Wpisy z tagiem: gruszki

wtorek, 30 października 2018

Ekspresowy deser z wykorzystaniem prezentowanych Wam nieco wcześniej gruszek w syropie ;) Pysznie smakuje i dobrze wygląda. Śmiało można podać go na jakimś przyjęciu ;) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • Biszkopt lub biszkopciki
  • 250 ml śmietany kremówki
  • gruszki z syropu
  • podłużne biszkopty
  • czekolada

 

Kremówkę ubić na sztywno z 1-2 łyżeczkami cukru pudru.

Na dnie pucharka ułożyć pokruszony biszkopt, na nim kremówkę. Wyłożyć pokrojone w kostkę gruszki. Udekorować podłużnymi biszkopcikami i wiórkami czekoladowymi. Smacznego :)

20:38, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 12 marca 2018

Kto by pomyślał, że blog skończył już 5 lat ;) Mały jubileusz ;) Mało mnie tu, coraz mniej, ale będzie lepiej ;) Mam nadzieję, ze jeszcze w tym roku uda mi się go odświeżyć, zmienić, tak, zmiany są bardzo ważne ;) Dziękuję Wam za wszystkie ciepłe słowa, wspólne pieczenie i zapraszam do kolejnych wyzwań ;) 

Dziś mam dla Was tort! Przepyszny! Gruszkowo - kajmakowy, z dodatkiem likieru amaretto. Obłędne połączenie ;) Udekorowany bardzo minimalistycznie - plastrami pieczonych gruszek i płatkami migdałowymi. Łatwy i szybki do zrobienia. Rozkosz dla podniebienia! Polecam :)

 

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijać.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżka, aż składniki się połączą. 

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35, do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 blaty.

 

Krem kajmakowy:

  • 400 g masy kajmakowej
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki

 

Wszystkie, schłodzone składniki na krem umieścić w misce i rozpocząć. Ubijać do momentu otrzymania gęstego, kremu.

Ubity krem podzielić na 2 równe części i dodatkowo odłożyć kilka łyżek kremu na wierzch tortu.

 

Krem smietanowo-migdałowy:

 

  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżka ekstraktu migdałowego

 

Wszystkie schłodzone składniki ubić razem na gęsty, jednolity krem.

 

Dodatkowo:

  • gruszki w syropie
  • poncz do nasączenia tortu (woda wymieszana z likierem amaretto - 3 łyżki wody + 7 łyżek likieru)

 

Chipsy z gruszek:

  • 2 gruszki
  • cukier

 

Gruszki umyć, nie obierać ich. Pokroić na mandolinie do warzyw na bardzo cienkie plasterki.

Plasterki gruszek położyć na wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać cukrem.

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 12 - 15 minut, do złotego koloru. Jeszcze ciepłe ściągnąć z blachy. Wystudzić na kratce.

 

Wykonanie - 

Pierwszy blat tortu ułożyć na paterze, naponczować mniej niż 1/3 szklanki ponczu. Na blat wyłożyć część kremu kajmakowego, w krem powkładać kawałki gruszek. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, naponczować 1/3 szklanki ponczu. Następnie na ten blat wyłożyć drugą część kremu kajmakowego, w krem kolejny raz powkładać kawałki gruszek. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, naponczować.

Na wierzch tortu wyłożyć kilka odłożonych łyżek kremu kajmakowego, wyrównać szpatułką. Na boki i wierzch tortu wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Boki tortu udekorować plasterkami gruszek, wierzch udekorować płatkami migdałowymi. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)

 


18:05, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (13) »
niedziela, 04 marca 2018

Bardzo dobry dodatek do ciast i deserów, szybkie i łatwe do zrobienia. Można zawekować i cieszyć się ich smakiem znacznie dłużej. Pięknie pachną i smakują wanilią, cynamonem i goździkami :) A już w kolejnym wpisie pokażę Wam do czego możecie je na przykład wykorzystać ;) Polecam!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 4 gruszki
  • 600 ml wody
  • 250 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • ziarenka z 2 lasek wanilii
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 laska cynamonu
  • 2 goździki

 

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki.

Owoce umieścić w garnku, zalać wodą, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, wanilię, cynamon, goździki i ekstrakt waniliowy. Gotować na bardzo małym ogniu (przez połowę czasu pod przykryciem) przez około 20 minut,. Po ugotowaniu owoce powinny być miękkie. Zdjąć z ognia, wystudzić w syropie.

Przed użyciem gruszek do deserów należy je odcedzić i lekko osuszyć.

Można przechowywać do 5 dni w lodówce, w zamkniętym pojemniku, razem z syropem. Można także zawekować. Smacznego :)

 


12:19, ewa_ciasteczkowakraina , Inne
Link Komentarze (19) »
wtorek, 18 października 2016

Pyszne, rozgrzewające, za sprawą imbiru, placuszki z gruszką, idealne na leniwe, jesienne śniadanie. Puszyste, ale lekkie, oprószone cukrem pudrem smakują wybornie Z dodatkiem oleju rzepakowego, na nim też smażone :) Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także jest bogactwem steroli roślinnych i witamin. Polecam! :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

 

Składniki: (około 20 sztuk)

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2-3 gruszki
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru

 

Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą. Ciepłą wodę wlać do szklanki, dodać drożdże i dokładnie wymieszać. W misce zrobić wgłębienie, wsypać cukier, wlać olej i ekstrakt cytrusowy, a następnie dodając stopniowo wodę z drożdżami, mieszać składniki drewnianą łyżką. 

Ciasto wyrabiać drewnianą łyżką przez około 3-4 minuty, aż będzie gładkie. Przykryć ściereczkę i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. 

Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z wyrośniętym ciastem, dodać imbir, połączyć.

Stolnicę oprószyć mąką. Naoliwioną łyżką nabierać porcję ciasta, formować kulki i w odstępach układać na stolnicy. Pozostawić do podrośnięcia na około 15 minut.

Na patelnię wlać olej, na wysokość 3-4 cm, rozgrzać. Wykładać porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor (po około 1-2 minuty na każdą stronę).

Usmażone racuszki wykładać na papierowe ręczniki, oprószyć cukrem pudrem. Podawać ciepłe. Smacznego :)

 

 

Bawię się razem z:


niedziela, 18 października 2015

Ciasto to przygotowałam na urodziny Taty, tym razem wcześniej miałam prezent niż pomysł na ciasto, a to zasługa http://s-mumo.pl/, kije do nordic walking doszły o czasie i dokładnie takie jakie chciałam, tata zadowolony, wreszcie będzie mógł towarzyszyć mamie w spacerach ;) Dodatkowym prezentem było to ciasto, które najpierw zachwyci Was swoim wyglądem, a dopiero później smakiem ;) Miękkie, delikatne czekoladowe ciasto, soczyste gruszki zatopione w kremowym serku ricotta... Całość rozpływa się w ustach. Bardzo polecam! 

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 175 g zimnego masła
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki kakao

 

Krem z ricotty:

  • 3-4 gruszki
  • 250 g serka ricotta
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 2 jajka

+

  • cukier puder

 

Masło pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem. Dodać jajko, kakao i mąkę. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 45 minut.

Gruszki umyć, obrać, pozostawić je w całości, z ogonkami. 

Ricottę wymieszać z jajkami i cukrem waniliowym, odłożyć.

Keksówkę o wymiarach 21 x 11 cm natłuścić i oprószyć mąką. Po 45 minutach ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przełożyć do formy. Nakłuć widelcem i ułożyć gruszki. 

Owoce zalać kremem z ricottą. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 


20:52, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (32) »
sobota, 20 grudnia 2014

Takie placuszki to świetny pomysł na pyszne śniadanie. bardzo łatwe do zrobienia, u mnie tym razem z gruszkami i domową przyprawą do piernika. Smakuje i pachnie świętami. Niby proste, a wyjątkowe i to pod każdym względem, polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml kefiru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 gruszki

 

Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny i odłożyć.

Jajko roztrzepać, dodać kefir i wymieszać. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier waniliowy i wymieszać. 

Suche składniki dodać do mokrych, wymieszać. Dodać przygotowane wcześniej gruszki i dokładnie połączyć. 

Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju, odsączać na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

piątek, 14 listopada 2014

Aromatyczne, miękkie i wilgotne ciasto. Idealne z kubkiem kawy. Zaskakuje bogactwem składników, które wspaniale ze sobą współgrają. Orzechy, czekolada i gruszki... Może być coś lepszego? ;) Zasmakowało nam bardzo, okazało się świetną przekąską podczas gry w Eurobusiness ;) Kamil, kiedy powtórka? :DPolecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 gruszki
  • 200 g masła
  • 150 g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 275 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

 

Orzechy i czekoladę posiekać na mniejsze kawałki, gruszki umyć, obrać i pokroić, odłożyć.

Masło utrzeć z cukrem na gładką i puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do masy jajecznej, miksować.

Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody, wlać do ciasta i dokładnie połączyć. 

Przygotowane wcześniej orzechy, czekoladę i gruszki dodać do masy i delikatnie wymieszać. 

Keksówkę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 55 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony keks zostawić w uchylonym piekarniku na około 10 minut, a następnie wyjąć z formy i ostudzić. Smacznego :)

środa, 08 października 2014

Pyszne, miękkie ciasto z soczystymi gruszkami. Bardzo efektownie prezentuje się na stole, zachwyci nawet tych wybrednych. Nas oczarowało. Pięknie pachnie, z kawałkami gorzkiej czekolady... Gruszki w cieście są mięciutkie, z łatwością ustępują pod naporem łyżeczki. Ogonki i części owoców wystają ponad ciasto co niewątpliwie dodaje mu uroku. Polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 325 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 125 ml oleju 
  • 2 jajka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 4 gruszki
  • cukier puder 

 

Gruszki umyć, obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Odłożyć.

Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki.

W jednej misce wymieszać suche składniki, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao. Dodać czekoladę, połączyć.

Jajka roztrzepać, dodać jogurt i olej, wymieszać. 

Składniki mokre przelać do suchych i całość wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.

Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przelać ciasto. Gruszki poukładać w cieście.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 


Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria