Wpisy z tagiem: rabarbar

czwartek, 15 czerwca 2017

Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą - po prostu pyszne! Świetne kruche ciasto, owocowe, słodko-kwaśne nadzienie i przecudowna beza. Całość smakuje wyśmienicie. Wiosenna klasyka w najlepszym wydaniu. Wierzcie mi, że trudno poprzestać na jednym kawałku ;) Musicie spróbować, koniecznie, bardzo polecam! :)

PS dubi.com.pl - piosenki dla dzieci! Idealne na prezent, personalizowana muzyka, doskonałe dla dzieci w wieku do 6 lat :) Zapoznajcie się z ofertą, myślę, że warto :)

 


 

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 4 żółtka

 

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, całość szybko posiekać do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, sól i śmietanę, energicznie zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 45 minut.

Formę o wymiarach lub 32 x 22 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem  wylepić spód i wyrównać, nakłuć je widelcem. Ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 18  minut, na jasnozłoty kolor.

 

Nadzienie:

  • 500 g rabarbaru
  • 100 g truskawek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru

 

Rabarbar i truskawki umyć, owoce pokroić na mniejsze kawałki.

Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać i odłożyć.

 

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawać cukier - łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, całość delikatnie wymieszać.

Na podpieczony spód wyłożyć owocowe nadzienie, wyrównać. Na nie wyłożyć bezę.

Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i od razu obniżyć temperaturę do 140 stopni. Piec przez około 60 minut do czasu aż wierzch bezy będzie chrupiący.

Wystudzić w piekarniku. Smacznego :)

 


00:29, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (14) »
poniedziałek, 12 czerwca 2017

Deser z gatunku tych szybkich, łatwych no i pysznych rzecz jasna ;) Jest lekki, lekko kwaśny, orzeźwiający. Dobry pomysł na wykorzystanie rabarbaru, na który sezon właśnie trwa. Polecam!

PS speed-dates.pl - szybkie randki przez Internet, to propozycja dla zapracowanych, którzy pragną nowych znajomości a może i czegoś więcej? ;)



 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na 4 porcje:

  • 250 g rabarbaru, obranego i pokrojonego w nieduże kawałki
  • 40 g cukru
  • 125 ml wody
  • 200 g kremówki
  • wiórki kokosowe
  • rodzynki

 

W rondelku umieścić rabarbar, cukier i wodę. Zagotować, gotować jeszcze około 10 minut, aż rabarbar będzie miękki, mieszać co jakiś czas. Wystudzić, schłodzić w lodówce.

Kremówkę ubić na sztywno, odłożyć.

Rabarbar podzielić pomiędzy 4 nieduże naczynka, na wierzch wyłożyć ubitą śmietanę, dekorować wiórkami kokosowymi i rodzynkami. Smacznego :)



09:42, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (9) »
czwartek, 11 maja 2017

To takie proste, codzienne ciacho ;) Błyskawiczne, smaczne i świeże nawet na drugi i trzeci dzień. Łatwe do zrobienia, należy jednak pamiętać, by składniki wyjąć z lodówki jakąś godzinę przed pieczeniem, dzięki temu unikniemy zakalca ;) Idealne ciasto na rozpoczęcie sezonu rabarbarowego ;) Polecam!

 

PS A już niedługo rozpoczęcie innego sezonu - letniego, wakacyjnego! http://deskshop.pl/ - w zgodzie z naturą. Deskorolki dla każdego, w różnych kolorach, o różnych kształtach. Na stronie możecie zarówno kupić jak i wypożyczyć konkretny sprzęt a i z serwisowaniem nie będzie kłopotu. Zajrzyjcie koniecznie ;)

 

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 350 g rabarbaru

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odstawić.

Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy, łyżka po łyżce. Powinna powstać gęsta, sztywna, błyszcząca piana. Dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Strużką wlewać olej i ubijać.

Na zmianę dodawać do ciasta jogurt naturalny i przesianą mąkę, wymieszać drewnianą łyżką do połączenia, nie dłużej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 32 x 22 cm wyłożonej  papierem do pieczenia. Na górę położyć owoce, przykryć kruszonką.

Piec około 1 godziny (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 170 - 180ºC. Wyjąć, wystudzić. Smacznego :)

 

Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego



Wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka.

środa, 24 czerwca 2015

Łatwo, szybko smacznie :) Najlepsze drożdżowe z owocami ;) U mnie oczywiście z rabarbarem i truskawkami, to połączenie zawsze się sprawdza ;) Kwaśne owoce i słodka kruszonka, cudownie pachnie. Pół blachy zjedliśmy na ciepło ;-) Smakiem przypomina dzieciństwo i babcine placki drożdżowe z owocami :) Polecam! 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 35 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 750 g rabarbaru
  • 500 g truskawek
  • 100 g płatków kokosowych

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g mąki pszennej

 

Mleko lekko podgrzać, w misce zrobić wgłębienie, wlać mleko, dodać drożdże i połowę cukru. Delikatnie połączyć z mąką, przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło roztopić, dodać je do wyrośniętego rozczynu, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, sól i jajka. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odłożyć do podwojenia objętości.

Blachę o wymiarach 35 x 45 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować je na blasze. Ciasto nakłuć widelcem, rozłożyć kawałki rabarbaru i truskawek. 

Kruszonka - Mąkę połączyć z cukrami i masłem. 

Ciasto posypać kruszonką i płatkami kokosowymi. Odłożyć na około 30 minut do napuszenia. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 - 25 minut. Smacznego :)

 


sobota, 06 czerwca 2015

Szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto. Miękkie i delikatne z maślaną nutką. Rabarbar, zazwyczaj zapiekany na górze ciasta, stanowi jego spód, ale przecież kolejność nie jest ważna, chodzi o smak, a ten tutaj jest wart wypróbowania ;) Polecam!

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 110 g masła + 40 g do wyłożenie dna tortownicy
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250 ml śmietany 18 %

 

+

  • 500 g rabarbaru
  • 150 g cukru

 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. 

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać sok z cytryny. Wbijać po jednym jajku, cały czas miksując. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać do ciasta na zmianę ze śmietaną. Miksować tylko do połączenia składników.

Rabarbar wymieszać z cukrem i odłożyć na kilka minut. 

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

40 g masła pokroić na kawałki i wyłożyć na dnie tortownicy, następnie ułożyć rabarbar z cukrem, a na końcu ciasto. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 - 70 minut, do tzw. patyczka. Smacznego :)

22:08, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (35) »
poniedziałek, 28 lipca 2014

Delikatnie kwaskowaty, lekko słodki dżem z wyczuwalną nutą imbiru. Jednym słowem pyszny! Dobrze, że jeszcze miałam trochę rabarbaru, bo grzechem byłoby nie zrobić tego dżemu :) Doskonały do naleśników, placków i innych deserów. Polecam :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 300 g rabarbaru
  • 125 g cukru
  • 4 łyżki wody
  • 1 laska wanilii
  • suszony imbir

 

Rabarbar obrać i pokroić na kawałki. Do garnka dodać cukier, wodę, laskę wanilii i suszony imbir. Gotować około 45 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i zblendować. Przełożyć do wyparzonych słoików. Można pasteryzować. Smacznego :)

19:35, ewa_ciasteczkowakraina , Przetwory
Link Komentarze (33) »
sobota, 31 maja 2014

Kruche, maślane ciasto, budyń i rabarbar bardzo dobrze się ze sobą komponują. Po raz kolejny miałam okazję się o tym przekonać robiąc to ciasto. Smakowało nie tylko nam, ale i naszym gościom, z czego jestem szczególnie zadowolona. Ciasto jest mięciutkie i bezproblemowe, szybko się je robi, jeszcze szybciej zjada, kto się skusi? :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 200 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 400 g rabarbaru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 750 ml mleka

 

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy. Dodać posiekane masło i śmietanę. Zagnieść gładkie, jednolite ciasto.

Gotowe ciasto podzielić na 2 nierówne części. Mniejszą włożyć do zamrażalnika. Większą częścią ciasta wylepić dno formy o wymiarach 33 x 23 cm. Nakłuć widelcem. 

Rabarbar oczyścić, obrać i pokroić w kostkę i równomiernie rozłożyć na cieście. Budyń ugotować na mleku, według przepisu na opakowaniu. Gorący wylać na rabarbar.

Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

11:55, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (39) »
czwartek, 29 maja 2014

Pyszny, zdrowy deser, idealny na upalne dni, których, mam nadzieję, tego lata nie będzie nam brakowało. Szybki w przygotowaniu, trochę trzeba się tylko uzbroić w cierpliwość przy mrożeniu jogurtu. Jogurt świetnie komponuje się z musem truskawkowo - rabarbarowym. Całość posypałam domową granolą, która jest dopełnieniem tego deseru. Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

Jogurt dokładnie wymieszać z cukrem waniliowym i wstawić do zamrażalnika na około 3 godziny.

Po tym czasie jogurt wyjąć i zblendować. Ponownie wstawić do zamrażalki, tym razem na 30 minut. 

Składniki na mus truskawkowo - rabarbarowy:

  • 300 g truskawek
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka wody

+

  • granola

 

Truskawki i rabarbar oczyścić i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do garnka, dodać wodę i miód. Gotować około 10 minut na małym ogniu. Owoce przełożyć na sito, odsączyć i zmiksować. Wystudzić.

Wykonanie:

Do szklanki przełożyć część mrożonego jogurtu, dodać mus, przykryć kolejną porcją jogurtu. Całość posypać granolą. Smacznego :)

 

czwartek, 22 maja 2014

Pyszne drożdżóweczki, które przygotowałam na wzór tych, które zrobiłam w zeszłym roku. Przepis jednak trochę ulepszyłam, dodałam coś nowego, dlatego ubiegłoroczny powędrował do archiwum. Można powiedzieć, że drożdżówki składają się z czterech warstw - mięciutkiego ciasta, twarożku, karmelizowanego rabarbaru i cynamonowej kruszonki... Brzmi całkiem nieźle, prawda? :) Nam smakowało! Polecam :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej + 3 łyżki mąki pszennej
  • 275 ml mleka
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru 
  • 2 jajka
  • szczypta soli

 

Drożdże rozkruszyć do garnuszka, zasypać cukrem i zalać 1/4 szklanki letniego mleka. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Dodać 3 łyżki mąki, wymieszać.

Garnuszek z rozczynem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.

Masło rozpuścić, odstawić do wystudzenia.

Mąkę połączyć z solą i cukrem, dodać mleko, przestudzone mało, jajka i drożdże. Wyrobić ciasto, powinno być elastyczne i miękkie. Uformować z niego kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 12 części i uformować okrągłe bułeczki o wadze około 75 g. 

Bułeczki ułożyć na blachach, wyłożonych papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i ponownie odstawić na około 40 minut.  

Masa serowa:

  • 200 g twarogu
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko

 

Twaróg utrzeć z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Schłodzić w lodówce. 

Składniki na karmelizowany rabarbar:

  • 400 g rabarbaru
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki wody

 

Cukier wsypać na patelnię, wlać wodę i wymieszać. Podgrzewać, nie mieszając, do czasu, aż cukier się rozpuści. Gdy cukier się rozpuści lekko zwiększyć moc palnika i gotować, aż karmel będzie miał złoty kolor. Dodać rabarbar i cynamon. Gotować do momentu, aż rabarbar pokryje się karmelem, a woda lekko wyparuje. Wystudzić.

Składniki na kruszonkę:

  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 30 g masła

 

Masło rozpuścić, lekko przestudzić.

Mąkę, cukier i cynamon wymieszać, dodać chłodne masło i palcami wyrobić kruszonkę.

Wykonanie:

W każdej bułeczce zrobić wgłębienie za pomocą szklanki. Do wgłębienia nakładać 1 łyżeczkę masy twarogowej, następnie 1 łyżeczkę rabarbaru. Z wierzchu posypać kruszonką. 

Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Smacznego :)

 

poniedziałek, 27 maja 2013

Wreszcie i ja mogłam wreszcie upiec coś z rabarbarem. Miałam już dość czekania i kupiłam kilka łodyg w sklepie, bo ten w ogródku jeszcze bardzo lichy :D Pomyślałam sobie, że skoro czekałam tak długo, to trzeba zrobić coś naprawdę dobrego. Padło na tartę, bardzo delikatną, z migdałową kruszonką, z głównym udziałem wyżej wymienionego bohatera, czyli rabarbaru :D Polecam! :)


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki na spód:

  • 200 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka śmietany

Składniki na nadzienie:

  • 500 g rabarbaru
  • 50 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 50 g zmielonych migdałów

Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Rabarbar umyć i obrać, pokroić w kostkę i wsypać do miski. Zasypać cukrem i odstawić do lodówki na 40 minut. 

Mąkę posiekać z masłem i cukrem, dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zwinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na około 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i wyłożyć na formę, brzegi również. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika, piec 10 minut, w temperaturze 170 stopni. Ciasto powinno mieć złotawy kolor. 

Budyń rozmieszać w mleku, odstawić. Wyciągnąć rabarbar z lodówki i odsączyć na sitku. Składniki na kruszonkę wsypać do miski i wymieszać palcami, aż powstaną okruszki. Odsączony rabarbar wyłożyć na podpieczony spód tarty, zalać rozmieszanym w mleku budyniem i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut. Smacznego :)


Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria