Wpisy z tagiem: czereśnie

sobota, 11 czerwca 2016

Bardzo czekoladowe, miękkie, wilgotne ciacho z mnóstwem pysznych owoców i galaretką :) Czekolada, kakao, truskawki i czereśnie to główne składniki tego deseru. Całość smakuje niesamowicie dobrze. Zawsze pięknie się udaje. Bardzo polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 125 ml mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 125 ml śmietany 12%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

+

  • 250 g truskawek
  • 150 g czereśni
  • 2 galaretki truskawkowe

 

Mleko podgrzać, do gorącego dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia i wystudzić.

Jajko utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, wlać olej, śmietanę, ekstrakt i wystudzone mleko z czekoladą, zmiksować, tylko do połączenia składników. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, dodać do masy, delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. 

Dno formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, wystudzić, odłożyć do stężenia. 

Na ciasto zapięte w obręcz wyłożyć owoce, przykryć tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

środa, 16 lipca 2014

Czereśnie powoli się kończą, więc to już chyba ostatni moment w tym roku, by przygotować ten likier. Smakuje wybornie - słodki, z korzenną nutką. A jak pachnie! Nam smakuje :) Polecam!

 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 500 g czereśni
  • 300 g cukru
  • 1/2 laski cynamonu
  • 3-4 goździki
  • 10 migdałów
  • 500 ml wódki
  • 250 ml spirytusu

 

Czereśnie umyć i wydrylować. Lekko je rozgnieść. Przełożyć wraz z sokiem do butelki. Dodać cukier, cynamon, goździki i obrane migdały. Całość zalać wódką i spirytusem. Odstawić na około 6-8 tygodni. W tym czasie kilka razy wstrząsnąć butelką. 

Dojrzały nastaw przecedzić przez gazę, mocno odcisnąć owoce, aby zebrać więcej płynu. Na zdrowie :)

Inspiracja -  Eksplozja smaku

wtorek, 10 czerwca 2014

Co tu dużo pisać, pogoda nas rozpieszcza :) Słońce pięknie grzeje, a termometry wskazują ponad 30 stopni... Trzeba się jakoś ochłodzić! Polecam koktajl czereśniowy, jestem niemal pewna, że takiego jeszcze nie piliście... Jest pyszny!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 3 szklanki czereśni
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka lodu
  • 2-3 łyżki płynnego miodu

 

Czereśnie umyć i wydrylować.

Do wysokiego naczynia przełożyć czereśnie, jogurt naturalny, lód i miód, zblendować. 

Gotowy koktajl przelać do wysokich szklanek i natychmiast podawać. Smacznego :)

środa, 04 czerwca 2014

Dawno nie jadłam tak smacznych muffinek. Bardzo owocowe, z najlepszą na świecie maślaną kruszonką. Są obłędne! Wprost rozpływają się w ustach - są takie mięciutkie i wilgotne. Pychotka. Bardzo, naprawdę bardzo Wam je polecam. Równie smaczne będą z truskawkami czy później z wiśniami. Do ciasta dodałam olej rzepakowy, ponieważ jest on naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i nadaje ciastu puszystości.

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 250 g czereśni

Składniki na kruszonkę:

  • 80 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 40 g cukru

 

Składniki na kruszonkę przełożyć do naczynia i zagnieść kruszonkę, odstawić.

Czereśnie umyć i wydrylować, przekroić na połówki, odłożyć.

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać.

W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki, czyli jajko, mleko i olej. 

Do mokrych składników dodać suche, całość połączyć. 

Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nakładać ciasto do połowy wysokości foremek, na wierzchu układać czereśnie, całość posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Smacznego :)

 


Tagi: czereśnie
20:22, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (39) »
sobota, 27 lipca 2013

Obiecana już dawno nalewka czereśniowa, u mnie w domu zwana winem czereśniowym :D Przepis i wykonanie mojego Taty, dostałam zgodę na publikację, więc mogę Wam go zaprezentować. Polecam gorąco, naprawdę uderza do głowy :D

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 500 g czereśni
  • 500 ml spirytusu
  • 500 - 750 g cukru

Czereśnie zasypać cukrem, odstawić na około 2 dni, aż puszczą sok, zalać spirytusem, odstawić na około 4-5 miesięcy, do momentu, aż cukier się rozpuści. Co jakiś czas wstrząsnąć.

Na zdrowie! 

czwartek, 11 lipca 2013

Przy muffinkach z czereśniami pisałam, ze to już chyba niestety mój ostatni wypiek z czereśniami w tym sezonie. Mam jednak szczęście, ponieważ Ciocia podarowała mi dwie miski czereśni :) Niewiele myśląc postanowiłam przygotować ciasto, zanim zjem wszystkie na surowo :D Chlebek wyszedł pyszny - mięciutki, wilgotny, orzeszki nadawały mu fajnego smaku. Polecam gorąco, również z innymi owocami :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka czereśni
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich

 

Czereśnie wydrylować. Czekoladę pokroić na małe kawałki, orzechy również. Suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukry i kakao połączyć ze sobą, dodać do miski mokre składniki - mleko, jajko i olej oraz czereśnie, czekoladę i orzechy. Wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. 

Ciasto przelać do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić. Smacznego :)

 

środa, 26 czerwca 2013

Drugi i chyba już niestety ostatni w tym sezonie wypiek z czereśniami, ponieważ w tym roku drzewko niezbyt nam obrodziło, resztę "załatwiły" ulewy. Tata część zgarnął, by zrobić wino czereśniowe, które już niedługo Wam zaprezentuje. Dziś natomiast mam przyjemność przedstawić Wam pyszne, delikatne muffinki. Posypane brązowym cukrem, bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu. Polecam gorąco! 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120 g cukru
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 100 g kefiru
  • 60 ml oleju
  • czereśnie
  • brązowy cukier do posypania

 

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki, w drugim mokre. Dodać jedne do drugich, wymieszać tylko do połączenia składników.

Ciasto przełożyć do papilotek, wcisnąć czereśnie i posypać brązowym cukrem. Piec około 25 minut, w temperaturze 180 stopni. Smacznego :)


sobota, 15 czerwca 2013

Bardzo lubię czereśnie, mogę śmiało stwierdzić, że to moje ulubione owoce. Na całe szczęście mamy w ogrodzie drzewo czereśniowe, więc mogę korzystać i objadać się tymi pysznymi owocami do woli. Dziś mam przyjemność zaproponować Wam pyszny placek z czereśniami - jogurtowe ciasto, owoce - wszystko obficie posypane kruszonką + cytrynowy lukier, jako uwieńczenie całości. Polecam gorąco! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 300 g kefiru naturalnego
  • 2 łyżeczki wanilii
  • czereśnie

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g stopionego masła
  • 10 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki wanilii

Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać delikatnie, najlepiej rękami, tak, by powstała kruszonka, odstawić.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajko roztrzepać. Dodać pozostałe składniki, wymieszać tylko do połączenia składników. Przełożyć do blaszki o wymiarach 23x28 cm, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Na ciasto wyłożyć owoce, posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Wystudzić.

Składniki na lukier cytrynowy:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny

Cukier wsypać do miseczki, dodać sok z cytryny, delikatnie wymieszać, do uzyskania gładkiej konsystencji. 

Wystudzony placek polać lukrem cytrynowym. Smacznego :)


środa, 10 kwietnia 2013

Zostało mi w lodówce trochę twarogu i nie bardzo wiedziałam, co z nim zrobić. Najpierw myślałam o serniku, ale nie chciało mi się iść do sklepu, by dokupić sera. Wymyśliłam więc serniczki na zimno, szybkie w przygotowaniu, malutkie, pyszne! Polecam :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 400 g twarogu z wiaderka
  • galaretka (u mnie owoce leśne)
  • 250 ml gorącej wody

 

Galaretkę dokładnie rozpuścić w 250 ml gorącej wody i wystudzić. Do silikonowych foremek (moje miały pojemność 75 ml, wyszło mi 8 sztuk) rozłożyć owoce, zalać je częścią galaretki, tak by przykrywała owoce) Włożyć je do lodówki, aż do stężenia.

Ser wymieszać bardzo dokładnie z drugą częścią galaretki i wyłożyć na owocową warstwę. Ponownie włożyć do lodówki na około 5 godzin.

Serniczki wyjąć z foremek (można je dosłownie na sekundę włożyć do gorącej wody, będzie się je lepiej wyciągało). Smacznego :)

 

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria