Wpisy z tagiem: cynamon

piątek, 21 kwietnia 2017

Puszyste, tureckie ciasto z suszonymi figami i orzechami. Smakuje doskonale. Jest wilgotne, aromatyczne i delikatne. Miks smaków - to tutaj bakalie mieszają się z cynamonem, razem smakując cudownie. Łatwe i szybkie do zrobienia. Polecam :)

PS Polecam stronę http://gieciewalcowanie.pl/ - profesjonalna, plastyczna obróbka metali w technologii CNC. Szeroko pojęta obróbka metali, różnymi technikami :)

 


Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki na ciasto:

  • 190g mąki pszennej
  • 200g cukru
  • 250g margaryny
  • 3 jajka
  • 220ml wody
  • 10 suszonych fig
  • 80g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu

 

+

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 75 ml kremówki

 

Orzechy i figi drobno pokroić, odłożyć.

Do garnuszka wlać wodę, dodać posiekaną margarynę, cynamon i podgrzewać, mieszając, aż margaryna się roztopi, masa ma być bardzo gorąca. Zdjąć z ognia, dodać figi, wymieszać i odstawić do wystudzenia (może być letnie).

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i wymieszać łyżką, dodać orzechy i mieszankę z figami, wymieszać łyżką.

Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 20 x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60-65 minut, w połowie pieczenia wierzch ciasta przykryć folią aluminiową. Wystudzić. Udekorować polewą czekoladową. Smacznego :)

Polewa czekoladowa - W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia.

 


czwartek, 16 marca 2017

Aromatyczne, miękkie, soczyste ciasto marchewkowe z rodzynkami :) Łatwe do zrobienia, długo zachowuje świeżość. Jestem pewna, że nie sprawi Wam problemów a i ze smaku będziecie zadowoleni :) Polecam!

PS Jeśli w planach macie zakup zegarków polecam czaszegarkow.pl świetny wybór, dla każdego i na prezent i dla siebie :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 250 ml oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki marchewki startej na tarce o dużych oczkach
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

+

  • 75 g białej czekolady
  • cynamon do oprószenia

 

W naczyniu wymieszać mąkę, sól, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.

Cukier i olej przełożyć do miski. Miksować na najwyższych obrotach i dodawać po kolei po jednym jajku. Wsypać przygotowaną wcześniej mąkę, mieszając do momentu połączenia się składników. Dodać marchewkę i rodzynki, delikatnie połączyć.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy keksowej o długości 25cm.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć na blat, jeszcze ciepłe wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, udekorować nią wierzch ciasta, całość oprószyć cynamonem. Smacznego :)



środa, 01 marca 2017

Lekki, przyjemny w smaku deser, kolejny do kolekcji ;) Bardzo łatwy do zrobienia, szybciej się go przygotowuje niż zjada ;) Zapiekane jabłka podałam z gałką lodów waniliowych, możecie je ominąć, wtedy Wasz deser będzie bardzo ft ;) Polecam!

PS Jeśli planujecie zakup altany czy wiaty do ogrodu (wiosna to na to najlepszy czas!) koniecznie zajrzyjcie na stronę drewnolandia.pl . Piękne, drewniane konstrukcje, jest w czym wybierać, świetna oferta :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na 3 porcje:

  • 3 jabłka
  • 1/2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru

 

Kruszonka:

  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego

 

Jedno jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać starte jabłko. Zasypać je cukrem, cynamonem i imbirem. Smażyć około 2 minuty, ciągle mieszając.

Pozostałe jabłka pokroić w niezbyt małą kostkę, wyłożyć na patelnię, dodać rodzynki. Całość smażyć kolejne 5 minut, cały czas mieszając.

Olej kokosowy na kruszonkę roztopić w rondelku, do płynnego dodać mąkę, płatki owsiane i cukier. Wymieszać tak, by powstały grudki. 

Do naczynek żaroodpornych wyłożyć jabłka, posypać je kruszonką. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15-20 minut. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, podawać z gałką ulubionych lodów. Smacznego :)

 


środa, 18 stycznia 2017

Szarlotka z dużą ilością jabłek 

PS Jeśli tak jak ja lubicie zakupy, hurtownia odzieżowa to coś dla Was. Bogaty asortyment, ubrania dobrej jakości w stosunkowo niskich cenach, warto samemu się przekonać ;)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g miękkiego masła
  • 6 łyżek mleka
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Nadzienie:

  • 2 kg jabłek
  • 70 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki kaszy manny

+

  • cukier puder do oprószenia

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i cukier waniliowy, połączyć. Dodać jajka, mleko i masło, zmiksować. 

Gotowe, miękkie ciasto podzielić na dwie części - mniejszą i większą. Mniejszą owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na około 30 minut.

Spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm natłuścić, wyłożyć je ciastem.

Jabłka umyć i obrać, zetrzeć je na szatkownicy, dodać kaszę, cukier i cynamon, delikatnie wymieszać.

Jabłka wyłożyć na ciasto, na wierzch zetrzeć, na tarce o grubych oczkach, pozostałe ciasto.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

niedziela, 11 grudnia 2016

Pyszne, uzależniające, podzielne, nieskomplikowane ;) Długo zachowuje świeżość, chociaż szybko znika ze stołu. Znane i lubiane, obowiązkowo z kremem na bazie lekko słonawego kremowego serka. Bardzo polecam! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 150 ml oleju
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 50 g orzechów włoskich 
  • 100 g drobno pokrojonego jabłka
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem śmietankowy:

  • 150 g kremowego serka
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru 
  • orzechy włoskie do dekoracji

 

Jajka ubić do podwojenia objętości, dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie puszysta i gładka. Nadal ubijając, cienkim strumieniem, wlewać olej.

Do masy jajecznej dodać startą marchewkę, kawałki jabłka, orzechy i wiórki kokosowe, wmieszać do masy.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cynamon i sól. Przesypać do miski z masą i delikatnie połączyć. 

Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 22 x 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 150 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Polewa - serek ubić z miękkim masłem, stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksować. Włożyć na kilkanaście minut do lodówki.

Dobrze wystudzone ciasto przekroić na dwie części. Pierwszy blat posmarować 1/3 kremu, przykryć drugim plackiem. Wierzch udekorować pozostałym kremem i orzechami włoskimi. Smacznego :)

 


niedziela, 29 maja 2016

Pyszne, ekspresowe ciasto, miękkie, wilgotne, wspaniałe :) Przepis ze starego zeszytu, dawno go nie robiłam, ale wreszcie zatęskniłam za tym smakiem :) Z dodatkiem jabłek i orzechów włoskich, iście jesienne ciasto, smakuje równie dobrze teraz, gdy pogoda coraz ładniejsza, a lato puka do drzwi ;) Wybieracie się gdzieś na wakacje? Osobom z Warszawy i okolic polecam http://modlinparking.pl/, parking w bezpośrednim sąsiedztwie lotniska, atrakcyjny cenowo, a w cenie parkowania możliwość skorzystania z darmowej taksówki, wiozącej bezpośrednio pod terminal. Na parkingu spokojnie można zostawić samochód na przykład przed wylotem na wczasy czy dłuższy weekend :)

 

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 5 jabłek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka, ubijać. Wlewać olej, cały czas miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cynamon. Wsypać do masy jajecznej, wymieszać, najlepiej drewnianą szpatułką.

Do masy dodać jabłka i orzechy, połączyć. 

Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 33 x 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 165 stopni przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

poniedziałek, 23 maja 2016

Ciasto w wersji fit ;) Pyszne, zdrowe, śmiało można sięgnąć po więcej niż jeden kawałek ;) Na płatkach owsianych, z dodatkiem jabłek i cynamonu. Smakuje pysznie. Świetny pomysł na nieco inny placek. Nie każdemu zasmakuje, ale na pewno znajdzie swoich fanów :) Pierwszy raz jadłam je u cioci, robiony dla przedszkolaków, od Niej też mam przepis :) Polecam! :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych 
  • 450 ml mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa

 

Mleko, miód i cukier waniliowy zagotować i gorącym zalać płatki owsiane. Odstawić na około 1,5 godziny, aż płatki wchłoną całe mleko.

Jabłka umyć, obrać, pokroić na mniejsze cząstki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

Blachę o boku 25 cm natłuścić, wysypać płatki, posypać masłem. Wyłożyć jabłka z galaretką, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

Piana z białek:

  • 2 białka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną, dokładnie połączyć. Pianę z białek wyłożyć na upieczone ciasto, piec kolejne kilka minut, do zarumienienia. Pozostawić na chwilę w piekarniku, do momentu, aż utworzy się rosa. Wystudzić. Smacznego :)

 

wtorek, 17 maja 2016

Wiosna w pełni, wiosną ludzie się zmieniają, wiosną ludzie chodzą do fryzjera :D I ja się skusiłam na małą zmianę, dla odświeżenia wizerunku, dla relaksu, dla siebie. Fotele fryzjerskie działają na mnie bardzo odprężająco, a tego w ostatnim czasie było mi trzeba ;) Odpręża mnie także pieczenie, uwielbiam to ;) W ramach ostatniego, kuchennego relaksu zrobiłam szarlotkę... Jedna z lepszych szarlotek, jakie jadłam :) Dużo jabłek, mało ciasta - oto przepis na idealny jabłecznik ;) Kruche, rozpływające się w ustach ciasto z pokrojonymi i lekko oprószonymi cynamonem, plasterkami jabłek, smakuje wybornie! Polecam :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej 
  • 250 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

 

Wszystkie składniki przełożyć na stolnicę, posiekać i szybko zagnieść gładkie ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim spód formy o wymiarach 25 x 40 cm, nakłuć i schłodzić w lodówce przez około 35 minut. Pozostałe ciasto także schłodzić. 

 

Masa jabłkowa:

  • 2,5 kg jabłek
  • 2,5 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki cukru
  • bułka tarta

 

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cieniutkie plasterki. Dodać cukier i cynamon, wymieszać.

Schłodzone ciasto podpiec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć, posypać bułkę tartą, wyłożyć jabłka. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. 

Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

środa, 27 kwietnia 2016

Bardzo popularny jabłecznik wreszcie i u mnie :) Nie dziwię się, że jest tak lubiany - smakuje doskonale! Robi się je bardzo, a jeszcze szybciej znika ze stołu ;) Najsmaczniejsza w dniu pieczenia, jest taki miękki i delikatny! Połówki jabłek z orzechami i cynamonem i nieco inny lukier - bajeczny smak! Bardzo polecam :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 425 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g zimnego masła
  • 1 serek homogenizowany waniliowy
  • 6 jabłek 
  • 165 g cukru pudru
  • 1,5 łyżki śmietany
  • 50 g orzechów włoskich
  • cynamon

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać masło i serek homogenizowany. Energicznie zagnieść gładkie ciasto. Podzielić jena dwie części.

Na lekko oprószonej stolnicy rozwałkować pierwszą część ciasta, wyłożyć nią dno i boki formy o wymiarach 20 x 30 cm. 

Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Do środka włożyć posiekane orzechy. Tak przygotowane wyłożyć na ciasto, wydrążoną częścią z orzechami na dół. Oprószyć cynamonem.

Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na jabłkach, zlepić brzegi dolnego i górnego ciasta. Wierzch nakłuć widelcem. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. 

Cukier puder wymieszać ze śmietaną i lukrem zalać gorące ciasto. Odstawić do zastygnięcia lukru. Smacznego :)

 

poniedziałek, 01 lutego 2016

Odkąd w domu wymieniliśmy ogrzewanie i mamy nowe grzejniki kupione na http://mat-dom.pl/ żadna zima nam nie straszna :) Wczoraj nad ranem na Śląsku szalała burza, wichura z gradem, a nam się tak przyjemnie siedziało w ciepłym domu :) Wiosnę już chyba czuć w powietrzu, ale noce i wieczory ciągle są chłodne. To już także ostatni moment na przygotowanie gorącej czekolady, przecież w chłodne, zimowe wieczory smakuje najlepiej :) Rozgrzewa, syci, a każdy łyk sprawia, że robi się bardzo przyjemnie. Zapraszam Was dzisiaj na czekoladę daktylową. Przepyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego kakao czy czekolady. Cudownie gęsta, aromatyczna, słodka. Doprawiona odrobiną cynamonu, smakuje doskonale. Polecam :)


 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1 szklanka daktyli
  • 500 ml mleka
  • 1,5 łyżki oleju migdałowego
  • 4 łyżki kakao
  • cynamon
  • szczypta soli

 

Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić, najlepiej na całą noc.

Po tym czasie daktyle, razem z wodą, w której się moczyły, dodać mleko, olej migdałowy i kakao, zmiksować na gęsty, aksamitny i jednolity napój.

Przelać do garnuszka, dodać przyprawy wymieszać. Zagotować, od czasu do czasu mieszając. Podawać natychmiast. Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria