Wpisy z tagiem: winogrona

piątek, 31 października 2014

Muffinki z dobrą porcją energii na początek dnia :) Nie zawierają jajek, mimo to są zwarte. Mięciutkie i wilgotne za sprawą winogron. Niezbyt słodkie, mają w sobie sporo wartościowych składników, będą wspaniałe na drugie śniadanie, zapewniam, że dzieciom zasmakują i to bardzo :) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 325 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki otrąb owsianych lub pszennych
  • 110 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/3 szklanki maślanki lub kefiru
  • 100 g masła
  • sok z połowy cytryny
  • winogrona
  • 2 łyżki cukru waniliowego

 

W jednej misce wymieszać mąkę, otręby, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. 

Masło rozpuścić, dodać maślankę i sok z cytryny, wymieszać. 

Mokre składniki przelać do suchych i dokładnie wymieszać. 

Przygotować papilotki, do każdej nałożyć około 1 łyżki ciasta, nałożyć 3-4 winogrona, kolejną porcję ciasta, znowu winogrona, które przykryć ciastem. Tak samo postępować z pozostałymi papilotkami. Muffiny obsypać cukrem waniliowym. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, aż muffiny lekko się zarumienią. Wystudzić. Smacznego :)

 

piątek, 12 kwietnia 2013

Tak nam zasmakował tort serowo - śmietanowy , że postanowiłam wykorzystać go jako bazę do przygotowania wyjątkowego tortu dla wyjątkowej osoby :) Nie dość, że po raz kolejny smakował wybornie to jeszcze cieszył oko :) Nie tylko dzieci reagowały na niego z dużym entuzjazmem, dorośli także, może nawet z większym :) Prosty  w wykonaniu, a efekt zachwycający, szczerze polecam! :)

  

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki:

  • 200 ml śmietany 36% 
  • 1 śmietan - fix
  • cukier puder według uznania
  • owoce (u mnie kiwi, brzoskwinie, winogrona i banan)
  • paluszki, rodzynki

Gotowy tort serowo - śmietanowy przeciąć na pół i odwrócić. Śmietanę ubić z śmietan - fixem i cukrem pudrem na sztywno. Obłożyć nią boki tortu, odrobinę zostawić do dekoracji góry. Dowolnie ozdobić wierzch tortu. Paluszki wbić w jeden koniec banana, z rodzynek zrobić oczy, ułożyć banana na środek tortu (pomiędzy obie części). Smacznego!

 


13:02, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (19) »

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria