Wpisy z tagiem: mleko kokosowe

wtorek, 09 maja 2017

Pyszny, elegancki i kremowy deser z kokosową nutką. Łatwy do zrobienia. Pięknie wygląda, zachwyci Was swoją delikatnością no i smakiem oczywiście. Polecam :)

PS http://www.orto.info.pl/ - umów się na wizytę, zdrowe i piękne zęby to najlepsza wizytówka każdego z nas :)

 

 

Składniki: (6 porcji)

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 75 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią
  • 5 łyżeczek żelatyny w proszku

 

Żelatynę zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z ognia.

W garnuszku zagotować śmietanę kremówkę, mleko kokosowe i cukier. Zdjąć z palnika, odczekać chwilę, dodać ciepłą żelatynę, połączyć.

Kokosową mieszankę rozdzielić pomiędzy miseczki, przykryć folią spożywczą i schłodzić, najlepiej przez całą noc.

Przed podaniem każde naczynie włożyć na kilka sekund do miseczki z gorącą wodą, nożem poluzować brzegi. Przełożyć na talerz. Smacznego :)

 


12:54, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (10) »
sobota, 22 kwietnia 2017

Ciasto lekkie jak obłoczek :) Delikatne i kremowe, przełożone masą kokosową. Na kokosowym spodzie biszkoptowym, przełamane herbatnikami. Kokosowa uczta :) Rozpływa się w ustach :) Łatwe i szybkie, nam bardzo przypadło do gustu. Polecam :)

PS Wprawdze sezon narciarski już się chyba skończył, ale polecam zapoznanie się z ofertą naferie.pl na przyszły rok będzie jak znalazł - zimowiska i wyjazdy rodzinne w pięknych miejscach, w dobrej cenie :)



 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40g )
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

 

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Do ubitych  białek dodawać po jednym żółtku, cały czas miksować.

Do ubitej masy jajecznej wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Mieszać delikatnie łyżką. Wsypać wiórki kokosowe i olej. Połączyć.

Formę o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Masa kokosowa:

  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki żelatyny + 40 ml zimnej wody
  • 200g czekolady białej
  • 800 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

+

  • 1 paczka herbatników
  • wiórki kokosowe do dekoracji

 

Żelatynę zalać zimną wodą i odłożyć do napęcznienia.
Mleczko kokosowe zagotować w rondelku, zdjąć z ognia, wrzucić napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać, żeby się dobrze rozpuściła. Dodać połamaną czekoladę i cukier puder, również dobrze wymieszać. Połączone składniki zostawić do przestudzenia.

Śmietankę ubić na sztywno, dodać 3 łyżki do garnuszka z mlekiem kokosowym i wymieszać. Tak przygotowana masę kokosową przelać do ubitej śmietany i dokładnie połączyć całość.

Wykonanie - Na spód kokosowego biszkoptu wyłożyć połowę masy kokosowej, wyrównać, powykładać herbatniki i przykryć je pozostałym kremem. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować wiórkami. Smacznego :)

niedziela, 09 kwietnia 2017

Te babeczki są po prostu urocze :) Podwójnie kokosowe, ba nawet potrójnie, doliczając do tego kokosową pralinkę ;) Lekkie, puszyste, delikatne :) Uczta dla podniebienia, smakują wyjątkowo, pysznie kokosowo :) Polecam!

PS  Szukasz fajnych ciuchów dla swojego mężczyzny? Może zagląda tu jakiś facet, który chciałby odświeżyć swoją garderobę? ;) Polecam http://ombre.pl/ . Duży wybór i przystępne ceny :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki: (na około 8 babeczek)

  • 200 g mąki pszennej
  • 30 ml kwaśnej śmietany
  • 5 łyżeczek mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 85 g masła
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 35 ml mleka
  • 125 g cukru
  • 1 małe jajko

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać miękkie masło, śmietanę, kremówkę, mleko zwykłe i kokosowe, cukier i jajko. Całość zmiksować tylko do połączenia składników.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto, do około 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Wystudzić.

 

Masa kokosowa:

  • 400 g śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżeczki mleczka kokosowego
  • 1 zagęstnik do śmietany

+

  • wiórki kokosowe
  • kokosowe pralinki lub wafelki

 

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać mleczko kokosowe, zagęstnik do śmietany i cukier.

Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego, wyciskać go na wystudzone babeczki. Udekorować wiórkami kokosowymi i pralinkami. Smacznego :)

 

czwartek, 16 lipca 2015

Ciasto o bardzo oryginalnym smaku :) Dosyć łatwe i nieskomplikowane. Z płatkami kokosowymi i sokiem z cytryny. Ryż ugotowałam na mleku kokosowym, co dodatkowo wzbogaciło smak ciasta. Udekorowane malinami, pysznie i lekko :) Polecam! 

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 100 g ryżu
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 75 g brązowego cukru
  • 50 g płatków kokosowych
  • 2 duże jajka

+

  • maliny
  • 1-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

 

Mleko kokosowe ugotować z dodatkiem skórki i soku z cytryny, wsypać ryż i pozostawić na ogniu do całkowitego rozgotowania się ryżu. Wystudzić.

Do wystudzonego ryżu dodać cukier i żółtka. Delikatnie wymieszać. Dodać płatki kokosowe, połączyć.

Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy ryżowej.

Dno formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić. 

Wystudzone ciasto posmarować gęstym jogurtem i udekorować malinami. Smacznego :)

 

środa, 15 lipca 2015

Na ochłodę w te gorące dni :) Lody wegańskie (!), bezmleczne, bez jajek ;) Na mleku kokosowym z dodatkiem truskawek, chyba już ostatnich tego lata ;) Kolejna fala upałów nadciąga, cieszę się bardzo, ponieważ w przyszłym tygodniu, razem z mężem i przyjaciółmi, wybieramy się na kilka dni w góry, takie mini wakacje ;) Jeśli Wy nie macie jeszcze pomysłu na zorganizowanie wakacyjnego wypoczynku swoim dzieciom, polecam http://naferie.pl/, tanie, rodzinne pomysły na letnie wyjazdy :) Zachęcam do zapoznania się z ich ofertą oraz przygotowania moich pysznie łatwych lodów ;)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 400 ml mleka kokosowego

 

Truskawki zasypać cukrem, postawić na palniku i zagotować, ciągle mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z palnika, wystudzić. 

Wystudzone owoce zmiksować z mlekiem kokosowym. Przelać do pojemniczków na lody, zamrozić, najlepiej na całą noc. Smacznego :)

23:26, ewa_ciasteczkowakraina , Mrożone
Link Komentarze (17) »
piątek, 17 października 2014

Obłędne! Intensywnie kokosowe, puszyste, delikatnie. Wielbiciele kokosu (i nie tylko) będą nimi zachwyceni. Nas oczarowały... Polecam bardzo! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 125 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 50 g wiórków kokosowych

 

Mleczko kokosowe, śmietanę i mleko przelać do garnuszka, dodać cukier i wiórki, zagotować. Zdjąć z palnika i wystudzić.

Wystudzoną masę schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. 

Po tym czasie mieszankę przelać do pojemnika i włożyć do zamrażalnika. W trakcie mrożenia miksować kilka razy, w godzinnych odstępach. Smacznego :)

13:05, ewa_ciasteczkowakraina , Mrożone
Link Komentarze (43) »

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria