Wpisy z tagiem: Granat

niedziela, 15 listopada 2015

Dzisiaj przedstawiam Wam dosyć lekki, pyszny i bardzo szybki deser. Ostatnio mam mniej czasu na czasochłonne ciasta, remont zdaje się nie mieć końca, a taką miałam nadzieję, że skończymy do końca roku, ale chyba nic z tego. Armatura łazienkowa, panele, tapety ścienne - ciągle coś wybieram, zmieniam i próbuję się odnaleźć w świecie wykańczania wnętrz. Szkoda tylko, że nowa kuchnia pozostaje w sferze dalekich planów ;) Wracając do deseru - delikatny krem śmietankowy, połączony z chrupiącymi orzechami, udekorowany lekko kwaśnymi ziarenkami granatu. Pychotka :) Polecam!

 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 200 g śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 200 g mieszanki orzechów włoskich, laskowych i migdałów
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1 owoc granatu

 

Orzechy włoskie, laskowe oraz migdały posiekać.

Na patelnię wsypać cukier i wlać wodę. Wstawić na gaz i gotować, aż cukier się rozpuści. Dodać orzechy i dokładnie wymieszać. Podprażać kilka minut, aż orzechy nabiorą złotej barwy. Wystudzić i pokruszyć.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. 

Na dno pucharków wyłożyć krokant orzechowy, następnie warstwę śmietanki, z wierzchu posypać ziarenkami granatu. Smacznego :)

00:26, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (15) »
wtorek, 10 marca 2015

Jak ten czas leci... To już 2 urodziny Domowej cukierni Ewy :) Przez ten czas sporo się nauczyłam, poznałam wielu fantastycznych ludzi, jeszcze nie miałam chwil zwątpienia ;) Tym tortem chciałabym podziękować Wam za każde miłe słowo, wszystkie dobre rady. Jesteście wspaniali! :*

 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 125 g masła
  • 175 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 200 g maślanki
  • 25 g kakao
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać jajka, mąką, wymieszaną z sodą i kakao oraz maślankę, dokładnie połączyć.

Tortownicę o średnicy 21 cm natłuścić i oprószyć bułką tartą. przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Wystudzić i przekroić na 3 blaty.

Składniki na masę:

  • 400 g twarogu
  • 200 g kremówki
  • 75 g cukru

 

+

  • 125 g wiórków kokosowych
  • 1 granat
  • czerwony barwnik spożywczy

 

Twaróg zmiksować z cukrem, dodać kremówkę i dokładnie połączyć. Przygotowane wcześniej blaty przełożyć 2/3 kremu.

Pozostałą masę rozsmarować na wierzchu i bokach tortu. Wiórki kokosowe połączyć z barwnikiem i udekorować nimi boki ciasta. Wierzch ozdobić ziarenkami granatu. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

niedziela, 15 lutego 2015

Ekspresowy deser, który zachwyci każdego smakosza kawy i wielbiciela owoców granatu :) Ładnie się prezentuje, a poszczególne warstwy tworzą pyszną całość. Polecam! :)


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 1 owoc granatu
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

Kawę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Przestudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder i kawę. 

Banana zmiksować, skropić sokiem z cytryny.

Na dnie pucharków ułożyć pestki granatu, śmietaną i mus bananowy. Udekorować pestkami granatu. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)

13:29, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (39) »
piątek, 21 marca 2014

Wreszcie przyszła do nas wiosna. Jest i słoneczko i błękitne niebo, a nawet ciepły wiaterek. Pięknie nas powitała :) Z tej okazji przygotowałam dla Was pyszne wiosenne ciacho. Zrobiłam je już kilka dni temu, ale uznałam, że pierwszy dzień wiosny jest doskonałym dniem, by je Wam pokazać. Ciasto szpinakowe (!), masa serowa i owoc granatu. Brzmi dobrze, prawda? Polecam bardzo! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto szpinakowe:

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 325 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoc granatu

 

Szpinak rozmrozić i bardzo dokładnie odsączyć.

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą  masę. Stopniowo dodawać olej i mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połączyć. Na końcu dodać szpinak i dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.

Masę szpinakową przelać do blaszki o wymiarach 25 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-55 minut. Wystudzić.


Składniki na masę śmietanową:

  • 100 ml kremówki
  • 250 g serka kremowego
  • 3 łyżeczki cukru pudru

 

Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i kremowy twaróg, połączyć. 

Na spód ciasta wyłożyć masę serową, wyrównać i posypać okruchami ciasta. Na wierzch wyłożyć owoc granatu. Schłodzić. Smacznego :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria