Wpisy z tagiem: śliwki

niedziela, 02 kwietnia 2017

Połączenie czekolady i śliwek moczonych w rumie czy innym alkoholu... ;) Smakuje wspaniale! Lekko, delikatnie, ale z pazurem. Lubimy takie wypieki, oj lubimy ;) Ładnie wygląda, świetnie się kroi, ach, same plusy :) Polecam!

PS Jeśli szukacie pięknej zastawy stołowej lub innych gadżetów do swojej kuchni czy jadalni, zajrzyjcie na stronę bellodecor.com.pl Można się zakochać :)

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • 225 g mąki pszennej
  • 175 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml oleju
  • 5 łyżeczek gorzkiego kakao
  • 125 ml wody

 

Całe jajka ubić z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać olej i wodę, cały czas ubijać.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wmieszać do masy jajecznej.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić i przekroić na 2 blaty.

 

Krem czekoladowy:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 320 g czekolady deserowej lub mlecznej

 

Śmietankę przelać do garnka, uważając by jej nie zagotować, dodać połamaną czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Masę dobrze schłodzić, najlepiej przez całą noc.

Kolejnego dnia masę ubić na gładko.

 

Śliwki w alkoholu:

  • 200 g suszonych śliwek
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 100 ml rumu lub wódki

 

Do rondelka przelać wodę, dodać cukier, rozpuścić i zagotować.

Do syropu cukrowego dodać pokrojone na ćwiartki śliwki, gotować przez około 3-4 minuty. Zdjąć z ognia, wystudzić.

Do schłodzonych śliwek w syropie wlać alkohol, odłożyć na około 24 godziny.

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki

 

Do naczynia wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę. Całość rozpuścić w kąpieli wodnej.

 

Przełożenie ciasta - na pierwszy blat ciasta rozsmarować 2/3 kremu czekoladowego, przykryć drugim krążkiem ciasta, na nim rozsmarować pozostały krem. Na krem powykładać śliwki w alkoholu, udekorować polewą czekoladową. Smacznego :)

 

czwartek, 10 września 2015

Wakacje minęły w mgnieniu oka, czas wrócić do codziennych obowiązków, czyli remont, remont i jeszcze raz remont. Dobrze, że ja muszę zajmować się tylko urządzaniem wnętrz, na razie tylko szukam, przeglądam i znajduję takie perełki jak http://meblohand.eu/, wszystko w jednym miejscu, można kombinować ;) Poszukiwania mebli, dodatków i tym podobnych, warto umilić sobie pysznym ciastem. Dziś mam dla Was ucierany placek ze śliwkami i kruszonką, uwielbiam. Smak dzieciństwa w najlepszym wydaniu. Bardzo polecam :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 400 g śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Kruszonka:

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 35 g miękkiego masła

 

Masło utrzeć z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Stopniowo dodawać jajka, cały czas miksując. 

Do masy wsypać mąkę, delikatnie, ale dokładnie połączyć. 

Blachę o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać śliwki, skórką do dołu. Cynamonem oprószyć śliwki. 

Kruszonka - mąkę, cukier i miękkie masło przełożyć do miski, rozcierając między palcami, utworzyć kruszonkę. Posypać nią śliwki. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Smacznego :)

 

  

20:13, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (15) »
środa, 19 sierpnia 2015

Bardzo łatwy sposób na obłędny deser ze śliwkami i ulubionymi lodami. Owoce podsmażone z cynamonem i szczyptą gałki muszkatołowej, serwowane z domowymi lodami śmietankowymi. Całość smakuje rewelacyjnie. Polecam :-)

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 5-6 śliwek
  • 1 brzoskwinia
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 2 łyżeczki masła

+

  • lody śmietankowe*

 

Owoce umyć, przeciąć na pół, usunąć pestki i pokroić na niezbyt cienkie paski.

Na patelni rozpuścić masło, dodać cynamon i gałkę muszkatołową, chwilę podsmażać, aż zacznie się pienić. 

Do masła dodać pokrojone śliwki i brzoskwinie, smażyć tak długo, aż owoce puszczą sok i zrobi się gęsty sos.

Karmelizowane owoce wyłożyć na talerz, podawać z lodami. Smacznego :)

 

Lody śmietankowe:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 100 ml mleka
  • 1/4 szklanki cukru pudru

 

Śmietanę ubić na sztywno. Dodać mleko i cukier puder, całość zmiksować. Masę przelać do pojemnika i włożyć do zamrażalnika. 

Masę kilka razy przemieszać, co 30 - 40 minut. 

 

00:38, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (27) »
środa, 06 maja 2015

Czas pierwszych truskawek, rabarbaru, a u mnie śliwki ;) Świetnie pasują do kruchego ciasta, w połączeniu z bezą to prawdziwa uczta smaku :) Łatwe do zrobienia. Polecam, również z innymi owocami :)

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 25 g cukru
  • 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 żółtek
  • 425 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 750 g śliwek (mrożone wcześniej rozmrozić)

 

Beza:

  • 6 białek
  • 200 g cukru

 

Miękkie masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ucierania stopniowo dodawać żółtka. 

Do masy dodać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Powstanie kruszonka. 

Blachę o wymiarach 34 x 42 cm wysmarować masłem. Równomiernie wyłożyć kruszonkę. Na całej powierzchni ciasta ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu. Owoce obsypać cukrem waniliowym.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. 

Białka wyłożyć na śliwki. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut. Smacznego :)

Tagi: śliwki
17:59, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (41) »
wtorek, 10 lutego 2015

Czekoladki tylko dla dorosłych ;) Jedne z najprostszych i najszybszych do przygotowania pralinek. Soczyste śliwki, mocno nasączone w rumie i gorzka czekolada. Całość smakuje świetnie. Doskonałe jako prezent na Walentynki. Polecam bardzo :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 1/2 szklanki rumu
  • 150 g gorzkiej czekolady

 

Śliwki przełożyć do miseczki, zalać alkoholem, przykryć i odstawić na około 2 dni do nasączenia.

Po tym czasie śliwki osuszyć papierowym ręcznikiem. 

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.

Śliwki nabijać na wykałaczkę i pojedynczo obtaczać w płynnej czekoladzie. Układać na kratce lub papierze do pieczenia. Odłożyć, aż czekolada dokładnie zastygnie, można schłdzić w lodówce. Smacznego :)

20:23, ewa_ciasteczkowakraina , Pralinki
Link Komentarze (34) »
wtorek, 18 listopada 2014

Bardzo smaczne drożdżówki z mnóstwem dobroci. Twaróg, śliwki, cynamon tworzą pyszną całość. Idealne na śniadanie i podwieczorek. Nam bardzo posmakowały. Samo ciasto jest bardzo miękkie i puszyste. Ktoś się poczęstuje? :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 125 ml mleka
  • szczypta soli
  • 35 g miękkiego masła

 

Składniki na nadzienie:

  • 200 g twarogu
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki miękkiego masła 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 40 g cukru pudru

 

Drożdże rozkruszyć do garnuszka, zasypać 1 łyżką cukru i zalać 1/4 szklanki ciepłego mleka. Dodać 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 25 minut.

Resztę mleka wymieszać z jajkiem, dodać drożdże, cukier, mąkę, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 

Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. 

Ser połączyć z resztą składników, odłożyć. 

Gotowe ciasto podzielić na 7-8 części i uformować bułeczki. Odłożyć na około 30 minut do napuszenia w ciepłe miejsce. 

Po tym czasie, za pomocą szklanki z niewielkim dnem zrobić w każdej bułeczce wgłębienie, nałożyć do niego serowe nadzienie, oprószyć cynamonem i ułożyć cząstki śliwek. 

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut. Smacznego :)

 

wtorek, 23 września 2014

Wbrew pozorom zrobienie powideł śliwkowych jest łatwe, chociaż czasochłonne. Zapach, który roznosi się po domu wynagradza czekanie, kusi jednak okrutnie! ;) Od kilku lat robię je każdej jesieni, najlepsze z mocno dojrzałych węgierek, wtedy nawet nie trzeba dodawać cukru ;) Polecam wszystkim smakoszom! 

Ps. Przy okazji przypominam przepis na czekośliwkę :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 3 kg dojrzałych śliwek, najlepiej węgierek
  • cukier (opcjonalnie)

 

Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Włożyć do garnka z grubym dnem lub bardzo głębokiej patelni. Smażyć na wolnym ogniu przez około 5 godzin. W tym czasie można kilka razy przemieszać powidła. 

Gdy powidła będą już miały konsystencję powideł (ale nie będą zbyt gęste) wyłączyć palnik i odstawić powidła na całą noc do wystygnięcia. 

Rano można spróbować powideł - jeśli są za mało słodkie można dosypać odrobinę cukru i ponownie gotować całość na małym ogniu, aż powidła całkiem zgęstnieją. 

Gotowe przełożyć do wyparzonych słoiczków, pasteryzować. Smacznego :)

Z podanego przepisu wychodzi około 1 l powideł.

Tagi: śliwki
19:05, ewa_ciasteczkowakraina , Przetwory
Link Komentarze (23) »
piątek, 12 września 2014

Pyszne ciasto, delikatne, mięciutkie z dużą ilością śliwkowego nadzienia. Zrobione na urodziny babci, rozeszło się błyskawicznie. Dlatego czym prędzej dzielę się z Wami przepisem. Zróbcie je koniecznie, gwarantuje, że nie pożałujecie! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka

+

  • 650 g śliwek
  • cukier puder

 

Blachę o wymiarach 32 x 18 cm wysmarować masłem, odstawić.

Mąkę przesiać, dodać posiekane masło, cukry, proszek do pieczenia i jajka. Zagnieść ciasto. 

Gotowe, podzielić na 2 równe części. Rozwałkować, można delikatnie podsypać mąką. 

Na blachę wyłożyć pierwszą część ciasta, posypać bułką tartą. Na ciasto poukładać śliwki, skórką do dołu. Przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Delikatnie nakłuć widelcem.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Smacznego :)

 

Tagi: śliwki
20:33, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (44) »
piątek, 29 sierpnia 2014

Pyszny, aromatyczny dżem z kawałkami owoców. Przygotowanie nie jest czasochłonne, a dom wypełni się pięknym zapachem śliwek i cynamonu. Domowy dżem to najlepsza i najzdrowsza propozycja dla naszych bliskich, zamiast słodkich ulepków, pełnych konserwantów i chemii, które możemy znaleźć w sklepie. Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • 600 g cukru
  • sok i skórka z cytryny
  • 1-2 laski cynamonu

 

Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Zasypać je cukrem, dodać sok i skórkę z cytryny oraz laskę cynamonu i odstawić na około 2 godziny, by puściły sok. 

Po tym czasie śliwki wymieszać, przełożyć do garnka i zagotować, mieszając. Odstawić na kilka minut. Znowu zagotować. Smażyć na małym ogniu, często mieszając do zgęstnienia. Usunąć laskę cynamonu. Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować. Smacznego :) 

 


13:29, ewa_ciasteczkowakraina , Przetwory
Link Komentarze (33) »
środa, 27 sierpnia 2014

Ostatnio przynajmniej raz w tygodniu piekę drożdżówki. Są idealne na śniadanie, świetnie smakują ze świeżo zaparzoną kawą :) Te smakowały rewelacyjnie. Idealne, drożdżowe ciasto (dawno z żadnym tak dobrze mi się nie współpracowało!), śliwki, odrobina cynamonu i kruszonka... Niebo w buzi :) Polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 125 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 250 g śliwek
  • cynamon

Kruszonka:

  • 75 g masła
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.

Masło rozpuścić, wystudzić.

Mąkę przesiać, dodać rozpuszczone drożdże z mlekiem, wystudzone masło, cukry, jajka i szczyptę soli. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe podzielić na 7-8 kulek, przykryć ściereczkę i odłożyć na 30 minut do wyrośnięcia.

Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą, ucierając je palcami, odstawić do lodówki.

Śliwki myć, usunąć pestki i pokroić w ósemki. 

Na blachę wyłożyć papier do pieczenia, każdą kulkę ciasta delikatnie rozpłaszczyć i zrobić wgłębienie. Do środka poukładać kawałki śliwek, oprószyć cynamonem i solidnie posypać kruszonką. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Smacznego :)

 


12:52, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (27) »
 
1 , 2

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria