Wpisy z tagiem: porzeczki

środa, 25 kwietnia 2018

Pyszna tarta, nie za słodka, fajnego smaku dodają jej kwaśne owoce. Lekka, łatwa do zrobienia. Nam bardzo smakowała, podana z gałką lodów smakuje wybornie. Pomysł na wykorzystanie zamrożonych owoców - równie dobrze spiszą się tutaj porzeczki, sama trochę dorzuciłam, stąd ten kolor. Polecam :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody

 

Masa agrestowa:

  • 800 g agrestu (u mnie 500 g agrestu i 300 g czerwonej porzeczki)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 500 ml wody
  • 1 galaretka agrestowa
  • 2 budynie śmietankowe

 

Krem z białej czekolady:

  • 375 ml kremówki
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki wody

 

Masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i wodę. Energicznie zagnieść ciasto, schłodzić je w lodówce. Po około 30 minutach ciasto rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm, bez rozciągania. Ciasto nakłuć widelcem i piec w temperaturze 190 stopni przez 15 minut.

Agrest i porzeczki włożyć do garnka, zasypać cukrem i podlać szklanką wody. Podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie się rozpadać. Wsypać suchą galaretkę. Mieszać, aż się rozpuści. Budynie rozprowadzić w pozostałej wodzie, wlać do agrestu i zagotować.  

Masę agrestową przelać na podpieczony spód i odstawić do wystudzenia. 

Szklankę kremówki zagotować i rozpuścić w niej białą czekoladę. Wlać rozpuszczoną żelatynę i przestudzić. Pozostałą, zimną kremówkę ubić i wmieszać delikatnie w chłodną, gęstą czekoladę. 

Gotowy krem wyłożyć na masę owocową, wyrównać. Odstawić do stężenia. Smacznego :)

 


sobota, 19 sierpnia 2017

Tak kremowego sernika dawno nie jadłam ;) Jest wspaniały! Delikatny, lekki, to tutaj słodycz sernika przełamuje kwaśna frużelina porzeczkowa... Coś pysznego! Pięknie się prezentuje, jest równiutki, szybko znika ze stołu ;) Spróbujcie koniecznie!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na spód:

  • 180 g ciastek pełnoziarnistych
  • 60 g roztopionego masła

 

Ciasteczka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować lub pokruszyć je za pomocą blendera do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać ciasteczka. Wyrównać, docisnąć masę do dna formy i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.

 

Masa serowa:

  • 750 g twarogu zmielonego minimum dwukrotnie
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Do naczynia przełożyć wszystkie składniki. Zmiksować tylko do połączenia.

Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. Na sernik łyżeczką wykładać frużelinę porzeczkową, robiąc z niej kleksy. Po powierzchni sernika i kleksach przeciagnąć drewnianym patyczkiem  tworząc esy - floresy.

Piec w temperaturze 150 stopni w kąpieli wodnej przez około 60 - 70 minut. Upieczony sernik będzie ścięty i sprężysty przy dotyku patyczkiem. Wyjąć i przestudzić.

Wystudzony sernik schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 

Frużelina porzeczkowa:

  • 250 g porzeczek swieżych lub mrożonych
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

 

W rondelku wymieszać owoce z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru . Dodać wodę z mąką, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika i wystudzić. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.

 

 

00:08, ewa_ciasteczkowakraina , Serniki pieczone
Link Komentarze (17) »
wtorek, 11 lipca 2017

Pyszny, lekko kwaskowaty, z mnóstwem witaminy C ;) U mnie z dodatkiem bananów, które naturalnie osładzają smak koktajlu :) Na maślance, idealny na upały. Polecam!

PS części cat - to części do maszyn budowlanych CAT. Firma zlokalizowana na terenie naszego kraju, solidne urządzenia, marka znana na całym świecie. W ofercie zarówno całe maszyny jak i ogromny wybór części do nich. 


Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki:

  • 300 g czerwonej porzeczki
  • 1-2 banany
  • 250 ml maślanki
  • 100 ml mleka

 

Porzeczki umyć, usunąć ogonki, banany podzielić na mniejsze kawałki. Owoce zmiksować z maślanką i mlekiem. Całość można przetrzeć przez sitko, by oddzielić pestki od napoju. Podawać schłodzone. Smacznego :)

poniedziałek, 10 lipca 2017

Crumble z owocami i owsianą kruszonką to doskonały sposób na pyszne śniadanie lub podwieczorek ;) U mnie z czerwoną porzeczką, podane z gałką domowych lodów waniliowych, coś pysznego! Obiecuję, ze cała porcja zniknie w mgnieniu oka a jeszcze nie będzieice mieli dość ;) Polecam!

PS Ocieplanie dachu to jedna z inwestycji, którą właśnie kończymy, najważniejsze są fachowe materiały, porządni producenci i dostawcy, sporo jeszcze przed nami, by marzenie o własnym domostwie się zrealizowało ;) Trzymajcie kciuki!

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki:

  • 600 g czerwonej porzeczki lub innych owoców
  • 8 łyżek syropu klonowego lub płynnego miodu
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 5 łyżek masła

 

Porzeczki umyć, przebrać. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, polać je 3 łyżkami syropu klonowego lub miodu.

Płatki owsiane wymieszać z resztą słodzika, ekstraktem waniliowym i masłem. Powstanie kruszonka.

Kruszonkę wyłożyć na przygotowane wcześniej owoce. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Podawać gorące z gałką lodów waniliowych. Smacznego :)

 


04:48, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (11) »
czwartek, 25 sierpnia 2016

Przepyszne ciasto, powiem więcej, nie pamiętam kiedy jadłam tak dobry sernik ;) Idealne kruche ciasto i gęsta masa sernikowa a do tego mnóstwo świeżych, sezonowych owoców... Brzmi pysznie, prawda? ;) Jestem pewna, że smak tego sernika zachwyci Was równie mocno jak i mnie. Polecam! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 175 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g miękkiego masła
  • 75 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego

 

Masło posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, aż zacznie przypominać kruszonkę. Przełożyć do miski, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut.

Po wyjęciu ciasta z lodówki połowę kruszonki wysypać do formy o średnicy 23 cm, uprzedni wyłożonej papierem do pieczenia (spód). Dociskając, wylepić dno tortownicy. Podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.

 

Masa serowa:

  • 500 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie
  • 250 g mascarpone
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
  • 450 g owoców ( u mnie jeżyny, porzeczki i maliny)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

W misce umieścić twaróg, mascarpone, jajka, mąkę pszenną, cukier i ekstrakt cytrynowy, zmiksować tylko do połączenia składników. 

Owoce oprószyć mąką ziemniaczaną, delikatne wmieszać je do masy serowej. 

Na podpieczony spód wyłożyć masę serową z owocami, posypać resztą kruszonki. 

Piec w temperaturze 175 stopni przez około 50 minut, wystudzić w piekarniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

11:05, ewa_ciasteczkowakraina , Serniki pieczone
Link Komentarze (24) »
piątek, 10 lipca 2015

U mnie nadal remont i tak chyba do końca roku ;) Powoli zaczynam myśleć nad wystrojem salonu, jak dobrze, że są http://fototapetynawymiar.com/, porządny wybór, przystępne ceny, a efekt końcowy robi ogromne wrażenie, podobnie jak ciasto, które Wam dzisiaj zaprezentuję ;) Przygotowane "na gościnnych występach", wspólnie z kuzynem Kamilem :) Ciasto z kawałkami czekolady i ajerkoniakiem, masa śmietanowo - twarogowa z czarnymi porzeczkami, a na wierzchu owocowa frużelina. Pysznie! Lubię takie wspólne pieczenie, my z Kamilem już planujemy powtórkę ;) Polecam, równie dobrze smakuje z jagodami :)

 


 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 ml ajerkoniaku
  • 160 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g czekolady

 

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po jednym jajku, nadal ucierając, dodać ajerkoniak, wymieszać.

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać startą czekoladę, połączyć. 

Formę o wymiarach 24 x 36 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut, wystudzić. 

Masa:

  • 250 g czarnych porzeczek
  • 6 łyżek ajerkoniaku
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 350 g twarogu
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • woda

 

Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę lekko podgrzać, do rozpuszczenia i odłożyć do przestudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno, odstawić.

Ajerkoniak ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać twaróg i wymieszać. Masę serową połączyć z przestudzoną żelatyną i ubitą śmietaną, dodać porzeczki i delikatnie wymieszać. 

Masę wyłożyć na wystudzone ciasto, schłodzić w lodówce.

Frużelina porzeczkowa:

  • 250 g czarnych porzeczek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 50 ml wody

 

Porzeczki zagotować, mąkę wymieszać z wodą i cukrem, dodać do owoców i gotować około 2 minuty. Przestudzić i wyłożyć na masę śmietanowo - serową. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 


piątek, 20 lutego 2015

Kolejny sernik wart uwagi. Tym razem na zimno, bez pieczenia, z porzeczkami i odrobiną rumu. Kremowy, delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Pięknie prezentuje się na stole. Równie smaczny z malinami czy jagodami. Ciężko poprzestać na jednym kawałku. Polecam! :)


 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 100 g masła
  • 200 g herbatników
  • 250 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 50 g drobnego cukru
  • 275 ml śmietany kremówki 
  • 2-3 łyżki białego rumu

+

  • 250 g porzeczek
  • 3 łyżki miodu
  • 5-6 łyżek białego rumu
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Masło rozpuścić, lekko przestudzić. Herbatniki dokładnie rozkruszyć. Połączyć z przygotowanym wcześniej masłem. 

Tortownicę o średnicy 18 cm natłuścić, Na spód wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut. 

Twaróg zmiksować z cukrem, dodać rum, połączyć. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie połączyć. 

Masę serową rozprowadzić na ciasteczkowym spodzie, schłodzić w lodówce.

Rum wymieszać z miodem, dodać rozmrożone i dokładnie odsączone porzeczki. Odstawić na około 30 minut. Odcedzić (sok będzie potrzebny!)

50 ml soku połączyć z mąką ziemniaczaną. Pozostały zagotować, wmieszać sok połączony z mąką, ciągle mieszać. Dodać porzeczki, delikatnie połączyć. Odstawić do wystudzenia.

Wystudzoną polewę porzeczkową rozprowadzić na masie serowej. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

środa, 04 lutego 2015

Pyszne ciasto z masą kokosową i owocami. U mnie porzeczki i aronia, świetnie smakuje także z malinami czy jeżynami. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Dla wielbicieli kokosu i nie tylko. Upiekłam je na karnawałową zabawę, zniknęło ze stołów w tempie ekspresowym ;) Polecam!

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 160 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Mąkę przesiać, dodać cukier puder, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać.

Do składników sypkich dodać posiekane masło, oraz żółtka, zagnieść jednolite ciasto. 

Gotowe, podzielić na 2 równe części. Pierwszą wyłożyć na spód blachy o wymiarach 24 x 36 cm, natłuszczonej i oprószonej bułką tartą, a drugą uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.

Składniki na masę kokosową:

  • 3 białka
  • 220 g cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany

 

+

  • ulubione kwaśne owoce

 

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. 

Budyń wymieszać z mąką ziemniaczaną i wiórkami kokosowymi, dodać do białek i delikatnie połączyć. Dodać śmietanę, wymieszać. 

Masę kokosową wylać na przygotowany wcześniej spód, na masie poukładać owoce. Na wierzch, na tarce o grubych oczkach, zetrzeć drugą część ciasta.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Smacznego :) 

Ps. Do ciasto wykorzystałam mrożone owoce, które odpowiednio wcześniej odmroziłam i odsączyłam z nadmiaru wody :)



 

wtorek, 24 czerwca 2014

Przepis na to ciasto wygrzebałam ze starego zeszytu mojej mamy. Zawsze udaje mi się znaleźć tam coś pysznego :)) Czekoladowe ciasto, miękkie, rozpływające się w ustach. Masa budyniowa z dodatkiem kaszy manny i do tego czerwone porzeczki. Całość smakuje doskonale :) Smakowało i nam i naszym gościom. Polecam bardzo! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 łyżka kakao
  • 200 g masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Mąkę, budyń, kakao i proszek do pieczenia połączyć, odstawić.

Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka, cały czas ucierać. Przygotowane wcześniej suche składniki dodawać małymi partiami do masy maślanej. Miksować. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części. Pierwszą przełożyć do zamrażalnika, a drugą wylepić blachę o wymiarach , uprzednio posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Wstawić do lodówki.

Składniki na masę:

  • 5 białek
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • 1 budyń śmietankowy
  • 125 g kaszy manny
  • 500 g czerwonych porzeczek

 

Porzeczki obrać, umyć i odstawić. 

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. 

Do ubitych białek dodać śmietanę i wymieszać drewnianą łyżką. Wsypać proszek budyniowy i kaszę. Całość dokładnie połączyć. 

Masę wylać na ciasto, powykładać porzeczki, a na wierzch pokruszyć ciasto z zamrażalnika.

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Smacznego :)

 


22:38, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (37) »
piątek, 23 sierpnia 2013

Resztę czerwonych porzeczek postanowiłam wykorzystać do czegoś szybkiego i łatwego w przygotowaniu. Dodałam jeżyny, których mam naprawdę mnóstwo i tym sposobem wyszedł mi pyszny małokaloryczny napój :) Odrobina lata w szklance. Polecam! 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 150 g czerwonych porzeczek
  • 2 brzoskwinie ciasteczkowe
  • 250 g jeżyn
  • 100 ml zimnej wody
  • 150 ml maślanki
  • 3-4 kostki lodu
  • 2 łyżki miodu

 

Z brzoskwiń usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do pojemnika, dodać porzeczki, jeżyny, wodę, lód, dosłodzić miodem. Całość zmiksować na gładki mus. Przelać do szklanek i podawać. Smacznego :)

 
1 , 2

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria