Pralinki

sobota, 24 grudnia 2016

Wielbiciele popularnych, kokosowych batoników w czekoladzie będą usatysfakcjonowani smakiem tych pralinek :) Smakują niemal tak samo - pyszny, wilgotny kokos i mleczna czekolada... Bajeczne połączenie! Polecam :)

Ps. Jeśli ktoś z Was lubi koszulki ze śmiesznymi napisami, ma ochotę zrobić sobie lub komuś poświąteczny prezent, niech koniecznie zajrzy na stronę http://koszulkomat.eu/   :)

Korzystając z okazji, życzę Wam Kochani zdrowych, radosnych i smacznych świąt :) Trzymajcie się ciepło :*

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 80 ml kremówki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 200 g mlecznej czekolady

 

Masło rozpuścić w rondelku, dodać kremówkę, połączyć i zdjąć z ognia.

Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem, wlać do nich rozpuszczone masło ze śmietanką, dokładnie połączyć.

Z masy kokosowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego, gotowe schłodzić przez kilka minut w zamrażalniku.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.

Schłodzone pralinki zanurzać w płynnej czekoladzie. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

 

00:07, ewa_ciasteczkowakraina , Pralinki
Link Komentarze (16) »
niedziela, 15 maja 2016

Ostatnio mam sporo na głowie, praca, dom, remont i tak w kółko ;) Budowa się rozkręca, powoli będziemy robić ogrzewanie i musimy wybrać odpowiednie grzejniki, ach tyle tego, czekam na przyjemniejsze wybory - meble kuchenne czy  kolory ścian :P Brak czasu powoduje, że mniej piekę, wolę zrobić coś na szybko, stąd też kolejny błyskawiczny przepis, kolejne małe, słodkie kuleczki ;) Tym razem mam dla Was wersję kajmakowo - migdałową tych smakołyków. Bardzo szybko się je robi i rzecz jasna - szybko znikają ze stołu ;) Słodkie, z delikatnie słoną nutką. Polecam! :)

 

  

 

Składniki:

  • 200 g pokruszonych ciasteczek
  • 175 g serka homogenizowanego waniliowego lub naturalnego
  • 100 g masy kajmakowej
  • szczypta soli morskiej
  • zmielone migdały

 

Masę kajmakową lekko podgrzać, by była płynniejsza.

Ciasteczka bardzo drobno rozkruszyć, dodać serek homogenizowany, masę kajmakową i sól. Wymieszać, a następnie ugnieść ręką. 

Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w zmielonych migdałach. Włożyć je do lodówki na kilka godzin. Podawać schłodzone. Smacznego :)

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Kolejny przepis dla wielbicieli kokosu i szybkich przepisów ;) Pyszne i bardzo łatwe do zrobienia kokosowe kuleczki. Uwaga, szybko znikają ze stołu! Posmakują i dzieciom i dorosłym. Najlepiej smakują delikatnie schłodzone. Polecam :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 g pokruszonych ciasteczek
  • 175 g serka homogenizowanego waniliowego lub naturalnego
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • wiórki kokosowe

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do wystudzenia.

Ciasteczka bardzo drobno rozkruszyć, dodać serek homogenizowany, przestudzoną czekoladę i ekstrakt waniliowy. Wymieszać, a następnie ugnieść ręką. 

Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w wiórkach kokosowych. Włożyć je do lodówki na kilka godzin. Podawać schłodzone. Smacznego :)

 

piątek, 22 stycznia 2016

Żyjemy w takim świecie, w którym niezbędne wydaje się być ciągłe dokształcanie czy podnoszenie kwalifikacji... Owszem, nikt nikogo do tego nie zmusza, ale są ludzie, którzy po prostu czują taką potrzebę. Mam koleżankę, która średnio raz w miesiącu bierze udział w różnego rodzaju kursach i szkoleniach. Czasem z polecenia firmy, czasem z własnej inicjatywy. Ostatnio, brała udział w szkoleniu z zakresu doradztwa, samo szkolenie trwało ponad 3 miesiące, a jego zwieńczeniem jest certyfikat green belt, przyznawany nie za samo uczestnictwo, to potwierdzenie umiejętności skutecznego i efektywnego prowadzenia projektów six sigma. Koleżanka opowiadała o tym z taką pasją, pozazdrościć ;) Tym razem ja mogłam Jej zaimponować tylko deserem, ostatni kurs skończyłam dobre pół roku temu ;) Myślę, że mi się udało, bo komu nie zasmakowałyby czekoladowe miseczki po brzegi wypełnione lekko słonym, słodkim kremem z masła orzechowego? Smak niesamowity, połączenie doskonałe. Zjadłyśmy wszystko niespodziewanie szybko, a pózniej Lidka przeszła do dalszej dyskusji na temat ostatniego szkolenia... Czemu zrobiłam tylko jeden deser?! ;)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki:

  • czekoladowe foremki
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Przygotować czekoladowe foremki.

Masło orzechowe, cukier puder i ekstrakt waniliowy zmiksować do otrzymania gładkiej, plastycznej konsystencji. 

Masę orzechową nakładać do czekoladowych foremek, schłodzić w lodówce przez kilka minut. Smacznego :)

00:24, ewa_ciasteczkowakraina , Pralinki
Link Komentarze (22) »
wtorek, 14 kwietnia 2015

Domowe, pyszne czekoladowe trufelki z dodatkiem czerwonego wina. Bardzo czekoladowe, inaczej nie mogło być ;), z lekkim posmakiem alkoholu. Zasmakują Wam na pewno! Szybko się je robi, można je długo przechowywać w lodówce. Polecam!

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek śmietany kremówki
  • 1,5 łyżki czerwonego wina
  • kilka łyżek gorzkiego kakao

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciągle mieszając, dodawać kremówkę. Wlać wino, dokładnie połączyć.

Masę wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. 

Po tym czasie wyjąć masę, nabierać ją łyżką i w dłoniach formować trufle. Obtaczać w kakao. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)

13:31, ewa_ciasteczkowakraina , Pralinki
Link Komentarze (44) »
wtorek, 10 lutego 2015

Czekoladki tylko dla dorosłych ;) Jedne z najprostszych i najszybszych do przygotowania pralinek. Soczyste śliwki, mocno nasączone w rumie i gorzka czekolada. Całość smakuje świetnie. Doskonałe jako prezent na Walentynki. Polecam bardzo :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 1/2 szklanki rumu
  • 150 g gorzkiej czekolady

 

Śliwki przełożyć do miseczki, zalać alkoholem, przykryć i odstawić na około 2 dni do nasączenia.

Po tym czasie śliwki osuszyć papierowym ręcznikiem. 

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.

Śliwki nabijać na wykałaczkę i pojedynczo obtaczać w płynnej czekoladzie. Układać na kratce lub papierze do pieczenia. Odłożyć, aż czekolada dokładnie zastygnie, można schłdzić w lodówce. Smacznego :)

20:23, ewa_ciasteczkowakraina , Pralinki
Link Komentarze (34) »
piątek, 30 stycznia 2015

Pyszne, małe kuleczki z dodatkiem płatków owsianych. Czekoladowe maleństwa z rodzynkami i płatkami migdałowymi. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Smakują i małym i dużym. Obtoczone w gorzkim kakao, który doskonale komponuje się ze słodkim smakiem samej pralinki :) Będą doskonałym zwieńczeniem walentynkowej kolacji :) Polecam!

 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 175 g płatków owsianych
  • 25 g posiekanych migdałów
  • 75 g mleka
  • 25 g cukru
  • 50 g mlecznej czekolady
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego
  • garść rodzynek
  • 3 łyżki mleka w proszku

 

+

  • kakao

 

2 łyżki masła roztopić na patelni, dodać połowę płatków owsianych i uprażyć, cały czas mieszając, na złoty kolor. Odłożyć do wystudzenia.

Mleko zagotować z cukrem i pozostałą łyżką masła. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę i wymieszać, aż się rozpuści. Dodać posiekane rodzynki, ekstrakt i dokładnie połączyć. Do ciepłej masy dodać uprażone wcześniej płatki owsiane z migdałami, płatki nieuprażone i mleko w proszku. Wymieszać, odłożyć do przestudzenia.

Z jeszcze ciepłego ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w kakao. Smacznego :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria