Wpisy z tagiem: aronia

środa, 04 lutego 2015

Pyszne ciasto z masą kokosową i owocami. U mnie porzeczki i aronia, świetnie smakuje także z malinami czy jeżynami. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Dla wielbicieli kokosu i nie tylko. Upiekłam je na karnawałową zabawę, zniknęło ze stołów w tempie ekspresowym ;) Polecam!

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 160 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Mąkę przesiać, dodać cukier puder, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać.

Do składników sypkich dodać posiekane masło, oraz żółtka, zagnieść jednolite ciasto. 

Gotowe, podzielić na 2 równe części. Pierwszą wyłożyć na spód blachy o wymiarach 24 x 36 cm, natłuszczonej i oprószonej bułką tartą, a drugą uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.

Składniki na masę kokosową:

  • 3 białka
  • 220 g cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany

 

+

  • ulubione kwaśne owoce

 

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. 

Budyń wymieszać z mąką ziemniaczaną i wiórkami kokosowymi, dodać do białek i delikatnie połączyć. Dodać śmietanę, wymieszać. 

Masę kokosową wylać na przygotowany wcześniej spód, na masie poukładać owoce. Na wierzch, na tarce o grubych oczkach, zetrzeć drugą część ciasta.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Smacznego :) 

Ps. Do ciasto wykorzystałam mrożone owoce, które odpowiednio wcześniej odmroziłam i odsączyłam z nadmiaru wody :)



 

poniedziałek, 03 listopada 2014

Zdrowa, smaczna i łatwa w przygotowaniu nalewka. Posiada wiele dobroczynnych właściwości. Jest pomocna między innymi przy zwalczaniu nadciśnienia i wysokiego poziomu cholesterolu. Kolejna w mojej kolekcji ;) Warto pamiętać, by owoce aronii przemrozić przez 2-3 dni ;) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii
  • 3/4 l wódki
  • 500 g cukru
  • 1 laska wanilii

 

Owoce aronii opłukać, wsypać do dużego słoja i zasypać cukrem. Lekko zmiażdżyć. Dodać naciętą wzdłuż laskę wanilii i zalać wódką. Odstawić w nasłonecznione miejsce na około 4 tygodnie. Od czasu do czasu wymieszać zawartość słoja. 

Po upływie kilku tygodni nalewkę przesączyć przez sitko i zlać do butelek. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce na około 6 miesięcy. Na zdrowie!

22:12, ewa_ciasteczkowakraina , Likiery i nalewki
Link Komentarze (30) »
sobota, 27 września 2014

Nie od dziś wiadomo, że sok z aronii nie dość, że jest smaczny dodatkowo ma prozdrowotne działanie. Pozytywnie wpływa na kondycję naczyń krwionośnych, zapobiega odkładaniu się cholesterolu i chroni przed chorobami serca. Przepis na sok z aronii jest również bardzo łatwy. Polecam bardzo! :)

Dżem przygotowałam z owoców, które zostały mi po produkcji soku. Pyszny! Lekko kwaśny i słodki jednocześnie. Również polecam :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 1 kg aronii
  • 500 g cukru
  • 500 ml wody

 

Wodę i cukier zagotować, dodać umytą aronię i jeszcze raz zagotować. Garnek zdjąć z ognia, przykryć i odstawić, najlepiej na całą noc. 

Sitko wyłożyć gazą. Sok przelać przez gazę i odstawić, aż dobrze odcieknie. Owoców nie wyrzucać (przydadzą się do dżemu). Sok ponownie zagotować. Przelać do wyparzonych słoiczków, pasteryzować. Na zdrowie! :)

 

Dżem z aronii:

  • 1 kg aronii 
  • 3 jabłka
  • 250 g cukru
  • 1/4 szklanki wody

 

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. 

Z wody i cukru ugotować syrop. Dodać jabłka i aronię, która została po produkcji soku. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż owoce puszczą sok i zmiękną. Gorący dżem przekładać do słoików. Pasteryzować. Smacznego :)

 

19:39, ewa_ciasteczkowakraina , Przetwory
Link Komentarze (30) »

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria