Wpisy z tagiem: porzeczki

sobota, 19 sierpnia 2017

Tak kremowego sernika dawno nie jadłam ;) Jest wspaniały! Delikatny, lekki, to tutaj słodycz sernika przełamuje kwaśna frużelina porzeczkowa... Coś pysznego! Pięknie się prezentuje, jest równiutki, szybko znika ze stołu ;) Spróbujcie koniecznie!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na spód:

  • 180 g ciastek pełnoziarnistych
  • 60 g roztopionego masła

 

Ciasteczka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować lub pokruszyć je za pomocą blendera do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać ciasteczka. Wyrównać, docisnąć masę do dna formy i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.

 

Masa serowa:

  • 750 g twarogu zmielonego minimum dwukrotnie
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Do naczynia przełożyć wszystkie składniki. Zmiksować tylko do połączenia.

Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. Na sernik łyżeczką wykładać frużelinę porzeczkową, robiąc z niej kleksy. Po powierzchni sernika i kleksach przeciagnąć drewnianym patyczkiem  tworząc esy - floresy.

Piec w temperaturze 150 stopni w kąpieli wodnej przez około 60 - 70 minut. Upieczony sernik będzie ścięty i sprężysty przy dotyku patyczkiem. Wyjąć i przestudzić.

Wystudzony sernik schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 

Frużelina porzeczkowa:

  • 250 g porzeczek swieżych lub mrożonych
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

 

W rondelku wymieszać owoce z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru . Dodać wodę z mąką, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika i wystudzić. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.

 

 

00:08, ewa_ciasteczkowakraina , Serniki pieczone
Link Komentarze (17) »
wtorek, 11 lipca 2017

Pyszny, lekko kwaskowaty, z mnóstwem witaminy C ;) U mnie z dodatkiem bananów, które naturalnie osładzają smak koktajlu :) Na maślance, idealny na upały. Polecam!

PS części cat - to części do maszyn budowlanych CAT. Firma zlokalizowana na terenie naszego kraju, solidne urządzenia, marka znana na całym świecie. W ofercie zarówno całe maszyny jak i ogromny wybór części do nich. 


Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki:

  • 300 g czerwonej porzeczki
  • 1-2 banany
  • 250 ml maślanki
  • 100 ml mleka

 

Porzeczki umyć, usunąć ogonki, banany podzielić na mniejsze kawałki. Owoce zmiksować z maślanką i mlekiem. Całość można przetrzeć przez sitko, by oddzielić pestki od napoju. Podawać schłodzone. Smacznego :)

poniedziałek, 10 lipca 2017

Crumble z owocami i owsianą kruszonką to doskonały sposób na pyszne śniadanie lub podwieczorek ;) U mnie z czerwoną porzeczką, podane z gałką domowych lodów waniliowych, coś pysznego! Obiecuję, ze cała porcja zniknie w mgnieniu oka a jeszcze nie będzieice mieli dość ;) Polecam!

PS Ocieplanie dachu to jedna z inwestycji, którą właśnie kończymy, najważniejsze są fachowe materiały, porządni producenci i dostawcy, sporo jeszcze przed nami, by marzenie o własnym domostwie się zrealizowało ;) Trzymajcie kciuki!

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki:

  • 600 g czerwonej porzeczki lub innych owoców
  • 8 łyżek syropu klonowego lub płynnego miodu
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 5 łyżek masła

 

Porzeczki umyć, przebrać. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, polać je 3 łyżkami syropu klonowego lub miodu.

Płatki owsiane wymieszać z resztą słodzika, ekstraktem waniliowym i masłem. Powstanie kruszonka.

Kruszonkę wyłożyć na przygotowane wcześniej owoce. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Podawać gorące z gałką lodów waniliowych. Smacznego :)

 


04:48, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (11) »
czwartek, 25 sierpnia 2016

Przepyszne ciasto, powiem więcej, nie pamiętam kiedy jadłam tak dobry sernik ;) Idealne kruche ciasto i gęsta masa sernikowa a do tego mnóstwo świeżych, sezonowych owoców... Brzmi pysznie, prawda? ;) Jestem pewna, że smak tego sernika zachwyci Was równie mocno jak i mnie. Polecam! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 175 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g miękkiego masła
  • 75 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego

 

Masło posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, aż zacznie przypominać kruszonkę. Przełożyć do miski, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut.

Po wyjęciu ciasta z lodówki połowę kruszonki wysypać do formy o średnicy 23 cm, uprzedni wyłożonej papierem do pieczenia (spód). Dociskając, wylepić dno tortownicy. Podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.

 

Masa serowa:

  • 500 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie
  • 250 g mascarpone
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
  • 450 g owoców ( u mnie jeżyny, porzeczki i maliny)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

W misce umieścić twaróg, mascarpone, jajka, mąkę pszenną, cukier i ekstrakt cytrynowy, zmiksować tylko do połączenia składników. 

Owoce oprószyć mąką ziemniaczaną, delikatne wmieszać je do masy serowej. 

Na podpieczony spód wyłożyć masę serową z owocami, posypać resztą kruszonki. 

Piec w temperaturze 175 stopni przez około 50 minut, wystudzić w piekarniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

11:05, ewa_ciasteczkowakraina , Serniki pieczone
Link Komentarze (24) »
piątek, 10 lipca 2015

U mnie nadal remont i tak chyba do końca roku ;) Powoli zaczynam myśleć nad wystrojem salonu, jak dobrze, że są http://fototapetynawymiar.com/, porządny wybór, przystępne ceny, a efekt końcowy robi ogromne wrażenie, podobnie jak ciasto, które Wam dzisiaj zaprezentuję ;) Przygotowane "na gościnnych występach", wspólnie z kuzynem Kamilem :) Ciasto z kawałkami czekolady i ajerkoniakiem, masa śmietanowo - twarogowa z czarnymi porzeczkami, a na wierzchu owocowa frużelina. Pysznie! Lubię takie wspólne pieczenie, my z Kamilem już planujemy powtórkę ;) Polecam, równie dobrze smakuje z jagodami :)

 


 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 ml ajerkoniaku
  • 160 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g czekolady

 

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po jednym jajku, nadal ucierając, dodać ajerkoniak, wymieszać.

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać startą czekoladę, połączyć. 

Formę o wymiarach 24 x 36 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut, wystudzić. 

Masa:

  • 250 g czarnych porzeczek
  • 6 łyżek ajerkoniaku
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 350 g twarogu
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • woda

 

Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę lekko podgrzać, do rozpuszczenia i odłożyć do przestudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno, odstawić.

Ajerkoniak ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać twaróg i wymieszać. Masę serową połączyć z przestudzoną żelatyną i ubitą śmietaną, dodać porzeczki i delikatnie wymieszać. 

Masę wyłożyć na wystudzone ciasto, schłodzić w lodówce.

Frużelina porzeczkowa:

  • 250 g czarnych porzeczek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 50 ml wody

 

Porzeczki zagotować, mąkę wymieszać z wodą i cukrem, dodać do owoców i gotować około 2 minuty. Przestudzić i wyłożyć na masę śmietanowo - serową. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 


piątek, 20 lutego 2015

Kolejny sernik wart uwagi. Tym razem na zimno, bez pieczenia, z porzeczkami i odrobiną rumu. Kremowy, delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Pięknie prezentuje się na stole. Równie smaczny z malinami czy jagodami. Ciężko poprzestać na jednym kawałku. Polecam! :)


 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 100 g masła
  • 200 g herbatników
  • 250 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 50 g drobnego cukru
  • 275 ml śmietany kremówki 
  • 2-3 łyżki białego rumu

+

  • 250 g porzeczek
  • 3 łyżki miodu
  • 5-6 łyżek białego rumu
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Masło rozpuścić, lekko przestudzić. Herbatniki dokładnie rozkruszyć. Połączyć z przygotowanym wcześniej masłem. 

Tortownicę o średnicy 18 cm natłuścić, Na spód wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut. 

Twaróg zmiksować z cukrem, dodać rum, połączyć. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie połączyć. 

Masę serową rozprowadzić na ciasteczkowym spodzie, schłodzić w lodówce.

Rum wymieszać z miodem, dodać rozmrożone i dokładnie odsączone porzeczki. Odstawić na około 30 minut. Odcedzić (sok będzie potrzebny!)

50 ml soku połączyć z mąką ziemniaczaną. Pozostały zagotować, wmieszać sok połączony z mąką, ciągle mieszać. Dodać porzeczki, delikatnie połączyć. Odstawić do wystudzenia.

Wystudzoną polewę porzeczkową rozprowadzić na masie serowej. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

środa, 04 lutego 2015

Pyszne ciasto z masą kokosową i owocami. U mnie porzeczki i aronia, świetnie smakuje także z malinami czy jeżynami. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Dla wielbicieli kokosu i nie tylko. Upiekłam je na karnawałową zabawę, zniknęło ze stołów w tempie ekspresowym ;) Polecam!

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 160 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Mąkę przesiać, dodać cukier puder, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać.

Do składników sypkich dodać posiekane masło, oraz żółtka, zagnieść jednolite ciasto. 

Gotowe, podzielić na 2 równe części. Pierwszą wyłożyć na spód blachy o wymiarach 24 x 36 cm, natłuszczonej i oprószonej bułką tartą, a drugą uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.

Składniki na masę kokosową:

  • 3 białka
  • 220 g cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany

 

+

  • ulubione kwaśne owoce

 

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. 

Budyń wymieszać z mąką ziemniaczaną i wiórkami kokosowymi, dodać do białek i delikatnie połączyć. Dodać śmietanę, wymieszać. 

Masę kokosową wylać na przygotowany wcześniej spód, na masie poukładać owoce. Na wierzch, na tarce o grubych oczkach, zetrzeć drugą część ciasta.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Smacznego :) 

Ps. Do ciasto wykorzystałam mrożone owoce, które odpowiednio wcześniej odmroziłam i odsączyłam z nadmiaru wody :)



 

wtorek, 24 czerwca 2014

Przepis na to ciasto wygrzebałam ze starego zeszytu mojej mamy. Zawsze udaje mi się znaleźć tam coś pysznego :)) Czekoladowe ciasto, miękkie, rozpływające się w ustach. Masa budyniowa z dodatkiem kaszy manny i do tego czerwone porzeczki. Całość smakuje doskonale :) Smakowało i nam i naszym gościom. Polecam bardzo! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 łyżka kakao
  • 200 g masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Mąkę, budyń, kakao i proszek do pieczenia połączyć, odstawić.

Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka, cały czas ucierać. Przygotowane wcześniej suche składniki dodawać małymi partiami do masy maślanej. Miksować. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części. Pierwszą przełożyć do zamrażalnika, a drugą wylepić blachę o wymiarach , uprzednio posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Wstawić do lodówki.

Składniki na masę:

  • 5 białek
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • 1 budyń śmietankowy
  • 125 g kaszy manny
  • 500 g czerwonych porzeczek

 

Porzeczki obrać, umyć i odstawić. 

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. 

Do ubitych białek dodać śmietanę i wymieszać drewnianą łyżką. Wsypać proszek budyniowy i kaszę. Całość dokładnie połączyć. 

Masę wylać na ciasto, powykładać porzeczki, a na wierzch pokruszyć ciasto z zamrażalnika.

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Smacznego :)

 


22:38, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (37) »
piątek, 23 sierpnia 2013

Resztę czerwonych porzeczek postanowiłam wykorzystać do czegoś szybkiego i łatwego w przygotowaniu. Dodałam jeżyny, których mam naprawdę mnóstwo i tym sposobem wyszedł mi pyszny małokaloryczny napój :) Odrobina lata w szklance. Polecam! 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 150 g czerwonych porzeczek
  • 2 brzoskwinie ciasteczkowe
  • 250 g jeżyn
  • 100 ml zimnej wody
  • 150 ml maślanki
  • 3-4 kostki lodu
  • 2 łyżki miodu

 

Z brzoskwiń usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do pojemnika, dodać porzeczki, jeżyny, wodę, lód, dosłodzić miodem. Całość zmiksować na gładki mus. Przelać do szklanek i podawać. Smacznego :)

poniedziałek, 22 lipca 2013

Pyszne, bardzo orzeźwiające muffiny z mnóstwem witaminy C. Przygotowałam je dla moich rodziców, którzy wyjeżdżali na wakacje do Sarbinowa. Początkowo chciałam przygotować jakieś drożdżowe bułeczki, jednak rodzice stwierdzili, że woleliby muffiny. Ich życzenie było dla mnie rozkazem :D Wyszły naprawdę smaczne, polecam gorąco! :)


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 120 g cukru
  • 60 g masła 
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko
  • 150 g czerwonych porzeczek

Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. W pierwszej miseczce wymieszać suche składniki, czyli mąkę, proszek, sodę i cukier. W drugiej roztrzepane jajko, mleko i przestudzone masło. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać porzeczki i delikatnie połączyć.

Foremki do muffinek napełnić do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni, przez około 20 minut. Smacznego :)


12:30, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (19) »
 
1 , 2

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria