Wpisy z tagiem: budyń

poniedziałek, 17 lipca 2017

Przepyszne ciasto, lekkie i orzeźwiające. Z agrestowym nadzieniem, bitą śmietaną i cytrynowym lukrem. Podobne do cytrynowca, wspaniałe! Pięknie prezentuje się na stole, będzie hitem każdej imprezy ;) Korzystajcie, póki sezon na agrest jeszcze trwa ;) Polecam!

PS joyday.info - priobiotyki zawarte w ekologicznych produktach spożywczych. Dostępne internetowo, w dobrej cenie. Głównym produktem są bezmleczne napoje i koncentraty priobiotyczne. Polska marka znana i wyróżniana w całym kraju. Polecam zapoznać się z ofertą, bo warto ;)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 110 g cukru
  • 70 ml oleju
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksować. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ubijać. Wlewać olej, dalej ubijać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do ciasta, najlepiej drewnianą łyżką.

Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23 x 33 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Masa agrestowa:

  • 1 kg agrestu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe

 

Agrest umieścić w garnku, zasypać cukrem, zalać połową szklanki wody i zagotować.

W rondelku rozmieszać 2 budynie w proszku z połową szklanki wody. Budynie dodać do agrestu, zagotować, chwilę pogotować, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia.

Gorący budyń agrestowy przełożyć na warstwę ciasta, wyrównać i wystudzić.



Masa śmietankowa:

  • 750 ml kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru

+

  • 200 g herbatników
  • sok z 1 cytryny
  • cukier puder

 

Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem, odłożyć.

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Masę śmietankową wyłożyć na warstwę agrestu, wyrównać. Na górze poukładać maślane herbatniki, jeden przy drugim. Polukrować. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 

środa, 26 kwietnia 2017

Bardzo lubimy wszelkie ciasta czy desery z dodatkiem cytrusów lub kawy, mogliście to już zauważyć ;) Tym razem mam dla Was sernik o pysznym, intensywnym cytrynowym smaku. Bardzo kremowy i delikatny, rozpływa się w ustach! Udekorowany pieczoną polewą z kwaśnej śmietany. Pycha! Polecam :)

PS - http://www.sandc.pl/ rury stalowe ze szwem i bez szwu, konstrukcje stalowe i stalowe elementy, rury, blachy i profile stalowe oraz malowanie proszkowe i epoksydowe, zainteresowanych zapraszam do zapoznania się z ofertą.

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju

 

Masa serowa:

  • 700 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego

 

Polewa z kwaśnej śmietany:

  • 350 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Lemon curd:

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 80 g cukru
  • 40 g masła
  • sok i skórka z 1 cytryny

 

Lemon curd - W niedużym garnuszku roztrzepać jajko, żółtko i cukier. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając. Dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji. 

Przelać do wyparzonego słoiczka. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Biszkopt - białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej miksując. Stopniowo dodawać żółtka cały czas ubijając. Na koniec dodać olej. Mąki przesiać, dodać do ubitej masy jajecznej, delikatnie połączać.

Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) o wymiarach 20×20 cm w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Wystudzić.

Masa serowa -  Twaróg przełożyć do miski, dodać budyń i zmiksować. Stopniowo dodawać cukier , następnie wbijać jajka, miksując po każdym 15-20 sekund. Na koniec dodać śmietanę.

Masę podziel na dwie równe części. Do jednej części dodać przygotowany wcześniej lemon curd. Masy serowe na zmianę  rozłożyć na upieczonym biszkopcie.


Sernik piec w kąpieli wodnej. Ciasto piec 15 minut w temperaturze 175 stopni, potem zmniejszyć  temperaturę  do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut. 15 minut przed wyjęciem sernika z piekarnika, na wierzch wylać kwaśną śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem. Gotowy sernik cytrynowy studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.  Smacznego :)

 

sobota, 22 kwietnia 2017

Ciasto lekkie jak obłoczek :) Delikatne i kremowe, przełożone masą kokosową. Na kokosowym spodzie biszkoptowym, przełamane herbatnikami. Kokosowa uczta :) Rozpływa się w ustach :) Łatwe i szybkie, nam bardzo przypadło do gustu. Polecam :)

PS Wprawdze sezon narciarski już się chyba skończył, ale polecam zapoznanie się z ofertą naferie.pl na przyszły rok będzie jak znalazł - zimowiska i wyjazdy rodzinne w pięknych miejscach, w dobrej cenie :)



 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40g )
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

 

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Do ubitych  białek dodawać po jednym żółtku, cały czas miksować.

Do ubitej masy jajecznej wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Mieszać delikatnie łyżką. Wsypać wiórki kokosowe i olej. Połączyć.

Formę o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Masa kokosowa:

  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki żelatyny + 40 ml zimnej wody
  • 200g czekolady białej
  • 800 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

+

  • 1 paczka herbatników
  • wiórki kokosowe do dekoracji

 

Żelatynę zalać zimną wodą i odłożyć do napęcznienia.
Mleczko kokosowe zagotować w rondelku, zdjąć z ognia, wrzucić napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać, żeby się dobrze rozpuściła. Dodać połamaną czekoladę i cukier puder, również dobrze wymieszać. Połączone składniki zostawić do przestudzenia.

Śmietankę ubić na sztywno, dodać 3 łyżki do garnuszka z mlekiem kokosowym i wymieszać. Tak przygotowana masę kokosową przelać do ubitej śmietany i dokładnie połączyć całość.

Wykonanie - Na spód kokosowego biszkoptu wyłożyć połowę masy kokosowej, wyrównać, powykładać herbatniki i przykryć je pozostałym kremem. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować wiórkami. Smacznego :)

niedziela, 26 marca 2017

Marlenka to ciasto o wyjątkowym, karmelowym smaku, wcale nie za słodkie, z dnia na dzień smaczniejsze :) To przekładaniec składający się z kilku blatów ciasta, przełożonych kajmakowym kremem. Bardzo popularne, obecne w wielu kawiarniach, teraz także w domowej cukierni Ewy :) Polecam!

PS rowadzisz własną firmę? Potrzebne Ci gadżety reklamowe? Tak? Śwetnie trafiłeś - zajrzyj koniecznie na stronę  promotiontops.pl - pełen pakiet reklamowych gadżetów, duży wybór, każdy znajdzie coś dla siebie :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 120 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 3 jajka
  • 600 g mąki pszennej

 

Masło, cukier puder i miód rozpuścić w rondelku, zagotować, dodać 1 łyżkę sody, rozpuszczoną w łyżeczce octu, mieszać intensywnie, aż zmieni kolor na pomarańczowo-brązowy. Zdjąć z ognia, odłożyć na około 5 minut. Po tym czasie wbić jajka, dobrze wymieszać, dodać mąkę, połączyć. Wyrobić jeszcze ciepłe ciasto.

Gotowe ciasto podzielić na 5 części, rozwałkować je na blachę o wymiarach 20 x 30 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 10-12 minut. Wystudzić. Blaty można pozostawić na około 2 dni w wilgotnym miejscu, by nieco zmiękły.

 

Masa kajmakowa:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 250 g masła
  • 400 g masy kajmakowej

 

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, zdjąć z ognia, na powierzchnię budyniu położyć folię spożywczą, wystudzić.

Miękkie masło utrzeć, dodać masę kajmakową, ucierać do połączenia składników. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, ucierać do powstania gładkiego kremu.

Krem podzielić na cztery części, odrobinę zostawić na posmarowanie boków.

Miodowe blaty przełożyć kremem kajmakowym, nie smarować wierzchu ciasta. Pozostawionym kremem posmarować natomiast jego boki. Na wierzch ciasta położyć papier do pieczenia, na nim niewielkie obciążenie (np. zeszyt). Całość wstawić do lodówki na minimum 24 godziny, najlepiej na 2-3 dni.

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 75 ml śmietany 30%

 

Polewę przygotować i wyłożyć na wierzch ciasta przed samym podaniem, już po tych kilku dniach, gdy placek musi "przezimować" w lodówce ;)

Kremówkę podgrzać, doprowadzając ją prawie do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, odstawić na około 2 minuty. Po tym czasie masę wymieszać do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić. Smacznego :)

 


niedziela, 27 listopada 2016

Efektowne i przepyszne ciasto. Pięknie się prezentuje i na pewno Wam zasmakuje. Pierwszy raz jadłam je w pracy, dorwałam przepis i czym prędzej zrobiłam je domownikom ;) Bardzo trafiło w nasze kubki smakowe, jeszcze nie raz u nas zagości. Polecam!

PS Zachęcam do zapoznania się z ofertą http://www.ardeko.pl/ - idealna strona dla osób urządzających swoje mieszkania czy domu, czyli także i dla mnie ;) Ciekawe inspiracje, luksusowe produkty. Ja kocham klasyczne wnętrza, przełamane stylem skandynawskim, a ostatnio zwariowałam na punkcie betonowych ścian :P Niedługo będę miała duże pole do popisu w tej kwestii, szczerze mówiąc, już nie mogę się doczekać ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła

 

Masa:

  • 1 l kompotu agrestowego (z owocami)
  • 3 budynie waniliowe

 

Beza migdałowa:

  • 6 białek
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g płatków migdałowych

 

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać żółtka i cukier waniliowy, cały czas ucierać. Ciągle miksując, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. 

Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części - mniejszą i większą. Mniejszą odłożyć, większą wylepić dno blachy o wymiarach 36 x 36 cm, natłuszczonej i oprószonej bułką tartą.

Budynie wymieszać z kompotem (bez owoców), zagotować. Dodać owoce. Wystudzić i wyłożyć na ciasto. 

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać budynie i chwilę ubijać. Wyłożyć na masę. Posypać pozostałym ciastem, tworząc kruszonkę i płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 45 minut. Smacznego :)

 

Tagi: agrest budyń
06:55, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta i ciastka z kremem
Link Komentarze (18) »
czwartek, 24 listopada 2016

Nieziemsko dobre ciacho ;) Lekkie, orzeźwiające, bardzo cytrynowe. Intensywnie cytrynowa masa budyniowa na biszkopcie, z lekką pianką cytrynową. Całość udekorowana herbatnikami i cytrynowym lukrem ;) Ciasto jest kwaskowate i niezbyt słodkie. Świetnie wygląda, dobrze się je kroi. Polecam!

PS Zapraszam na konkurs organizowany przez http://angloville.pl/konkurs/ Ciekawa nagroda, do zdobycie bez większego wysiłku ;)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli

 

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijać. Miksując., dodawać żółtka, jedno pod drugim.

Do ubitej masy dodać przesianą mąkę, dokładnie połączyć. 

Blachę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Wystudzić.

 

Masa budyniowa:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 1,5 szklanki wody
  • 200 g cukru
  • 200 g masła

 

Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować. 

Pozostałą wodę wymieszać dokładnie z proszkiem budyniowym, dodać do gotującej się wody, szybko mieszać, by nie powstały grudki. Chwilę gotować, aż budyń zgęstnieje. Ostudzić.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać wystudzony budyń. 

Masę budyniową wyłożyć na biszkopt, schłodzić w lodówce.

 

Cytrynowa pianka:

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

+

  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier puder
  • herbatniki (około 20 sztuk)

 

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić.

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Połączyć z tężejącą galaretką, cały czas miksować. Wyłożyć na masę budyniową, na nią herbatniki, wstawić do lodówki.

Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, lukrem posmarować herbatniki. Gotowe ciasto ponownie włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :)

 


poniedziałek, 31 października 2016

Serniki znikają u nas w ekspresowym tempie ;) Z tym było podobnie - rozszedł się w mgnieniu oka. Nic dziwnego, przecież kremowa, delikatna masa serowa, mocno orzechowy, kruchy spód i taka sama kruszonka muszą smakować świetnie :) Lubimy takie smaki ;) Polecam!

 

Ps. Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie http://www.burco.pl/konkurs/. Łatwy i przyjemny konkurs, w którym można wrócić wspomnieniami do wakacyjnych wojaży, a nagroda naprawdę atrakcyjna :) Zajrzyjcie koniecznie!

 

 

 

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

 

Masa serowa:

  • 800 g twarogu
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 jajka

 

Orzechy drobno pokroić, dodać mąkę i cukier, wymieszać, posiekać z masłem. Dodać żółtko i zagnieść ciasto.

1/3 ciasta odłożyć do lodówki, resztę rozwałkować do natłuszczonej formy o wymiarach 28 x 24 cm, Podpiec przez około 15 minut w temperaturze 170 stopni. 

Przygotować masę serową - ser, masło, cukier budyń i żółtka dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto. Na górę zetrzeć pozostałe, schłodzone ciasto. Piec przez około 40 minut. Smacznego :) 

 

00:29, ewa_ciasteczkowakraina , Serniki pieczone
Link Komentarze (28) »
czwartek, 28 kwietnia 2016

Ciasto z tych nieskomplikowanych, ale dosyć pracochłonnych. Jest jednak bardzo smaczne, a pracę przy niemu spokojnie można sobie rozłożyć na dwa a nawet trzy dni :) Kakaowy biszkopt, masa jabłkowa z cytrynową galaretką, krem budyniowy i czekoladowa polewa, to musi smakować pysznie! Polecam :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3,5 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Suche składniki dodać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać je drewnianą łyżką. Dodać olej, połączyć.

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Wystudzić.

 

Galaretka jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1,5 łyżki masła

 

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. 

Masło rozpuścić, dodać starte jabłka, smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy jabłka zmiękną, wsypać galaretki, wymieszać, gotować jeszcze kilka minut. Wystudzić.

 

Krem budyniowy:

  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g miękkiego masła

 

250 ml mleka zagotować z cukrem.

Proszek budyniowy i mąkę wymieszać w pozostałym mleku. Do wrzącego mleka wlać zawiesinę budyniową, mieszać do zgęstnienia masy. Zdjąć z ognia i wystudzić.

Masło utrzeć na gładką, puszystą masę, wciąż ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu.

 

Wykonanie ciasta - Pierwszy krążek biszkoptu ułożyć w tortownicy, rozsmarować na nim tężejącą galaretkę z jabłkami. 

Na galaretce rozsmarować krem budyniowy, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować polewą czekoladową.* Smacznego :)

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mleka

 

Czekoladę, masło i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej, rozsmarować na wierzchu ciasta.

 

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Na świeże, polskie truskawki jeszcze trochę trzeba poczekać, ale do tych babeczek śmiało można wykorzystać mrożone owoce :) Pyszne, mięciutkie babeczki udekorowane truskawkowym budyniem. Wyglądają przeuroczo,  a smakują tak dobrze, że na pewno sięgniecie po dokładkę :)  Truskawki można zastąpić dowolnymi owocami, wykorzystując zimowe zapasy ;) Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

   

Składniki:

  • 400 g truskawek
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 125 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 125 g miękkiego masła
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka

+

  • cukier puder do oprószenia
  • 1 łyżka miękkiego masła

 

Truskawki rozmrozić, zmiksować je blenderem. Odlać około 1/4 szklanki i wymieszać je z proszkiem budyniowym. Resztę truskawek zagotować z 1 łyżeczką cukru. Do gotujących się truskawek dodać wymieszany budyń. Gotować, aż budyń zgęstnieje, odłożyć do wystudzenia.

W jednej misce wymieszać suche składniki, czyli cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sodę, dodać masło i trochę zagnieść ciasto.

W drugiej misce połączyć jogurt z jajkami. Suche składniki przesypać do mokrych, wymieszać tylko do połączenia.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto, do 3/4 wysokości foremek. Na wierzch kłaść po 1 łyżce budyniu truskawkowego.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić.

Pozostały budyń wymieszać z 1 łyżką masła. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nią babeczki. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

czwartek, 24 marca 2016

Delikatny i bardzo kremowy sernik na kruchym cieście, z grubą warstwą bezowej pianki :) Rozpływa się w ustach, dosłownie! Jeden z najbardziej popularnych serników, często spotykany i chyba lubiany :) Pięknie się prezentuje, a to głównie za sprawą złotych kropelek, które tworzą się na wierzchu bezowej piany podczas studzenia. Polecam bardzo, wypróbujcie koniecznie :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 100 g masła

 

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 50 ml oleju
  • 500 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 175 g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru

 

Beza:

  • 4 białka
  • 100 g cukru

 

Ciasto kruche - mąkę przesiać do miski, dodać, pokrojone na mniejsze kawałki, zimne masło, cukier puder, sól i jajko. Szybko zagnieść gładkie ciasto.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wykleić ciastem, łącznie z jej bokiem (do połowy wysokości). Schłodzić w lodówce.

Masa serowa - twaróg, cukier, olej, mleko, żółtka i budynie w proszku zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników. 

Masę serową wyłożyć na schłodzone ciasto, piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut.

Beza - około 10 minut przed końcem pieczenia, białka ubić na sztywno, cały czas miksując, stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier. Ubijać do rozpuszczenia się cukru.

Sernik wysunąć z piekarnika i rozłożyć pianę bezową, piec kolejne 10-15 minut. Wyłączyć piekarnik, studzić w uchylonym piekarniku przez kolejny kwadrans. Wyjąć, wystudzić (po około 45 minutach na piance bezowej zaczną pojawiać się złote kropelki). Zimny sernik włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :)

 

20:06, ewa_ciasteczkowakraina , Serniki pieczone
Link Komentarze (18) »
 
1 , 2 , 3 , 4

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria