Wpisy z tagiem: brzoskwinie

niedziela, 28 maja 2017

Przepyszny deser z mnóstwem bakalii, owoców, kokosu i śmietany z lekko alkoholową nutą. Bardzo popularny na Śląsku, w moich okolicach też :) Zazwyczaj robiony na jakąś większą uroczystość typu wesele czy komunia, ja robiłam go ostatnio właśnie z tej drugiej okazji ;). Smak nie do opisania, rozpływa się w ustach. Znacie? Polecam!

PS - gpsbhp.eu szkolenia BHP, PPOŻ, pierwszej pomocy, to wszystko znajdzieicie w jednym miejscu! Warto sprawdzić ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na kokosowe blaty:

  • 2 białka
  • 70 g cukru
  • 100 g kokosu

 

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Do ubitych białek dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać.

Masę kokosową przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (dno) i piec przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni. Wystudzić.

 

Masa:

  • 500 ml kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 50 g rodzynek
  • 50 g migdałów
  • 50 ml wódki
  • 50 ml soku z brzoskwiń
  • owoce granatu

 

Brzoskwinie odsączyć, pokroić w kostkę. Migdały zblanszować, pokroić w słupki.

Sok z brzoskwiń wymieszać z wódką, nasączyć nim kokosowy blat, podzielić go na mniejsze części.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odłożyć do przestudzenia. Kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wlać przestudzoną żelatynę, wymieszać. 

Na duży talerz warstwami wykładać poszczególne masy - najpierw ubitą śmietanę, następnie pokruszone kawałki kokosowego blatu, brzoskwinie, ziarenka granatu rodzynki i migdały. Całość formować w kopczyk, wierzch i boki udekorować śmietaną i uprażonymi kokosowymi wiórkami. Można przyozdobić dowolnymi owocami. Przed podaniem schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :) 

 


środa, 24 maja 2017

Tort, który miałam okazję przygotować na specjalne zamówienie :) Inspiracją był dla mnie tort z Moich wypieków. Delikatny, lekki, podzielny. Śmietankowy, biały, z dodatkiem brzoskwiń i smacznej masy twarożkowej. Nie jest trudny do zrobienia, trochę czasochłonny, czyli tak jak w przypadku większości tortów ;) Delikatnie, skromnie udekorowany. Myślę, że przypadłby Wam do gustu :) Polecam.

PS Osobom zainteresowanym różnego rodzaju szkoleniami polecamz apoznanie się z ofertą http://www.szkolenia-semper.pl/ :) Duży wybór!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na 1 blat biszkoptowy:

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijać po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijać.

Do masy jajecznej delikatnie wmieszać obie mąki, najlepiej drewnianą łyżką.

Dno formy o wymiarach  35 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić.

W taki sam sposób i z takich samych składników upiec drugi blat biszkoptu.

 

Masa twarożkowa z brzoskwiniami:

  • 600 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 500 g brzoskwiń z puszki, pokrojonych w niedużą kostkę

 

W misce umieścić twaróg, 100 g cukru pudru i ekstrakt waniliowy. Zmiksować do gładkości. 

W drugim naczyniu umieścić  kremówkę i 50 g cukru pudru, całość ubić na sztywno.

Ubitą śmietanę dodać do twarożku, w dwóch turach, dokładnie wymieszać szpatułką do połączenia. Krem podzielić na dwie części, jedną trochę większą. Do większej dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać.

 

Masa śmietanowa:

  • 800 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Kremówkę, mascarpone, cukier puder i wanilię przełożyć do naczynia. Całość ubić na sztywno.

 

Wykonanie - Na paterze położyć pierwszy blat biszkoptowy, na niego wyłożyć krem twarożkowy z brzoskwiniami, wyrównać. Przykryć drugim biszkoptem. Całość tortu, czyli boki i wierzch posmarować pozostałym kremem twarożkowym (bez brzoskwiń). Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Schłodzony tort posmarować z wierzchu i po bokach dużą warstwą śmietankową. Pozostały krem umieścić w rękawie cukierniczym z ozdobną końcówką i ozdobić tort. Dowolnie udekorować.

Przechowywać w lodówce. Smacznego :)

 


20:02, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (12) »
wtorek, 09 sierpnia 2016

Idealne lody na upalną pogodę ;) Orzeźwiające, mało kaloryczne, pyszne! Mango i brzoskwinia to naprawdę zgrany duet. Niezbyt słodkie, bardzo owocowe. Polecam!

Ps. Akwarystów zapraszam na http://www.plantica.pl/, warto zajrzeć :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1 dojrzałe, miękkie mango
  • 2 dojrzałe brzoskwinie
  • 125 ml wody
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

 

Wodę podgrzać z cukrem pudrem do rozpuszczenia. Dodać mango i brzoskwinie, zmiksować na gładko. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Wstawić do zamrażalnika, wyciągnąć po około 60 minutach i ponownie zmiksować, powtórzyć dwa - trzy razy. Smacznego :)

00:13, ewa_ciasteczkowakraina , Mrożone
Link Komentarze (21) »
wtorek, 12 lipca 2016

Lato - czas owoców, lekkich dań i deserów i sezonowych wyprzedaży ;) Uwielbiam zakupy, szczególnie, gdy ubrania są ładne i dobrej jakości, a jeśli jeszcze cena jest przystępna to już w ogóle jestem w niebie :D

Dzięki stronie  http://www.hurtowniamegabrand.pl/ zaopatrzyłam szafę w kilka nowych rzeczy na lato. Znajduję tu wszystko czego potrzebuje, czyli ubrania dobrej jakości w stosunkowo niskiej cenie. Zamówienia można składać już od 200 zł, warto zajrzeć i zapoznać się z ofertą. Zawsze można zamówić coś na spółkę z mamą czy przyjaciółką ;) Sporo ubrań letnich, a na wakacyjny wyjazd chyba każda kobieta lubi kupić sobie coś nowego ;)

Koktajl brzoskwinia mango to taki mój eksperyment, pyszny! Lekki, orzeźwiający smak. Idealny na upały, na bazie jogurtu naturalnego, z zawsze dobrymi, poczciwymi płatkami owsianymi. Jest pożywny, świetny na drugie śniadanie. Polecam!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)   

 

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango
  • 2-3 brzoskwinie
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka płatków owsianych

 

Brzoskwinie pokroić w kostkę, mango obrać. Owoce zmiksować na gładko z jogurtem naturalnym i płatkami owsianymi. Schłodzić w lodówce. Na zdrowie! :)

 


niedziela, 20 marca 2016

Orzechowy biszkopt z kawałkami soczystych brzoskwiń, delikatna masa śmietankowa i mus brzoskwiniowy, dodatkowo przełożony małymi biszkopcikami. Doskonale sprawdzi się jako ciasto świąteczne, ale także jako "zwykłe", niedzielne ciasto. Z dnia na dzień zyskuje na smaku, dlatego śmiało można zrobić je wcześniej i przechować w lodówce. To taki nasz wspólny, rodzinny wypiek. Łączy pokolenia, pozwala na wspólne spędzenie wolnego czasu w nieco innym wydaniu. Każdy z nas ma swoje określone zadania przy jego robieniu - tata, jako specjalista od łupania orzechów, szykuje nam ich spory zapas, brat, pełni rolę zaopatrzeniowca, Dawid rozpuszcza galaretkę i pilnuje by nie stężała ani za mocno ani za mało, do mnie należy cała reszta... No może poza oceną końcową, bo ta należy do mamy... Głównie z myślą o Niej i dla Niej robimy brzoskwiniowego orzechowca. To idealne ciasto, by po długim, męczącym dniu usiąść wygodnie w fotelu, koniecznie z filiżanką kawy w jednej ręce i kawałkiem ciasta w drugiej. Uwielbiam obserwować ludzi, gdy jedzą coś nowego. Na twarzy mamy malował się tylko zachwyt i niema prośba o kolejny kawałek :) Dla takich chwil warto piec, to stwierdziliśmy wszyscy, rodzinnie ;) 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek
  • 125 g cukru
  • 75 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 125 g mielonych orzechów włoskich 
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki kawy zbożowej rozpuszczalnej 
  • 2 połówki brzoskwiń

 

Żółtka utrzeć z połową cukru na jasną, puszystą masę.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać pozostały cukier. 

Brzoskwinie odsączyć, pokroić na nieduże kawałki.

Do masy z żółtek dodać orzechy, mąkę, bułkę tartą i kawę, wymieszać, dodać pianę z białek i dokładnie połączyć, na koniec dodać kawałki brzoskwiń, wymieszać.

Dno formy o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka, wystudzić.

 

Masa śmietankowa:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 1 mix do ubijania śmietany 

+

  • 300 g okrągłych biszkoptów

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać mascarpone, cukry i mix do ubijania, ubić na gęsto.

Masę śmietanową wyłożyć na wystudzony spód, wyrównać, na wierzch powykładać biszkopciki. Schłodzić w lodówce. 

 

Mus brzoskwiniowy:

  • puszka brzoskwiń w syropie (- 2 połówki zużyte do ciasta)
  • 1 galaretka brzoskwiniowa 

+

  • 2 galaretki brzoskwiniowe 
  • maczek tutti-frutti 

 

Brzoskwinie zmiksować na puree (syrop odlać i odłożyć). Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, lekko przestudzić i połączyć z brzoskwiniowym puree. Odstawić do zgęstnienia.

Syrop brzoskwiniowy i wodę zagotować, rozpuścić obie galaretki, odłożyć do wystudzenia i stężenia.

Stężony mus brzoskwiniowy wyłożyć na masę śmietankową, wyrównać, schłodzić w lodówce.

Tężącą, ale płynną galaretkę wylać na wierzch ciasta, wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :)

piątek, 04 marca 2016

Słodkości, które na pewno zaskoczą Waszych gości :) Babki, mazurki czy serniki to tradycyjne, przewidywalne świąteczne przysmaki, jajka sadzone zrobione z czekolady są pewną nowością, oryginalnym pomysłem na wielkanocny stół ;) To deser bardzo łatwy do zrobienia, mocno czekoladowy, ale nie za słodki. Nam bardzo smakowało :) Polecam!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 5-6 brzoskwiń z puszki

+

  • folia aluminiowa

 

Czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej. 

Rozłożyć folię aluminiową, wylać odrobinę płynnej czekolady i uformować kształt jajka. Postępować tak, aż do końca czekolady. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Z lodówki wyjąć gorzką czekoladę, na nią nakładać białą, formując kształt jaki ostatecznie chcemy uzyskać. 

Brzoskwinie osuszyć papierowym ręcznikiem, układać je na, jeszcze płynnej, białej czekoladzie. Schłodzić w lodówce przez około 60 - 90 minut. Smacznego :)

 


00:21, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (34) »
poniedziałek, 12 października 2015

Ciasto, które ma w sobie wszystko co najlepsze. Cienka warstwa biszkoptu, masa owocowa, na niej krem z mascarpone i śmietanki, a całość wieńczy galaretka z kawałkami brzoskwiń. Prawdziwa rozkosz smaku. To ciasto z tych, które na długo zapadają w pamięć. Męża dalej nie ma, a ja się relaksuję w kuchni ;) Tym razem wybył za granicę, przynajmniej o samochód nie muszę się martwić hihi, stoi bezpiecznie zaparkowany na http://modlinparking.pl/, blisko lotniska i całodobowo chroniony. Inne stresy zajadam między innymi brzoskwiniową kostką :P To jak, skusicie się? Polecam :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na biszkopt:

  • 2 jajka
  • 75 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać.

Blachę o wymiarach 28 x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 12-15 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Masa brzoskwiniowa:

  • 1 kg brzoskwiń
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • cukier do smaku

 

Brzoskwinie umyć, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę. Owoce podsmażyć z cukrem. Zdjąć z ognia, zmiksować do gładkości.

Do gorących brzoskwiń dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Schłodzić. Tężejącą masę wylać na przygotowany wcześniej biszkopt. Schładzać w lodówce do całkowitego stężenia warstwy owocowej.

 

Krem:

  • 150 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany 36%
  • 1 zagęszczacz do śmietany (opcjonalnie)

 

Śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone, połączyć. Wyłożyć na stężałą masę brzoskwiniową, schłodzić.

 

Galaretka brzoskwiniowa:

  • 5-6 małych brzoskwiń
  • 1,5 galaretki brzoskwiniowej

 

Brzoskwinie umyć, obrać i usunąć pestki, pokroić w kostkę, odłożyć.

Galaretki rozpuścić w 450 ml wrzącej wody, przestudzić wymieszać z brzoskwiniami. Tężejącą wylać na wierzch masy śmietankowej. Schłodzić. Smacznego :)

 


00:22, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (21) »
czwartek, 08 października 2015

Bardzo delikatne i puszyste ciasto z brzoskwiniami i kawałkami gorzkiej czekolady. Nie jest trudne do zrobienia i chyba nie może się nie udać. Udało się wspaniale, pięknie wyrosło. Ma jeszcze jedną zaletę - do jego przygotowania nie potrzeba miksera ;) Przygotowałam je dla męża, na drogę, gdy wyjeżdżał w delegację. Osłodziło kilkudniową rozłąkę ;) Na szczęście nie musiałam się martwić o noclegi, o to zadbała firma, a http://kwaterydlafirm.pl/ sprawdziły się doskonale. Czysto, przytulnie i komfortowo i w samym sercu Wrocławia :) 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6-7 brzoskwiń

 

Kruszonka:

  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 60 g miękkiego masła

 

Czekoladę bardzo drobno posiekać, odłożyć.

Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i przygotowaną wcześniej czekoladę.

W drugim naczyniu połączyć maślankę, olej i jajka. 

Suche składniki dodać do mokrych i bardzo dokładnie, energicznie wymieszać. 

Blachę o wymiarach 23 x 30 cm natłuścić, wyłożyć ciasto. Na nim poukładać pokrojone w ćwiartki brzoskwinie. 

Mąkę, cukier i masło na kruszonkę połączyć, ucierając między palcami. Ciasto posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego :)

poniedziałek, 21 września 2015

Bardzo smaczne ciasto, puszyste, miękkie i delikatne. Jedliśmy je jeszcze cieple ;) Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Myślę, że równie dobrze będzie smakowało z morelami czy innymi owocami. Polecam :)

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa serowa:

  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 500 g brzoskwiń 

 

Kruszonka:

  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3-4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g cukru

 

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, na jasną i puszystą masę, dodawać kolejno jajka, nadal miksując. Do masy maślanej dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. 

Formę o wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, odstawić.

Masa serowa - Twaróg wymieszać z jajkiem, cukrem i mąką ziemniaczaną, gotową wyłożyć na ciasto.

Na masie serowej ułożyć brzoskwinie, wcześniej umyte, pozbawione pestek i pokrojone w ćwiartki. 

Kruszonka - Mąkę, cukry i masło ugniatać między palcami, gotową kruszonką posypać wierzch ciasta.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego :)

 


20:16, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (18) »
środa, 19 sierpnia 2015

Bardzo łatwy sposób na obłędny deser ze śliwkami i ulubionymi lodami. Owoce podsmażone z cynamonem i szczyptą gałki muszkatołowej, serwowane z domowymi lodami śmietankowymi. Całość smakuje rewelacyjnie. Polecam :-)

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 5-6 śliwek
  • 1 brzoskwinia
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 2 łyżeczki masła

+

  • lody śmietankowe*

 

Owoce umyć, przeciąć na pół, usunąć pestki i pokroić na niezbyt cienkie paski.

Na patelni rozpuścić masło, dodać cynamon i gałkę muszkatołową, chwilę podsmażać, aż zacznie się pienić. 

Do masła dodać pokrojone śliwki i brzoskwinie, smażyć tak długo, aż owoce puszczą sok i zrobi się gęsty sos.

Karmelizowane owoce wyłożyć na talerz, podawać z lodami. Smacznego :)

 

Lody śmietankowe:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 100 ml mleka
  • 1/4 szklanki cukru pudru

 

Śmietanę ubić na sztywno. Dodać mleko i cukier puder, całość zmiksować. Masę przelać do pojemnika i włożyć do zamrażalnika. 

Masę kilka razy przemieszać, co 30 - 40 minut. 

 

00:38, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (27) »
 
1 , 2 , 3

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria