Wpisy z tagiem: ciasteczka

piątek, 17 listopada 2017

Pyszny, kremowy, gładki sernik z mocno wyczuwalną, alkoholową nutą. Zdecydowanie nie dla dzieci ;) Z kawałkami czekolady, smakuje po prostu dobrze a może nawet i lepiej ;) Łatwy do zrobienia, żałuję, że nie mogę pokazać Wam zdjęcia w przekroju, ale sernik brałam ze sobą na spotkanie u przyjaciół, tam też wszystkim smakował ;) Spróbujcie i Wy, polecam!

 

 

Składniki na spód:

  • 190 g ciastek pełnoziarnistych
  • 60 g roztopionego masła

 

Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.

 

Składniki na masę serową:

  • 750 g twarogu zmielonego minimum dwukrotnie
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 ml ajerkoniaku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 150 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady

 

W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz czekolady). Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Na końcu dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.

Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.

Piec w temperaturze 150 stopni przez około 60 - 75 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Udekorować wiórkami czekoladowymi. Smacznego :)

 


niedziela, 24 września 2017

Wspominamy lato w pysznych wypiekach :) Sezon truskawkowy trwa zdecydowanie za krótko, także myślę, że już teraz można zacząć wykorzystywać zamrożone owoce ;) Sam sernik smakuje wspaniale - z mnóstwem truskawek, jest niski, na herbatnikach. Uwielbiam takie przepisy - szybkie, nieskomplikowane z cudownie pysznym efektem końcowym :) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na mus truskawkowy:

  • 500 g truskawek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 4 łyżki brązowego cukru

 

W naczyniu żaroodpornym wymieszać przepołowione truskawki z octem balsamicznym i brązowym cukrem. Wstawić do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekać przez około 35 - 40 minut (mrożone kilka minut dłużej), bez pokrywki. Wyjąć, wystudzić, zmiksować blenderem na puree.

 

Masa serowa:

  • 750 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie
  • 250 g kremówki
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

+

  • 2 opakowania prostokątnych herbatników

 

W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz herbatników). Zmiksować tylko do połączenia.

Wykonanie - Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć herbatniki, jeden obok drugiego.

Masę serową przełożyć na herbatniki, na wierzch masy serowej wyłożyć truskawkowy mus, tworząc esy-floresy.

Piec w temperaturze 160 stopni przez około 45 - 50 minut. Sernik powinien być wypieczony i ścięty przy dotyku patyczkiem. Wystudzić. Smacznego :)


 

00:15, ewa_ciasteczkowakraina , Serniki pieczone
Link Komentarze (16) »
wtorek, 09 maja 2017

Idealne serniczki dla osób lubiących smak kawy w deserach :) Łatwe i szybkie do zrobienia. Podawane z kleksem ubitej kremówki, udekorowane kawą. Mniam, smakują genialnie! :) Polecam.

PS Jeśli marzy Wam się romantyczny wypad lub po prostu wiosenny weekend w przyjemnej scenerii, koniecznie zapoznajcie się z ofertą perlapoludnia.pl - Beskid Sądecki na wyciągnięcie ręki :)

 

 

Składniki:

  • 80 g pokruszonych ciastek
  • 500 g twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki likieru kawowego

 

+

  • 300 ml śmietany kremówki
  • cukier puder
  • kawa rozpuszczalna (proszek)

 

Ciastka pokruszyć na piasek za pomocą wałka lub blenderem.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Na dno foremek wykładać pokruszone ciasteczka, wyrównać.

Kremówkę podgrzać, dodać kawę, mieszać, do rozpuszczenia kawy. Zdjąć z ognia, przestudzić.

Do misy przełożyć  twaróg, jajka, kremówkę z rozpuszczoną kawą, cukry, mąkę pszenną i likier kawowy. Zmiksować tylko do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy serowej.

Masę serową przelać do papilotek, do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 - 40 minut, aż powierzchnia serniczków będzie ścięta a one same lekko się napuszą. Wystudzić w piekarniku, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Kolejnego dnia kremówkę ubić,  pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ozdobić serniczki. Oprószyć kawą rozpuszczalna w proszku. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)



sobota, 22 kwietnia 2017

Ciasto lekkie jak obłoczek :) Delikatne i kremowe, przełożone masą kokosową. Na kokosowym spodzie biszkoptowym, przełamane herbatnikami. Kokosowa uczta :) Rozpływa się w ustach :) Łatwe i szybkie, nam bardzo przypadło do gustu. Polecam :)

PS Wprawdze sezon narciarski już się chyba skończył, ale polecam zapoznanie się z ofertą naferie.pl na przyszły rok będzie jak znalazł - zimowiska i wyjazdy rodzinne w pięknych miejscach, w dobrej cenie :)



 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40g )
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

 

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Do ubitych  białek dodawać po jednym żółtku, cały czas miksować.

Do ubitej masy jajecznej wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Mieszać delikatnie łyżką. Wsypać wiórki kokosowe i olej. Połączyć.

Formę o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Masa kokosowa:

  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki żelatyny + 40 ml zimnej wody
  • 200g czekolady białej
  • 800 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

+

  • 1 paczka herbatników
  • wiórki kokosowe do dekoracji

 

Żelatynę zalać zimną wodą i odłożyć do napęcznienia.
Mleczko kokosowe zagotować w rondelku, zdjąć z ognia, wrzucić napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać, żeby się dobrze rozpuściła. Dodać połamaną czekoladę i cukier puder, również dobrze wymieszać. Połączone składniki zostawić do przestudzenia.

Śmietankę ubić na sztywno, dodać 3 łyżki do garnuszka z mlekiem kokosowym i wymieszać. Tak przygotowana masę kokosową przelać do ubitej śmietany i dokładnie połączyć całość.

Wykonanie - Na spód kokosowego biszkoptu wyłożyć połowę masy kokosowej, wyrównać, powykładać herbatniki i przykryć je pozostałym kremem. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować wiórkami. Smacznego :)

czwartek, 23 marca 2017

Pyszne, mocno cytrynowe ciasto, bardzo lekkie i orzeźwiające. Łatwe do zrobienia, zniknie szybko z Waszych stołów :) Idealne dla amatorów cytrusowych smaków! Zróbcie koniecznie, smakuje naprawdę smacznie, tak cytrusowo ;)

PS Jeśli szukacie składników do tego ciasta lub innych wypieków w promocyjnych cenach zajrzyjcie tutaj po gazetkę promocyjną z biedronki. Warto zajrzeć, bo po co przepłacać? ;) Zawsze lepiej kupić w promocyjnej cenie, oszczędzając przy tym i czas i pieniądze.

 


Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie połączyć. 

Spód blachy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Kisiel cytrynowy:

  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki wody

+

  • 1 paczka herbatników

 

Do rondelka przelać wodę, dodać cukier, sok i skórkę z cytryn, startą na drobnych oczkach oraz masło, zagotować.

Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/3 szklanki wody, dodać do gotującego się płynu, mieszać aż kisiel zgęstnieje.

Gorący kisiel wylać na biszkopt, musi być na tyle gęsty, by nie spłynął z ciasta. Na kisiel poukładać herbatniki, całość odstawić do wystudzenia.



Pianka cytrynowa:

  • 1 galaretka cytrynowa (u mnie agrestowa)
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

 

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić.

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Połączyć z tężejącą galaretką, cały czas miksować. Wyłożyć na masę budyniową, na nią herbatniki, wstawić do lodówki. Smacznego :)

 


niedziela, 26 lutego 2017

Pyszny sernik, prawdziwa rozpusta i uczta dla podniebienia. Bardzo efektownie wygląda, bardzo czekoladowy, z kuszącymi wafelkami. Myślę, że Was też zachwyci ;) Polecam!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na spód:

  • 250 g kruchych ciasteczek czekoladowych
  • 100 g masła

 

Ciasteczka włożyć do blendera i zmiksować na piasek, dodać masło połączyć do powstania mokrego piasku. Masą ciasteczkową wyłożyć spód blaszki o wymiarach 21 x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. 

 

Masa serowa:

  • 500 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

+

  • 6 wafelków czekoladowych

 

Ciasteczkowy spód posmarować cienką warstwą rozbełtanego jajka, na całą powierzchnię wyłożyć wafelki Lusette, mocno dociskać je do spodu. Włożyć do lodówki.

Masa serowa - twaróg, jajko, cukier, kakao i ekstrakt waniliowy przełożyć do miski, zmiksować na gładko. 

Na wafelki wylać masę serową, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 55 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. 

 

Polewa czekoladowa:

  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 75 ml śmietany kremówki
  • 50 g białej czekolady

 

Gorzką czekoladę połamać na mniejsze kawałki, kremówkę podgrzać, dodać czekoladę, wymieszać. Wystudzić. 

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Polewę z gorzkiej czekolady wylać na sernik, na niej rozsmarować białą czekoladę, Patyczkiem zrobić wzorki. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 



12:59, ewa_ciasteczkowakraina , Serniki pieczone
Link Komentarze (17) »
sobota, 25 lutego 2017

Tort lodowy, który smakuje jak sernikowe lody z dodatkiem czekolady i orzechów... Pyszny! Na czekoladowym spodzie, z kawałkami wafelków... Udekorowany ubitą śmietanką i wspomnianymi wafelkami... Smak na pewno Was zadowoli... Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na spód:

  • 5 wafelków czekoladowych
  • 120 g kremu czekoladowego

 

Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wafelki i krem czekoladowy przełożyć do miski, bardzo dokładnie rozdrobnić, do połączenia. Masą  wyłożyć dno i boki formy, wyrównać. Schłodzić w lodówce.

 

Masa serowa:

  • 400 g twarogu zmielonego trzykrotnie
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 300 g lodów waniliowych, miękkich
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 300 g kremu czekoladowego
  • 2-3 wafelki czekoladowe

+

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2-3 wafelki czekoladowe

 

Wszystkie składniki na masę serową przełożyć do naczynia i zmiksować na gładko. Delikatnie wmieszać pokrojone na mniejsze kawałki wafelki. Masę przelać do formy z przygotowanym wcześniej spodem, wyrównać. Tortownicę przykryć folią spożywczą. Włożyć do zamrażarki najlepiej na całą noc.

Przed podaniem na górę sernika wyłożyć ubitą śmietanę kremówkę, Udekorować kawałkami wafelków. Kroić ciepłym nożem. Smacznego :)





poniedziałek, 19 grudnia 2016

Oprócz tradycyjnych przepisów na ciasta i desery, tych znanych od pokoleń, które robię na każde święta, na moim stole można znalezć także wypieki, które nieraz są po prostu eksperymentem. Lubię takie ciasta, pełne smaku, na pozór całkiem innych, niepasujących do siebie składników... Po spróbowaniu pierwszego kęsa okazuje się jednak, że ten smak sam się broni, że jest po prostu pysznie :) Takie właśnie jest to ciasto - delikatny biszkopt, masa jabłkowa z korzenną nutą, pierniczki w czekoladzie i masa śmietanowa z galaretką. Całość zwieńczona drugim biszkoptowym plackiem i polewą czekoladową, udekorowane czekoladowymi kamyczkami

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

 

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką.

Dno formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Przekroić na dwie części. 

 

Masa jabłkowa:

  • 800 g jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa 
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika 

+

  • 300 g nadziewanych pierniczków w czekoladzie

 

Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

Owoce przełożyć do rondelka, dusić przez około 10 minut na wolnym ogniu, zdjąć z ognia. Do gorących jabłek dodać galaretkę (proszek), wymieszać i odłożyć do wystudzenia.

Do wystudzonej masy jabłkowej dodać przyprawę do piernika, wymieszać i wyłożyć na pierwszy biszkopt w blaszce, wyrównać, na wierzchu poukładać pierniczki, schłodzić w lodówce. 

 

Masa śmietanowa:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa 

 

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, odłożyć do wystudzenia.

Kremówkę ubić na sztywno, ciągle miksując, stopniowo wlewać wystudzoną, płynną galaretkę.

Gotową masę wyłożyć na pierniczki, przykryć drugim blatem biszkoptu, schłodzić.

 

Polewa:

  • 5 łyżek masła
  • 5 łyżek śmietany 12%
  • 7 łyżek cukru
  • 5 łyżek kakao

+

  • 1 opakowanie czekoladowych kamyczków 

 

Śmietanę i masło podgrzać w rondelku, dodać cukier i kakao, podgrzewać do czasu aż składniki dobrze się połączą, a cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, przestudzić. Jeszcze ciepłą polewą polać schłodzone wcześniej ciasto, udekorować czekoladowymi kamyczkami. Smacznego :)

 

czwartek, 24 listopada 2016

Nieziemsko dobre ciacho ;) Lekkie, orzeźwiające, bardzo cytrynowe. Intensywnie cytrynowa masa budyniowa na biszkopcie, z lekką pianką cytrynową. Całość udekorowana herbatnikami i cytrynowym lukrem ;) Ciasto jest kwaskowate i niezbyt słodkie. Świetnie wygląda, dobrze się je kroi. Polecam!

PS Zapraszam na konkurs organizowany przez http://angloville.pl/konkurs/ Ciekawa nagroda, do zdobycie bez większego wysiłku ;)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli

 

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijać. Miksując., dodawać żółtka, jedno pod drugim.

Do ubitej masy dodać przesianą mąkę, dokładnie połączyć. 

Blachę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Wystudzić.

 

Masa budyniowa:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 1,5 szklanki wody
  • 200 g cukru
  • 200 g masła

 

Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować. 

Pozostałą wodę wymieszać dokładnie z proszkiem budyniowym, dodać do gotującej się wody, szybko mieszać, by nie powstały grudki. Chwilę gotować, aż budyń zgęstnieje. Ostudzić.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać wystudzony budyń. 

Masę budyniową wyłożyć na biszkopt, schłodzić w lodówce.

 

Cytrynowa pianka:

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

+

  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier puder
  • herbatniki (około 20 sztuk)

 

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić.

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Połączyć z tężejącą galaretką, cały czas miksować. Wyłożyć na masę budyniową, na nią herbatniki, wstawić do lodówki.

Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, lukrem posmarować herbatniki. Gotowe ciasto ponownie włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :)

 


wtorek, 07 czerwca 2016

Sezon truskawkowy w pełni :) Większość zjadamy prosto z koszyczka, ale czasem uda mi się odłożyć odrobinę i wykorzystać je do przygotowania słodkiego deseru. Mam dzisiaj dla Was kolejne ciacho bez pieczenia - spód z ciasteczek z kremem czekoladowym i czekolady, kremowa masa ze śmietanki i mascarpone i galaretka ze świeżutkimi truskawkami :) W smaku tej tarty można się zakochać, naprawdę ;) Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na spód:

  • 300 g ciasteczek z nadzieniem czekoladowym
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g miękkiego masła

 

Wszystkie składniki przełożyć do melaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej, o strukturze mokrego piasku.

Masę wyłożyć do formy do tarty o średnicy 24 cm, docisnąć, wyrównać. Schłodzić w lodówce.

 

Masa śmietankowa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

 

+

  • 1 galaretka truskawkowa
  • truskawki

 

Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić i odłożyć do stężenia.

Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i mascarpone, jeszcze chwilę miksować. 

Masę wyłożyć na schłodzony spód. 

Na masie śmietankowej ułożyć truskawki, przykryć tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria