Wpisy z tagiem: barwniki spożywcze

poniedziałek, 27 lipca 2015

Puszysty, delikatny i lekki tort. Swoim wyglądem robi ogromne wrażenie, nie tylko na dzieciach. Łatwy do zrobienia, ale czasochłonny. Przełożony najzwyklejszym kremem na bazie mascarpone i kremówki. Z dodatkiem barwników spożywczych, takich tortów nie robi się jednak na co dzień, mój przygotowany na specjalne zamówienie - na uczczenie znalezienia idealnej nieruchomości, która ma być dalszą lokatą kapitału, a to wszystko dzięki http://www.jestem-rentierem.pl/ :) Tort również dzięki nim, w końcu tak udaną współpracę należy odpowiednio uczcić ;)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na 2 kolorowe biszkopty:

  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 75 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • barwniki spożywcze

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, nadal miksować, następnie dodawać żółtka, jedno po drugim, za każdym razem dokładnie miksując.

Do masy jajecznej wsypać obie mąki, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. 

Ciasto podzielić na pół, do każdej części dodać odrobinę wybranego barwnika, delikatnie połączyć. 

Dna dwóch tortownic o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić.

W taki sam sposób upiec pozostałe 4 kolorowe biszkopty.

 

Składniki na masę:

  • 500 ml śmietany 36%
  • 500 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skórka z 1 cytryny

+

  • mocna herbata z cytryną

 

Kremówkę i mascarpone przełożyć do miski, ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i skórkę z cytryny.

Blat fioletowy położyć na paterze, skropić małą ilością cytrynowej herbaty i posmarować kremem. To samo, w dalszej kolejności uczynić z blatem niebieskim, zielonym, czerwonym, pomarańczowym i żółtym. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem (u mnie połowa kremu z niewielką ilością niebieskiego barwnika).

Przed podaniem schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 


22:09, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (26) »
wtorek, 10 marca 2015

Jak ten czas leci... To już 2 urodziny Domowej cukierni Ewy :) Przez ten czas sporo się nauczyłam, poznałam wielu fantastycznych ludzi, jeszcze nie miałam chwil zwątpienia ;) Tym tortem chciałabym podziękować Wam za każde miłe słowo, wszystkie dobre rady. Jesteście wspaniali! :*

 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 125 g masła
  • 175 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 200 g maślanki
  • 25 g kakao
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać jajka, mąką, wymieszaną z sodą i kakao oraz maślankę, dokładnie połączyć.

Tortownicę o średnicy 21 cm natłuścić i oprószyć bułką tartą. przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Wystudzić i przekroić na 3 blaty.

Składniki na masę:

  • 400 g twarogu
  • 200 g kremówki
  • 75 g cukru

 

+

  • 125 g wiórków kokosowych
  • 1 granat
  • czerwony barwnik spożywczy

 

Twaróg zmiksować z cukrem, dodać kremówkę i dokładnie połączyć. Przygotowane wcześniej blaty przełożyć 2/3 kremu.

Pozostałą masę rozsmarować na wierzchu i bokach tortu. Wiórki kokosowe połączyć z barwnikiem i udekorować nimi boki ciasta. Wierzch ozdobić ziarenkami granatu. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

środa, 18 grudnia 2013

Pieczenie pierników raczej nie powinno sprawiać większych problemów. Gorzej z lukrowaniem :D Jest z tym mnóstwo pracy, ale jeszcze więcej przyjemności. A jaką ma się satysfakcję! O dumie już nie wspominając :)). Lukrowaliśmy (ja z moimi wspaniałymi pomocnikami) je całe popołudnie i wieczór. Było warto, oj tak. Część lukrowaliśmy na biało, resztę z dodatkiem kolorowych barwników spożywczych. Nasze pierniczki teoretycznie przeznaczone są na choinkę, ale nie wiem ile ich do tego czasu zostanie, znikają w zadziwiających okolicznościach... Warto zaznaczyć, że pierniczki są miękkie zaraz po upieczeniu, spokojnie możecie je przygotować nawet w weekend. Polecam :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 125 g cukru pudru
  • 100 g płynnego miodu
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1/3 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki sody

 

Wszystkie składniki wsypać do miski, wymieszać i dokładnie wyrobić (najlepiej rękami. Ciasto będzie lekko klejące, nie należy jednak dodawać mąki.

Ciasto wyłożyć na, obsypaną mąką, stolnicę i rozwałkować na grubość około 4-5 mm. Wykrawać dowolne kształty pierniczków. Można zrobić dziurkę, gdy chemy mieć pierniczki na choinkę.

Pierniczki układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Wystudzić.

 

Składniki na lukier:

  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • opcjonalnie barwniki spożywcze

 

Białko bardzo dokładnie utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, najlepiej drewnianą łyżką. Lukier powinien być bardzo gęsty, bez żadnych grudek. Gdy będzie rzadki trzeba dodać więcej cukru pudru, do uzyskania bardzo gęstej konsystencji - lukier nie może się rozlewać. Dekorować za pomocą rękawa cukierniczego lub strzykawki (obie metody wypróbowane, obie świetnie się nadają). 

Biały lukier można zabarwić kolorami - lukier dzielimy na kilka miseczek i barwimy odpowiednimi kolorami. (Barwniki często rozrzedzają lukier, wtedy również należy dodać cukier puder). 

Jeśli lukier zastygnie za mocno, wystarczy dodać odrobinę wody.

Pierniczcie i bawcie się dobrze ;)

 

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria