Wpisy z tagiem: dynia

poniedziałek, 16 listopada 2015

Jesień w pełni, za oknem, szaro, buro i deszczowo. I do takiej pogody można się przyzwyczaić, ale przyznam szczerze, że ja czekam już na zimę, taką prawdziwą, ze śniegiem i mrozem szczypiącym w uszy :) Marzy mi się wyjazd w góry, by trochę poszusować na nartach. Romantyczny wypad we dwoje to jest to, chociaż ferie rodzinne czy wyjazd z przyjaciółmi też mają swój urok. Ośnieżone szczyty wyglądają tak pięknie, a grzane wino nigdzie nie smakuje tak dobrze, jak w górach ;) Plany planami, ale póki można, staram się jeszcze korzystać z dobrodziejstw jesieni. Dziś na tapecie dynia i gofry z puree dyniowym. Puszyste, ale chrupkie z zewnątrz, wspaniale pachną cynamonem. Najlepiej smakują z jogurtem naturalnym i posiekanymi orzechami włoskimi, oblane miodem. Bardzo polecam! :)

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 180 ml wody
  • 200 ml mleka
  • 200 g puree z dyni
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 75 g rozpuszczonego masła

 

Wodę wymieszać z mlekiem, puree z dyni, żółtkami, cukrem i solą. Dodać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i wystudzone masło. Zmiksować i odłożyć na około 30 minut.

Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z ciastem.

Ciasto nakładać do gofrownicy, piec na złoty kolor.

Podawać z jogurtem naturalnym, miodem i orzechami włoskimi. Smacznego :)

 


środa, 11 listopada 2015

Puree dyniowe - podstawa wielu jesiennych dań i deserów. Od dawna stosowane w mojej kuchni, aż dziw, że dopiero teraz dzielę się z Wami przepisem. W trakcie pieczenia dyni miałam czas, by zapoznać się z ofertą http://www.centrumtlumaczen.pl/, w najbliższym czasie będę musiała przetłumaczyć kilka ważnych dokumentów, a tutaj mogę to zrobić mailowo, wygodnie i szybko, ja zlecam zadanie, mogąc w tym czasie zająć się dynią ;) Pamiętajcie, że zamrożone puree można wykorzystywać do wypieków przez cały rok :) Polecam!

 


 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1 nieduża dynia

 

Dynię umyć, środek wydrążyć i pokroić na mniejsze plastry. Ułożyć je na lasze, wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć folią aluminiową.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut, do miękkości. 

Upieczoną dynię wystudzić, obrać ze skórki i zmiksować blenderem na gładkie puree.

Przechowywać w lodówce do 5 dni lub mrozić. 

 


Tagi: dynia
10:23, ewa_ciasteczkowakraina , Inne
Link Komentarze (13) »
wtorek, 06 października 2015

Wszystkie, najlepsze smaki jesieni, znajdziecie w tym cieście :-) Kruchy, maślany spód, fantastyczny mus dyniowy z nutką pomarańczy i absolutnie wspaniała beza. Wyjątkowy smak, obok którego nie można przejść obojętnie. Mus dyniowy zróbcie koniecznie sami, to takie łatwe, a równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do gofrów czy innych deserów. Pamiętacie, jak pisałam Wam o http://fototapetynawymiar.com/? Nie tylko mi spodobały się ich tapety :) Moja przyjaciółka również skorzystała z ich oferty, wybierając bajeczną fototapetę do dziecięcego pokoju, Ściana robi niesamowite wrażenie i to tanim kosztem :-) Podziwiałyśmy pokój dzidziusia zajadając się tym pysznym ciastem. Zachwytom nie było końca, zarówno nad ciastem jak i nad kolorową fototapetą :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto kruche:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 100 g schłodzonego masła
  • 1/2 łyżki zimnej wody

 

Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i wyrobić, uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 45 minut.

Formę o średnicy 20-21 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim tortownicę. Ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. 

Schłodzone ciasto oprószyć mąką, wyłożyć na nie papier do pieczenia, obciążyć ryżem czy kulkami ceramicznymi. 

Piekarnik nagrzać do 220 stopni, obniżyć temperaturę do 200 stopni, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Po tym czasie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec kolejne 8 minut, do zarumienienia. Wystudzić.

Mus dyniowy:

  • 500 g miąższu z dyni
  • 60 g cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1,5 opakowania galaretki pomarańczowej

 

Dynię obrać, wydrążyć, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, podlać delikatnie wodą, dodać cukier i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia i zmiksować na gładki mus. Ponownie postawić na ogniu, wsypać galaretki, dodać sok z cytryny i zagotować. Wystudzić, schłodzić w lodówce. 

Tężejący mus dyniowy wylać na przygotowany wcześniej spód. Schłodzić w lodówce.

Beza:

  • 2 białka
  • 100 g drobnego cukru
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce. Na końcu, nie przerywając ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. 

Tortownicę o średnicy 20-21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować pianę z białek. Piec w temperaturze 140 stopni przez około 60 minut, wystudzić.

Wystudzoną bezę wyłożyć na tężejący mus dyniowy, całość schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 


niedziela, 11 stycznia 2015

Śniadanie z udziałem granoli zawsze smakuje wyjątkowo. Jest zdrowo, smacznie i szybko. Dodatek puree z dyni świetnie zastępuje i sok jabłkowy i olej. Ja jestem bardzo na tak, a Wy? ;) Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 450 g płatków owsianych
  • 200 g puree z dyni
  • 125 g miodu
  • 100 g pestek z dyni
  • 150 g słonecznika łuskanego
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g płatków migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 

 

Wszystkie składniki wymieszać, wyłożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni. W trakcie pieczenia kilka razy wymieszać. Wystudzić. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoju. Smacznego :) 

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Bardzo miękkie drożdżówki, wręcz rozpływają się w ustach :). Intensywnie cynamonowe, słodkie. Dodatek puree dyniowego sprawia, że mają piękny, żółty kolor. Cynamonowe nadzienie idealnie komponuje się ze smakiem dyni, jestem pewna, że i Wam zasmakuje :) Bułeczki są bardzo aromatyczne, puszyste i wilgotne. Długo zachowują świeżość. Polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 100 g brązowego cukru
  • 175 g puree z dyni
  • 30 g świeżych drożdży
  • 75 ml mleka
  • 30 ml wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Nadzienie:

  • 60 g stopionego masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

 

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.

W misce połączyć pozostałe składniki, czyli mąkę, cukier, puree, wodę, jajko, olej i cynamon. Dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Ciasto klei się do rąk, ale należy unikać dodania większej ilości mąki.

Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na prostokąt. Całą powierzchnię posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem. Ciasno zwinąć w rulon, który podzielić na 8 równej długości ślimaków.

Bułeczki ciasno ułożyć w tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut do napuszenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.

Przed podaniem polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 


Tagi: cynamon dynia
22:15, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (31) »
wtorek, 28 października 2014

Dziś zapraszam na pyszne dyniowe babeczki. Sycące, wilgotne z wyczuwalną nutką imbiru i cynamonu, udekorowane kremowo - maślaną masą. I wyglądają i smakują świetnie. ładnie prezentują się na stole, polecam :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 320  g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 175 g brązowego cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 3/4 szklanki puree z dyni

 

Mąkę, cynamon, imbir, sól, proszek do pieczenia i sodę wymieszać.

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim. Dokładnie zmiksować.

Do masy jajecznej na przemian dodawać wymieszane suche składniki, puree z dyni i mleko. Miksować. 

Ciasto przełożyć do foremek, piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

 

Składniki na krem:

  • 125 g serka kremowego naturalnego ARLA Apetina
  • 75 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru

 

Serek utrzeć z masłem i cukrem waniliowym. Dodać cukier puder i dokładnie wymieszać.

Ostudzone babeczki udekorować kremem. Smacznego :)

 


niedziela, 12 października 2014

Dawno nie robiłam sernika, oj dawno ;) Powrót do jednego z moich ulubionych ciast musiał być spektakularny... I był! Kremowy, delikatny sernik dyniowy z imbirowo-cynamonowym spodem, zwieńczony obłędnym solonym karmelem. Dzięki dodatkowi dyni sernik nabiera pięknej barwy i pięknego aromatu. Ach, smak niezapomniany... Polecam bardzo! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na spód:

  • 200 g herbatników
  • 90 g masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru

 

Ciasteczka bardzo drobno pokruszyć, najlepiej blenderem albo w młynku do kawy. 

Masło rozpuścić, jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek, dodać przyprawy i wymieszać. 

Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy. 


Składniki na masę:

  • 1 kg twarogu mielonego minimum trzykrotnie
  • 500 g puree z dyni*
  • 4 jajka
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 160 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

 

Wszystkie składniki na masę przełożyć do miski i zmiksować na gładką, jednolitą masę. 

Przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. 


Karmel:

  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 8 łyżek śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki mielonej soli morskiej

 

Do rondla wsypać cukier, rozprowadzić go po całym dnie cienką warstwą. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć. Ostrożnie wlać wodę, będzie pryskać. Energicznie wymieszać, aż cukier się rozpuści. Gotować około minuty, wlać kremówkę i gotować kolejne 4-5 minut. Na samym końcu dodać masło i sól, wymieszać, zdjąć z ognia i przelać do miseczki. 

Gotowym karmelem udekorować sernik. Smacznego :)


* Puree z dyni:

  • 1 dynia, najlepiej hokkaido

 

Dynię umyć, pokroić na ćwiartki i oczyścić z nasion i włókien, pozostawić skórę. Pokroić je na równe paski i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 35 minut. Lekko przestudzić.

Dynię zmiksować na puree (z innej odmiany dyni trzeba usunąć skórę). 

 


Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria