, owocami i roztopionym masłem. Płatki migdałowe wymieszać z 3 łyżkami cukru, odłożyć. 

Ciasto rozwinąć z folii, podzielić na 2 części - mniejszą i większą. 

Formę o średnicy 21 cm wysmarować masłem, większą porcją ciasta wyłożyć dno i boki formy (można rozwałkować). Spód nakłuć widelcem. 

Płatki migdałowe wymieszane z cukrem wyłożyć na spód ciasta, na to nałożyć owocowe nadzienie. Resztę ciasta rozwałkować, pokroić w paski. Ułożyć je na nadzieniu. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut na złoty kolor. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

poniedziałek, 29 września 2014

Gęsta, słodka nalewka o pięknym, intensywnym kolorze. Im starsza tym smaczniejsza. Ta jest z zeszłego roku, tegoroczna też już nastawiona :) Polecam!

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 500 g jeżyn
  • 250 ml spirytusu
  • 500 ml wódki
  • 250 ml wody
  • 1 laska wanilii
  • 500 g cukru

 

Jeżyny przebrać, umyć i osuszyć, lekko rozgnieść. Przełożyć do dużego słoja. Dodać przekrojoną laskę wanilii. Całość zalać spirytusem i wódką. Zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na około 4 tygodnie.

Po tym czasie nastaw przefiltrować. Wodę zagotować z cukrem i połączyć z alkoholem.

Przelać do butelek, zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na minimum 3 miesiące. Na zdrowie! 

22:29, ewa_ciasteczkowakraina , Likiery i nalewki
Link Komentarze (29) »
piątek, 19 września 2014

Pyszne, łatwe do zrobienia ciasto. Śmietankowe nadzienie, mnóstwo owoców, ach jest się czym zachwycać ;) Bardzo lubię ciasta z jeżynami, to już niestety ostatnie... Chociaż nie, będą jeszcze bułeczki! Polecam wszystkim smakoszom ciast z owocami!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 170 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli

 

Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski, zagnieść kruszonkę.

Formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 3/4 kruszonki, delikatnie docisnąć. Pozostałą kruszonkę odłożyć

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

Składniki na masę:

  • 4 jajka
  • 110 g cukru
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 170 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 350 g jeżyn
  • cukier puder

 

Jajka ubić z cukrem, śmietaną, mąką i szczyptą soli. Dodać jeżyny i delikatnie wymieszać. Masę wylać na podpieczony spód. Wierzch posypać resztą kruszonki.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :) 

20:45, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (34) »
poniedziałek, 01 września 2014

Kokosowo - jeżynowe ciasto, miękkie, delikatne. Na cieście wyłożone są owoce, przykryte kokosową pierzynką, która muśnięta jest odrobiną białej czekolady. Całość smakuje genialnie, mam nadzieję, że i Wam zasmakuje. Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 85 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 1 małe jajko

 

Masa kokosowa:

  • 100 g wiórków kokosowych 
  • 90 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 200 g jeżyn

+

  • 50 g białej czekolady
  • 1 łyżka oleju

 

Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, odłożyć.

Składniki na ciasto przełożyć do miski. Zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Przełożyć do formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem i mlekiem.

Na podpieczony spód wyłożyć jeżyny, przykryć je masą kokosową. Piec kolejne 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.

Czekoladę połamać na kawałki, dodać olej i rozpuścić w kąpieli wodnej. Płynną czekoladą polać przestudzone ciasto. Smacznego :)

 


sobota, 15 marca 2014

Zbliża się wiosna, więc najwyższy czas zacząć wykorzystywać owocowe zapasy z zamrażalnika :) Wymyśliłam sobie ciasto, które łączy w sobie moje ulubione smaki - owoce i ser. Kruche ciasto wprost rozpływa się w ustach i bardzo długo zachowuje świeżość. Słodka masa z serka mascarpone i kwaśne jeżyny idealnie się skomponowały. Nam smakowało i to bardzo :) W tym cieście równie dobrze możecie użyć innych mrożonych owoców - jagód, malin, a nawet truskawek ;) Polecam!

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 550 g mąki pszennej
  • 125 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać posiekane masło i rozetrzeć palcami. Wbić jajka i energicznie zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 2 części - większą i mniejszą (2/3 i 1/3). Mniejszą owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika. 

Drugą część ciasta wyłożyć na blaszce o wymiarach 25 x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.

Składniki na masę serową:

  • 250 g sera mascarpone
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru

+

  • 400 g jeżyn
  • cukier puder do oprószenia

 

Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i jajkami. Masę serową dokładnie rozprowadzić po upieczonym wcześniej spodzie. Na masę równomiernie powykładać owoce, a na wierzch zetrzeć schłodzone ciasto. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego ;)

 


18:15, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (36) »
 
1 , 2

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria