Szarlotki i ciasta z jabłkami

środa, 18 stycznia 2017

Szarlotka z dużą ilością jabłek 

PS Jeśli tak jak ja lubicie zakupy, hurtownia odzieżowa to coś dla Was. Bogaty asortyment, ubrania dobrej jakości w stosunkowo niskich cenach, warto samemu się przekonać ;)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g miękkiego masła
  • 6 łyżek mleka
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Nadzienie:

  • 2 kg jabłek
  • 70 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki kaszy manny

+

  • cukier puder do oprószenia

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i cukier waniliowy, połączyć. Dodać jajka, mleko i masło, zmiksować. 

Gotowe, miękkie ciasto podzielić na dwie części - mniejszą i większą. Mniejszą owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na około 30 minut.

Spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm natłuścić, wyłożyć je ciastem.

Jabłka umyć i obrać, zetrzeć je na szatkownicy, dodać kaszę, cukier i cynamon, delikatnie wymieszać.

Jabłka wyłożyć na ciasto, na wierzch zetrzeć, na tarce o grubych oczkach, pozostałe ciasto.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

poniedziałek, 19 grudnia 2016

Oprócz tradycyjnych przepisów na ciasta i desery, tych znanych od pokoleń, które robię na każde święta, na moim stole można znalezć także wypieki, które nieraz są po prostu eksperymentem. Lubię takie ciasta, pełne smaku, na pozór całkiem innych, niepasujących do siebie składników... Po spróbowaniu pierwszego kęsa okazuje się jednak, że ten smak sam się broni, że jest po prostu pysznie :) Takie właśnie jest to ciasto - delikatny biszkopt, masa jabłkowa z korzenną nutą, pierniczki w czekoladzie i masa śmietanowa z galaretką. Całość zwieńczona drugim biszkoptowym plackiem i polewą czekoladową, udekorowane czekoladowymi kamyczkami

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

 

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką.

Dno formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Przekroić na dwie części. 

 

Masa jabłkowa:

  • 800 g jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa 
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika 

+

  • 300 g nadziewanych pierniczków w czekoladzie

 

Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

Owoce przełożyć do rondelka, dusić przez około 10 minut na wolnym ogniu, zdjąć z ognia. Do gorących jabłek dodać galaretkę (proszek), wymieszać i odłożyć do wystudzenia.

Do wystudzonej masy jabłkowej dodać przyprawę do piernika, wymieszać i wyłożyć na pierwszy biszkopt w blaszce, wyrównać, na wierzchu poukładać pierniczki, schłodzić w lodówce. 

 

Masa śmietanowa:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa 

 

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, odłożyć do wystudzenia.

Kremówkę ubić na sztywno, ciągle miksując, stopniowo wlewać wystudzoną, płynną galaretkę.

Gotową masę wyłożyć na pierniczki, przykryć drugim blatem biszkoptu, schłodzić.

 

Polewa:

  • 5 łyżek masła
  • 5 łyżek śmietany 12%
  • 7 łyżek cukru
  • 5 łyżek kakao

+

  • 1 opakowanie czekoladowych kamyczków 

 

Śmietanę i masło podgrzać w rondelku, dodać cukier i kakao, podgrzewać do czasu aż składniki dobrze się połączą, a cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, przestudzić. Jeszcze ciepłą polewą polać schłodzone wcześniej ciasto, udekorować czekoladowymi kamyczkami. Smacznego :)

 

niedziela, 29 maja 2016

Pyszne, ekspresowe ciasto, miękkie, wilgotne, wspaniałe :) Przepis ze starego zeszytu, dawno go nie robiłam, ale wreszcie zatęskniłam za tym smakiem :) Z dodatkiem jabłek i orzechów włoskich, iście jesienne ciasto, smakuje równie dobrze teraz, gdy pogoda coraz ładniejsza, a lato puka do drzwi ;) Wybieracie się gdzieś na wakacje? Osobom z Warszawy i okolic polecam http://modlinparking.pl/, parking w bezpośrednim sąsiedztwie lotniska, atrakcyjny cenowo, a w cenie parkowania możliwość skorzystania z darmowej taksówki, wiozącej bezpośrednio pod terminal. Na parkingu spokojnie można zostawić samochód na przykład przed wylotem na wczasy czy dłuższy weekend :)

 

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 5 jabłek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka, ubijać. Wlewać olej, cały czas miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cynamon. Wsypać do masy jajecznej, wymieszać, najlepiej drewnianą szpatułką.

Do masy dodać jabłka i orzechy, połączyć. 

Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 33 x 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 165 stopni przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

wtorek, 17 maja 2016

Wiosna w pełni, wiosną ludzie się zmieniają, wiosną ludzie chodzą do fryzjera :D I ja się skusiłam na małą zmianę, dla odświeżenia wizerunku, dla relaksu, dla siebie. Fotele fryzjerskie działają na mnie bardzo odprężająco, a tego w ostatnim czasie było mi trzeba ;) Odpręża mnie także pieczenie, uwielbiam to ;) W ramach ostatniego, kuchennego relaksu zrobiłam szarlotkę... Jedna z lepszych szarlotek, jakie jadłam :) Dużo jabłek, mało ciasta - oto przepis na idealny jabłecznik ;) Kruche, rozpływające się w ustach ciasto z pokrojonymi i lekko oprószonymi cynamonem, plasterkami jabłek, smakuje wybornie! Polecam :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej 
  • 250 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

 

Wszystkie składniki przełożyć na stolnicę, posiekać i szybko zagnieść gładkie ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim spód formy o wymiarach 25 x 40 cm, nakłuć i schłodzić w lodówce przez około 35 minut. Pozostałe ciasto także schłodzić. 

 

Masa jabłkowa:

  • 2,5 kg jabłek
  • 2,5 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki cukru
  • bułka tarta

 

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cieniutkie plasterki. Dodać cukier i cynamon, wymieszać.

Schłodzone ciasto podpiec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć, posypać bułkę tartą, wyłożyć jabłka. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. 

Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

środa, 11 maja 2016

Miękkie, puszyste i bardzo lekkie ciasto. Pasują do niego niemal wszystkie owoce, u mnie w wersji z jabłkami :) Bardzo, naprawdę bardzo łatwe do zrobienia. Pięknie pachnie, długo zachowuje świeżość, nic tylko zabierać się do pieczenia ;) Do ciasta dodałam olej rzepakowy, a jak wiadomoolej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego używam go w swojej kuchni coraz częściej i bardzo chętnie :). Polecam! 

 

   Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 600 g jabłek
  • cukier puder

 

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia. Do masy strużką wlewać olej, cały czas miksować, dodać ekstrakt waniliowy, ubić.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać do masy jajecznej. 

Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać. Na górę wyłożyć owoce, lekko dociskając. 

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. 

Piec w temperaturze 175 stopni przez około 60 minut. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 


Tagi: jabłka
00:30, ewa_ciasteczkowakraina , Szarlotki i ciasta z jabłkami
Link Komentarze (22) »
środa, 27 kwietnia 2016

Bardzo popularny jabłecznik wreszcie i u mnie :) Nie dziwię się, że jest tak lubiany - smakuje doskonale! Robi się je bardzo, a jeszcze szybciej znika ze stołu ;) Najsmaczniejsza w dniu pieczenia, jest taki miękki i delikatny! Połówki jabłek z orzechami i cynamonem i nieco inny lukier - bajeczny smak! Bardzo polecam :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 425 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g zimnego masła
  • 1 serek homogenizowany waniliowy
  • 6 jabłek 
  • 165 g cukru pudru
  • 1,5 łyżki śmietany
  • 50 g orzechów włoskich
  • cynamon

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać masło i serek homogenizowany. Energicznie zagnieść gładkie ciasto. Podzielić jena dwie części.

Na lekko oprószonej stolnicy rozwałkować pierwszą część ciasta, wyłożyć nią dno i boki formy o wymiarach 20 x 30 cm. 

Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Do środka włożyć posiekane orzechy. Tak przygotowane wyłożyć na ciasto, wydrążoną częścią z orzechami na dół. Oprószyć cynamonem.

Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na jabłkach, zlepić brzegi dolnego i górnego ciasta. Wierzch nakłuć widelcem. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. 

Cukier puder wymieszać ze śmietaną i lukrem zalać gorące ciasto. Odstawić do zastygnięcia lukru. Smacznego :)

 

czwartek, 05 listopada 2015

Różyczki zrobione z plasterków jabłek i zawinięte w ciasto francuskie. Hit tegorocznej jesieni, przynajmniej na blogach kulinarnych ;) Szybkie, łatwe i bardzo efektowne. Zasmakują i Wam. Polecam :)

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

 

Jabłka umyć, przekroić na pół, wydrążyć środek i pokroić je w cienkie plasterki.

Plasterki jabłek przełożyć do rondelka, skropić sokiem z cytryny i zalać wodą, tylko do przykrycia owoców. Gotować około 2 minut, aż plasterki zmiękną. Odlać wodę, a owoce pozostawić do wystudzenia.

Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na około 5-6 pasków o długości 6-7 cm. 

Dżem lekko podgrzać, przestudzić. Paski posmarować wystudzonym dżemem i posypać cynamonem.

Na połowie paska ułożyć zimne plasterki jabłka, zakładając je na siebie, mogą one delikatnie wystawać poza ciasto. Pozostałą część paska nałożyć na jabłka.

Paski zwinąć. Gotowe róże przełożyć do formy na muffinki, posmarowanej masłem.

Piec w temperaturze 190 stopni przez około 45 minut, w połowie pieczenia, róże przykryć folią aluminiową. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 


niedziela, 16 sierpnia 2015

Szarlotka, która najlepiej smakuje w upalne dni :) Ciasto biszkoptowe, orzeźwiający mus jabłkowy i bita śmietana. Jest tak pyszna, że w ostatnim czasie robiłam ją już kilka razy ;) Mały nakład pracy, a całość bardzo efektowna. Trochę kaloryczne, ale ostatnio powróciłam do biegania, zachęcona nowymi butami, które kupiłam na http://www.butydobiegania.pl/, już zapomniałam jaka to przyjemność ;) Mogę jeść więcej słodkości, bo spalę hehe :P 


 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 


Składniki na biszkopt:

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, nadal ubijając. Po kolei dodawać żółtka, ciągle mieszając. Mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. 

Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.

 

Mus jabłkowy:

  • 1 kg jabłek
  • cukier - do smaku
  • 25 g żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody

 

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Włożyć je do garnka, dodać cukier i wymieszać. Jabłka gotować pod przykryciem, na niewielkiej mocy, aż będą się rozpadały. Dodać rozpuszczoną żelatynę (może być ciepła), dokładnie wymieszać. Wystudzić, odstawić do lekkiego stężenia, wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy. 

 

Masa śmietanowa:

  • 450 ml śmietany 36%
  • łyżki cukru pudru

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i zagęstnik do śmietany (opcjonalnie). Wyłożyć na zastygnięty mus jabłkowy, przechowywać w lodówce. Smacznego :)

 


piątek, 07 sierpnia 2015

Pyszne ciasto, które z dnia na dzień jest jeszcze lepsze. Łatwe, niezbyt pracochłonne, świetnie wygląda na stole. To ostatnie z ciast, które przygotowałam na niedawne urodziny męża, o ile z wyborem ciast nie miałam problemu, o tyle gorzej było z prezentem, na szczęście z pomocą przyszła mi http://importmania.pl/, i Dawid mógł się cieszyć z nowej mp3, a pozostali goście z tego wspaniałego jabłecznika:D

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Mąkę, miękkie masło, cukier, jajko, żółtko i proszek do pieczenia przełożyć do miski i zagnieść gładkie ciasto, uformować 2 kule - większą i mniejszą, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Formę o wymiarach 35 x 24 cm natłuścić i oprószyć mąką. Blachę wylepić schłodzonym ciastem, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12 - 15 minut, do zarumienienia. Wystudzić.

W ten sam sposób upiec drugi placek, wystudzić i pokruszyć. Odłożyć. 

 

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • cukier do smaku

+

  • 100 g gorzkiej czekolady

 

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka podsmażyć z cukrem.

Do gorących jabłek galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. 

Na wystudzone ciasto wyłożyć masę jabłkową, przykryć pokruszonym ciastem. Pozostawić do wystudzenia. Schłodzić w lodówce. 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, udekorować nią wierzch ciasta. Smacznego :)

 



sobota, 01 sierpnia 2015

Połowa wakacji już za nami... Moje chyba dopiero we wrześniu, marzy mi się Grecja lub Bułgaria, koniecznie samolotem, jak dobrze, że samochód można bezpiecznie zostawić na http://modlinparking.pl/dojazd/ . Teraz i u nas mamy upały, na taką pogodę mam dla Was pyszną, lekką szarlotkę :) Nadzienie jabłkowe z dodatkiem malinowego kisielu, który zagęszcza i nadaje pięknego koloru i świetnego smaku. Udekorowana świeżymi malinami i odrobiną bitej śmietany. Bardzo ładnie się prezentuje, jest delikatna, należy do tych ciast, które szybko się zjada ;) Idealne na takie upały, które teraz mamy, aż chciałoby się zawitać nad morze, najlepiej samolotem. Szybko i w miarę tanio, a samochód bezpiecznie można zostawić na http://modlinparking.pl/dojazd/Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na biszkopt:

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, nadal ubijając. Po kolei dodawać żółtka, ciągle mieszając. Mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. 

Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.

 

Nadzienie jabłkowe

  • 1 kg jabłek
  • cukier - do smaku
  • 1 duży kisiel malinowy  

 

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Włożyć je do garnka, dodać cukier i wymieszać. Ustawić na palniku, gotować jabłka pod przykryciem, na niedużej mocy, aż będą miękkie. 

Do miseczki odłożyć 3-4 łyżki musu owocowego, wymieszać go dokładnie z kisielem, dodać do pozostałego musu jabłkowego, zagotować, cały czas energicznie mieszając, by nie zrobiły się grudki. 

Masę przestudzić, przełożyć na biszkopt, odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

 

Dekoracja:

  • 250 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • maliny

 

Maliny powykładać na masę jabłkową.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować ciasto. Smacznego :)

 

 
1 , 2

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria