Wpisy z tagiem: gruszki

wtorek, 18 października 2016

Pyszne, rozgrzewające, za sprawą imbiru, placuszki z gruszką, idealne na leniwe, jesienne śniadanie. Puszyste, ale lekkie, oprószone cukrem pudrem smakują wybornie Z dodatkiem oleju rzepakowego, na nim też smażone :) Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także jest bogactwem steroli roślinnych i witamin. Polecam! :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

 

Składniki: (około 20 sztuk)

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2-3 gruszki
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru

 

Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą. Ciepłą wodę wlać do szklanki, dodać drożdże i dokładnie wymieszać. W misce zrobić wgłębienie, wsypać cukier, wlać olej i ekstrakt cytrusowy, a następnie dodając stopniowo wodę z drożdżami, mieszać składniki drewnianą łyżką. 

Ciasto wyrabiać drewnianą łyżką przez około 3-4 minuty, aż będzie gładkie. Przykryć ściereczkę i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. 

Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z wyrośniętym ciastem, dodać imbir, połączyć.

Stolnicę oprószyć mąką. Naoliwioną łyżką nabierać porcję ciasta, formować kulki i w odstępach układać na stolnicy. Pozostawić do podrośnięcia na około 15 minut.

Na patelnię wlać olej, na wysokość 3-4 cm, rozgrzać. Wykładać porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor (po około 1-2 minuty na każdą stronę).

Usmażone racuszki wykładać na papierowe ręczniki, oprószyć cukrem pudrem. Podawać ciepłe. Smacznego :)

 

 

Bawię się razem z:


niedziela, 18 października 2015

Ciasto to przygotowałam na urodziny Taty, tym razem wcześniej miałam prezent niż pomysł na ciasto, a to zasługa http://s-mumo.pl/, kije do nordic walking doszły o czasie i dokładnie takie jakie chciałam, tata zadowolony, wreszcie będzie mógł towarzyszyć mamie w spacerach ;) Dodatkowym prezentem było to ciasto, które najpierw zachwyci Was swoim wyglądem, a dopiero później smakiem ;) Miękkie, delikatne czekoladowe ciasto, soczyste gruszki zatopione w kremowym serku ricotta... Całość rozpływa się w ustach. Bardzo polecam! 

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 175 g zimnego masła
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki kakao

 

Krem z ricotty:

  • 3-4 gruszki
  • 250 g serka ricotta
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 2 jajka

+

  • cukier puder

 

Masło pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem. Dodać jajko, kakao i mąkę. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 45 minut.

Gruszki umyć, obrać, pozostawić je w całości, z ogonkami. 

Ricottę wymieszać z jajkami i cukrem waniliowym, odłożyć.

Keksówkę o wymiarach 21 x 11 cm natłuścić i oprószyć mąką. Po 45 minutach ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przełożyć do formy. Nakłuć widelcem i ułożyć gruszki. 

Owoce zalać kremem z ricottą. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 


20:52, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (32) »
sobota, 20 grudnia 2014

Takie placuszki to świetny pomysł na pyszne śniadanie. bardzo łatwe do zrobienia, u mnie tym razem z gruszkami i domową przyprawą do piernika. Smakuje i pachnie świętami. Niby proste, a wyjątkowe i to pod każdym względem, polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml kefiru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 gruszki

 

Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny i odłożyć.

Jajko roztrzepać, dodać kefir i wymieszać. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier waniliowy i wymieszać. 

Suche składniki dodać do mokrych, wymieszać. Dodać przygotowane wcześniej gruszki i dokładnie połączyć. 

Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju, odsączać na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

piątek, 14 listopada 2014

Aromatyczne, miękkie i wilgotne ciasto. Idealne z kubkiem kawy. Zaskakuje bogactwem składników, które wspaniale ze sobą współgrają. Orzechy, czekolada i gruszki... Może być coś lepszego? ;) Zasmakowało nam bardzo, okazało się świetną przekąską podczas gry w Eurobusiness ;) Kamil, kiedy powtórka? :DPolecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 gruszki
  • 200 g masła
  • 150 g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 275 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

 

Orzechy i czekoladę posiekać na mniejsze kawałki, gruszki umyć, obrać i pokroić, odłożyć.

Masło utrzeć z cukrem na gładką i puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do masy jajecznej, miksować.

Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody, wlać do ciasta i dokładnie połączyć. 

Przygotowane wcześniej orzechy, czekoladę i gruszki dodać do masy i delikatnie wymieszać. 

Keksówkę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 55 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony keks zostawić w uchylonym piekarniku na około 10 minut, a następnie wyjąć z formy i ostudzić. Smacznego :)

środa, 08 października 2014

Pyszne, miękkie ciasto z soczystymi gruszkami. Bardzo efektownie prezentuje się na stole, zachwyci nawet tych wybrednych. Nas oczarowało. Pięknie pachnie, z kawałkami gorzkiej czekolady... Gruszki w cieście są mięciutkie, z łatwością ustępują pod naporem łyżeczki. Ogonki i części owoców wystają ponad ciasto co niewątpliwie dodaje mu uroku. Polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 325 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 125 ml oleju 
  • 2 jajka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 4 gruszki
  • cukier puder 

 

Gruszki umyć, obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Odłożyć.

Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki.

W jednej misce wymieszać suche składniki, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao. Dodać czekoladę, połączyć.

Jajka roztrzepać, dodać jogurt i olej, wymieszać. 

Składniki mokre przelać do suchych i całość wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.

Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przelać ciasto. Gruszki poukładać w cieście.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 


Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria