Wpisy z tagiem: kisiel

sobota, 01 sierpnia 2015

Połowa wakacji już za nami... Moje chyba dopiero we wrześniu, marzy mi się Grecja lub Bułgaria, koniecznie samolotem, jak dobrze, że samochód można bezpiecznie zostawić na http://modlinparking.pl/dojazd/ . Teraz i u nas mamy upały, na taką pogodę mam dla Was pyszną, lekką szarlotkę :) Nadzienie jabłkowe z dodatkiem malinowego kisielu, który zagęszcza i nadaje pięknego koloru i świetnego smaku. Udekorowana świeżymi malinami i odrobiną bitej śmietany. Bardzo ładnie się prezentuje, jest delikatna, należy do tych ciast, które szybko się zjada ;) Idealne na takie upały, które teraz mamy, aż chciałoby się zawitać nad morze, najlepiej samolotem. Szybko i w miarę tanio, a samochód bezpiecznie można zostawić na http://modlinparking.pl/dojazd/Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na biszkopt:

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, nadal ubijając. Po kolei dodawać żółtka, ciągle mieszając. Mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. 

Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.

 

Nadzienie jabłkowe

  • 1 kg jabłek
  • cukier - do smaku
  • 1 duży kisiel malinowy  

 

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Włożyć je do garnka, dodać cukier i wymieszać. Ustawić na palniku, gotować jabłka pod przykryciem, na niedużej mocy, aż będą miękkie. 

Do miseczki odłożyć 3-4 łyżki musu owocowego, wymieszać go dokładnie z kisielem, dodać do pozostałego musu jabłkowego, zagotować, cały czas energicznie mieszając, by nie zrobiły się grudki. 

Masę przestudzić, przełożyć na biszkopt, odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

 

Dekoracja:

  • 250 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • maliny

 

Maliny powykładać na masę jabłkową.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować ciasto. Smacznego :)

 

niedziela, 20 kwietnia 2014

Zakochałam się w tej babeczce ;) Muszę częściej sięgać do starego zeszytu mojej mamy, za każdym razem znajduję w nim takie perełki jak ta baba z kisielem. Jest po prostu wspaniała - mięciutka, aromatyczna, rozpływa się w ustach. Już teraz wiem, że będę wracała do tego przepisu i to nie raz :) Polecam i Wam nie tylko na święta :)

Kochani! Korzystając z okazji, pragnę złożyć Wam życzenia zdrowych, pogodnych i radosnych Świąt Wielkiejnocy oraz mokrego Dyngusa ;) Pozdrawiam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 175 g margaryny
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maki cukru
  • 3-4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 kisiel
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Margarynę rozpuścić, odłożyć do przestudzenia.

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kisiel, wystudzoną margarynę i mleko. Całość dokładnie zmiksować.

Ciasto przełożyć do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 45 minut. Smacznego :)

 

Tagi: kisiel
00:07, ewa_ciasteczkowakraina , Babki i ciasta ucierane
Link Komentarze (38) »

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria