Bezy i ciasta bezowe

poniedziałek, 30 kwietnia 2018

To chyba mój pierwszy, tak udany tort bezowy :D Smakuje rewelacyjnie! Idealne połączenie słodkiej bezy i kwaśnego, cytrynowego kremu na bazie lemon curd i kremówki, przełożony truskawkami, udekorowany także innymi owocami. Bajka 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na 3 blaty bezowe o średnicy 21 cm:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
  • 2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas ubijać. Dodać sok z cytryny lub ocet winny, zmiksować. Do ubitej masy delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną, najlepiej drewnianą szpatułką.

Masę wyłożyć na blaty o średnicy około 21 cm, powinny zmieścić się dwa na jednej blaszce.

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni, zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec bezy przez około 1,5 - 2 godziny. Wyłączyć i uchylić piekarnik, bezy powinny całkowicie wystygnąć. 

Piec z termoobiegiem (obie blaszki jednocześnie) przez 1,5 godziny w temperaturze 120ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - mają tak wystygnąć (najlepiej zrobić to na noc).

 

Krem cytrynowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g lemon curd
  • 500 ml śmietany kremówki

+

  • truskawki do przełożenia i dekoracji
  • kiwi
  • plasterki cytryny
  • płatki migdałowe

 

Mascarpone połączyć z lemon curd, odłożyć.

Kremówkę ubić na sztywno, dodać ją do masy cytrynowej, całość delikatnie połączyć. 

Truskawki pokroić w cienkie plasterki, odstawić (kilka zostawić w całości).

Wykonanie - pierwszy blat bezowy ułożyć na paterze, wyłożyć 1/3 kremu cytrynowego, na nim ułożyć plasterki truskawek. Przykryć drugim krążkiem bezowym, wyłożyć kolejną porcję kremu i truskawki. Ostatni blat bezowy ułożyć na górze, przykryć go pozostałym kremem i dowolnie udekorować owocami. Smacznego :)

 

poniedziałek, 14 marca 2016

Beza Pavlovej w nieco innym wydaniu, w formie wielkanocnego wieńca. Przepięknie się prezentuje, z odrobiną ubitej śmietanki, udekorowany czekoladowymi jajeczkami. Pycha! Jeśli kochacie bezy, koniecznie musi zagościć na Waszym wielkanocnym stole :) Bardzo polecam!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 5 dużych białek
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki gorącej kawy

 

Kawę rozpuścić w wodzie i odłożyć do wystudzenia.

Płaską blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować 20 cm okrąg.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, cały czas ubijając, aż powstanie błyszcząca piana. Dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i wystudzoną kawę, ubić.

Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego, zakończonego ozdobną tylką. na blachę, po narysowanym okręgu wyciskać stykające się ze sobą gniazdka bezowe - najpierw uformować zwykłą, okrągłą bezę, na końcu, ostatnimi dwoma ruchami wokół niej stworzyć gniazdka.

Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 110 stopni na około 2-3 godziny. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić do wystudzenia na kilka godzin.

Masa śmietankowa:

  • 150 ml kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru

+

  • czekoladowe jajeczka

 

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. 

Do bezowych gniazdek nakładać 1-2 łyżeczki ubitej śmietanki, udekorować czekoladowymi jajeczkami. Smacznego :)

 

Inspiracja

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Delikatne, kawowe, pyszne. U mnie w formie mini bezików. Szybkie do zrobienia, nieskomplikowane. Świetne jako samodzielny deser, doskonałe jak dodatek do innych słodkości. Polecam! :)

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 3 białka z jajek
  • 140 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka gorącej wody

 

Kawę rozpuścić w wodzie i odłożyć do wystudzenia.

Białka, ze szczyptą soli, ubić na sztywno. Cukier połączyć z mąką ziemniaczaną i stopniowo dodawać do białek, cały czas miksując. Na końcu dodać wystudzoną kawę i połączyć.

Piekarnik nagrzać do 140 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć pianę z białek. Można łyżką, lekko spłaszczając, nadając jej kształt koła lub przełożyć d rękawa cukierniczego i wyciskać dowolne kształty. Suszyć w piekarniku przez około 70-80 minut. Wystudzić. Smacznego :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria