Wpisy z tagiem: porzeczki

czwartek, 25 sierpnia 2016

Przepyszne ciasto, powiem więcej, nie pamiętam kiedy jadłam tak dobry sernik ;) Idealne kruche ciasto i gęsta masa sernikowa a do tego mnóstwo świeżych, sezonowych owoców... Brzmi pysznie, prawda? ;) Jestem pewna, że smak tego sernika zachwyci Was równie mocno jak i mnie. Polecam! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 175 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g miękkiego masła
  • 75 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego

 

Masło posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, aż zacznie przypominać kruszonkę. Przełożyć do miski, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut.

Po wyjęciu ciasta z lodówki połowę kruszonki wysypać do formy o średnicy 23 cm, uprzedni wyłożonej papierem do pieczenia (spód). Dociskając, wylepić dno tortownicy. Podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.

 

Masa serowa:

  • 500 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie
  • 250 g mascarpone
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
  • 450 g owoców ( u mnie jeżyny, porzeczki i maliny)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

W misce umieścić twaróg, mascarpone, jajka, mąkę pszenną, cukier i ekstrakt cytrynowy, zmiksować tylko do połączenia składników. 

Owoce oprószyć mąką ziemniaczaną, delikatne wmieszać je do masy serowej. 

Na podpieczony spód wyłożyć masę serową z owocami, posypać resztą kruszonki. 

Piec w temperaturze 175 stopni przez około 50 minut, wystudzić w piekarniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

11:05, ewa_ciasteczkowakraina , Serniki pieczone
Link Komentarze (24) »
piątek, 10 lipca 2015

U mnie nadal remont i tak chyba do końca roku ;) Powoli zaczynam myśleć nad wystrojem salonu, jak dobrze, że są http://fototapetynawymiar.com/, porządny wybór, przystępne ceny, a efekt końcowy robi ogromne wrażenie, podobnie jak ciasto, które Wam dzisiaj zaprezentuję ;) Przygotowane "na gościnnych występach", wspólnie z kuzynem Kamilem :) Ciasto z kawałkami czekolady i ajerkoniakiem, masa śmietanowo - twarogowa z czarnymi porzeczkami, a na wierzchu owocowa frużelina. Pysznie! Lubię takie wspólne pieczenie, my z Kamilem już planujemy powtórkę ;) Polecam, równie dobrze smakuje z jagodami :)

 


 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 ml ajerkoniaku
  • 160 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g czekolady

 

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po jednym jajku, nadal ucierając, dodać ajerkoniak, wymieszać.

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać startą czekoladę, połączyć. 

Formę o wymiarach 24 x 36 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut, wystudzić. 

Masa:

  • 250 g czarnych porzeczek
  • 6 łyżek ajerkoniaku
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 350 g twarogu
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • woda

 

Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę lekko podgrzać, do rozpuszczenia i odłożyć do przestudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno, odstawić.

Ajerkoniak ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać twaróg i wymieszać. Masę serową połączyć z przestudzoną żelatyną i ubitą śmietaną, dodać porzeczki i delikatnie wymieszać. 

Masę wyłożyć na wystudzone ciasto, schłodzić w lodówce.

Frużelina porzeczkowa:

  • 250 g czarnych porzeczek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 50 ml wody

 

Porzeczki zagotować, mąkę wymieszać z wodą i cukrem, dodać do owoców i gotować około 2 minuty. Przestudzić i wyłożyć na masę śmietanowo - serową. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 


piątek, 20 lutego 2015

Kolejny sernik wart uwagi. Tym razem na zimno, bez pieczenia, z porzeczkami i odrobiną rumu. Kremowy, delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Pięknie prezentuje się na stole. Równie smaczny z malinami czy jagodami. Ciężko poprzestać na jednym kawałku. Polecam! :)


 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 100 g masła
  • 200 g herbatników
  • 250 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 50 g drobnego cukru
  • 275 ml śmietany kremówki 
  • 2-3 łyżki białego rumu

+

  • 250 g porzeczek
  • 3 łyżki miodu
  • 5-6 łyżek białego rumu
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Masło rozpuścić, lekko przestudzić. Herbatniki dokładnie rozkruszyć. Połączyć z przygotowanym wcześniej masłem. 

Tortownicę o średnicy 18 cm natłuścić, Na spód wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut. 

Twaróg zmiksować z cukrem, dodać rum, połączyć. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie połączyć. 

Masę serową rozprowadzić na ciasteczkowym spodzie, schłodzić w lodówce.

Rum wymieszać z miodem, dodać rozmrożone i dokładnie odsączone porzeczki. Odstawić na około 30 minut. Odcedzić (sok będzie potrzebny!)

50 ml soku połączyć z mąką ziemniaczaną. Pozostały zagotować, wmieszać sok połączony z mąką, ciągle mieszać. Dodać porzeczki, delikatnie połączyć. Odstawić do wystudzenia.

Wystudzoną polewę porzeczkową rozprowadzić na masie serowej. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

środa, 04 lutego 2015

Pyszne ciasto z masą kokosową i owocami. U mnie porzeczki i aronia, świetnie smakuje także z malinami czy jeżynami. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Dla wielbicieli kokosu i nie tylko. Upiekłam je na karnawałową zabawę, zniknęło ze stołów w tempie ekspresowym ;) Polecam!

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 160 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Mąkę przesiać, dodać cukier puder, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać.

Do składników sypkich dodać posiekane masło, oraz żółtka, zagnieść jednolite ciasto. 

Gotowe, podzielić na 2 równe części. Pierwszą wyłożyć na spód blachy o wymiarach 24 x 36 cm, natłuszczonej i oprószonej bułką tartą, a drugą uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.

Składniki na masę kokosową:

  • 3 białka
  • 220 g cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany

 

+

  • ulubione kwaśne owoce

 

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. 

Budyń wymieszać z mąką ziemniaczaną i wiórkami kokosowymi, dodać do białek i delikatnie połączyć. Dodać śmietanę, wymieszać. 

Masę kokosową wylać na przygotowany wcześniej spód, na masie poukładać owoce. Na wierzch, na tarce o grubych oczkach, zetrzeć drugą część ciasta.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Smacznego :) 

Ps. Do ciasto wykorzystałam mrożone owoce, które odpowiednio wcześniej odmroziłam i odsączyłam z nadmiaru wody :)



 

wtorek, 24 czerwca 2014

Przepis na to ciasto wygrzebałam ze starego zeszytu mojej mamy. Zawsze udaje mi się znaleźć tam coś pysznego :)) Czekoladowe ciasto, miękkie, rozpływające się w ustach. Masa budyniowa z dodatkiem kaszy manny i do tego czerwone porzeczki. Całość smakuje doskonale :) Smakowało i nam i naszym gościom. Polecam bardzo! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 łyżka kakao
  • 200 g masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Mąkę, budyń, kakao i proszek do pieczenia połączyć, odstawić.

Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka, cały czas ucierać. Przygotowane wcześniej suche składniki dodawać małymi partiami do masy maślanej. Miksować. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części. Pierwszą przełożyć do zamrażalnika, a drugą wylepić blachę o wymiarach , uprzednio posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Wstawić do lodówki.

Składniki na masę:

  • 5 białek
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • 1 budyń śmietankowy
  • 125 g kaszy manny
  • 500 g czerwonych porzeczek

 

Porzeczki obrać, umyć i odstawić. 

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. 

Do ubitych białek dodać śmietanę i wymieszać drewnianą łyżką. Wsypać proszek budyniowy i kaszę. Całość dokładnie połączyć. 

Masę wylać na ciasto, powykładać porzeczki, a na wierzch pokruszyć ciasto z zamrażalnika.

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Smacznego :)

 


22:38, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (37) »
piątek, 23 sierpnia 2013

Resztę czerwonych porzeczek postanowiłam wykorzystać do czegoś szybkiego i łatwego w przygotowaniu. Dodałam jeżyny, których mam naprawdę mnóstwo i tym sposobem wyszedł mi pyszny małokaloryczny napój :) Odrobina lata w szklance. Polecam! 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 150 g czerwonych porzeczek
  • 2 brzoskwinie ciasteczkowe
  • 250 g jeżyn
  • 100 ml zimnej wody
  • 150 ml maślanki
  • 3-4 kostki lodu
  • 2 łyżki miodu

 

Z brzoskwiń usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do pojemnika, dodać porzeczki, jeżyny, wodę, lód, dosłodzić miodem. Całość zmiksować na gładki mus. Przelać do szklanek i podawać. Smacznego :)

poniedziałek, 22 lipca 2013

Pyszne, bardzo orzeźwiające muffiny z mnóstwem witaminy C. Przygotowałam je dla moich rodziców, którzy wyjeżdżali na wakacje do Sarbinowa. Początkowo chciałam przygotować jakieś drożdżowe bułeczki, jednak rodzice stwierdzili, że woleliby muffiny. Ich życzenie było dla mnie rozkazem :D Wyszły naprawdę smaczne, polecam gorąco! :)


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 120 g cukru
  • 60 g masła 
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko
  • 150 g czerwonych porzeczek

Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. W pierwszej miseczce wymieszać suche składniki, czyli mąkę, proszek, sodę i cukier. W drugiej roztrzepane jajko, mleko i przestudzone masło. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać porzeczki i delikatnie połączyć.

Foremki do muffinek napełnić do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni, przez około 20 minut. Smacznego :)


12:30, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (19) »
sobota, 13 lipca 2013

Kolejne ciasto z przepisu mojej Mamy, tym razem nieco zmodyfikowanym przeze mnie :) Uwielbiam porzeczki (wiem, wiem, piszę to przy okazji każdych owoców, ale nie mogę się zdecydować, chyba wszystkie je lubię :D). Ciasto wyszło super - kruche ciasto, kwaśna masa, ach poezja. Robiłam je już w zeszłym roku, już wtedy nam bardzo smakowało, więc tego lata powtórka była wręcz obowiązkowa :) Polecam! 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500 g czerwonych porzeczek

 

Mąkę, żółtka, 1,5 łyżki cukru, masło i proszek do pieczenia zagnieść i podzielić na dwie części - większą i mniejszą. Większą część włożyć do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika. 

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić większą częścią ciasta, na nim równomiernie poukładać porzeczki. 

Białka ubić na puszystą pianę, dodać cukier i mąką ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijać. Wyłożyć ją na porzeczki. Na górę zetrzeć na tarce o grubych oczkach mniejszą część ciasta.

Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić. Smacznego :)


 

Tagi: porzeczki
11:12, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (21) »
wtorek, 09 lipca 2013

Kilka lat temu ponad 3 miesiące przebywałam w szpitalu, miałam wtedy naprawdę mnóstwo czasu. Żeby zabić nudę przepisywałam z gazet różne przepisy kulinarne. Nie kierowałam się zadnym kluczem, po prostu według swojej subiektywnej oceny :) Jednym z nich był przepis na soczyste owoce zapiekane w cieście - pierwszy raz zrobiłam je jakiś czas po wyjściu ze szpitala i tak nam zasmakowało, że od tej pory robię je zawsze w sezonie porzeczkowym. Bardzo kwaśne owoce w słodkim cieście z dodatkiem płatków migdałowych - brzmi nieźle, smakuję nieziemsko :) Dodałam także resztę brzoskwiń, które zostały mi po Melbie. Polecam szczególnie wielbicielom mocno kwaśnych deserów! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 100 g cukru pudru
  • 4,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 5-6 łyżek śmietanki 12%
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g płatków migdałowych
  • 200 g czerwonej porzeczki
  • 200 g porzeczkoagrestu
  • 2-3 brzoskwinie
  • masło i pokruszone biszkopty do formy
  • cukier puder i owoce do dekoracji

 

Porzeczki i porzeczkoagrest poodrywać od gałązek. Brzoskwinie przekroić na pół, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę, odstawić. 

Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Jajka wbić do osobnego naczynia, roztrzepać. Dodać je do masła z cukrami, nie przerywając ucierania. Gdy składniki dokładnie się połączą, wlać śmietankę. Do masy dodać mąkę i płatki migdałowe. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia posmarować masłem i posypać pokruszonymi biszkoptami. Na dnie formy rozsmarować połowę ciasta, na nim ułożyć przygotowane wcześniej owoce i przykryć pozostałym ciastem.

Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem i udekorować owocami. Smacznego :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria