Wpisy z tagiem: jogurt/maślanka/kefir

niedziela, 02 lipca 2017

Pyszne, delikatne i miękkie babeczki :) Szybkie i łatwe do zrobienia. Pięknie pachną! Idealne na piknik czy wypad nad wodę :) Polecam!

PS yourfreedom.pl - apartamenty w Warszawie, piękne, nowoczesne, luksusowe. Wynajmowane na doby, w dowolnym terminie. W różnych lokalizacjach, każdy znajdzie dla siebie najkorzystniejszą. Oferta skierowana zarwno dla osób prywatnych jak i ludzi związanych z biznesem.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki na 12 sztuk:

  • 60 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 g truskawek
  • 50 g białej czekolady

 

Truskawki i czekoladę pokroić na mniejsze kawałki, odłożyć.

Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, odstawić

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt waniliowy, zmiksować. Dodawać suche składniki na zmianę z jogurtem, wymieszać do połączenia. Dodać truskawki i czekoladę, delikatnie wymieszać.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto, wypełniając papilotki prawie do pełna.

Piec w temperaturze 165 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. wystudzić. Smacznego :)

 

poniedziałek, 26 czerwca 2017

Popularne ciasto w nowej odsłonie :) Korzystając z sezonu truskawkowego i pysznych, polskich truskawek pokusiłam się o przygotowanie ciasta kopiec kreta właśnie z tymi owocami :) Smakuje pysznie! Jest lekkie, delikatne, bardzo uzależnia ;) Zjedliśmy je tak szybko, że aż wstyd się przyznać ;) Bardzo polecam, spróbujcie koniecznie ;)

PS  centrumtlumaczen.pl - profesjonalne tłumaczenia przysięgłe w prawie 50 językach. Terminowość, indywidualne podejście, sprawdzeni tłumacze to wszystko na wyciągnięcie ręki. Zajrzyjcie, być może kiedyś będzie Wam potrzebne profesjonalne, bezbłędne tłumaczenie :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 100 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • szklanka maślanki

 

Krem:

  • 500 g śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • truskawki

 

Margarynę rozpuścić w garnuszku i odstawić do wystudzenia.

Wszystkie suche składniki wsypać do miski, dodać maślankę i ostudzoną margarynę. Całość zmiksować na gładką masę. 

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia można przykryć ciasto z wierzchu folia aluminiową, by ciasto nie było zbyt twarde. Gotowe ciasto odstawić na około 25 minut w piekarniku, by nie opadło. Po wyjęciu wystudzić.

Z ciasta wydrążyć miąższ tak, aby pozostał spód i brzegi.

Truskawki przekroić na pół. Ułożyć je w wydrążonym cieście.

Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody i odłożyć do wystudzenia. 

Śmietanę ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. 

Czekoladę zetrzeć na tarce i wymieszać z ubitą śmietaną. 

Wystudzoną żelatynę przelać do masy śmietanowej i delikatnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto i uformować kopiec. Wydrążony wcześniej miąższ z ciasta, pokruszyć i posypać nim wierzch, lekko dociskając. Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny. Smacznego :)



wtorek, 20 czerwca 2017

Przepis, który już był na blogu, ale ma nowe, moim zdaniem lepsze zdjęcia, dlatego postanowiłam całkiem Wam o nim przypomnieć ;) Znane i lubiane ciasto. Pyszne, wyjątkowe - śmietana, banany, czekoladowe wiórki... Mmm pyszności :) Doskonale się prezentuje, jeszcze lepiej smakuje. W smaku niczym nie różni się od gotowej wersji kopca kreta, jest nawet lepszy, a pracy z nim nie za dużo. Polecam Wam bardzo! :)

PS  modlinparking.pl - jeśli właśnie z lotniska w Modlinie wylatujecie na swoje wakacje skorzystajcie z ofertą tego parkingu ;) rozsądne ceny i bezpieczne miejsce dla Waszych samochodów ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 100 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • szklanka maślanki

 

Krem:

  • 500 g śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3-4 banany
  • sok z połówki cytryny

 

Margarynę rozpuścić w garnuszku i odstawić do wystudzenia.

Wszystkie suche składniki wsypać do miski, dodać maślankę i ostudzoną margarynę. Całość zmiksować na gładką masę. 

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia można przykryć ciasto z wierzchu folia aluminiową, by ciasto nie było zbyt twarde. Gotowe ciasto odstawić na około 25 minut w piekarniku, by nie opadło. Po wyjęciu wystudzić.

Z ciasta wydrążyć miąższ tak, aby pozostał spód i brzegi.

Banany obrać i pokroić wzdłuż na pół. Ułożyć je w wydrążonym cieście i skropić je sokiem z cytryny, aby ściemniały.

Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody i odłożyć do wystudzenia. 

Śmietanę ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. 

Czekoladę zetrzeć na tarce i wymieszać z ubitą śmietaną. 

Wystudzoną żelatynę przelać do masy śmietanowej i delikatnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto i uformować kopiec. Wydrążony wcześniej miąższ z ciasta, pokruszyć i posypać nim wierzch, lekko dociskając. Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny. Smacznego :)





 



czwartek, 11 maja 2017

To takie proste, codzienne ciacho ;) Błyskawiczne, smaczne i świeże nawet na drugi i trzeci dzień. Łatwe do zrobienia, należy jednak pamiętać, by składniki wyjąć z lodówki jakąś godzinę przed pieczeniem, dzięki temu unikniemy zakalca ;) Idealne ciasto na rozpoczęcie sezonu rabarbarowego ;) Polecam!

 

PS A już niedługo rozpoczęcie innego sezonu - letniego, wakacyjnego! http://deskshop.pl/ - w zgodzie z naturą. Deskorolki dla każdego, w różnych kolorach, o różnych kształtach. Na stronie możecie zarówno kupić jak i wypożyczyć konkretny sprzęt a i z serwisowaniem nie będzie kłopotu. Zajrzyjcie koniecznie ;)

 

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 350 g rabarbaru

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odstawić.

Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy, łyżka po łyżce. Powinna powstać gęsta, sztywna, błyszcząca piana. Dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Strużką wlewać olej i ubijać.

Na zmianę dodawać do ciasta jogurt naturalny i przesianą mąkę, wymieszać drewnianą łyżką do połączenia, nie dłużej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 32 x 22 cm wyłożonej  papierem do pieczenia. Na górę położyć owoce, przykryć kruszonką.

Piec około 1 godziny (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 170 - 180ºC. Wyjąć, wystudzić. Smacznego :)

 

Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego



Wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka.

poniedziałek, 20 marca 2017

Pralinki, które kuszą smakiem, zapachem i wyglądem :) Szybkie do zrobienia a można się nimi zajadać praktycznie bezkarnie ;) Lżejsze i mniej kaloryczne od innych tego typu słodkości, idealne na zbliżającą się wiosnę ;) Polecam!


PS Osobom zainteresowanym akcesoriami kosmetycznymi i fryzjerskimi w hurtowych cenach zapraszam na https://www.activeshop.com.pl/ . Świetny wybór, od urządzeń i mebli po akcesoria do robienia paznokci czy fryzur ;)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 30 g wafli ryżowych (niesolonych, naturalnych)
  • 8 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżki miodu
  • 80 g gęstego jogurtu greckiego

+

  • wiórki kokosowe do obtoczenia

 

Wafle pokruszyć w dłoniach , wsypać do miski. Dodać wiórki kokosowe, miód i jogurt naturalny. Wszystko wymieszać dłońmi, do połączenia. 

Ściskając w dłoniach formować pralinki, obtaczać je w wiórkach kokosowych i odkładać na talerzyk. Schłodzić w lodówce. Smacznego ;)

 

Inspiracją był dla mnie przepis z bloga Moje wypieki

sobota, 04 marca 2017

Przepyszne czekoladowe brownie, którego głównym składnikiem jest kasza jaglana :) Ciasto jest ciężkie, sycące, "zakalcowate", jak to brownies ;) Bardzo łatwe do zrobienia, wystarczy ugotować kaszą a później zmiksować ją z resztą składników ;) Polecam, zdrowsza wersja popularnego ciasta, która na pewno Wam zasmakuje ;)

 

PS Wszystkich zainteresowanych tematyką aut używanych zapraszam na stronę autakrajowe.com.pl - wysokiej jakości usługi - sprzedaż części, skup, złomowanie samochodu :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 50 ml oleju
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

+

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

 

Kaszę jaglaną kilka razy wypłukać pod ciepłą wodą, odcedzić.

Do garnka z wrzącą wodą wsypać kaszę, dodać sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut, do miękkości lub do czasu, gdy cała woda odparuje. Wystudzić. Zmiksować blenderem do otrzymania gładkiego 'budyniu' jaglanego.

Wszystkie  pozostałe składniki na brownie przełożyć do miski, dodać kaszę i zmiksować blenderem  do połączenia się składników.

Formę  o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, na wierzch ułożyć orzechy.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Smacznego :)

 

wtorek, 07 lutego 2017

Pyszny sernik w wersji fit :) Bez spodu, ale z jagodową frużeliną ;) Lekki i delikatny, śmiało mogą go jeść nawet osoby na diecie ;) Polecam!

PS Mam dziś dla Was jeszcze jedną propozycję - kurs językowy po angielsku ! Pierwsza w Polsce angielska wioska, 6 dni nauki w tym miejscu działa podobnie jak miesiąc spędzony w UK. Indywidualne kursy dla dzieci oraz młodzieży - tej młodszej i tej trochę starszej ;) Warto zapoznać się z ofertą.

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 500 g jogurtu greckiego
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 3 jajka
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

 

Frużelina jagodowa:

  • 200 g jagód
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

 

Żółtka oddzielić od białek, delikatnie je zmiksować, dodać jogurt, ekstrakt waniliowy i proszek budyniowy, zmiksować do połączenia składników.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier..

Pianę z białek delikatnie wmieszać do masy serowej.

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód), wylać ciasto, wyrównać. 

Na dół piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą. Piec w temperaturze 170 stopniach przez około 70 minut. . Wystudzić w wyłączonym piekarniku. 

Jagody przebrać i umyć. Włożyć je do garnuszka, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i zalać 100 ml wody. Podgrzewać na średnim ogniu.

W szklance wymieszać mąkę ziemniaczaną z 25 ml wody, odłożyć.

Do masy jagodowej wlać dobrze rozpuszczoną mąkę, mieszać energicznie. Zmniejszyć ogień i podgrzewać kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wystudzić.

Frużelinę jagodową wyłożyć na wierzch sernika, całość schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

niedziela, 05 lutego 2017

Śniadanie na bogato, niewyobrażalnie dobre... W życiu bym nie przypuszczała, że połączenie grillowanego mięsa, rukoli, czosnku i słodkiego sosu może tak smakować :) Każdy składnik kanapki już osobno smakuje wyśmienicie, jeśli połączymy je w całość wtedy efekt smakowy murowany. Najlepszą sprawą jest tutaj sos - połączenie bardzo zdrowego, słodkiego dżemu z rokitnika, wytrawnego, białego wina i orientalnego curry :) Bajka, spróbujcie koniecznie :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

Grillowany kurczak:

  • 250 g piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżki curry
  • szczypta soli

 

Sos:

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1,5 łyżki curry
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki dżemu z rokitnika
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

 

Rukola z czosnkiem:

  • 1 garść rukoli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy

 

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć szczyptą soli i curry.

Mięso smażyć  na patelni grillowej, bez tłuszczu. Obok położyć skropiony oliwą, nieobrany czosnek. Grillować do miękkości.

Sos - olej kokosowy roztopić na patelni, zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wsypać curry i smażyć przez około 3-4 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy, wino i dżem z rokitnika. Gotować na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Wystudzić.

Majonez połączyć z jogurtem naturalnym, dodać wystudzony sos, wymieszać. Dodać kawałki grillowanego kurczaka, połączyć.

Pieczony czosnek wycisnąć, połączyć go z oliwą. Rukolę polać oliwą z czosnkiem, dokładnie wymieszać.

Bułkę lekko podpiec, położyć na jej dolnej części kurczaka z sosem, na nim rukolę, przykryć wierzchem bułki. Smacznego :)

 



sobota, 21 stycznia 2017

Pyszny budyń w wersji fit ;) To ostatnio prawdziwy hit w moim domu, smakuje wszystkim, bez wyjątku. Grunt to dobrze zmiksować kaszę jaglaną, reszta robi się praktycznie sama ;) Z dodatkiem sosu malinowego, bardzo polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 250 ml wrzącej wody
  • szczypta soli
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 250 g malin
  • 2 łyżki miodu

 

Maliny rozmrozić, świeże od razu zblendować, odłożyć.

Kaszę jaglaną kilkakrotnie opłukać pod ciepłą wodą, odcedzić.

Do rondelka z wrzącą wodą wsypać kaszę, dodać sól, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc palnika i gotować na mniejszym ogniu przez około 15 minut lub do momentu aż kasza wchłonie cały płyn.

Gorącą jeszcze kaszę zmiksować na gładko, dodać jogurt, wanilię i miód, zmiksować do otrzymania gładkiej mieszanki o konsystencji budyniu. 

Budyń przełożyć do salaterek, udekorować przygotowanym wcześniej puree malinowym. Smacznego :)

 

środa, 10 sierpnia 2016

Pyszny, lekki i zdrowy koktajl. Idealny na drugie śniadanie lub podwieczorek. Do zrobienia w dwie minuty :) Najlepiej smakuje schłodzony. Polecam :)

Ps. Osobom mieszkającym we Wrocławiu (szczególnie studentom ) polecam http://www.wroclawksero.pl/

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 400 g jagód
  • garść szpinaku
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki miodu

 

Jagody opłukać i przełożyć do naczynia, dodać szpinak, jogurt naturalny, mleko i miód. Całość dokładnie zmiksować. Przed podaniem schłodzić. Smacznego :)

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria