Wpisy z tagiem: ziemniaki

czwartek, 25 lutego 2016

Ciasto z dodatkiem ziemniaków... Brzmi ciekawie, prawda? ;) Mocno czekoladowe, wilgotne, puszyste. Długo zachowuje świeżość, idealne z kubkiem mleka lub filiżanką mocnej, aromatycznej kawy. Najlepiej smakuje właśnie w taką pogodą, gdy za oknem szaro i deszczowo ;) Aż chciałoby się przenieść w jakieś inne miejsce, może w góry? Tak, to dobry pomysł, tym bardziej, że teraz można znaleźć szereg ciekawych ofert, na przykład w hotelu Greno, już od 1 marca, aż do końca kwietnia na hasło hotel Karpacz będzie rabat 10% na wszystkie zabiegi SPA. Świetny pomysł na świętowanie dnia kobiet ;) 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g zimnych ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 sody oczyszczonej
  • 35 g kakao
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 100 g czekolady deserowej

 

Czekoladę posiekać na drobne kawałki, odłożyć. 

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać jajka, dokładnie wymieszać. 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i posiekaną czekoladą, dodać rozgniecione ziemniaki, połączyć, dodać do masy jajecznej razem z jogurtem, wymieszać. 

Tortownicę o średnicy 20 cm natłuścić, wyłożyć masę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut, wystudzić. Udekorować polewą czekoladową. Smacznego :)

poniedziałek, 05 maja 2014

Bardzo nam zasmakował ten chleb - miękki, puszysty z bardzo chrupiącą skórką. Długo zachowuje świeżość, z dnia na dzień lepszy. Z ciastem również dobrze się pracuje - same pozytywy :) Przepis na ten chleb mama przyniosła jakiś czas temu z pracy, od tej pory robiłam go już kilka razy i nadal się nam nie znudził :) Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej 
  • 100 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 20 g drożdży

 

Drożdże rozetrzeć w ciepłej wodzie, dodać sól, cukier i 1 łyżkę mąki pszennej. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. 

Mąki połączyć, dodać dokładnie utłuczone ziemniaki, wymieszać. Dodać drożdże, olej i zagniatać ciasto przez kilka minut. 

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie uformować bochenek, ostrym nożem zrobić kilka nacięć na wierzchu, posmarować zimną wodą i delikatnie oprószyć mąką.

Piec 10 minut w temperaturze 220 stopni, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 20 minut. Wystudzić. Smacznego :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria