Wpisy z tagiem: wiśnie

niedziela, 15 października 2017

Wspaniałe ciasto! Mięsiste, mokre, idealnie czekoladowe z wiśniami, które przełamują słodycz ciasta i czekoladowej polewy. Łatwe i szybkie do zrobienia. Ładnie się prezentuje a z przepisu wychodzi duża, podzielna blacha, w sam raz na spotkanie z przyjaciółmi :) Polecam!

PS Zapraszam do zapoznania się z ofertą  inspirion.pl - mnóstwo gadżetów na każdą okazję ;)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 9 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 125 ml kefiru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • 130 g masła
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki wody
  • 400 g wiśni

 

Polewa czekoladowa:

  • 250 g kremówki
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady

 

Mąkę, kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. W drugim naczyniu jajka z maślanką, ekstraktem wanliowym i likierem wymieszać mikserem ustawionym na najniższych obrotach przez około 30 sekund.

W rondelku podgrzać wodę, posiekane masło i sól, wymieszać, podgrzewać do rozpuszczenia masła.

Do suchych składników powoli dodawać, mieszając, wodę za masłem. Dodać jajka z maślanką i krótko mieszać, tylko do połączenia składników.

Wiśnie ułożyć na dnie blaszki  wymiarach 20 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i zalewać ciastem. Piec przez około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić przez około 15 minut. Po tym czasie ciasto odwrócić, zdjąć papier o pieczenia i całkowicie wystudzić.

Polewa czekoladowa - W rondelku podgrzać na małym ogniu śmietankę i połamane czekolady, cały czas mieszając, aż czekolady się rozpuszczą i powstawanie jednolita masa. Polewę przestudzić, aż masa zgęstnieje, udekorować nią wierzch ciasta. Smacznego :)

 


sobota, 13 sierpnia 2016

Jak sama nazwa wskazuje, to ciasto smakuje bajecznie :) Lekkie, delikatne, wspaniałe. Rozpływa się w ustach - biszkopt, galaretka z kawałkami wiśni, masa karpatkowa i krem śmietankowy. Całość smakuje obłędnie! Spróbujcie koniecznie, polecam :)

Ps. Zapraszam na http://autakrajowe.com.pl/

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Galaretka wiśniowa:

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 400 g wiśni
  • 750 ml wrzącej wody

 

Krem karpatkowy:

  • 1 l mleka
  • 5 łyżeczek cukru waniliowego
  • 100 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Masa śmietanowa:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

+

  • podłużne biszkopty

 

Biszkopt - Jajka wbić do miski i ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, utrzeć. Gotową masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić.

Galaretka - Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody, odłożyć do wystudzenia. 

Wiśnie zblendować, tak by zostały małe kawałki owoców, wymieszać z wystudzoną galaretką, odstawić do stężenia.

Krem karpatkowy - Do 1 szklanki mleka wsypać mąki i dodać jajka. Wszystko dokładnie rozbić trzepaczką, by nie było grudek.

Pozostałe mleko zagotować z cukrami i masłem. Na wrzące mleko małym strumieniem wlewać wcześniej rozpuszczone mąki i jajka w mleku. Cały czas mieszać. Całość ponownie zagotować, zdjąć z ognia i mieszać tak długo, aż będzie gładka masa. Wystudzić.

Masa śmietanowa - Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone, zmiksować.

Wykonanie - Na biszkopt  wyłożyć tężejącą galaretkę, schłodzić w lodówce.

Na stężonych wiśniach rozsmarować krem karpatkowy, na nim ułożyć biszkopty. Całość przykryć bitą śmietaną . Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

 

poniedziałek, 08 sierpnia 2016

Klasyczne połączenie czekolady i wiśni z kremem śmietankowym :) Może na wyrost nazwane torcikiem szwardzwaldzkim, ale jakoś ta nazwa pasuje mi do tego wypieku ;) Ciasto jest miękkie i delikatne. Galaretka z wiśni świetnie przełamuje słodki smak ciasta i kremu. Całość smakuje cudownie, warto się skusić na to ciacho, polecam!

Powoli szykuje się do urządzania mieszkania, niby jeszcze długa droga do końca budowy, ale już coraz śmielej przeglądam katalogi wnętrzarskie czy strony internetowe. Ostatnio natrafiłam na https://www.bellodecor.com.pl/ i przepadłam! Czego tam nie ma... Porcelana najwyższej jakości, piękne zestawy, już wyobrażam sobie jak wyglądałyby w mojej jadalni, w odrestaurowanym kredensie... Seria Clara Gold skradła moje serce, zobaczcie sami, może i Wam coś wpadnie w oko? ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 125 ml mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 125 ml śmietany 12%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Galaretka wiśniowa:

  • 300 g mrożonych wiśni
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 250 ml wrzącej wody

 

Krem śmietankowy:

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml śmietany 30%
  • 3-4 łyżki cukru pudru

 

Galaretka wiśniowa - owoce rozmrozić, krótko zblendować, odłożyć. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Zimną, ale płynną galaretką połączyć z wiśniami, odstawić do stężenia.

Ciasto - Mleko podgrzać, do gorącego dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia i wystudzić.

Jajko utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, wlać olej, śmietanę, ekstrakt i wystudzone mleko z czekoladą, zmiksować, tylko do połączenia składników. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, dodać do masy, delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. 

Dno formy o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 2 części, można zostawić okruchy do dekoracji ciasta.

Pierwszy blat ciasta ponownie przełożyć do blaszki, wyłożyć tężejącą galaretkę, przykryć drugim blatem i schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Przygotować krem.

Krem śmietankowy - kremówkę ubić na sztywno z zagęstnikiem i cukrem pudrem, i mascarpone, wyłożyć go na drugi blat ciasta, wyrównać, udekorować okruchami ciasta. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

czwartek, 21 lipca 2016

Czas na wiśnie! Pyszny, kwaśny i orzeźwiający sok wiśniowy. Łatwy do zrobienia, szybki, jeśli nie liczyć drylowania owoców ;) Przyda się zimą - część pasteryzowałam, resztę wypiliśmy na bieżąco. Polecam!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:


  • wiśnie

 

Wypestkowane wiśnie przepuścić przez sokowirówkę.

Słoiki umyć, wyparzyć wrzątkiem. Sok przelać do słoików, zakręcić. Pasteryzować.

W takim soku naturalnie wytrąci się osad, który będzie się utrzymywał na wierzchu. Na zdrowie!

 



Tagi: wiśnie
19:07, ewa_ciasteczkowakraina , Koktajle, smoothies, napoje
Link Komentarze (13) »
sobota, 08 sierpnia 2015

Wiem, że jest gorąco i nawet nie chce się włączać piekarnika, ale sezon na wiśnie już się powoli kończy, a to ciasto zrobicie bez użycia miksera ;) Ekspresowe i łatwe. Miękkie, puszyste i wilgotne. Długo zachowuje świeżość.

Kwaśne wiśnie i słodka kruszonka dają rewelacyjny efekt podobnie jak http://www.osuszacze.watersmile.pl/ tyle, że w przypadku ciasta chodzi o smak, a w osuszaczach o osuszanie wilgotnych pomieszczeń, i jedno i drugie spisują się na medal ;) Polecam!


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g wiśni

 

Kruszonka:

  • 50 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 35 g masła

 

Składniki na kruszonkę przełożyć do naczynia, rękami zagnieść kruszonkę, odłożyć.

Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, dodać jajko, mleko i olej. Całość krótko wymieszać łyżką, do momentu połączenia składników. 

Tortownicę o średnicy 18 cm natłuścić i oprószyć mąką, wyłożyć ciasto. Wydrylowane wiśnie ułożyć na wierzchu, posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego :)

Tagi: wiśnie
00:47, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (16) »
środa, 05 sierpnia 2015

Biszkopt, soczyste, kwaśne wiśnie zatopione w galaretce i masa śmietanowa z płatkami kokosa. Bajka, mówię Wam ;) Lekki i delikatny, zachwyci każdego, gwarantuję. Przygotowany na urodziny Męża. Po kawałku tego ciasta warto odwiedzić http://www.body4you.pl/, dla urozmaicenia swojej diety, polecam szczególnie sportowcom ;) Przy takiej ilości słodyczy jak u mnie trzeba jakoś inaczej o siebie zadbać ;) 

 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka

 

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać przesianą mąkę i delikatnie połączyć. 

Tortownicę o średnicy 21 cm natłuścić i oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Składniki na masę:

  • 500 g wiśni
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 375 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • płatki kokosowe

 

Wiśnie umyć i wydrylować. 

Galaretki rozpuścić w 250 ml gorącej wody, wymieszać z wiśniami, odstawić do lekkiego stężenia.

Na wystudzone ciasto wyłożyć lekko stężałą galaretkę z wiśniami, włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, połączyć.

Na galaretkę wyłożyć ubitą śmietankę, udekorować płatkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 


00:33, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (21) »
poniedziałek, 16 marca 2015

Pyszne, ucierane ciasto o intensywnie cytrynowym smaku, z dodatkiem ziarenek maku i wiśni. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, bez użycia miksera ;) Miękkie, delikatne, długo zachowuje świeżość. Nam smakowało bardzo :) Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 325 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 110 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g maku
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 200 wiśni

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać mak, cukier i cukier waniliowy, wymieszać.

Do suchych składników wlać mleko i olej, dodać roztrzepane jajko, skórkę oraz sok z cytryny. Całość dokładnie połączyć. 

Wiśnie wydrylować, mrożone wcześniej rozmrozić. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.

Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Wystudzić. Smacznego :)

 

poniedziałek, 09 lutego 2015

Uczta dla podniebienia :) Ciasto, które nie tylko smakuje, ale i wygląda wspaniale. Kruchy spód, duża ilość wiśni w wiśniowej galaretce, delikatna masa śmietankowa i wieńcząca dzieło chrupiąca beza kokosowa. Do ciasta doskonale pasują mrożone wiśnie. Polecam! :)

Ps. Inspiracją był dla mnie przepis Izy z bloga mniam-mniam :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 żółtek

 

Beza kokosowa:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 50 g wiórków kokosowych

 

Wiśniowa galaretka:

  • 2 galaretka wiśniowe
  • 1 szklanka kompotu wiśniowego
  • 2 szklanki wody
  • wiśnie

 

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • woda

 

Z podanych składników zagnieść ciasto, klei się do rąk, ale tak ma być. Podzielić je na 2 części. Spód blachy o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć pierwszą część ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Wystudzić.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Drugą część ciasta wyłożyć na przygotowaną jak wyżej blachę, na cieście rozłożyć pianę bezową i posypać wiórkami kokosowymi. Piec w temperaturze 140 stopni przez około 35-40 minut. Wystudzić.

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Dodać kompot wiśniowy i odstawić do stężenia. 

Na wystudzone ciasto (bez niczego) wyłożyć wiśnie (mrożone wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody). Zalać je tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. 

Żelatynę zalać odrobiną wody, tylko do jej przykrycia, odłożyć do napęcznienia na około 3 minuty. Lekko podgrzać, najlepiej w mikrofalówce, przez kilka sekund, wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do masy śmietanowej wlać wystudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać.

Masę śmietanową wyłożyć na stężałą galaretkę, przykryć plackiem z bezą. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 


 

piątek, 01 sierpnia 2014

Lody idealne na upały, a tych w ostatnich dniach nie brakuje ;) Kwaskowate, bardzo orzeźwiające. Takie lubimy najbardziej :) Proste do wykonania, a to ważne, bo Wasi domownicy na pewno poproszą o powtórkę! Polecam :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 250 ml kremówki
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok i skórka otarta z 2 dużych cytryn
  • 1 łyżka wódki
  • 125 g wiśni

 

Mleko i śmietanę lekko zmiksować dodać cukier, sok i skórkę z cytryn oraz wódkę. Dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Gotową mieszankę przelać do pojemnika i włożyć do zamrażalnika. Lody w procesie mrożenia kilka razy zmiksować. Po ostatnim miksowaniu dodać drobno pokrojone wiśnie i wymieszać. Smacznego :)

22:41, ewa_ciasteczkowakraina , Mrożone
Link Komentarze (37) »
piątek, 25 lipca 2014

Frużelina, czyli owoce w żelu. Wyglądem przypomina kisiel. Zauważyłam, że tego lata króluje na blogach. Nie mogło jej i u mnie zabraknąć :)  Świetna jako dodatek do ciast i deserów. U mnie podana z puszystymi i chrupiącymi goframi. Takie desery mogłabym jeść codziennie :) Polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Gofry:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

Żółtka oddzielić od białek, dodać cukier i masło, zmiksować na gładką i puszystą masę. 

Do masy jajecznej dodać mąką, mleko i cukier waniliowy. Całość ubijać przez około 3 minuty.

Białka ubijać na sztywno. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Piec w gofrownicy ;) 

 

Frużelina wiśniowa:

  • 250 g wiśni
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody

 

Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. 

Wiśnie wymieszać z cukrem. Przełożyć do garnuszka i podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodać cytrynę, wodę z mąką. Dobrze wymieszać i zagotować, zdjąć z palnika. 

Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców, wymieszać. Postawić na palniku, podgrzewać, mieszając do rozpuszczenia się żelatyny. Wystudzić. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)

 

 
1 , 2

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria