Wpisy z tagiem: szpinak

wtorek, 21 marca 2017

Ciasto Leśny mech już od dawna jest hitem w moim domu. Smakuje nam i to bardzo ;) Na jego wzór zrobiłam ostatnio pyszne babeczki. Równie zielone, równie urocze :) Przyciągają uwagę kolorem, smakiem kuszą, by sięgnąć po kolejną :) Idealne na wielkanocny stół, wiosenne, lekkie, intrygujące! W mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ jest zdrowy, ma neutralny smak, dlatego można go dodawać zarówno do dań wytrawnych jak i słodkich wypieków, no i jest łatwo dostępny w przystępnej cenie ;) Polecam!

 



Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 160 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanka oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Szpinak rozmrozić i bardzo dokładnie odsączyć z nadmiaru wody, a następnie zmiksować go z olejem.

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak z olejem. 

Masę szpinakową wyłożyć do papilotek, do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Składniki na krem:

  • 150 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • kolorowa posypka

 

Śmietanę ubić na sztywno. Twaróg zmiksować z cukrami, dodać masę śmietanową i delikatnie połączyć. Gotowym kremem udekorować babeczki. Smacznego :)



 

Biorę udział w konkursie:

10:14, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (16) »
środa, 10 sierpnia 2016

Pyszny, lekki i zdrowy koktajl. Idealny na drugie śniadanie lub podwieczorek. Do zrobienia w dwie minuty :) Najlepiej smakuje schłodzony. Polecam :)

Ps. Osobom mieszkającym we Wrocławiu (szczególnie studentom ) polecam http://www.wroclawksero.pl/

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 400 g jagód
  • garść szpinaku
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki miodu

 

Jagody opłukać i przełożyć do naczynia, dodać szpinak, jogurt naturalny, mleko i miód. Całość dokładnie zmiksować. Przed podaniem schłodzić. Smacznego :)

środa, 17 czerwca 2015

Koktajl pełen smaku i witamin :) Pyszny, delikatny i kremowy. Świetnie wyważone smaki, które doskonale łączą się ze sobą. Polecam! :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • duża garść szpinaku
  • 4 owoce kiwi
  • 2 banany
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 125 ml mleka

 

Szpinak umyć, kiwi obrać i pokroić na kawałki. Zmiksować z połową mleka, przelać do szklanek.

Banany obrać i pokroić na kawałki. Zmiksować z jogurtem greckim i pozostałym mlekiem. Wyłożyć na masę szpinakową. Na zdrowie! :)

 
wtorek, 19 maja 2015

Ciasto wzorowane na wiśniowej chmurce, jednak całkiem inne ;) Beza z prażonymi migdałami, krem na bazie serka mascarpone i śmietany oraz jabłka i szpinak(!) w galaretce. Smak nie do opisania słowami :) Warto też podkreślić, że mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego… często używam ich w swojej kuchni, a dzięki temu ciasta i desery tylko zyskują na smaku. Zielona podbiła nasze kubki smakowe :) Skusicie się? :)

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 35 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

 

Składniki na ciasto połączyć, szybko zagnieść. Gotowe owinąć  w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. 

Dno blaszki o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut. Wystudzić.

 

Składniki na bezę:

  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 50 g płatków migdałowych

 

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Na końcu, nie przerywając ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. 

Blaszkę o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować pianę z białek. Wierzch oprószyć migdałowymi płatkami. Piec w temperaturze 140 stopni przez około 60 minut. Wystudzić.

 

Galaretka zielona:

  • 3 zielone galaretki (u mnie agrestowe)
  • 2 duże jabłka
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 750 ml wrzącej wody

 

Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody. Odstawić do stężenia.

Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Szpinak umyć, zmiksować z tężejącą galaretką, dodać jabłka. 

Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce.

 

Masa śmietanowa:

  • 450 ml schłodzonej śmietany 36%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

 

 

Śmietanę ubić z mascarpone na sztywno, pod koniec dodać cukier puder, połączyć.

Masę wyłożyć na przygotowaną wcześniej galaretkę, wyrównać. Na wierzch położyć wystudzoną bezę. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

poniedziałek, 04 maja 2015

Pysznie zdrowy napój :) Ma śliczny zielonkawy kolor, a smakuje truskawkowo. Porcja zdrowia na drugie śniadanie. Koktajle i smoothies są świetnym źródłem witamin. Łatwo je przygotować, a ich zawartość to samo zdrowie ;) Polecam bardzo! 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 300 g truskawek
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 gałki lodów śmietankowych

 

Truskawki i szpinak umyć. Z owoców usunąć szypułki. 

Wszystkie składniki przełożyć do blendera, dokładnie zmiksować. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Na zdrowie! :)

piątek, 21 marca 2014

Wreszcie przyszła do nas wiosna. Jest i słoneczko i błękitne niebo, a nawet ciepły wiaterek. Pięknie nas powitała :) Z tej okazji przygotowałam dla Was pyszne wiosenne ciacho. Zrobiłam je już kilka dni temu, ale uznałam, że pierwszy dzień wiosny jest doskonałym dniem, by je Wam pokazać. Ciasto szpinakowe (!), masa serowa i owoc granatu. Brzmi dobrze, prawda? Polecam bardzo! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto szpinakowe:

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 325 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoc granatu

 

Szpinak rozmrozić i bardzo dokładnie odsączyć.

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą  masę. Stopniowo dodawać olej i mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połączyć. Na końcu dodać szpinak i dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.

Masę szpinakową przelać do blaszki o wymiarach 25 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-55 minut. Wystudzić.


Składniki na masę śmietanową:

  • 100 ml kremówki
  • 250 g serka kremowego
  • 3 łyżeczki cukru pudru

 

Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i kremowy twaróg, połączyć. 

Na spód ciasta wyłożyć masę serową, wyrównać i posypać okruchami ciasta. Na wierzch wyłożyć owoc granatu. Schłodzić. Smacznego :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria