Wpisy z tagiem: jabłka

niedziela, 21 maja 2017

Pomysł na pyszne śniadanie lub słodki podwieczorek :) Pulchniutkie racuchy z jabłkami, na drożdżach. Miękkie, delikatne i puszyste. Smażone w głębokim oleju, ach te kalorie! ;) Obficie oprószone cukrem pudrem. Zasmakują każdemu :) Polecam! 

PS Jeśli właśnie jesteście na etapie wymiany drzwi wejściowyc lub planujecie takową w najbliższej przyszłości, koniecznie zapoznajcie się z ofertą http://www.gerda.pl/- solidne i antywłamaniowe. 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki: (około 20 sztuk)

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki ekstraktu cytrusowego
  • 2-3 jabłka

 

Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą. Ciepłą wodę wlać do szklanki, dodać drożdże i dokładnie wymieszać. W misce zrobić wgłębienie, wsypać cukier, wlać olej i ekstrakt cytrusowy, a następnie dodając stopniowo wodę z drożdżami, mieszać składniki drewnianą łyżką. 

Ciasto wyrabiać drewnianą łyżką przez około 3-4 minuty, aż będzie gładkie. Przykryć ściereczkę i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. 

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z wyrośniętym ciastem.

Stolnicę oprószyć mąką. Naoliwioną łyżką nabierać porcję ciasta, formować kulki i w odstępach układać na stolnicy. Pozostawić do podrośnięcia na około 15 minut.

Na patelnię wlać olej, na wysokość 3-4 cm, rozgrzać. Wykładać porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor (po około 1-2 minuty na każdą stronę).

Usmażone racuszki wykładać na papierowe ręczniki, oprószyć cukrem pudrem. Podawać ciepłe. Smacznego :)

Tagi: jabłka
21:32, ewa_ciasteczkowakraina , Naleśniki, placuszki, gofry
Link Komentarze (15) »
środa, 01 marca 2017

Lekki, przyjemny w smaku deser, kolejny do kolekcji ;) Bardzo łatwy do zrobienia, szybciej się go przygotowuje niż zjada ;) Zapiekane jabłka podałam z gałką lodów waniliowych, możecie je ominąć, wtedy Wasz deser będzie bardzo ft ;) Polecam!

PS Jeśli planujecie zakup altany czy wiaty do ogrodu (wiosna to na to najlepszy czas!) koniecznie zajrzyjcie na stronę drewnolandia.pl . Piękne, drewniane konstrukcje, jest w czym wybierać, świetna oferta :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na 3 porcje:

  • 3 jabłka
  • 1/2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru

 

Kruszonka:

  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego

 

Jedno jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać starte jabłko. Zasypać je cukrem, cynamonem i imbirem. Smażyć około 2 minuty, ciągle mieszając.

Pozostałe jabłka pokroić w niezbyt małą kostkę, wyłożyć na patelnię, dodać rodzynki. Całość smażyć kolejne 5 minut, cały czas mieszając.

Olej kokosowy na kruszonkę roztopić w rondelku, do płynnego dodać mąkę, płatki owsiane i cukier. Wymieszać tak, by powstały grudki. 

Do naczynek żaroodpornych wyłożyć jabłka, posypać je kruszonką. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15-20 minut. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, podawać z gałką ulubionych lodów. Smacznego :)

 


piątek, 03 lutego 2017

Marchewkowe babeczki z kokosowym kremem to deser, który skusi każdego :) Miękkie, delikatne i długo zachowują świeżość. Kokosowy krem dopełnia idealnie smak samych babeczek. Skuście się, są tego warte ;)

PS Ostatnio jemy zdrowiej - mąż na diecie :D https://www.body4you.pl/ to idealny sklep dla Niego, suplementy wybrane przez fachowców jak narazie się sprawdzają. Warto zapoznać się z ich ofertą. 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 jabłko, starte na tarce
  • 1 szklanka marchewki, startej na tarce

 

W jednej misce wymieszać suche składniki, czyli mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sól. W drugiej - roztrzepane jajka i olej.

Zawartość obu naczyń połączyć, dodać jabłko, marchewkę i orzechy, delikatnie wymieszać. 

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do wysokości papierowej foremki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić.

 

Krem z serka :

  • 150 g kremowego serka
  • 25 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • wiórki kokosowe

 

Serek ubić z miękkim masłem, stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksować. Włożyć na kilkanaście minut do lodówki. Masę serową wyłożyć na wierzch babeczek, udekorować wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

 

środa, 18 stycznia 2017

Szarlotka z dużą ilością jabłek 

PS Jeśli tak jak ja lubicie zakupy, hurtownia odzieżowa to coś dla Was. Bogaty asortyment, ubrania dobrej jakości w stosunkowo niskich cenach, warto samemu się przekonać ;)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g miękkiego masła
  • 6 łyżek mleka
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Nadzienie:

  • 2 kg jabłek
  • 70 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki kaszy manny

+

  • cukier puder do oprószenia

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i cukier waniliowy, połączyć. Dodać jajka, mleko i masło, zmiksować. 

Gotowe, miękkie ciasto podzielić na dwie części - mniejszą i większą. Mniejszą owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na około 30 minut.

Spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm natłuścić, wyłożyć je ciastem.

Jabłka umyć i obrać, zetrzeć je na szatkownicy, dodać kaszę, cukier i cynamon, delikatnie wymieszać.

Jabłka wyłożyć na ciasto, na wierzch zetrzeć, na tarce o grubych oczkach, pozostałe ciasto.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

poniedziałek, 19 grudnia 2016

Oprócz tradycyjnych przepisów na ciasta i desery, tych znanych od pokoleń, które robię na każde święta, na moim stole można znalezć także wypieki, które nieraz są po prostu eksperymentem. Lubię takie ciasta, pełne smaku, na pozór całkiem innych, niepasujących do siebie składników... Po spróbowaniu pierwszego kęsa okazuje się jednak, że ten smak sam się broni, że jest po prostu pysznie :) Takie właśnie jest to ciasto - delikatny biszkopt, masa jabłkowa z korzenną nutą, pierniczki w czekoladzie i masa śmietanowa z galaretką. Całość zwieńczona drugim biszkoptowym plackiem i polewą czekoladową, udekorowane czekoladowymi kamyczkami

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

 

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką.

Dno formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Przekroić na dwie części. 

 

Masa jabłkowa:

  • 800 g jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa 
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika 

+

  • 300 g nadziewanych pierniczków w czekoladzie

 

Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

Owoce przełożyć do rondelka, dusić przez około 10 minut na wolnym ogniu, zdjąć z ognia. Do gorących jabłek dodać galaretkę (proszek), wymieszać i odłożyć do wystudzenia.

Do wystudzonej masy jabłkowej dodać przyprawę do piernika, wymieszać i wyłożyć na pierwszy biszkopt w blaszce, wyrównać, na wierzchu poukładać pierniczki, schłodzić w lodówce. 

 

Masa śmietanowa:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa 

 

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, odłożyć do wystudzenia.

Kremówkę ubić na sztywno, ciągle miksując, stopniowo wlewać wystudzoną, płynną galaretkę.

Gotową masę wyłożyć na pierniczki, przykryć drugim blatem biszkoptu, schłodzić.

 

Polewa:

  • 5 łyżek masła
  • 5 łyżek śmietany 12%
  • 7 łyżek cukru
  • 5 łyżek kakao

+

  • 1 opakowanie czekoladowych kamyczków 

 

Śmietanę i masło podgrzać w rondelku, dodać cukier i kakao, podgrzewać do czasu aż składniki dobrze się połączą, a cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, przestudzić. Jeszcze ciepłą polewą polać schłodzone wcześniej ciasto, udekorować czekoladowymi kamyczkami. Smacznego :)

 

niedziela, 11 grudnia 2016

Pyszne, uzależniające, podzielne, nieskomplikowane ;) Długo zachowuje świeżość, chociaż szybko znika ze stołu. Znane i lubiane, obowiązkowo z kremem na bazie lekko słonawego kremowego serka. Bardzo polecam! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 150 ml oleju
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 50 g orzechów włoskich 
  • 100 g drobno pokrojonego jabłka
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem śmietankowy:

  • 150 g kremowego serka
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru 
  • orzechy włoskie do dekoracji

 

Jajka ubić do podwojenia objętości, dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie puszysta i gładka. Nadal ubijając, cienkim strumieniem, wlewać olej.

Do masy jajecznej dodać startą marchewkę, kawałki jabłka, orzechy i wiórki kokosowe, wmieszać do masy.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cynamon i sól. Przesypać do miski z masą i delikatnie połączyć. 

Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 22 x 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 150 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Polewa - serek ubić z miękkim masłem, stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksować. Włożyć na kilkanaście minut do lodówki.

Dobrze wystudzone ciasto przekroić na dwie części. Pierwszy blat posmarować 1/3 kremu, przykryć drugim plackiem. Wierzch udekorować pozostałym kremem i orzechami włoskimi. Smacznego :)

 


niedziela, 29 maja 2016

Pyszne, ekspresowe ciasto, miękkie, wilgotne, wspaniałe :) Przepis ze starego zeszytu, dawno go nie robiłam, ale wreszcie zatęskniłam za tym smakiem :) Z dodatkiem jabłek i orzechów włoskich, iście jesienne ciasto, smakuje równie dobrze teraz, gdy pogoda coraz ładniejsza, a lato puka do drzwi ;) Wybieracie się gdzieś na wakacje? Osobom z Warszawy i okolic polecam http://modlinparking.pl/, parking w bezpośrednim sąsiedztwie lotniska, atrakcyjny cenowo, a w cenie parkowania możliwość skorzystania z darmowej taksówki, wiozącej bezpośrednio pod terminal. Na parkingu spokojnie można zostawić samochód na przykład przed wylotem na wczasy czy dłuższy weekend :)

 

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 5 jabłek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka, ubijać. Wlewać olej, cały czas miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cynamon. Wsypać do masy jajecznej, wymieszać, najlepiej drewnianą szpatułką.

Do masy dodać jabłka i orzechy, połączyć. 

Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 33 x 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 165 stopni przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

poniedziałek, 23 maja 2016

Ciasto w wersji fit ;) Pyszne, zdrowe, śmiało można sięgnąć po więcej niż jeden kawałek ;) Na płatkach owsianych, z dodatkiem jabłek i cynamonu. Smakuje pysznie. Świetny pomysł na nieco inny placek. Nie każdemu zasmakuje, ale na pewno znajdzie swoich fanów :) Pierwszy raz jadłam je u cioci, robiony dla przedszkolaków, od Niej też mam przepis :) Polecam! :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych 
  • 450 ml mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa

 

Mleko, miód i cukier waniliowy zagotować i gorącym zalać płatki owsiane. Odstawić na około 1,5 godziny, aż płatki wchłoną całe mleko.

Jabłka umyć, obrać, pokroić na mniejsze cząstki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

Blachę o boku 25 cm natłuścić, wysypać płatki, posypać masłem. Wyłożyć jabłka z galaretką, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

Piana z białek:

  • 2 białka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną, dokładnie połączyć. Pianę z białek wyłożyć na upieczone ciasto, piec kolejne kilka minut, do zarumienienia. Pozostawić na chwilę w piekarniku, do momentu, aż utworzy się rosa. Wystudzić. Smacznego :)

 

wtorek, 17 maja 2016

Wiosna w pełni, wiosną ludzie się zmieniają, wiosną ludzie chodzą do fryzjera :D I ja się skusiłam na małą zmianę, dla odświeżenia wizerunku, dla relaksu, dla siebie. Fotele fryzjerskie działają na mnie bardzo odprężająco, a tego w ostatnim czasie było mi trzeba ;) Odpręża mnie także pieczenie, uwielbiam to ;) W ramach ostatniego, kuchennego relaksu zrobiłam szarlotkę... Jedna z lepszych szarlotek, jakie jadłam :) Dużo jabłek, mało ciasta - oto przepis na idealny jabłecznik ;) Kruche, rozpływające się w ustach ciasto z pokrojonymi i lekko oprószonymi cynamonem, plasterkami jabłek, smakuje wybornie! Polecam :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej 
  • 250 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

 

Wszystkie składniki przełożyć na stolnicę, posiekać i szybko zagnieść gładkie ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim spód formy o wymiarach 25 x 40 cm, nakłuć i schłodzić w lodówce przez około 35 minut. Pozostałe ciasto także schłodzić. 

 

Masa jabłkowa:

  • 2,5 kg jabłek
  • 2,5 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki cukru
  • bułka tarta

 

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cieniutkie plasterki. Dodać cukier i cynamon, wymieszać.

Schłodzone ciasto podpiec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć, posypać bułkę tartą, wyłożyć jabłka. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. 

Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

piątek, 13 maja 2016

Ostatnio coraz częściej jadam różnego rodzaju kasze, tym razem mam dla Was propozycję ni to śniadaniową, ni deserową, jak kto woli ;) Kasza jaglana z sałatką owocową i jogurtowym sosem. Obok jogurtu, głównym składnikiem sosu, jest olej rzepakowy - jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego ciągle stosuję go w swojej kuchni, nie ma sobie równych :) Polecam!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 375 ml wody
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 250 g truskawek
  • cytryna

 

Sos jogurtowy:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru

 

Wodę zagotować, dodać kaszę i gotować na niewielkim ogniu przez około 20 minut, zdjąć z ognia i odłożyć do wystudzenia.

Owoce umyć, jabłka, banany i truskawki pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, wymieszać. 

Do jogurtu dodać cukier i olej rzepakowy, dokładnie połączyć. 

Przestudzoną kaszę podzielić na dwie części, wyłożyć na talerzach, na wierzch wyłożyć sałatkę owocową, całość udekorować sosem jogurtowym. Smacznego :)

 

Bawię się z:


 
1 , 2 , 3 , 4

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria