Wpisy z tagiem: ananas

wtorek, 06 stycznia 2015

Witajcie kochani po krótkiej przerwie! ;) Mam nadzieję, że chociaż odrobinę stęskniliście się za moimi słodkościami ;) Wracam do Was z przepisem na genialne ananasowe muffinki z makowymi ziarenkami, muszę przyznać, że są moim numerem jeden. Miękkie, bardzo delikatne, naprawdę długo zachowują świeżość. Zamiast maku można wykorzystać wiórki kokosowe. Polecam bardzo! :)

Ps. Bardzo dziękuję za wszystkie życzenia noworoczne! :*

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki:

  • 50 g masła
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 125 ml kefiru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g maku
  • 3-4 krążki ananasa z puszki

 

Masło roztopić i odłożyć do wystudzenia.

Cukier wymieszać z jajkiem, solą, kefirem i przygotowanym wcześniej masłem.

W drugim naczyniu połączyć mąkę, proszek do pieczenia i mak. Suche składniki dodać do mokrych i delikatnie wymieszać. 

Krążki ananasa odsączyć i drobno pokroić. Dodać do masy, połączyć.

Przełożyć do papilotek. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego :)

 

 

wtorek, 20 sierpnia 2013

Ciasto przygotowane na spotkanie z przyjaciółmi. Miałam w planach zrobienie innego, ale mocno dojrzały ananas wydawał się mówić - teraz albo nigdy :P Zabrałam go więc z piwnicy do kuchni, obrałam i pysznie wykorzystałam (haha ale rym się wkradł). Do ciasta dodałam wiórki kokosowe, które wspaniale się wkomponowały w całość. Ciasto wyszło bardzo wilgotne, ananas świetnie współgra z kokosem. I nam i gościom bardzo smakowało. Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g wiórków kokosowych
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 mały ananas lub pół dużego

 

Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia.  Ananas pokroić na nieduże kawałki. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i sól. W drugiej - jogurt naturalny, masło i jajka. Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać - masa musi być gęsta. 

Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przelać do formy, wyrównać, na wierzchu poukładać kawałki ananasa.

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 70 mi, do momentu tzw. suchego patyczka. Wystudzić i  posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

 


Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria