Wpisy z tagiem: jogurt/maślanka/kefir

niedziela, 15 października 2017

Wspaniałe ciasto! Mięsiste, mokre, idealnie czekoladowe z wiśniami, które przełamują słodycz ciasta i czekoladowej polewy. Łatwe i szybkie do zrobienia. Ładnie się prezentuje a z przepisu wychodzi duża, podzielna blacha, w sam raz na spotkanie z przyjaciółmi :) Polecam!

PS Zapraszam do zapoznania się z ofertą  inspirion.pl - mnóstwo gadżetów na każdą okazję ;)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 9 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 125 ml kefiru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • 130 g masła
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki wody
  • 400 g wiśni

 

Polewa czekoladowa:

  • 250 g kremówki
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady

 

Mąkę, kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. W drugim naczyniu jajka z maślanką, ekstraktem wanliowym i likierem wymieszać mikserem ustawionym na najniższych obrotach przez około 30 sekund.

W rondelku podgrzać wodę, posiekane masło i sól, wymieszać, podgrzewać do rozpuszczenia masła.

Do suchych składników powoli dodawać, mieszając, wodę za masłem. Dodać jajka z maślanką i krótko mieszać, tylko do połączenia składników.

Wiśnie ułożyć na dnie blaszki  wymiarach 20 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i zalewać ciastem. Piec przez około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić przez około 15 minut. Po tym czasie ciasto odwrócić, zdjąć papier o pieczenia i całkowicie wystudzić.

Polewa czekoladowa - W rondelku podgrzać na małym ogniu śmietankę i połamane czekolady, cały czas mieszając, aż czekolady się rozpuszczą i powstawanie jednolita masa. Polewę przestudzić, aż masa zgęstnieje, udekorować nią wierzch ciasta. Smacznego :)

 


wtorek, 03 października 2017

Najlepsze śniadanie, czyli jogurt z domowym muesli i świeżymi owocami na lekki początek dnia :) Tak łatwe, że chyba nawet przepis nie potrzebny ;) Uwielbiam!

PS - centrumaudio.pl największy sklep ze sprzętem audio dla Waszych samochodów, bogata oferta, zajrzyjcie koniecznie ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • muesli
  • ulubione owoce

 

Na spodzie miseczki ułożyć jogurt naturalny, dodać muesli i owoce. Smacznego ;)

poniedziałek, 04 września 2017

Gofry na maślance - są pyszne! Mocno chrupiące, idealne po prostu ;) Szybkie do zrobienia. Podajcie je ze swoimi ulubionymi dodatkami a podbiją serce każdego ;)

 

 


Gdzie to lato? ;) Zdjęcia tych gofrów, robione jeszcze nie tak dawno temu, w gorący, słoneczny dzień w moim ogrodzie. Uwielbiam go! Wiele w nim jeszcze do zrobienia, na co teraz nie ma czasu, ale na wszystko przyjdzie pora. Latem, codziennie przesiadywałam w ogrodzie, popołudniowa kawa? Tylko tam! W tym roku, jeszcze wczesną wiosną zakupiliśmy nowe meble do ogrodu, teraz tym lepiej (wygodniej) przesiadywać w altance, na świeżym powietrzu ;) Oferta homegarden.com.pl daje szerokie pole wyboru. Niełatwo było nam się zdecydować, postawiliśmy jednak na przecudną sofę ogrodową z technorattanu, która jest i wygodnym siedziskiem a także fajną ozdobą ogrodu.

 

Sofa ogrodowa z technorattanu Milano 2 w 1 Grey / Light Grey

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Masło rozpuścić, przestudzić. Żółtka oddzielić od białek, odłożyć.

Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiać z sodą, dodać żółtka, maślankę, mleko, przestudzone masło, cukier, sól i ekstrakt waniliowy. Zmiksować na gładko.

Białka ubić na sztywno, ubitą pianę dodać do zmiksowanego wcześniej ciasta, bardzo delikatnie wymieszać.

Piec w rozgrzanej gofrownicy, przez około 3-4 minuty z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

 

środa, 30 sierpnia 2017

Pyszne placuszki, do zrobienie w dosłownie 5 minut ;) idealne na śniadanie, puszyste, delikatne. Najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem lub lekko oblane miodem. Polecam :)

PS - dubi.com.pl piosenki dla najmłodszych :) zaczarowany album, który przeniesie wszystkie dzieci do świata muzyki, pełnego wrażeń i niesamowitych przeżyć ;) Sprawią frajdę każdemu dziecku!

 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 250 g gęstego jogurtu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • brzoskwinie

 

Jogurt wymieszać z jajkami i olejem, dodać cukier, mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksować na gładką i jednolitą masę.

Na rozgrzaną patelnię nakładać po 1 łyżce ciasta, smażyć na małym ogniu do czasu aż urosną i się zarumienią. 

Gdy placki podrosną włożyć do każdego placka plasterki brzoskwiń. 

Placki przewrócić na drugą stronę i smażyć do zarumienienia przez około 2 minuty lub krócej. Tak samo postępować z kolejnymi plackami.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)



sobota, 22 lipca 2017

Kolejne, pyszne placki z dodatkiem sezonowych owoców. Ostatnio ciagle się takimi zajadamy ;) Tym razem z malinami, również oprószone cukrem pudrem. Mniam, idealne rozpoczęcie dnia! Polecam :)

PS edutalent.pl - pomoc przy pisaniu prac, fachowe doradztwo. Warto zaznaczyć, że to tylko zaplecze teoretyczne nie pisanie całych prac ;) Może komuś się przyda? 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 250 g gęstego jogurtu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • truskawki

 

Jogurt wymieszać z jajkami i olejem, dodać cukier, mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksować na gładką i jednolitą masę. Dodac maliny, delikatnie wymieszać.

Na rozgrzaną patelnię nakładać po 1 łyżce ciasta, smażyć na małym ogniu do czasu aż urosną i się zarumienią. 

Placki przewrócić na drugą stronę i smażyć do zarumienienia przez około 2 minuty lub krócej. Tak samo postępować z kolejnymi plackami.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

wtorek, 11 lipca 2017

Pyszny, lekko kwaskowaty, z mnóstwem witaminy C ;) U mnie z dodatkiem bananów, które naturalnie osładzają smak koktajlu :) Na maślance, idealny na upały. Polecam!

PS części cat - to części do maszyn budowlanych CAT. Firma zlokalizowana na terenie naszego kraju, solidne urządzenia, marka znana na całym świecie. W ofercie zarówno całe maszyny jak i ogromny wybór części do nich. 


Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki:

  • 300 g czerwonej porzeczki
  • 1-2 banany
  • 250 ml maślanki
  • 100 ml mleka

 

Porzeczki umyć, usunąć ogonki, banany podzielić na mniejsze kawałki. Owoce zmiksować z maślanką i mlekiem. Całość można przetrzeć przez sitko, by oddzielić pestki od napoju. Podawać schłodzone. Smacznego :)

środa, 05 lipca 2017

Pyszny, lekki błyskawiczny sernik na zimno, na jogurcie waniliowym z truskawkami i galaretką smakuje idealnie! Bez pieczenia, sprawdzi się w gorące dni, które, mam nadzieję, już niefługo ;) Truskawki można zastąpić innymi owocami np. malinami czy jagodami. Polecam.

PS emermed.pl - kursy i szkolenia z zakresu pierwszej pomocy i sprzętu ratowniczego. Umiejętności niezwykle ważna w codziennym życiu. Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki:

  • biszkopciki
  • 700 g gęstego jogurtu waniliowego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 400 g truskawek

+

  • 2 galaretki truskawkowe

 

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty ułożyć na jej spodzie.

Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z ognia, wystudzić.

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Dodać jogurt, cały czas miksując, do połączenia. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 3 - 4 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksować.

Na biszkoptach w tortownicy poukładać truskawki, wylać masę serową. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężania.

Truskawki pokroić w plasterki, ułożyć na stężałym serniku. Rozpuszczoną i wystudzoną do temperatury pokojowej galaretkę zalać owoce.

niedziela, 02 lipca 2017

Pyszne, delikatne i miękkie babeczki :) Szybkie i łatwe do zrobienia. Pięknie pachną! Idealne na piknik czy wypad nad wodę :) Polecam!

PS yourfreedom.pl - apartamenty w Warszawie, piękne, nowoczesne, luksusowe. Wynajmowane na doby, w dowolnym terminie. W różnych lokalizacjach, każdy znajdzie dla siebie najkorzystniejszą. Oferta skierowana zarwno dla osób prywatnych jak i ludzi związanych z biznesem.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki na 12 sztuk:

  • 60 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 g truskawek
  • 50 g białej czekolady

 

Truskawki i czekoladę pokroić na mniejsze kawałki, odłożyć.

Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, odstawić

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt waniliowy, zmiksować. Dodawać suche składniki na zmianę z jogurtem, wymieszać do połączenia. Dodać truskawki i czekoladę, delikatnie wymieszać.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto, wypełniając papilotki prawie do pełna.

Piec w temperaturze 165 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. wystudzić. Smacznego :)

 

czwartek, 11 maja 2017

To takie proste, codzienne ciacho ;) Błyskawiczne, smaczne i świeże nawet na drugi i trzeci dzień. Łatwe do zrobienia, należy jednak pamiętać, by składniki wyjąć z lodówki jakąś godzinę przed pieczeniem, dzięki temu unikniemy zakalca ;) Idealne ciasto na rozpoczęcie sezonu rabarbarowego ;) Polecam!

 

PS A już niedługo rozpoczęcie innego sezonu - letniego, wakacyjnego! http://deskshop.pl/ - w zgodzie z naturą. Deskorolki dla każdego, w różnych kolorach, o różnych kształtach. Na stronie możecie zarówno kupić jak i wypożyczyć konkretny sprzęt a i z serwisowaniem nie będzie kłopotu. Zajrzyjcie koniecznie ;)

 

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 350 g rabarbaru

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odstawić.

Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy, łyżka po łyżce. Powinna powstać gęsta, sztywna, błyszcząca piana. Dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Strużką wlewać olej i ubijać.

Na zmianę dodawać do ciasta jogurt naturalny i przesianą mąkę, wymieszać drewnianą łyżką do połączenia, nie dłużej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 32 x 22 cm wyłożonej  papierem do pieczenia. Na górę położyć owoce, przykryć kruszonką.

Piec około 1 godziny (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 170 - 180ºC. Wyjąć, wystudzić. Smacznego :)

 

Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego



Wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka.

poniedziałek, 20 marca 2017

Pralinki, które kuszą smakiem, zapachem i wyglądem :) Szybkie do zrobienia a można się nimi zajadać praktycznie bezkarnie ;) Lżejsze i mniej kaloryczne od innych tego typu słodkości, idealne na zbliżającą się wiosnę ;) Polecam!


PS Osobom zainteresowanym akcesoriami kosmetycznymi i fryzjerskimi w hurtowych cenach zapraszam na https://www.activeshop.com.pl/ . Świetny wybór, od urządzeń i mebli po akcesoria do robienia paznokci czy fryzur ;)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 30 g wafli ryżowych (niesolonych, naturalnych)
  • 8 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżki miodu
  • 80 g gęstego jogurtu greckiego

+

  • wiórki kokosowe do obtoczenia

 

Wafle pokruszyć w dłoniach , wsypać do miski. Dodać wiórki kokosowe, miód i jogurt naturalny. Wszystko wymieszać dłońmi, do połączenia. 

Ściskając w dłoniach formować pralinki, obtaczać je w wiórkach kokosowych i odkładać na talerzyk. Schłodzić w lodówce. Smacznego ;)

 

Inspiracją był dla mnie przepis z bloga Moje wypieki

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria