Wpisy z tagiem: mleko

sobota, 21 listopada 2015

Kolejne ciasto do kolekcji ;) Tym razem mam dla Was kruchy placek z jagodami i czekoladowym budyniem. Po prostu pyszne! Rozeszło się raz dwa, ledwo co kawałek uchowałam do zdjęcia ;) Mój mąż śmieje się już, że ciągle siedzę w kuchni i piekę, jak nie dla nas to znowu dla rodziny i znajomych, żartuje, że jestem już uzależniona od pieczenia ciast i robienia deserów. Żarty, żartami, ale uzależnienia są plagą dzisiejszego świata, już nie tylko alkohol czy hazard, ale coraz częściej także Internet, szczególnie wśród młodych. W takich sytuacjach najlepiej od razu udać się do specjalistów - http://www.mandalawroc.pl/, tylko dzięki fachowej pomocy można poradzić sobie z tymi problemami. Hobby, jakim jest pieczenie ciast raczej nie przekształci się w uzależnienie, wręcz przeciwnie - pozwoli na odwrócenie uwagi od głównego problemu. 

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka 
  • 150 ml mleka
  • 125 g masła

 

Masa budyniowa z jagodami:

  • 2 budynie czekoladowe
  • 500 ml mleka
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 500 g jagód

 

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g brązowego cukru
  • 125 g masła

 

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajka i masło. Wymieszać, dodać mleko i wyrobić gładkie ciasto.

Formę o średnicy 26 cm natłuścić i oprószyć mąką. Na spód wyłożyć ciasto. Nakłuć widelcem. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania budyniu.

Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Przestudzić.

Przygotować kruszonkę - mąkę, brązowy cukier i masło połączyć ze sobą.

Ciepły budyń wyłożyć na ciasto, na nim umieścić jagody. Posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić. Smacznego :)

 

wtorek, 04 marca 2014

Ciasto, które już dawno chciałam sama upiec, z karpatką mam mnóstwo pięknych wspomnień, mama często ją dla nas piekła (dopóki nie zaczęłam Jej wyręczać :P). Myślałam, że jest trudne, pracochłonne i tak dalej. Nic bardziej mylnego. Miło się rozczarowałam :) Ciasto parzone, takie samo jak ptysiowe, maślano - budyniowy krem... Całość smakuje wybornie, ładnie wygląda. Cieszy i oko i podniebienie. Mam nadzieję, że upieczecie to ciasto i oczaruje Was tak samo jak mnie. Ostrzegam tylko, że ciężko poprzestać na jednym kawałku...

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto parzone:

  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g mąki
  • 4 jajka

 

W garnuszku wymieszać mleko, wodę, masło, sól i cukier. Podgrzewać na małym ogniu, gdy zacznie wrzeć zdjąć z palnika. Wsypać mąkę i drewnianą łyżką mieszać do czasu uzyskania gładkiej masy. Odłożyć na około 5 minut do lekkiego przestudzenia.

Do przestudzonego ciasta wbijać jajka, cały czas energicznie mieszając. Ciasto powinno być gładkie i błyszczące. 

Dwie blaszki o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Równo rozsmarować na nich gotowe ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. 

 

Składniki na masę:

  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 250 g miękkiego masła
  • 80 g drobnego cukru
  • 2-3 łyżeczki cukru waniliowego

 

Mąkę ziemniaczaną, pszenną i cukier waniliowy dokładnie rozpuścić w 1/4 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować w rondelku, wlać mączną mieszankę. Energicznie mieszać, dopóki budyń nie będzie gęsty. Odstawić do wystudzenia.

Miękkie masło ubić na jasny, puszysty puch. Ciągle miksując, dodawać po łyżce cukru. Na koniec dodawać kolejno po łyżce budyniu, cały czas mieszając. Masa powinna być gęsta i gładka. 

Wystudzone ciasto przełożyć kremem maślano - budyniowym i posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)

 

wtorek, 10 grudnia 2013

Popisowe ciasto mojej babci, mam ogromne szczęście, że ten przepis się zachował, bo ze sporej kolekcji zostało ich tylko kilka, reszta gdzieś się pogubiła. Tak bywa, gdy w rodzinie nie ma miłośników pieczenia, a młodsze pokolenie nie zdaje sobie sprawy, że warto zachować zeszyt ze starymi zapiskami kulinarnymi. Z ręką na sercu przyznaję, że to mój ulubiony jabłecznik - pyszne, delikatne ciasto, jabłkowe nadzienie z delikatnym posmakiem cynamonu, całość wieńczy lukier na wierzchu. Ach rozkosz dla podniebienia... Uwielbiam to ciasto, musicie, po prostu musicie je upiec! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 60 ml mleka
  • 150 g miękkiego masła

+

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • gorąca woda

 

 Składniki na nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 40 g masła

 

Jabłka umyć, obrać i pokroić na plasterki. Przełożyć do garnka, dodać 1/4 szklanki wody, cukier, cukier waniliowy, cynamon i masło. Poddusić, mieszając od czasu do czasu. Jabłka powinny się lekko rozpadać. Zdjąć z ognia i wystudzić.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mleko i masło. Zagnieść ciasto (będzie dosyć miękkie). Podzielić na dwie równe części.

Blaszkę o wymiarach 28 x 19 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Połowę ciasta rozwałkować, przełożyć do natłuszczonej formy. Podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. 

Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugą częścią ciasta (również rozwałkować je na wielkość blachy). Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.

Z cukru pudru i odrobiny gorącej wody przygotować lukier, którym polukrować wierzch ciasta. Smacznego :)

 

poniedziałek, 22 lipca 2013

Pyszne, bardzo orzeźwiające muffiny z mnóstwem witaminy C. Przygotowałam je dla moich rodziców, którzy wyjeżdżali na wakacje do Sarbinowa. Początkowo chciałam przygotować jakieś drożdżowe bułeczki, jednak rodzice stwierdzili, że woleliby muffiny. Ich życzenie było dla mnie rozkazem :D Wyszły naprawdę smaczne, polecam gorąco! :)


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 120 g cukru
  • 60 g masła 
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko
  • 150 g czerwonych porzeczek

Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. W pierwszej miseczce wymieszać suche składniki, czyli mąkę, proszek, sodę i cukier. W drugiej roztrzepane jajko, mleko i przestudzone masło. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać porzeczki i delikatnie połączyć.

Foremki do muffinek napełnić do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni, przez około 20 minut. Smacznego :)


12:30, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (19) »
środa, 26 czerwca 2013

Drugi i chyba już niestety ostatni w tym sezonie wypiek z czereśniami, ponieważ w tym roku drzewko niezbyt nam obrodziło, resztę "załatwiły" ulewy. Tata część zgarnął, by zrobić wino czereśniowe, które już niedługo Wam zaprezentuje. Dziś natomiast mam przyjemność przedstawić Wam pyszne, delikatne muffinki. Posypane brązowym cukrem, bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu. Polecam gorąco! 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120 g cukru
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 100 g kefiru
  • 60 ml oleju
  • czereśnie
  • brązowy cukier do posypania

 

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki, w drugim mokre. Dodać jedne do drugich, wymieszać tylko do połączenia składników.

Ciasto przełożyć do papilotek, wcisnąć czereśnie i posypać brązowym cukrem. Piec około 25 minut, w temperaturze 180 stopni. Smacznego :)


czwartek, 20 czerwca 2013

Mój faworyt wśród lodów, pyszne, kremowe, baaardzo cynamonowe - takie, jakie lubię najbardziej. Długo szukałam przepisu na nie, wszystkie, które znalazłam miały w składzie jajka, a ja, na surowo, staram się ich unikać. Musiałam więc pokombinować sama i tym sposobem wyszło mi coś niesamowicie pysznego, chyba najlepsze lody, jakie do tej pory zrobiłam. Bardzo łatwe w przygotowaniu, dla wielbicieli cynamonu idealne! W mojej rodzinie mało kto za nim przepada, więc mam całe pudełko lodów dla siebie... Mmm rozpusta :) Polecam serdecznie :)


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 330 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Śmietankę i mleko przelać do garnuszka, dodać cukier, zagotować. Wymieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Mieszankę przelać do plastikowego pojemnika*, wstawić do zamrażalnika. Co godzinę wyjąć lody i dokładnie zmiksować, powtarzać około 5-6 razy. Przed pierwszym miksowaniem dodać 2 łyżeczki cynamonu i dopiero wtedy wymieszać. Smacznego :)

Tagi: cynamon mleko
17:29, ewa_ciasteczkowakraina , Mrożone
Link Komentarze (22) »
czwartek, 13 czerwca 2013

Pyszny, szybki pomysł na śniadanie czy kolację, a nawet na obiad, jak w moim przypadku. Placuszki są bardzo delikatne. Podane z dżemem smakują świetnie, myślę jednak, że każdy inny dodatek byłby dobry. Polecam gorąco! :)

Ps. Dziękuję serdecznie za wszystkie serdeczności, z Waszym wsparciem obrona nie wydaje się aż tak straszna ;)



 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła

Masło roztopić i ostudzić. Kaszę mannę wymieszać z niewielką ilością zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, dodać napęczniałą kaszę manną i rozpuszczone masło. Mieszać, aż powstanie "kleik". Ugotowaną kaszę wymieszać z cukrem, odstawić do ostudzenia. 

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do masy, wymieszać. Białka użyć na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.

Piec na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Smażyć na złoto. Smacznego :)

Tagi: kasza mleko
11:41, ewa_ciasteczkowakraina , Naleśniki, placuszki, gofry
Link Komentarze (17) »
wtorek, 07 maja 2013

Czas nadrobić zaległości blogowe :), więc dzisiaj mam przyjemność przedstawić Wam pyszne, bardzo delikatne i mięciutkie muffinki. Słodycz budyniu przełamana smakiem lekko kwaśnych malin. Smakowały nam tak bardzo, że gdy Mama wróciła z pracy nie zostało Jej nic, musiała obejść się smakiem :P Bardzo polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170 ml + 300 ml mleka
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • budyń czekoladowy
  • konfitura z czarnej porzeczki

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, ale w 300 ml mleka. Ostudzić, można przykryć folią spożywczą, by na wierzchu nie zrobił się nam kożuch. Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier i wymieszać. Pozostałe składniki, czyli reszta mleka, jajko i rozpuszczone masło połączyć ze sobą. Suche składniki dodać do mokrych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Do foremek nakładać łyżkę budyniu, następnie po łyżeczce budyniu i konfitury, przykrywamy drugą łyżką ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Smacznego :)

 

18:21, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (21) »
wtorek, 30 kwietnia 2013

Pyszne, klasyczne placki, wzbogacone pokruszonymi ciasteczkami. Nie są słodkie, więc podałam je polane golden syropem i obsypane pokruszonymi ciasteczkami. Wyszło mi około 8-9 placków, więc było to naprawdę syte śniadanie :D Polecam! :)

Ps. Wyjeżdżam na weekend majowy w Góry Świętokrzyskie, więc nie będzie mnie kilka dni :) Co fajnego można tam zwiedzić? Gdzie dobrze zjeść? Będziemy w Kielcach i okolicach :) Pozdrawiam i życzę Wam udanego weekendu! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • niepełna szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 0,5 łyżki miodu
  • 50 g ciastek śniadaniowych

 

Do jednego naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do drugiego natomiast wlać maślankę, mleko, miód i roztrzepane jajko. Wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych i dokładnie zmiksować. Następnie wsypać pokruszone ciasteczka i bardzo delikatnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię nakładać niewielką porcję ciasta, smażyć z dwóch stron na rumiano.

Gotowe placuszki polać golden syropem i posypać odrobiną pokruszonych ciasteczek. Smacznego :) 

wtorek, 26 marca 2013

Pyszne, bardo delikatne naleśniki. Bardzo nam posmakowały, są idealne na ciepło, zimnym też niczego nie brakuje :) Podałam je z serkiem waniliowym i powidłami śliwkowymi :) Naprawdę pysze, polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki cukru
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • olej do smarowania patelni

Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mleko wymieszać z wodą i mąką, zmiksować na gładką masę. Utarte żółtka połączyć z ciastem. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Delikatnie mieszając, dodać do ciasta. Usmażyć naleśniki na złoty kolor. Smacznego :)

 

Tagi: jajka mleko
16:22, ewa_ciasteczkowakraina , Naleśniki, placuszki, gofry
Link Komentarze (16) »

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria