Wpisy z tagiem: kasza

niedziela, 14 maja 2017

Coś pysznego ;) Ciasto czekoladowe, obłędny krem kokosowy no i polewa... Niebo w buzi :) Dla wielbicieli popularnego, kokosowego batonika i nie tlko ;) Myślę, że większości z Was zasmakuje :) Bardzo polecam, u mnie zniknęło szybko, bardzo szybko ;)

PS Wiosna w pełni, czas zadbać o siebie :) abacosun.pl - salony kosmetyczne dla każdego, obecne w różnych częściach Polski, bogata oferta na wiosenne metamorfozy ;)

 

 

Składniki:

  • 100 g masła
  • 90 g cukru
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 ml kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii



Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć.

W naczyniu umieścić masło i cukier. Utrzeć na jasną i puszystą masę. Dodać jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać wanilię, utrzeć. Dodać przesiane suche składniki  na zmianę z kwaśną śmietaną i wymieszać szpatułką, do połączenia.

 
 

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

 

Krem kokosowy:

  • 300 ml mleka
  • 50 g kaszy manny
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka likieru kokosowego

 

Mleko zagotować. Dodać kaszę mannę, wiórki kokosowe, zagotować i wymieszać do otrzymania gęstej masy. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą i wystudzić.

W misie miksera umieścić masło i cukier puder. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodawać przestudzoną masę kokosową, ucierając o każdym dodaniu. Dodać likier kokosowy i zmiksować.

Kremową masę kokosową przełożyć na wystudzone ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce. Wystudzone ciasto udekorować czekoladową.



Polewa czekoladowa:

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 75 ml kremówki



W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia.

 

sobota, 04 marca 2017

Przepyszne czekoladowe brownie, którego głównym składnikiem jest kasza jaglana :) Ciasto jest ciężkie, sycące, "zakalcowate", jak to brownies ;) Bardzo łatwe do zrobienia, wystarczy ugotować kaszą a później zmiksować ją z resztą składników ;) Polecam, zdrowsza wersja popularnego ciasta, która na pewno Wam zasmakuje ;)

 

PS Wszystkich zainteresowanych tematyką aut używanych zapraszam na stronę autakrajowe.com.pl - wysokiej jakości usługi - sprzedaż części, skup, złomowanie samochodu :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 50 ml oleju
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

+

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

 

Kaszę jaglaną kilka razy wypłukać pod ciepłą wodą, odcedzić.

Do garnka z wrzącą wodą wsypać kaszę, dodać sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut, do miękkości lub do czasu, gdy cała woda odparuje. Wystudzić. Zmiksować blenderem do otrzymania gładkiego 'budyniu' jaglanego.

Wszystkie  pozostałe składniki na brownie przełożyć do miski, dodać kaszę i zmiksować blenderem  do połączenia się składników.

Formę  o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, na wierzch ułożyć orzechy.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Smacznego :)

 

niedziela, 19 lutego 2017

Pyszny, bardzo kremowy sernik z dodatkiem czekośliwki. Bez jajek, więc mogą go jeść osoby, właśnie na jajka, uczulone. Trochę jest mniej puszysty niż tradycyjny sernik, wynagradza to jednak jego delikatność i kremowa konsystencja. Cieszę się, że dodałam do niego czekośliwkę - wspaniale się wkomponowała w masę serową, dodała ciastu ciekawego smaku. Spód wykonałam z cynamonowych ciasteczek, które również w swoim składnie nie miały jajek, więc jeśli macie w rodzinie osoby uczulone na jajka, poszukajcie tego typu ciastek. Polecam serdecznie!

PS Jeśli szukacie pomysłu na hobby lub spędzanie wolnego czasu, koniecznie zainteresujcie się hodowlą rybek ;) Sama kiedyś byłam zapaloną akwarystką ;) Jeśli Was to zainteresuje, zajrzyjcie na stronę plantica.pl , znajdziecie wszystko co będzie Wam potrzebne w tym temacie :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki na spód:

  • 200 g ciasteczek cynamonowych
  • 100 g masła

 

Dno formy, o średnicy 21 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić, odstawić do przestudzenia. Ciastka dokładnie rozdrobnić, połączyć z rozpuszczonym masłem. Masę ciasteczkową wgnieść w dno tortownicy. Piec około 10 minut, w temperaturze 180 stopni. Ostudzić.

 

Składniki na masę serową:

  • 650 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 150 g miękkiego masła
  • 175 g brązowego cukru
  • 125 ml gęstej śmietany 12%
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mały słoik czekośliwki

 

Masło miksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę ziemniaczaną, kaszę manną, proszek do pieczenia, zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg, cały czas miksując. Wlać śmietanę. Całość dobrze połączyć ze sobą.

Połowę ciasta wylać na podpieczony spód, rozsmarować czekośliwkę, zalać resztą masy serowej. Wierzch udekorować czekośliwką.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Wystudzić. Smacznego :)

 


03:33, ewa_ciasteczkowakraina , Serniki pieczone
Link Komentarze (15) »
piątek, 27 stycznia 2017

Przepyszny tort naleśnikowy, bezglutenowy ;) Przełożony delikatnym twarożkiem i dżemem Łowicz 100% o smaku czarnego  bzu. Udekorowany świeżymi owocami. Torcik nie jest wysoki, ale kawałek sprawi, ze Wasze brzuszki będą zdrowo najedzone i szczęśliwe :) Dzięki płatkom same naleśniki mają lekko orzechowy posmak... Musicie spróbować, polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki (12 sztuk):

  • 125 g kaszy jaglanej
  • 60 g płatków owsianych
  • 4 łyżki maki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • szczypta soli

+

  • 1 opakowanie twarożku 
  • 1 słoik dżemu 
  • borówki amerykańskie
  • wiórki kokosowe

 

Suchą kaszę jaglaną i płatki owsiane zemleć na gładką mąkę.

Obie mąki przesiać do dużej miski, dodać resztę składników i zmiksować na gładko. Odłożyć na około 15 minut.

Rozgrzać nieprzywierającą, teflonową patelnię, smażyć z obu stron na złoty kolor.

Odłożyć 1-2 naleśniki, posmarować je dżemem i zawinąć.

Pozostałe naleśniki układać na paterze na kształt tortu, na każdy naleśnik wykładać 2 łyżeczki serka twarożkowego i 3 łyżeczki dżemu z czarnego bzu. 

Odłożone naleśniki pokroić na 4-5 części, układać je pionowo na górze tortu. Udekorować borówkami i kokosowymi wiórkami. Odstawić na około 45 minut. Smacznego :)

 



sobota, 21 stycznia 2017

Pyszny budyń w wersji fit ;) To ostatnio prawdziwy hit w moim domu, smakuje wszystkim, bez wyjątku. Grunt to dobrze zmiksować kaszę jaglaną, reszta robi się praktycznie sama ;) Z dodatkiem sosu malinowego, bardzo polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 250 ml wrzącej wody
  • szczypta soli
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 250 g malin
  • 2 łyżki miodu

 

Maliny rozmrozić, świeże od razu zblendować, odłożyć.

Kaszę jaglaną kilkakrotnie opłukać pod ciepłą wodą, odcedzić.

Do rondelka z wrzącą wodą wsypać kaszę, dodać sól, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc palnika i gotować na mniejszym ogniu przez około 15 minut lub do momentu aż kasza wchłonie cały płyn.

Gorącą jeszcze kaszę zmiksować na gładko, dodać jogurt, wanilię i miód, zmiksować do otrzymania gładkiej mieszanki o konsystencji budyniu. 

Budyń przełożyć do salaterek, udekorować przygotowanym wcześniej puree malinowym. Smacznego :)

 

środa, 16 listopada 2016

Ciasto, które ma same plusy ;) Jest pyszne, efektowne, podzielne i tanie. Kakaowy biszkopt, świetna masa grysikowa i polewa czekoladowa. Brzmi pysznie a smakuje jeszcze lepiej. To taki tradycyjny murzynek w nieco innej formie ;) Krem nadaje ciastu lekkości i puszystości. Polecam!

Ps. http://www.plantica.pl/ - strona idealna dla akwarystów. Zbliżają się mikołajki, święta, chyba pora pomyśleć o prezentach, a tam znajdziecie mnóstwo gadżetów, które na pewno przypadną do gustu hodowcom rybek. Mi, jak każdej kobiecie chyba, najbardziej spodobały się materiały dekoracyjne, duży wybór :)

 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

 

Składniki na ciasto:

  • 250 g masła
  • 225 g cukru
  • 6 łyżek kakao
  • 125 ml wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem grysikowy:

  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g masła

 

Polewa czekoladowa:

  • 150 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju

 

Wodę, masło, cukier i kakao przełożyć do garnka, zagotować i przestudzić.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i razem z żółtkami i ekstraktem waniliowym dodać do przygotowanej wcześniej, wystudzonej mieszanki. Wymieszać.

Białka ubić na sztywno, dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać.

Blachę o wymiarach 31 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwie części.

Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. Do wrzącego dodać kaszę, mieszać intensywnie, by nie powstały grudki. Gotować na małym ogniu przez około 3 minuty. Wystudzić.

Do wystudzonej masy stopniowo dodawać masło, cały czas ubijać. Masę przełożyć na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim.

Czekoladę połamać na małe kawałki, przełożyć do metalowej miski, dodać olej i rozpuścić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladą oblać wierzch ciasta. Smacznego :)

 

00:28, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta i ciastka z kremem
Link Komentarze (20) »
piątek, 07 października 2016

Voila, oto i on - pijany kokosowiec w nieco lżejszej wersji :) Znacie już to ciasto w innym wydaniu, dzisiaj mała odmiana :) Na biszkopcie, z pyszną kokosową masą z dodatkiem malibu, przełożone kwaśnym dżemem dla urozmaicenia smaku. Całość wypadła doskonale. Polecam :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać, łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką. 

Dno formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Przekroić na dwie części.

 

Masa kokosowa:

  • 200 g masła
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 250 ml likieru kokosowego
  • 200 g cukru

+

  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego

 

Kokos i kaszę połączyć, zalać wódką, przykryć i wstawić na noc do lodówki.

Masło miksować z cukrem przez kilka minut, dodać kokos, połączony z kaszą i jeszcze chwilę miksować, tylko do połączenia składników.

Pierwszy spód ciasta posmarować połową dżemu z aronii, wyłożyć cały krem, wyrównać. Drugi placek ciasta posmarować pozostałym dżemem i ułożyć go na wierzchu, lekko dociskając. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez około 12 godzin. 

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Ciasto najlepiej smakuje podane w temperaturze pokojowej. Smacznego :)

piątek, 13 maja 2016

Ostatnio coraz częściej jadam różnego rodzaju kasze, tym razem mam dla Was propozycję ni to śniadaniową, ni deserową, jak kto woli ;) Kasza jaglana z sałatką owocową i jogurtowym sosem. Obok jogurtu, głównym składnikiem sosu, jest olej rzepakowy - jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego ciągle stosuję go w swojej kuchni, nie ma sobie równych :) Polecam!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 375 ml wody
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 250 g truskawek
  • cytryna

 

Sos jogurtowy:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru

 

Wodę zagotować, dodać kaszę i gotować na niewielkim ogniu przez około 20 minut, zdjąć z ognia i odłożyć do wystudzenia.

Owoce umyć, jabłka, banany i truskawki pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, wymieszać. 

Do jogurtu dodać cukier i olej rzepakowy, dokładnie połączyć. 

Przestudzoną kaszę podzielić na dwie części, wyłożyć na talerzach, na wierzch wyłożyć sałatkę owocową, całość udekorować sosem jogurtowym. Smacznego :)

 

Bawię się z:


niedziela, 13 września 2015

Kolejny pomysł na smaczne i ekspresowe śniadanie. Kasza jaglana sama w sobie jest źródłem wielu witamin, jeśli dodać do tego jogurt, miód i owoce, mamy fantastyczny, pełnowartościowy i co najważniejsze, zdrowy posiłek na rozpoczęcie dnia. Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ wspomagają rozwój organizmu i jego prawidłowe funkcjonowanie. Dodaje sił do nauki, kto wie czy zdrowe śniadania nie przyczynią się do tego, że nasze dzieci w przyszłości będą mogły pracować w takich firmach jak http://www.chromecrm.com/kontakt/ i zajmować się hostowanym systemem CRM, który jest nowoczesnym, internetowym systemem wspomagającym zarządzanie relacjami z kontrahentami, może zostać uruchomiony w krótkim czasie, co w dzisiejszych, zaganianych czasach jest ogromną zaletą ;)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki: (2 porcje)

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 75 g malin
  • 1 łyżka płynnego miodu

 

Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, lekko przestudzić. 

Przestudzoną kaszę odcedzić i połączyć z jogurtem. Wyłożyć na talerz.

Maliny przełożyć do rondelka, dodać miód i delikatnie podgrzewać, aż owoce puszczą sok i delikatnie się rozpadną. Zdjąć z ognia.

Jeszcze ciepły sos malinowy wyłożyć na kaszę, podawać natychmiast. Smacznego :)

wtorek, 07 lipca 2015

Gorąco http://shoe-mania.pl/, ostatnio kupiłam tam świetne buty na egzamin magisterski, tak, tak, ja też już jestem po obronie :D

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na sernik:

  • 100 g kaszy jaglanej Kupiec
  • 250 ml wrzącej wody
  • szczypta soli
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 125 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • woda

 

Do rondelka z wrzącą wodą wsypać kaszę i dodać sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować na mniejszym ogniu przez około 15 minut, lub do momentu, gdy woda całkiem odparuje. Przestudzić i zmiksować blenderem na bardzo gładką masę.

Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody, odłożyć na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać i wymieszać do jej rozpuszczenia, lekko przestudzić.

Do zmiksowanej kaszy dodać kremówkę, jogurt naturalny i cukier, zmiksować do połączenia, dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać.

Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć folią spożywczą, wylać masę, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Frużelina jagodowa:

  • 250 g jagód
  • 100 ml + 25 ml wody
  • 65 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Jagody przebrać i umyć. Włożyć je do garnuszka, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i zalać 100 ml wody. Podgrzewać na średnim ogniu.

W szklance wymieszać mąkę ziemniaczaną z 25 ml wody, odłożyć.

Do masy jagodowej wlać dobrze rozpuszczoną mąkę, mieszać energicznie. Zmniejszyć ogień i podgrzewać kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wystudzić.

Frużelinę jagodową wyłożyć na wierzch sernika, smacznego :)

 

 
1 , 2

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria