Zdrowsze/lżejsze

poniedziałek, 20 marca 2017

Pralinki, które kuszą smakiem, zapachem i wyglądem :) Szybkie do zrobienia a można się nimi zajadać praktycznie bezkarnie ;) Lżejsze i mniej kaloryczne od innych tego typu słodkości, idealne na zbliżającą się wiosnę ;) Polecam!


PS Osobom zainteresowanym akcesoriami kosmetycznymi i fryzjerskimi w hurtowych cenach zapraszam na http://www.activeshop.com.pl/ . Świetny wybór, od urządzeń i mebli po akcesoria do robienia paznokci czy fryzur ;)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 30 g wafli ryżowych (niesolonych, naturalnych)
  • 8 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżki miodu
  • 80 g gęstego jogurtu greckiego

+

  • wiórki kokosowe do obtoczenia

 

Wafle pokruszyć w dłoniach , wsypać do miski. Dodać wiórki kokosowe, miód i jogurt naturalny. Wszystko wymieszać dłońmi, do połączenia. 

Ściskając w dłoniach formować pralinki, obtaczać je w wiórkach kokosowych i odkładać na talerzyk. Schłodzić w lodówce. Smacznego ;)

 

Inspiracją był dla mnie przepis z bloga Moje wypieki

sobota, 04 marca 2017

Przepyszne czekoladowe brownie, którego głównym składnikiem jest kasza jaglana :) Ciasto jest ciężkie, sycące, "zakalcowate", jak to brownies ;) Bardzo łatwe do zrobienia, wystarczy ugotować kaszą a później zmiksować ją z resztą składników ;) Polecam, zdrowsza wersja popularnego ciasta, która na pewno Wam zasmakuje ;)

 

PS Wszystkich zainteresowanych tematyką aut używanych zapraszam na stronę autakrajowe.com.pl - wysokiej jakości usługi - sprzedaż części, skup, złomowanie samochodu :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 50 ml oleju
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

+

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

 

Kaszę jaglaną kilka razy wypłukać pod ciepłą wodą, odcedzić.

Do garnka z wrzącą wodą wsypać kaszę, dodać sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut, do miękkości lub do czasu, gdy cała woda odparuje. Wystudzić. Zmiksować blenderem do otrzymania gładkiego 'budyniu' jaglanego.

Wszystkie  pozostałe składniki na brownie przełożyć do miski, dodać kaszę i zmiksować blenderem  do połączenia się składników.

Formę  o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, na wierzch ułożyć orzechy.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Smacznego :)

 

środa, 01 marca 2017

Lekki, przyjemny w smaku deser, kolejny do kolekcji ;) Bardzo łatwy do zrobienia, szybciej się go przygotowuje niż zjada ;) Zapiekane jabłka podałam z gałką lodów waniliowych, możecie je ominąć, wtedy Wasz deser będzie bardzo ft ;) Polecam!

PS Jeśli planujecie zakup altany czy wiaty do ogrodu (wiosna to na to najlepszy czas!) koniecznie zajrzyjcie na stronę drewnolandia.pl . Piękne, drewniane konstrukcje, jest w czym wybierać, świetna oferta :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na 3 porcje:

  • 3 jabłka
  • 1/2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru

 

Kruszonka:

  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego

 

Jedno jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać starte jabłko. Zasypać je cukrem, cynamonem i imbirem. Smażyć około 2 minuty, ciągle mieszając.

Pozostałe jabłka pokroić w niezbyt małą kostkę, wyłożyć na patelnię, dodać rodzynki. Całość smażyć kolejne 5 minut, cały czas mieszając.

Olej kokosowy na kruszonkę roztopić w rondelku, do płynnego dodać mąkę, płatki owsiane i cukier. Wymieszać tak, by powstały grudki. 

Do naczynek żaroodpornych wyłożyć jabłka, posypać je kruszonką. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15-20 minut. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, podawać z gałką ulubionych lodów. Smacznego :)

 


wtorek, 07 lutego 2017

Pyszny sernik w wersji fit :) Bez spodu, ale z jagodową frużeliną ;) Lekki i delikatny, śmiało mogą go jeść nawet osoby na diecie ;) Polecam!

PS Mam dziś dla Was jeszcze jedną propozycję - kurs językowy po angielsku ! Pierwsza w Polsce angielska wioska, 6 dni nauki w tym miejscu działa podobnie jak miesiąc spędzony w UK. Indywidualne kursy dla dzieci oraz młodzieży - tej młodszej i tej trochę starszej ;) Warto zapoznać się z ofertą.

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 500 g jogurtu greckiego
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 3 jajka
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

 

Frużelina jagodowa:

  • 200 g jagód
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

 

Żółtka oddzielić od białek, delikatnie je zmiksować, dodać jogurt, ekstrakt waniliowy i proszek budyniowy, zmiksować do połączenia składników.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier..

Pianę z białek delikatnie wmieszać do masy serowej.

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód), wylać ciasto, wyrównać. 

Na dół piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą. Piec w temperaturze 170 stopniach przez około 70 minut. . Wystudzić w wyłączonym piekarniku. 

Jagody przebrać i umyć. Włożyć je do garnuszka, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i zalać 100 ml wody. Podgrzewać na średnim ogniu.

W szklance wymieszać mąkę ziemniaczaną z 25 ml wody, odłożyć.

Do masy jagodowej wlać dobrze rozpuszczoną mąkę, mieszać energicznie. Zmniejszyć ogień i podgrzewać kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wystudzić.

Frużelinę jagodową wyłożyć na wierzch sernika, całość schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

piątek, 27 stycznia 2017

Przepyszny tort naleśnikowy, bezglutenowy ;) Przełożony delikatnym twarożkiem i dżemem Łowicz 100% o smaku czarnego  bzu. Udekorowany świeżymi owocami. Torcik nie jest wysoki, ale kawałek sprawi, ze Wasze brzuszki będą zdrowo najedzone i szczęśliwe :) Dzięki płatkom same naleśniki mają lekko orzechowy posmak... Musicie spróbować, polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki (12 sztuk):

  • 125 g kaszy jaglanej
  • 60 g płatków owsianych
  • 4 łyżki maki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • szczypta soli

+

  • 1 opakowanie twarożku 
  • 1 słoik dżemu 
  • borówki amerykańskie
  • wiórki kokosowe

 

Suchą kaszę jaglaną i płatki owsiane zemleć na gładką mąkę.

Obie mąki przesiać do dużej miski, dodać resztę składników i zmiksować na gładko. Odłożyć na około 15 minut.

Rozgrzać nieprzywierającą, teflonową patelnię, smażyć z obu stron na złoty kolor.

Odłożyć 1-2 naleśniki, posmarować je dżemem i zawinąć.

Pozostałe naleśniki układać na paterze na kształt tortu, na każdy naleśnik wykładać 2 łyżeczki serka twarożkowego i 3 łyżeczki dżemu z czarnego bzu. 

Odłożone naleśniki pokroić na 4-5 części, układać je pionowo na górze tortu. Udekorować borówkami i kokosowymi wiórkami. Odstawić na około 45 minut. Smacznego :)

 



środa, 25 stycznia 2017

Szybki i prosty przepis, to deser zdrowy, nawet bardzo, który praktycznie robi się sam ;) Będzie Wam smakowało, zróbcie koniecznie, polecam ;)

U mnie budowa w pełni, ciągle brakuje mi czasu, na wszystko ;) Dobrze, że istnieją sklepy internetowe! Dzięki jednemu z nich, mam już wybrane tapety ścienne do jednego z pokoi, są śliczne :) Dokładnie w moim stylu, ciężko było mi się zdecydować, bo wybór mają ogromny, a teraz nawet możne "załapać się" na fajne przeceny ;) Taka tapeta może być także świetnym tłem do zdjęć, wiem, bo sama z kilku korzystam hehe ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 3-4 łyżki nasion chia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • banany

 

Do mleka dodać nasiona chia i kakao, dokładnie wymieszać i odstawić na około 20 minut. 

Po tym czasie masę raz jeszcze wymieszać, dosłodzić miodem, połączyć. Przykryć folią spożywczą i schładzać w lodówce, najlepiej przez całą noc. 

Podawać z ulubionymi owocami. Smacznego :)

07:27, ewa_ciasteczkowakraina , Zdrowsze/lżejsze
Link Komentarze (18) »
sobota, 21 stycznia 2017

Pyszny budyń w wersji fit ;) To ostatnio prawdziwy hit w moim domu, smakuje wszystkim, bez wyjątku. Grunt to dobrze zmiksować kaszę jaglaną, reszta robi się praktycznie sama ;) Z dodatkiem sosu malinowego, bardzo polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 250 ml wrzącej wody
  • szczypta soli
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 250 g malin
  • 2 łyżki miodu

 

Maliny rozmrozić, świeże od razu zblendować, odłożyć.

Kaszę jaglaną kilkakrotnie opłukać pod ciepłą wodą, odcedzić.

Do rondelka z wrzącą wodą wsypać kaszę, dodać sól, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc palnika i gotować na mniejszym ogniu przez około 15 minut lub do momentu aż kasza wchłonie cały płyn.

Gorącą jeszcze kaszę zmiksować na gładko, dodać jogurt, wanilię i miód, zmiksować do otrzymania gładkiej mieszanki o konsystencji budyniu. 

Budyń przełożyć do salaterek, udekorować przygotowanym wcześniej puree malinowym. Smacznego :)

 

poniedziałek, 23 maja 2016

Ciasto w wersji fit ;) Pyszne, zdrowe, śmiało można sięgnąć po więcej niż jeden kawałek ;) Na płatkach owsianych, z dodatkiem jabłek i cynamonu. Smakuje pysznie. Świetny pomysł na nieco inny placek. Nie każdemu zasmakuje, ale na pewno znajdzie swoich fanów :) Pierwszy raz jadłam je u cioci, robiony dla przedszkolaków, od Niej też mam przepis :) Polecam! :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych 
  • 450 ml mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa

 

Mleko, miód i cukier waniliowy zagotować i gorącym zalać płatki owsiane. Odstawić na około 1,5 godziny, aż płatki wchłoną całe mleko.

Jabłka umyć, obrać, pokroić na mniejsze cząstki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

Blachę o boku 25 cm natłuścić, wysypać płatki, posypać masłem. Wyłożyć jabłka z galaretką, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

Piana z białek:

  • 2 białka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną, dokładnie połączyć. Pianę z białek wyłożyć na upieczone ciasto, piec kolejne kilka minut, do zarumienienia. Pozostawić na chwilę w piekarniku, do momentu, aż utworzy się rosa. Wystudzić. Smacznego :)

 

piątek, 13 maja 2016

Ostatnio coraz częściej jadam różnego rodzaju kasze, tym razem mam dla Was propozycję ni to śniadaniową, ni deserową, jak kto woli ;) Kasza jaglana z sałatką owocową i jogurtowym sosem. Obok jogurtu, głównym składnikiem sosu, jest olej rzepakowy - jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego ciągle stosuję go w swojej kuchni, nie ma sobie równych :) Polecam!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 375 ml wody
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 250 g truskawek
  • cytryna

 

Sos jogurtowy:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru

 

Wodę zagotować, dodać kaszę i gotować na niewielkim ogniu przez około 20 minut, zdjąć z ognia i odłożyć do wystudzenia.

Owoce umyć, jabłka, banany i truskawki pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, wymieszać. 

Do jogurtu dodać cukier i olej rzepakowy, dokładnie połączyć. 

Przestudzoną kaszę podzielić na dwie części, wyłożyć na talerzach, na wierzch wyłożyć sałatkę owocową, całość udekorować sosem jogurtowym. Smacznego :)

 

Bawię się z:


czwartek, 28 stycznia 2016

Pomiędzy jednymi, a drugimi pączkami przepis na coś lżejszego ;) Mocno czekoladowe, przepyszne i bardzo zdrowe trufle. Są niezwykle łatwe i szybkie do zrobienia. Pachną obłędnie... Tak, jak pachnieć może tylko pomarańcza z czekoladą Z dodatkami można dowolnie kombinować - dodawać różne orzechy, obtoczyć można je w czekoladzie, wiórkach kokosowych czy tak jak w moim przypadku, w gorzkim kakao. Deser w lekkim wydaniu. Co jakiś czas i takie u mnie znajdziecie, tym bardziej, że po zwolnieniu znowu wracam do sportu :) Sobie i mamie na http://s-mumo.pl/ zamówiłam już kije do nordic walking, będziemy spacerowały z ciocią, która jest wielką entuzjastką tego sportu ;) Przy okazji zamówiłam także śpiwory, przydadzą się nie tylko pod namiot, ale także w domu - po różnych imprezach często nocują u nas goście, a kołder mało, śpiwór jest w takich przypadkach niezastąpiony :)


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 g suszonych daktyli
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
  • 75 g gorzkiego kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 75 g orzechów włoskich

 

+

  • kakao do obtoczenia

 

Daktyle posiekać na mniejsze kawałki i przełożyć do garnuszka. Dodać sok i miąższ z pomarańczy oraz ekstrakt pomarańczowy. Gotować na wolnym ogniu przez około 12 minut, mieszając co jakiś czas. Delikatnie przestudzić i zblendować. 

Orzechy i czekoladę posiekać i razem z kakao dodać do masy daktylowo-pomarańczowej, dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny. 

Po tym czasie z masy formować kulki, obtaczać je w kakao. Smacznego! :)

 
1 , 2 , 3

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria