Wpisy z tagiem: porzeczki
niedziela, 29 lipca 2018
Idealne ciasto do zrobienia w kilka minut, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego do kawy ;) Z produktów, które praktycznie zawsze ma się w domu. Pyszne! Delikatne, mięciutkie, u mnie z porzeczkami i cytrynowym lukrem PS Kubeczek do odmierzania składników ma mieć pojemność 150 ml
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki:
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. Jajka ubić z cukrem, następnie, wciąż miksując dodawać olej. Do masy jajecznej na przemian dodawać mąki i jogurt naturalny - zaczynając od jogurtu i kończąc na mące. Ciasto przelać do keksówki, na wierzch wyłożyć owoce. piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, udekorować cytrynowym lukrem. Smacznego :)
poniedziałek, 25 czerwca 2018
Pyszne połączenie kwaśnych porzeczek i słodkiej bezy. Osobiście takie ciasta chyba lubię najbardziej. Na biszkopcie z mieszanki do wypieku biszkoptów. Jest to produkt firmy Polskie Młyny. Byłam ciekawa smaku i konsystencji. Pozytywnie się zaskoczyłam. Biszkopt jest puszysty i delikatny. Idealnie komponuje się z owocami i bezą. Sami wypróbujcie :) Polecam!
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)
Składniki :
Beza z porzeczkami :
Biszkopt przygotować według przepisu na opakowaniu. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 21x21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Ubijać przez kolejne 5-6 minut. Porzeczki wymieszać z mąką ziemniaczaną. 1/3 owoców wyłożyć na biszkopcie. Do ubitych białek dodać resztę porzeczek, delikatnie wymieszać. Bezę z owocami wyłożyć na wierzch ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Po 25 minutach pieczenia wierzch ciasta przykryć folią aluminiową. Wystudzić. Smacznego :)
środa, 25 kwietnia 2018
Pyszna tarta, nie za słodka, fajnego smaku dodają jej kwaśne owoce. Lekka, łatwa do zrobienia. Nam bardzo smakowała, podana z gałką lodów smakuje wybornie. Pomysł na wykorzystanie zamrożonych owoców - równie dobrze spiszą się tutaj porzeczki, sama trochę dorzuciłam, stąd ten kolor. Polecam :)
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)
Składniki na ciasto:
Masa agrestowa:
Krem z białej czekolady:
Masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i wodę. Energicznie zagnieść ciasto, schłodzić je w lodówce. Po około 30 minutach ciasto rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm, bez rozciągania. Ciasto nakłuć widelcem i piec w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Agrest i porzeczki włożyć do garnka, zasypać cukrem i podlać szklanką wody. Podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie się rozpadać. Wsypać suchą galaretkę. Mieszać, aż się rozpuści. Budynie rozprowadzić w pozostałej wodzie, wlać do agrestu i zagotować. Masę agrestową przelać na podpieczony spód i odstawić do wystudzenia. Szklankę kremówki zagotować i rozpuścić w niej białą czekoladę. Wlać rozpuszczoną żelatynę i przestudzić. Pozostałą, zimną kremówkę ubić i wmieszać delikatnie w chłodną, gęstą czekoladę. Gotowy krem wyłożyć na masę owocową, wyrównać. Odstawić do stężenia. Smacznego :)
sobota, 19 sierpnia 2017
Tak kremowego sernika dawno nie jadłam ;) Jest wspaniały! Delikatny, lekki, to tutaj słodycz sernika przełamuje kwaśna frużelina porzeczkowa... Coś pysznego! Pięknie się prezentuje, jest równiutki, szybko znika ze stołu ;) Spróbujcie koniecznie!
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)
Składniki na spód:
Ciasteczka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować lub pokruszyć je za pomocą blendera do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać ciasteczka. Wyrównać, docisnąć masę do dna formy i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
Masa serowa:
Do naczynia przełożyć wszystkie składniki. Zmiksować tylko do połączenia. Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. Na sernik łyżeczką wykładać frużelinę porzeczkową, robiąc z niej kleksy. Po powierzchni sernika i kleksach przeciagnąć drewnianym patyczkiem tworząc esy - floresy. Piec w temperaturze 150 stopni w kąpieli wodnej przez około 60 - 70 minut. Upieczony sernik będzie ścięty i sprężysty przy dotyku patyczkiem. Wyjąć i przestudzić. Wystudzony sernik schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)
Frużelina porzeczkowa:
W rondelku wymieszać owoce z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru . Dodać wodę z mąką, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika i wystudzić. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.
wtorek, 11 lipca 2017
Pyszny, lekko kwaskowaty, z mnóstwem witaminy C ;) U mnie z dodatkiem bananów, które naturalnie osładzają smak koktajlu :) Na maślance, idealny na upały. Polecam! PS części cat - to części do maszyn budowlanych CAT. Firma zlokalizowana na terenie naszego kraju, solidne urządzenia, marka znana na całym świecie. W ofercie zarówno całe maszyny jak i ogromny wybór części do nich. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)
Składniki:
Porzeczki umyć, usunąć ogonki, banany podzielić na mniejsze kawałki. Owoce zmiksować z maślanką i mlekiem. Całość można przetrzeć przez sitko, by oddzielić pestki od napoju. Podawać schłodzone. Smacznego :)
poniedziałek, 10 lipca 2017
Crumble z owocami i owsianą kruszonką to doskonały sposób na pyszne śniadanie lub podwieczorek ;) U mnie z czerwoną porzeczką, podane z gałką domowych lodów waniliowych, coś pysznego! Obiecuję, ze cała porcja zniknie w mgnieniu oka a jeszcze nie będzieice mieli dość ;) Polecam! PS Ocieplanie dachu to jedna z inwestycji, którą właśnie kończymy, najważniejsze są fachowe materiały, porządni producenci i dostawcy, sporo jeszcze przed nami, by marzenie o własnym domostwie się zrealizowało ;) Trzymajcie kciuki! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)
Składniki:
Porzeczki umyć, przebrać. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, polać je 3 łyżkami syropu klonowego lub miodu. Płatki owsiane wymieszać z resztą słodzika, ekstraktem waniliowym i masłem. Powstanie kruszonka. Kruszonkę wyłożyć na przygotowane wcześniej owoce. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Podawać gorące z gałką lodów waniliowych. Smacznego :)
czwartek, 25 sierpnia 2016
Przepyszne ciasto, powiem więcej, nie pamiętam kiedy jadłam tak dobry sernik ;) Idealne kruche ciasto i gęsta masa sernikowa a do tego mnóstwo świeżych, sezonowych owoców... Brzmi pysznie, prawda? ;) Jestem pewna, że smak tego sernika zachwyci Was równie mocno jak i mnie. Polecam! :)
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)
Składniki na ciasto:
Masło posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, aż zacznie przypominać kruszonkę. Przełożyć do miski, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki połowę kruszonki wysypać do formy o średnicy 23 cm, uprzedni wyłożonej papierem do pieczenia (spód). Dociskając, wylepić dno tortownicy. Podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
Masa serowa:
W misce umieścić twaróg, mascarpone, jajka, mąkę pszenną, cukier i ekstrakt cytrynowy, zmiksować tylko do połączenia składników. Owoce oprószyć mąką ziemniaczaną, delikatne wmieszać je do masy serowej. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową z owocami, posypać resztą kruszonki. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 50 minut, wystudzić w piekarniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)
piątek, 10 lipca 2015
U mnie nadal remont i tak chyba do końca roku ;) Powoli zaczynam myśleć nad wystrojem salonu, jak dobrze, że są http://fototapetynawymiar.com/, porządny wybór, przystępne ceny, a efekt końcowy robi ogromne wrażenie, podobnie jak ciasto, które Wam dzisiaj zaprezentuję ;) Przygotowane "na gościnnych występach", wspólnie z kuzynem Kamilem :) Ciasto z kawałkami czekolady i ajerkoniakiem, masa śmietanowo - twarogowa z czarnymi porzeczkami, a na wierzchu owocowa frużelina. Pysznie! Lubię takie wspólne pieczenie, my z Kamilem już planujemy powtórkę ;) Polecam, równie dobrze smakuje z jagodami :)
Składniki na ciasto:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po jednym jajku, nadal ucierając, dodać ajerkoniak, wymieszać. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać startą czekoladę, połączyć. Formę o wymiarach 24 x 36 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut, wystudzić. Masa:
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę lekko podgrzać, do rozpuszczenia i odłożyć do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno, odstawić. Ajerkoniak ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać twaróg i wymieszać. Masę serową połączyć z przestudzoną żelatyną i ubitą śmietaną, dodać porzeczki i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na wystudzone ciasto, schłodzić w lodówce. Frużelina porzeczkowa:
Porzeczki zagotować, mąkę wymieszać z wodą i cukrem, dodać do owoców i gotować około 2 minuty. Przestudzić i wyłożyć na masę śmietanowo - serową. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)
piątek, 20 lutego 2015
Kolejny sernik wart uwagi. Tym razem na zimno, bez pieczenia, z porzeczkami i odrobiną rumu. Kremowy, delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Pięknie prezentuje się na stole. Równie smaczny z malinami czy jagodami. Ciężko poprzestać na jednym kawałku. Polecam! :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)
Składniki:
+
Masło rozpuścić, lekko przestudzić. Herbatniki dokładnie rozkruszyć. Połączyć z przygotowanym wcześniej masłem. Tortownicę o średnicy 18 cm natłuścić, Na spód wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Twaróg zmiksować z cukrem, dodać rum, połączyć. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie połączyć. Masę serową rozprowadzić na ciasteczkowym spodzie, schłodzić w lodówce. Rum wymieszać z miodem, dodać rozmrożone i dokładnie odsączone porzeczki. Odstawić na około 30 minut. Odcedzić (sok będzie potrzebny!) 50 ml soku połączyć z mąką ziemniaczaną. Pozostały zagotować, wmieszać sok połączony z mąką, ciągle mieszać. Dodać porzeczki, delikatnie połączyć. Odstawić do wystudzenia. Wystudzoną polewę porzeczkową rozprowadzić na masie serowej. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)
środa, 04 lutego 2015
Pyszne ciasto z masą kokosową i owocami. U mnie porzeczki i aronia, świetnie smakuje także z malinami czy jeżynami. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Dla wielbicieli kokosu i nie tylko. Upiekłam je na karnawałową zabawę, zniknęło ze stołów w tempie ekspresowym ;) Polecam!
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)
Składniki na ciasto:
Mąkę przesiać, dodać cukier puder, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać. Do składników sypkich dodać posiekane masło, oraz żółtka, zagnieść jednolite ciasto. Gotowe, podzielić na 2 równe części. Pierwszą wyłożyć na spód blachy o wymiarach 24 x 36 cm, natłuszczonej i oprószonej bułką tartą, a drugą uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki. Składniki na masę kokosową:
+
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Budyń wymieszać z mąką ziemniaczaną i wiórkami kokosowymi, dodać do białek i delikatnie połączyć. Dodać śmietanę, wymieszać. Masę kokosową wylać na przygotowany wcześniej spód, na masie poukładać owoce. Na wierzch, na tarce o grubych oczkach, zetrzeć drugą część ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Smacznego :) Ps. Do ciasto wykorzystałam mrożone owoce, które odpowiednio wcześniej odmroziłam i odsączyłam z nadmiaru wody :)
|
Archiwum
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Tu zaglądam
Tagi
Kategorie:
![]() Napisz do mnie![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |