Likiery i nalewki

czwartek, 17 grudnia 2015

Już za tydzień Wigilia, te święta będą inne niż zawsze... Tak się życie układa... Nawet lepiej, że w domu nie wszystko jeszcze gotowe, jest się czym zająć. Aktualnie czekamy jeszcze na dowóz stołu i mebli do jadalni, przed świętami mają być. Heh, jestem pewna, że będą, w końcu http://meblohand.eu/ to solidna firma, nie pierwszy raz korzystamy z ich usług :) Mam też dla Was przepis last minute ;) Jeszcze zdążycie zrobić tę nalewkę, w iście świątecznym klimacie. Najlepsza jest wprawdzie po 2-3 tygodniach, ale już po tygodniu smakuje świetnie. Delikatnie kwaśny smak przełamany miodową słodyczą, pychotka :) Ma piękny, intensywnie czerwony kolor. Polecam!

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 2 szklanki świeżej żurawiny
  • 1,5 szklanki miodu
  • 3/4 szklanki wody
  • 1,5 szklanki spirytusu

 

Żurawinę umyć i osuszyć. Zalać spirytusem i odstawić na 4-6 dni. Potrząsać od czasu do czasu.

Po upływie kilku dni odlać spirytus, miód rozpuścić w wodzie i dodać do przefiltrowanej nalewki. Wymieszać i odłożyć na kilka lub kilkanaście dni. Im nalewka dłużej stoi tym ma mocniejszy kolor i głębszy smak. Na zdrowie!

20:14, ewa_ciasteczkowakraina , Likiery i nalewki
Link Komentarze (14) »
środa, 18 listopada 2015

Ostatnio jestem strasznie zabiegana - i dosłownie i w przenośni ;) Mąż dołączył do mnie i teraz razem biegamy, we dwójkę raźniej, w nagrodę kupiłam Mu nowe buty (tak, to już powoli "butowa obsesja" :D), Wybrałam "najki", ale na http://www.butydobiegania.pl/ znajdziecie całą gamę fajnych butów w dobrych cenach, to dobry pomysł na prezent świąteczny, nie zapomnijcie jednak poprosić obdarowanego o przysłowiowy grosik, takie zabobony ;) Przepis ten miałam już dawno opracowany, ale gdzieś zawieruszył mi się na dysku ;) Nalewka kalinowa pewnie nie każdemu zasmakuje, ma bardzo specyficzny zapach, a w nalewce zawsze czuć trochę goryczki. Warto mieć ją jednak w swoim barku, ma wiele zalet i zdrowotnych właściwości. Polecam wszystkim, którzy mają dostęp do owoców kaliny :) 

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 500 ml owoców kaliny
  • 500 ml wódki
  • 500 ml spirytusu
  • 500 ml miodu

 

Owoce kaliny zebrać po pierwszych przymrozkach lub wcześniej, wtedy jednak trzeba je przemrozić. Po rozmrożeniu owoce trzeba na sitku przelać wrzątkiem.

Sparzone owoce kaliny włożyć do słoja, zalać je wódką i spirytusem i odstawić w nasłonecznione miejsce. Wstrząsać co jakiś czas.

Po około 2 tygodniach zlać nalew, dokładnie odsączając owoce. Dodać miód, często wstrząsać słojem, by miód się rozpuścił. Po rozpuszczeniu się miodu nalewkę filtrować i przelać do butelek. 

Odłożyć na około 6 miesięcy. Na zdrowie! :)

Tagi: alkohol miód
00:22, ewa_ciasteczkowakraina , Likiery i nalewki
Link Komentarze (16) »
piątek, 12 czerwca 2015

Likier, w którym się zakochałam od pierwszej kropelki. Słodki, intensywnie truskawkowy. I pachnie i smakuje tymi owocami. Ten likier zrobiłam zeszłego lata, przepis podaję już teraz, póki truskawki są w tak dobrej cenie :) Tegoroczny już dojrzewa! :)

 

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 500 g cukru
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 6 goździków
  • 1/2 laski cynamonu
  • 250 ml wódki
  • 250 ml spirytusu

 

Truskawki umyć, usunąć szypułki i przełożyć do dużego słoja. Zasypać je cukrem i odstawić na około 2 dni, mieszając kilka razy dziennie.

Po tym czasie truskawki zalać wódką i spirytusem, dodać skórkę z cytryny, goździki i laskę cynamonu. Likier odstawić na około 5-6 tygodni, od czasu do czasu wstrząsając słojem. 

Gotowy likier przecedzić przez gazę , mocno odcisnąć owoce, by zebrać więcej soku, przelać do butelek, schłodzić. Na zdrowie :)

poniedziałek, 03 listopada 2014

Zdrowa, smaczna i łatwa w przygotowaniu nalewka. Posiada wiele dobroczynnych właściwości. Jest pomocna między innymi przy zwalczaniu nadciśnienia i wysokiego poziomu cholesterolu. Kolejna w mojej kolekcji ;) Warto pamiętać, by owoce aronii przemrozić przez 2-3 dni ;) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii
  • 3/4 l wódki
  • 500 g cukru
  • 1 laska wanilii

 

Owoce aronii opłukać, wsypać do dużego słoja i zasypać cukrem. Lekko zmiażdżyć. Dodać naciętą wzdłuż laskę wanilii i zalać wódką. Odstawić w nasłonecznione miejsce na około 4 tygodnie. Od czasu do czasu wymieszać zawartość słoja. 

Po upływie kilku tygodni nalewkę przesączyć przez sitko i zlać do butelek. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce na około 6 miesięcy. Na zdrowie!

22:12, ewa_ciasteczkowakraina , Likiery i nalewki
Link Komentarze (30) »
piątek, 24 października 2014

Uwielbiam domowe nalewki. Uwielbiam i je robić i smakować i obdarowywać nimi bliskich:) Ta nalewka jest wytrawna, bardzo pomocna przy dolegliwościach żołądkowych. Smakuje naprawdę dobrze. Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 15 ziaren czarnego pieprzu
  • 500 ml wódki 
  • 25 g cukru

 

Ziarna pieprzu przełożyć do butelki i zalać je wódką. Dodać cukier, potrząsnąć, by składniki się połączyły. Butelkę szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 6 tygodni. 

Po tym czasie nalewkę przepuścić przez gazę. Przelać do karafki, zakręcić. Odstawić w ciemne miejsce. 

Im dłużej nalewka leżakuje tym lepiej smakuje :) Na zdrowie! 

Tagi: alkohol
19:20, ewa_ciasteczkowakraina , Likiery i nalewki
Link Komentarze (32) »
poniedziałek, 29 września 2014

Gęsta, słodka nalewka o pięknym, intensywnym kolorze. Im starsza tym smaczniejsza. Ta jest z zeszłego roku, tegoroczna też już nastawiona :) Polecam!

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 500 g jeżyn
  • 250 ml spirytusu
  • 500 ml wódki
  • 250 ml wody
  • 1 laska wanilii
  • 500 g cukru

 

Jeżyny przebrać, umyć i osuszyć, lekko rozgnieść. Przełożyć do dużego słoja. Dodać przekrojoną laskę wanilii. Całość zalać spirytusem i wódką. Zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na około 4 tygodnie.

Po tym czasie nastaw przefiltrować. Wodę zagotować z cukrem i połączyć z alkoholem.

Przelać do butelek, zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na minimum 3 miesiące. Na zdrowie! 

22:29, ewa_ciasteczkowakraina , Likiery i nalewki
Link Komentarze (29) »
środa, 16 lipca 2014

Czereśnie powoli się kończą, więc to już chyba ostatni moment w tym roku, by przygotować ten likier. Smakuje wybornie - słodki, z korzenną nutką. A jak pachnie! Nam smakuje :) Polecam!

 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 500 g czereśni
  • 300 g cukru
  • 1/2 laski cynamonu
  • 3-4 goździki
  • 10 migdałów
  • 500 ml wódki
  • 250 ml spirytusu

 

Czereśnie umyć i wydrylować. Lekko je rozgnieść. Przełożyć wraz z sokiem do butelki. Dodać cukier, cynamon, goździki i obrane migdały. Całość zalać wódką i spirytusem. Odstawić na około 6-8 tygodni. W tym czasie kilka razy wstrząsnąć butelką. 

Dojrzały nastaw przecedzić przez gazę, mocno odcisnąć owoce, aby zebrać więcej płynu. Na zdrowie :)

Inspiracja -  Eksplozja smaku

wtorek, 18 marca 2014

Bardzo mocny, a zarazem delikatny i orzeźwiający likier, a to za sprawą mięty. Ma piękny zielony kolor. Warto go zrobić, gwarantuje, że nie rozczarujecie się zarówno jego smakiem jak i mocą :) Najlepszy po około 3 miesiącach leżakowania. Trzeba uzbroić się w cierpliwość, efekt końcowy jest tego wart :) Polecam!

Ps. Na końcu wpisu znajdziecie przypomnienie o urodzinowym konkursie :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki*:

  • 1/2 szklanki listków świeżej mięty
  • 500 ml spirytusu
  • 500 ml wody
  • 350 g cukru

 

Listki mięty wsypać do czystego słoika i zalać spirytusem. Odstawić w ciemne miejsce na 7 dni. Co jakiś czas wstrząsnąć słojem. 

Po tym czasie zlać wyciąg spirytusowy przez gazę, a listki wyrzucić. 

W garnuszku podgrzewać wodę z cukrem, aż całkiem się rozpuści. Gotować około 2 minut. Wystudzić i przelać do spirytusu. Przelać do butelki ( pojemność około 1,2 l) i odstawić w chłodne miejsce na około 3 miesiące. Na zdrowie!

 * Likier inspirowany przepisem Z. Nasierowskiej

Tagi: alkohol
20:21, ewa_ciasteczkowakraina , Likiery i nalewki
Link Komentarze (32) »
poniedziałek, 16 grudnia 2013

W tym roku postanowiłam obdarować swoich bliskich własnoręcznie przygotowanymi drobiazgami. Głównie będą to likiery, nie zabraknie również pierników :) Dzisiaj chcę Wam pokazać przepis na pyszny, bardzo wyrazisty i ciekawy likier herbaciany. Przepis wyszperałam w zbiorach rodziców, wycięty z jakiejś gazety. Już zdążyłam go spróbować, jednak najlepszy jest po około 2 tygodniach. Zdążycie jeszcze przygotować go na święta :) Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 łyżeczek czarnej herbaty
  • 600 ml wrzątku
  • 1 szklanka whisky
  • 1 laska wanilii

 

Cukier zagotować z wodą. Gotować około 2 minuty na mocnym ogniu, ostudzić.

Do innego naczynia wsypać herbatę i zalać ją wrzątkiem. Zaparzać 3 minuty, przecedzić i wymieszać z syropem cukrowym i whisky.

Likier przelać do butelki, włożyć rozkrojoną laskę wanilii, zamknąć i odstawić na około 14 dni. Na zdrowie!

21:16, ewa_ciasteczkowakraina , Likiery i nalewki
Link Komentarze (29) »
sobota, 16 listopada 2013
Zakochana jestem ostatnio w domowych likierach. Są takie pyszne, a dodatkowo można je wykorzystać do różnych ciast i deserów, ale o tym w najbliższym czasie. Ten likier różni się od tego z białej czekolady - jest delikatniejszy i mniej gęsty. Mi smakuje bardziej, zdania domowników są podzielone, ale myślę, że to kwestia tego, kto jak mocny alkohol lubi :) W każdym razie bardzo polecam ten likier, ach cudo! :D

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki:
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 500 ml wódki
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

 

Wiórki kokosowe wsypać do litrowego słoika i zalać wódką. Szczelnie zakręcić i odstawić na 4 dni.

Po tym czasie wiórki odsączyć na sitku albo przez gazę.* Do miski przelać odsączony alkohol, mleka skondensowane i zmiksować. Całość przelać do butelki i wstawić do lodówki na 3 dni. Na zdrowie :)

*Wiórki kokosowe można wysuszyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a później wykorzystać je do jakiegoś wypieku, po inspiracje zapraszam niedługo na bloga :)

 
1 , 2

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria