Wpisy z tagiem: banany

niedziela, 12 marca 2017

Dziś przepis a właściwie to pomysł na nadzienie do naleśników ;) Z tych słodkich to nasz ulubiony farsz ;) Kaloryczny, ale przepyszny. Połączenie bananów i nutelli jest super a jeśli dodać do tego serek mascarpone to już w ogóle kosmos :D Polecam!

PS Jeśli akurat potrzebujecie tłumaczenia "na wczoraj" albo po prostu trzeba Wam przetłumaczyć jakieś dokumenty czy teksty, zajrzyjcie na stronę centrumtlumaczen.pl . Terminowo i na poziomie :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • naleśniki, polecam z tego przepisu
  • 2-3 banany
  • 1 mały słoiczek nutelli
  • 125 g serka mascarpone

 

Naleśniki smarować cienką warstwą nutelli i serka mascarpone, dodać banany pokrojone w plasterki. Zwijać w rulonik lub kopertę. Smacznego :)

 

 

Same naleśniki przygotowałam z dodatkiem tłuszczu innego niż zwykle, bo tym razem dodałam rozpuszczone, płynne masło finuu :) Smakowały świetnie, tak maślano ;) Masło mogę smakować dzięki streectom i nowej kampanii z finuu w roli głównej :) Paczka dotarła do mnie jakieś dwa tygodnie temu, doskonale zapakowana, w termicznym opakowaniu i wkładem chłodzącym a w środku osiem opakowań masła - cztery klasyczne i cztery solone :) Solonego używamy głównie do kanapek, naturalny wykorzystałam już w naleśnikach, drożdżówce (przepis wkrótce!) czy babeczkach

 


piątek, 17 lutego 2017

Kolejne ciasto z bananami w roli głównej :) Puszysty biszkopt, masa bananowa i śmietanowa, ciasto jak marzenie... Pięknie się prezentuje a i w smaku jest rewelacyjne. Smakuje wszystkim, a dzieci je po prostu uwielbiają. Świetne na co dzień, jak i na rodzinne uroczystości. My je bardzo lubimy :) Mam nadzieję, że zasmakuje i Wam. Polecam!

Powoli zaczynam rozglądać się za meblami ;) Stary kredens, który po remoncie odzyska swój dawny blask, fotele do salonu... Tyle planów, tyle potrzebnych mebli. Ostatnio bardzo spodobały mi się meble z oferty KDC, stoły i krzesła do salonu jak marzenie :) Świetnie wyglądają, widać, że dobrze wykonane a same meble śmiało mogą dostosować do naszych oczekiwań ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek oleju
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki octu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno z cukrem. Dodawać żółtka, wymieszane z olejem, wodą i octem. Miksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie dodać do masy jajecznej. Połączyć. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25-30 minut. Wystudzić.

 

Składniki na masę:

  • 1 kg bananów
  • 1 galaretka cytrynowa/agrestowa
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 50 g mlecznej czekolady

 

Galaretkę truskawkową rozpuścić w 350 ml gorącej wody. Tak samo postąpić z galaretką cytrynową. 

800 g bananów zmiksować. Połączyć je z tężejącą galaretką cytrynową. Odstawić.

Śmietanę ubić na sztywno, połączyć z tężejącą truskawkową galaretką.

Na biszkopt wyłożyć masę bananową, na nią poukładać plasterki pozostałych bananów, na to wyłożyć masę śmietanową. Udekorować wiórkami czekoladowymi. Smacznego :) 

 


środa, 25 stycznia 2017

Szybki i prosty przepis, to deser zdrowy, nawet bardzo, który praktycznie robi się sam ;) Będzie Wam smakowało, zróbcie koniecznie, polecam ;)

U mnie budowa w pełni, ciągle brakuje mi czasu, na wszystko ;) Dobrze, że istnieją sklepy internetowe! Dzięki jednemu z nich, mam już wybrane tapety ścienne do jednego z pokoi, są śliczne :) Dokładnie w moim stylu, ciężko było mi się zdecydować, bo wybór mają ogromny, a teraz nawet możne "załapać się" na fajne przeceny ;) Taka tapeta może być także świetnym tłem do zdjęć, wiem, bo sama z kilku korzystam hehe ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 3-4 łyżki nasion chia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • banany

 

Do mleka dodać nasiona chia i kakao, dokładnie wymieszać i odstawić na około 20 minut. 

Po tym czasie masę raz jeszcze wymieszać, dosłodzić miodem, połączyć. Przykryć folią spożywczą i schładzać w lodówce, najlepiej przez całą noc. 

Podawać z ulubionymi owocami. Smacznego :)

07:27, ewa_ciasteczkowakraina , Zdrowsze/lżejsze
Link Komentarze (18) »
piątek, 11 listopada 2016

Bardzo pyszne, idealnie skomponowane muffinki, bo przecież czekolada i banany współgrają ze sobą doskonale. Za sprawą owoców babeczki są delikatne, mięciutkie i pięknie pachną. Czekoladowe kropelki są cudownym zwieńczeniem. Polecam :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na około 12 muffinek:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 banany
  • 1 jajko
  • groszki czekoladowe

 

Banany drobno pokroić, dodać jajko i olej, wymieszać. 

W drugim naczyniu połączyć mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, cukier, sól i groszki czekoladowe.

Suche składniki dodać do składników mokrych, dokładnie wymieszać. 

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Masę przełożyć do papierowych foremek, piec w temperaturze 180 stopni przez około 18-20 minut. Smacznego :)

00:19, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (18) »
piątek, 08 lipca 2016

Bardzo owocowy koktajl na pyszne i pożywne rozpoczęcie dnia :) W skład tego koktajlu wchodzą tylko truskawki, banany i mleko, ale jego smak po prostu urzeka :) Wypicie takiej owocowej mieszanki z samego rana, dzięki nasionom chia, da Wam sytość na długo, a Wasze kubki smakowe oszaleją z zachwytu ;) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 400 g truskawek
  • 2 banany
  • 100 ml mleka
  • 40 g nasion chia
  • 1 łyżeczka ksylitolu

 

Mleko, banany i truskawki zmiksować  na gładką masę. Dosłodzić do smaku. Dodać nasiona chia i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. 

Rano podzielić na porcje, udekorować świeżymi owocami. Zdrówko! :)

środa, 06 lipca 2016

Oszalałam na punkcie tego ciasta ;) Pierwszy raz jadłam je w pracy, tak mi zasmakowało, że musiałam zrobić je w domu :)) Przepis dostałam od koleżanki, która mnie nim poczęstowała... Biszkopt, masa czekoladowa z bananami i śmietanka z wiórkami czekoladowymi... Smakuje obłędnie! Świetne ciasto na urodzinowy stół, polecam! :)


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać, łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką.


Dno formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. 

 

Masa:

  • 6 bananów
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 90 ml mleka
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 3 zagęstniki do śmietany

 

Na wystudzony biszkopt wyłożyć pokrojone wzdłuż na pół banany, zostawić między nimi odstępy.

W garnuszku umieścić mleko i 200 g połamanej czekolady. Rozpuścić, ciągle mieszając. Gotową, lekko przestudzoną polewą oblać banany i wolną przestrzeń między nimi. Schłodzić w lodówce przez około 60 minut. 

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i zagęstniki. Wyłożyć na zastygłą czekoladę, wyrównać. Pozostałą czekoladę zetrzeć na tarce, udekorować nią wierzch ciasta. 

Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 

wtorek, 21 czerwca 2016

Mało mnie tu ostatnio, praca i remont pochłonęły mnie do reszty ;) Od przyszłego tygodnia będę już miała mniej zajęć, także obiecuję, będzie więcej przepisów i częściej! ;) Praca sama się nie zrobi, końca budowy nie widać, ciekawe kiedy wreszcie będę mogła sobie wybrać tapety ścienne czy panele, na jesień chyba dopiero, jak dobrze pójdzie :P Ale co tam, ważne, że się dzieje ;) Oglądaliście mecz? Zwycięstwo Polaków i wyjście z grupy należy uczcić! Czym? Najlepiej pysznym i zdrowym koktajlem! ;) Piękny, przyciągający uwagę kolor, który skusi każdego. Sam koktajl przygotowany został na bazie awokado, banana, kiwi i soku z cytryny. Smakuje pysznie, lekko orzeźwiająco, ale potrafi zapełnić brzuszek ;) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 awokado
  • 1 kiwi
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleka
  • miód

 

Awokado obrać ze skórki, banana i kiwi pokroić, skropić z sokiem z cytryny. Do kielicha blendera przełożyć owoce, dodać jogurt, mleko i miód, zmiksować. Podawać schłodzone. Smacznego :)

 


piątek, 13 maja 2016

Ostatnio coraz częściej jadam różnego rodzaju kasze, tym razem mam dla Was propozycję ni to śniadaniową, ni deserową, jak kto woli ;) Kasza jaglana z sałatką owocową i jogurtowym sosem. Obok jogurtu, głównym składnikiem sosu, jest olej rzepakowy - jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego ciągle stosuję go w swojej kuchni, nie ma sobie równych :) Polecam!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 375 ml wody
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 250 g truskawek
  • cytryna

 

Sos jogurtowy:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru

 

Wodę zagotować, dodać kaszę i gotować na niewielkim ogniu przez około 20 minut, zdjąć z ognia i odłożyć do wystudzenia.

Owoce umyć, jabłka, banany i truskawki pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, wymieszać. 

Do jogurtu dodać cukier i olej rzepakowy, dokładnie połączyć. 

Przestudzoną kaszę podzielić na dwie części, wyłożyć na talerzach, na wierzch wyłożyć sałatkę owocową, całość udekorować sosem jogurtowym. Smacznego :)

 

Bawię się z:


poniedziałek, 09 maja 2016

Sałatka owocowa o zaskakującym smaku. Jest i ostra i słodka, taki miks ;) Rukola, ser feta i papryczka chilli, kontra banany, truskawki, jabłko i miód... Moim kubkom smakowym ta kompozycja bardzo spasowała. Przepis dla osób, którym znudziły się tradycyjne sałatki owocowe, podana z dressingiem na bazie miodu i oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego dodaję go do każdej sałatki, jest zdrowy i świetnie podkreśla smak owoców i warzyw. Polecam! 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 g rukoli
  • 175 g truskawek
  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • 1/4 opakowania sera feta
  • płatki migdałowe

 

Dressing:

  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki cukru pudru
  • czarny pieprz
  • przyprawa chilli

 

Rukolę i owoce umyć, odłożyć.

Do niewielkiej miseczki przełożyć miód, dodać olej, sok z cytryny i cukier puder, wymieszać. Dodać pieprz i przyprawę chilli, dokładnie połączyć, odstawić.

Ser feta pokroić w niedużą kostkę, odłożyć.

Truskawki pokroić w cząstki, jabłko umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Banana obrać i pokroić w plasterki.

Rukolę przełożyć na półmisek, poukładać owoce, ser feta i polać przygotowanym wcześniej dressingiem. Z wierzchu obsypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego :)

 

00:15, ewa_ciasteczkowakraina , Inne
Link Komentarze (25) »
sobota, 07 maja 2016

Bardzo popularne ostatnio, pyszne i proste w wykonaniu ciasto, które z pewnością zachwyci Waszych domowników i gości :) Delikatne, niezbyt słodkie i bardzo ładnie prezentuje się na stole. Najważniejsze, by do ciast użyć dojrzałych, żółtych bananów, z nimi smakuje ono najlepiej :) Bardzo polecam! 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2,5 łyżki kakao
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju

 

Masa śmietanowa:

  • 350 g serka mascarpone
  • 600 ml śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru 

+

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1/2 słoiczka dżemu brzoskwiniowego
  • 5 długich bananów
  • sok z 1 cytryny
  • 75 g gorzkiej czekolady

 

Jajka ubijać z cukrem przez około 5-6 minut, na jasną i puszystą masę. Dodać wodę i olej, jeszcze chwilę miksować.

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do masy jajecznej, zmiksować, tylko do połączenia składników. 

Dno formy o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przeciąć na dwie części.

Pierwszy blat biszkoptu ułożyć w blaszce, posmarować dżemem brzoskwiniowym, odłożyć. 

Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzącej wody, odstawić do stężenia. 

Gdy galaretka będzie miała tężejącą konsystencje, obrać banany, przekroić je na pół i skropić sokiem z cytryny. Przygotowane banany ciasno ułożyć na biszkopcie, tak, by cały był przykryty. 

Na banany wylać tężejącą galaretkę, ciasto włożyć do lodówki na około 2-3 godziny. 

Kremówkę ubić na sztywno z mascarpone i cukrem pudrem. 3/4 masy wyłożyć na stężoną galaretkę, wyrównać i przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć. Pozostałą masę rozsmarować na biszkopcie, wierzch posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 
1 , 2 , 3

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria