Wpisy z tagiem: mięta

czwartek, 01 grudnia 2016

Połączenie, które na pewno wyda Wam się dziwne, jednak zaręczam, że warto spróbować ;) Lekki, orzeźwiający drink z lekką nutką alkoholu, który łączy moje dwa ulubione smaki - kawę i mojito ;) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy zbożowej
  • 60 ml wody
  • 2 łyżki rumu
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1/2 limonki
  • 1/4 cytryny
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • lód

 

Kawę rozpuścić w wodzie, dodać rum, wymieszać.

Cytrynę i limonkę dokładnie umyć, pokroić w półksiężyce. Włożyć do wysokiej szklanki, dodać cukier, rozgnieść, by wycisnąć sok z limonki. 

Listki mięty ugnieść delikatnie w dłoniach, przełożyć do szklanki.

Do połowy wysokości szklanki dodać lód, wlać przygotowaną wcześniej kawą z rumem. Udekorować listkami mięty. Na zdrowie!

środa, 14 września 2016

Pogoda nas rozpieszcza, czas więc na lody :) Miętowe, bardzo orzeźwiające i intensywne w smaku. Z dodatkiem drobniutkich kawałków gorzkiej czekolady, smakują cudownie

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 400 g śmietany 36%
  • 150 g cukru pudru
  • 75 g świeżej mięty
  • 2-3 łyżeczki ekstraktu miętowego
  • 75 g gorzkiej czekolady

 

Listki mięty włożyć do misy blendera, wlać schłodzone mleko skondensowane i dokładnie zmiksować, aż powstanie gładka, jednolita masa.

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Do masy śmietanowej dodać mleko miętowe i ekstrakt miętowy, dokładnie zmiksować na puszysto.

Spienioną masę przelać do pojemnika, wstawić do zamrażalnika. Wyjąć po około 3 godzinach, wmieszać drobno posiekaną czekoladę. Zamrozić. Smacznego :)

Ps. Ilość mięty i kropli miętowych, dodanych do przepisu zależy od intensywności smaku świeżej mięty, dopasujcie tak, jak lubicie najbardziej :-)

 

00:15, ewa_ciasteczkowakraina , Mrożone
Link Komentarze (27) »
środa, 08 lipca 2015

Pomysł na pyszne śniadanie lub zdrowy deser. Szybko, smacznie i łatwo :) Ostatnio staliśmy się fanami takich deserów, Was chyba nie muszę do nich przekonywać ;) Pięknie byłoby się nim zajadać w jakimś egzotycznym kraju, leżąc na piaszczystej plaży, z daleka słysząc szum fal, nie myśleć o niczym, a już na pewno nie martwić się o swój samochód, który w tym czasie byłby bezpieczny na http://modlinparking.pl/parking/, blisko lotniska, w komfortowych warunkach :)

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 25 g płatków owsianych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 banan
  • kilka truskawek
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • kilka gałązek świeżej mięty

 

Płatki owsiane bardzo dokładnie połączyć z miodem i podgrzewać na patelni, aż płatki się zarumienią, a miód całkowicie wsiąknie. 

Na spód przygotowanego słoiczka wyłożyć uprażone płatki, odłożyć do wystudzenia. 

Banana obrać i pokroić na kawałki, zmiksować z 2 łyżkami jogurtu, przełożyć do słoiczka.

Miętę umyć, wymieszać z 1 łyżką jogurtu, zmiksować, ułożyć na masie bananowej.

Truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zmiksować z pozostałym jogurtem i nałożyć na masę miętową. Dowolnie udekorować. Smacznego :)

wtorek, 02 czerwca 2015

Idealna herbatka na upalne dni, których w najbliższym czasie ma być coraz więcej :) Wspaniale gasi pragnienie, słodzona miodem, czyli zdrowsza, z truskawkami, cytryną i aromatyczną miętą. Orzeźwia, chłodzi, pysznie smakuje. Polecam! :)

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki na 1 litr herbaty:

  • 500 ml mocnej zielonej herbaty (u mnie 4 torebki)
  • 1 cytryna
  • 12-15 truskawek
  • kilka listków świeżej mięty
  • 2-3 łyżki miody
  • woda niegazowana

 

Do litrowego naczynia przelać mocną zieloną herbatę, dodać miód, wymieszać. 

Połowę cytryny pokroić w plastry, z pozostałej części wycisnąć sok i dodać do herbaty. 

Truskawki pokroić na mniejsze części, wrzucić je do herbaty, dodać pozostałą cytrynę i listki mięty. Wymieszać i uzupełnić wodą mineralną. Wystudzić, przed podaniem można dodać kostki lodu. Na zdrowie! :)

piątek, 01 maja 2015

Pyszny, delikatny, kremowy sernik. Lekki, orzeźwiający, wspaniale truskawkowy z delikatną nutką mięty. Niezbyt słodki, ma taką trochę piankową konsystencję ;) Trochę czasochłonny, ach to czekanie, aż poszczególne warstwy się zetną :P, ale wart poświęconego mu czasu. Bardzo polecam! :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 2 duże jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru

 

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać żółtka i cukier. 

Mąki przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie połączyć. 

Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. 

 

Masa serowa:

  • 250 g chudego twarogu zmielonego minimum trzykrotnie
  • 200 g gęstego jogurtu
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • woda

 

Żelatynę zalać zimną wodą, tylko do jej przykrycia. Odstawić do napęcznienia na kilka minut. Po tym czasie podgrzać ją w mikrofalówce. Odłożyć do przestudzenia.

Twaróg zmiksować z jogurtem, dodać cukier puder i cukier waniliowy, połączyć. Dodać przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować.

Masę serową wylać na wystudzony biszkopt, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


Masa truskawkowa:

  • 150 g gęstego jogurtu
  • 450 g truskawek
  • 2-3 łyżki listków świeżej mięty
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • woda

 

Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować blenderem na puree. Dodać miętę i cukier puder, połączyć. 

Żelatynę zalać wodą, tylko do jej przykrycia. Odstawić na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać ją w mikrofalówce. Wystudzić. 

Jogurt dokładnie połączyć z masą truskawkowo - miętową. Dodać przestudzoną żelatynę, rozdrobnioną wcześniej z niewielką ilością owocowej masy. Połączyć. 

Warstwę truskawkowo - miętową wylać na stężałą masę serową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Dowolnie udekorować. Smacznego :)

 

 

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria