Wpisy z tagiem: jogurt/maślanka/kefir

czwartek, 11 maja 2017

To takie proste, codzienne ciacho ;) Błyskawiczne, smaczne i świeże nawet na drugi i trzeci dzień. Łatwe do zrobienia, należy jednak pamiętać, by składniki wyjąć z lodówki jakąś godzinę przed pieczeniem, dzięki temu unikniemy zakalca ;) Idealne ciasto na rozpoczęcie sezonu rabarbarowego ;) Polecam!

 

PS A już niedługo rozpoczęcie innego sezonu - letniego, wakacyjnego! http://deskshop.pl/ - w zgodzie z naturą. Deskorolki dla każdego, w różnych kolorach, o różnych kształtach. Na stronie możecie zarówno kupić jak i wypożyczyć konkretny sprzęt a i z serwisowaniem nie będzie kłopotu. Zajrzyjcie koniecznie ;)

 

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 350 g rabarbaru

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odstawić.

Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy, łyżka po łyżce. Powinna powstać gęsta, sztywna, błyszcząca piana. Dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Strużką wlewać olej i ubijać.

Na zmianę dodawać do ciasta jogurt naturalny i przesianą mąkę, wymieszać drewnianą łyżką do połączenia, nie dłużej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 32 x 22 cm wyłożonej  papierem do pieczenia. Na górę położyć owoce, przykryć kruszonką.

Piec około 1 godziny (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 170 - 180ºC. Wyjąć, wystudzić. Smacznego :)

 

Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego



Wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka.

poniedziałek, 20 marca 2017

Pralinki, które kuszą smakiem, zapachem i wyglądem :) Szybkie do zrobienia a można się nimi zajadać praktycznie bezkarnie ;) Lżejsze i mniej kaloryczne od innych tego typu słodkości, idealne na zbliżającą się wiosnę ;) Polecam!


PS Osobom zainteresowanym akcesoriami kosmetycznymi i fryzjerskimi w hurtowych cenach zapraszam na http://www.activeshop.com.pl/ . Świetny wybór, od urządzeń i mebli po akcesoria do robienia paznokci czy fryzur ;)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 30 g wafli ryżowych (niesolonych, naturalnych)
  • 8 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżki miodu
  • 80 g gęstego jogurtu greckiego

+

  • wiórki kokosowe do obtoczenia

 

Wafle pokruszyć w dłoniach , wsypać do miski. Dodać wiórki kokosowe, miód i jogurt naturalny. Wszystko wymieszać dłońmi, do połączenia. 

Ściskając w dłoniach formować pralinki, obtaczać je w wiórkach kokosowych i odkładać na talerzyk. Schłodzić w lodówce. Smacznego ;)

 

Inspiracją był dla mnie przepis z bloga Moje wypieki

sobota, 04 marca 2017

Przepyszne czekoladowe brownie, którego głównym składnikiem jest kasza jaglana :) Ciasto jest ciężkie, sycące, "zakalcowate", jak to brownies ;) Bardzo łatwe do zrobienia, wystarczy ugotować kaszą a później zmiksować ją z resztą składników ;) Polecam, zdrowsza wersja popularnego ciasta, która na pewno Wam zasmakuje ;)

 

PS Wszystkich zainteresowanych tematyką aut używanych zapraszam na stronę autakrajowe.com.pl - wysokiej jakości usługi - sprzedaż części, skup, złomowanie samochodu :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 50 ml oleju
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

+

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

 

Kaszę jaglaną kilka razy wypłukać pod ciepłą wodą, odcedzić.

Do garnka z wrzącą wodą wsypać kaszę, dodać sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut, do miękkości lub do czasu, gdy cała woda odparuje. Wystudzić. Zmiksować blenderem do otrzymania gładkiego 'budyniu' jaglanego.

Wszystkie  pozostałe składniki na brownie przełożyć do miski, dodać kaszę i zmiksować blenderem  do połączenia się składników.

Formę  o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, na wierzch ułożyć orzechy.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Smacznego :)

 

sobota, 25 lutego 2017

Tort lodowy, który smakuje jak sernikowe lody z dodatkiem czekolady i orzechów... Pyszny! Na czekoladowym spodzie, z kawałkami wafelków... Udekorowany ubitą śmietanką i wspomnianymi wafelkami... Smak na pewno Was zadowoli... Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na spód:

  • 5 wafelków czekoladowych
  • 120 g kremu czekoladowego

 

Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wafelki i krem czekoladowy przełożyć do miski, bardzo dokładnie rozdrobnić, do połączenia. Masą  wyłożyć dno i boki formy, wyrównać. Schłodzić w lodówce.

 

Masa serowa:

  • 400 g twarogu zmielonego trzykrotnie
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 300 g lodów waniliowych, miękkich
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 300 g kremu czekoladowego
  • 2-3 wafelki czekoladowe

+

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2-3 wafelki czekoladowe

 

Wszystkie składniki na masę serową przełożyć do naczynia i zmiksować na gładko. Delikatnie wmieszać pokrojone na mniejsze kawałki wafelki. Masę przelać do formy z przygotowanym wcześniej spodem, wyrównać. Tortownicę przykryć folią spożywczą. Włożyć do zamrażarki najlepiej na całą noc.

Przed podaniem na górę sernika wyłożyć ubitą śmietanę kremówkę, Udekorować kawałkami wafelków. Kroić ciepłym nożem. Smacznego :)





wtorek, 07 lutego 2017

Pyszny sernik w wersji fit :) Bez spodu, ale z jagodową frużeliną ;) Lekki i delikatny, śmiało mogą go jeść nawet osoby na diecie ;) Polecam!

PS Mam dziś dla Was jeszcze jedną propozycję - kurs językowy po angielsku ! Pierwsza w Polsce angielska wioska, 6 dni nauki w tym miejscu działa podobnie jak miesiąc spędzony w UK. Indywidualne kursy dla dzieci oraz młodzieży - tej młodszej i tej trochę starszej ;) Warto zapoznać się z ofertą.

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 500 g jogurtu greckiego
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 3 jajka
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

 

Frużelina jagodowa:

  • 200 g jagód
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

 

Żółtka oddzielić od białek, delikatnie je zmiksować, dodać jogurt, ekstrakt waniliowy i proszek budyniowy, zmiksować do połączenia składników.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier..

Pianę z białek delikatnie wmieszać do masy serowej.

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód), wylać ciasto, wyrównać. 

Na dół piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą. Piec w temperaturze 170 stopniach przez około 70 minut. . Wystudzić w wyłączonym piekarniku. 

Jagody przebrać i umyć. Włożyć je do garnuszka, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i zalać 100 ml wody. Podgrzewać na średnim ogniu.

W szklance wymieszać mąkę ziemniaczaną z 25 ml wody, odłożyć.

Do masy jagodowej wlać dobrze rozpuszczoną mąkę, mieszać energicznie. Zmniejszyć ogień i podgrzewać kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wystudzić.

Frużelinę jagodową wyłożyć na wierzch sernika, całość schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

niedziela, 05 lutego 2017

Śniadanie na bogato, niewyobrażalnie dobre... W życiu bym nie przypuszczała, że połączenie grillowanego mięsa, rukoli, czosnku i słodkiego sosu może tak smakować :) Każdy składnik kanapki już osobno smakuje wyśmienicie, jeśli połączymy je w całość wtedy efekt smakowy murowany. Najlepszą sprawą jest tutaj sos - połączenie bardzo zdrowego, słodkiego dżemu z rokitnika, wytrawnego, białego wina i orientalnego curry :) Bajka, spróbujcie koniecznie :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

Grillowany kurczak:

  • 250 g piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżki curry
  • szczypta soli

 

Sos:

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1,5 łyżki curry
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki dżemu z rokitnika
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

 

Rukola z czosnkiem:

  • 1 garść rukoli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy

 

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć szczyptą soli i curry.

Mięso smażyć  na patelni grillowej, bez tłuszczu. Obok położyć skropiony oliwą, nieobrany czosnek. Grillować do miękkości.

Sos - olej kokosowy roztopić na patelni, zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wsypać curry i smażyć przez około 3-4 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy, wino i dżem z rokitnika. Gotować na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Wystudzić.

Majonez połączyć z jogurtem naturalnym, dodać wystudzony sos, wymieszać. Dodać kawałki grillowanego kurczaka, połączyć.

Pieczony czosnek wycisnąć, połączyć go z oliwą. Rukolę polać oliwą z czosnkiem, dokładnie wymieszać.

Bułkę lekko podpiec, położyć na jej dolnej części kurczaka z sosem, na nim rukolę, przykryć wierzchem bułki. Smacznego :)

 



sobota, 21 stycznia 2017

Pyszny budyń w wersji fit ;) To ostatnio prawdziwy hit w moim domu, smakuje wszystkim, bez wyjątku. Grunt to dobrze zmiksować kaszę jaglaną, reszta robi się praktycznie sama ;) Z dodatkiem sosu malinowego, bardzo polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 250 ml wrzącej wody
  • szczypta soli
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 250 g malin
  • 2 łyżki miodu

 

Maliny rozmrozić, świeże od razu zblendować, odłożyć.

Kaszę jaglaną kilkakrotnie opłukać pod ciepłą wodą, odcedzić.

Do rondelka z wrzącą wodą wsypać kaszę, dodać sól, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc palnika i gotować na mniejszym ogniu przez około 15 minut lub do momentu aż kasza wchłonie cały płyn.

Gorącą jeszcze kaszę zmiksować na gładko, dodać jogurt, wanilię i miód, zmiksować do otrzymania gładkiej mieszanki o konsystencji budyniu. 

Budyń przełożyć do salaterek, udekorować przygotowanym wcześniej puree malinowym. Smacznego :)

 

środa, 10 sierpnia 2016

Pyszny, lekki i zdrowy koktajl. Idealny na drugie śniadanie lub podwieczorek. Do zrobienia w dwie minuty :) Najlepiej smakuje schłodzony. Polecam :)

Ps. Osobom mieszkającym we Wrocławiu (szczególnie studentom ) polecam http://www.wroclawksero.pl/

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 400 g jagód
  • garść szpinaku
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki miodu

 

Jagody opłukać i przełożyć do naczynia, dodać szpinak, jogurt naturalny, mleko i miód. Całość dokładnie zmiksować. Przed podaniem schłodzić. Smacznego :)

środa, 27 lipca 2016

Przepyszne ciasto! Mocno czekoladowe, miękkie i wilgotne. Praktycznie z tego samego przepisu co babeczki czekoladowe z cukinią :) Ciężko poprzestać na jednym kawałku, ciężko się domyślić, że głównym składnikiem ciasta jest cukinia :-) Polecam, na pewno zjecie ze smakiem :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 115 g miękkiego masła
  • 225 g cukru
  • 125 ml oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 350 g cukinii startej na grubych oczkach
  • 50 g gorzkiej, posiekanej czekolady

 

Mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać, odłożyć.

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia składników. Stopniowo wlewać olej, cały czas miksując. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać.

Do utartej masy przesiać suche składniki na przemian z jogurtem naturalnym, mieszając drewnianą łyżką tylko do połączenia składników. Dodać kawę rozpuszczalną, wymieszać. Dodać startą cukinię i posiekaną czekoladę, delikatnie połączyć.

Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Udekorować polewą czekoladową. Smacznego :)

 


wtorek, 12 lipca 2016

Lato - czas owoców, lekkich dań i deserów i sezonowych wyprzedaży ;) Uwielbiam zakupy, szczególnie, gdy ubrania są ładne i dobrej jakości, a jeśli jeszcze cena jest przystępna to już w ogóle jestem w niebie :D

Dzięki stronie  http://www.hurtowniamegabrand.pl/ zaopatrzyłam szafę w kilka nowych rzeczy na lato. Znajduję tu wszystko czego potrzebuje, czyli ubrania dobrej jakości w stosunkowo niskiej cenie. Zamówienia można składać już od 200 zł, warto zajrzeć i zapoznać się z ofertą. Zawsze można zamówić coś na spółkę z mamą czy przyjaciółką ;) Sporo ubrań letnich, a na wakacyjny wyjazd chyba każda kobieta lubi kupić sobie coś nowego ;)

Koktajl brzoskwinia mango to taki mój eksperyment, pyszny! Lekki, orzeźwiający smak. Idealny na upały, na bazie jogurtu naturalnego, z zawsze dobrymi, poczciwymi płatkami owsianymi. Jest pożywny, świetny na drugie śniadanie. Polecam!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)   

 

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango
  • 2-3 brzoskwinie
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka płatków owsianych

 

Brzoskwinie pokroić w kostkę, mango obrać. Owoce zmiksować na gładko z jogurtem naturalnym i płatkami owsianymi. Schłodzić w lodówce. Na zdrowie! :)

 


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria