Tłusty Czwartek

środa, 22 lutego 2017

Obłędne pączki, nawet na drugi dzień są mięciutkie, delikatne i przepyszne :) Są bardzo lekkie, do ich przygotowania najlepiej użyć ziemniaków z poprzedniego dnia. Moje z konfiturą różaną (ulubione!), ale możecie nadziać je dowolnie :) Polecam!

PS Zainteresowane osoby zachęcam do poznania tematu system crm :) To system informatyczny i postawa marketingowo-sprzedażowa.

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g ugotowanych, utłuczonych ziemniaków
  • 50 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 80 g masła, roztopionego
  • 60 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży lub 12 g  suchych
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka wódki lub ekstraktu z wanilii

+

  • cukier puder
  • ulubione nadzienie
  • tłuszcz do smażenia

 

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).

Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec wlać płynne masło. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, około 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, chwilę wyrbiać. Formować ręcznie - odrywać kawałki ciasta, odważyć około 50 g na każdy pączek, uformować kulki, następnie odłożyć je na ręczniczek. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości, na około 20 minut,  pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte.

Wyrośnięte pączki smażyć w oleju rozgrzanym do temperatury 175 stopni, po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Nadziewać ulubioną konfiturą.

Przed podaniem polukrować. Smacznego :)

wtorek, 21 lutego 2017

Świetne, proste i niezwykle smaczne. Z ciastem nie ma żadnego problemu, trzeba tylko stopniowo dodawać mleko. Szybko rosną, są pulchne a przy tym lekkie jak puch. Długo zachowują świeżość. Ten przepis Was oczaruje ;) Polecam! 

PS Wiem, że wśród Was jest wielu miłośników kuchennych akcesoriów i dodatków codziennego użytku ;) Jeśli szukacie czegoś dla siebie lub dobrego prezentu np. na ślub, koniecznie weźcie pod uwagę sztućce Gerlach. Żadna kuchnia bez sztućców nie może się obejść, a te są niezwykle efektowne i stylowe. Stanowią niezastąpiony element przy aranżacji stołu. Zróżnicowanie zestawów, w jakich oferowane są sztućce sprawia, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na około 20 sztuk:

  • 430 g mąki pszennej (+ do posypywania)
  • 7 g suchych lub 14 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniego mleka
  • 3 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60 g masła, roztopionego

+

  • cukier puder

 

Mąkę przesiać, dodać suche drożdże, wymieszać (ze świeżymi drożdżami należy zrobić najpierw rozczyn).

Do mąki wymieszanej z drożdżami dodać pozostałe składniki, wyrobić, pod koniec dodać płynny tłuszcz.

Masę wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie.

Gotowe ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 90 minut.

Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószony mąką blat. Rozwałkować je na grubość około 1 cm, lekko podsypując mąką. Dwiema szklankami, mniejszą i większą wykrawać oponki.

Pozostałe ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować i wycinać oponki. Odkładać je na blachę oprószoną mąką do podwojenia objętości.

Wyrośnięte oponki smażyć w oleju rozgrzanym do 175 stopni, po kilka minut z każdej strony. 

Po usmażeniu odkładać na papierowy ręcznik do odsączenia. Podawać oprószone cukrem pudrem. Smacznego :)

 

środa, 27 stycznia 2016

Kilka dni w domu, a ja już nie mam co robić ;) Książki przeczytane, filmy obejrzane, Internet przeglądnięty dokładnie... Na szczęście mogę liczyć na przyjaciół, którzy co jakiś czas mnie odwiedzają. Jeszcze przed przymusowym "urlopem" odwiedziło nas wujostwo. Dawno nie widziałam Ich aż tak odprężonych. Wszystko dlatego, że udało Im się wreszcie rozwiązać problem, z którym borykali się od pewnego czasu. Ktoś przekonał ich, że polisy inwestycyjne są świetnym pomysłem, jednak okazało się, że to nie takie fajne jak początkowo się wydawało, trudno było Im zrezygnować z ubezpieczenia inwestycyjnego. Na całe szczęście znaleźli Kancelarię, która pomogła Im rozwiązać polisę bezkosztowo. Taki sukces należało uczcić ;) Oprócz domowej nalewki, na stole pojawiły się także pączki. Nie byle jakie, bo z czekoladą, płynną (!), delikatnie oprószone cukrem pudrem... Smakują bajecznie ;) Ciasto z dodatkiem całych jajek, dzięki czemu jest stabilniejsze i łatwiejsze do smażenia.  Karnawał w pełni :) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 60 g masła
  • 50 g cukru
  • 20 g świeżych lub 10 g suchych drożdży
  • 1 łyżka wódki/rumu/ekstraktu z wanilii

+

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • cukier puder

 

Masło roztopić, odłożyć do przestudzenia.

Mąkę przesiać, połączyć z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodać mleko, jajka, cukier i ekstrakt waniliowy, wyrobić gładkie ciasto. Dodać roztopione masło,wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przełożyć do naczynia, przykryć lnianą ściereczkę i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1,3 cm i wycinać kółka o średnicy 7-7,5 cm. Odkładać je na blachę, oprószoną mąką do pieczenia, do podwojenia objętości.

Wyrośnięte pączki smażyć w oleju rozgrzanym do 175 stopni, po kilka minut z każdej strony. Odkładać na bibułkę do odsączenia. 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, delikatnie przestudzić. 

Przestudzoną, płynną czekoladę przełożyć do rękawa cukierniczego i nadziewać pączki. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

Tagi: czekolada
00:24, ewa_ciasteczkowakraina , Tłusty Czwartek
Link Komentarze (26) »
poniedziałek, 25 stycznia 2016

Kilka dni temu miałam drobny zabieg chirurgiczny, niby nic wielkiego, ale żadnej, większej pracy nie mogę wykonywać, byle do czwartku ;) Przezornie, już wcześniej, zaopatrzyłam się w kilka książek, głównie z tematyki społeczno-obyczajowej. Z internetowej księgarni http://tezeusz.pl/ zamówiłam kilka powieści Sparksa, dobrze się je czyta :) Tym razem wybrałam "Najdłuższą Podróż" i "Anioła Stróża" - tych jeszcze nie czytałam. Może to i nie literatura z najwyższej półki, ale lubię książki tego autora, można się przy nich zrelaksować i miło spędzić czas. Sama dostawa też ekspresowa, także teraz, większość czasu, zamiast w kuchni, czas spędzam z książką w ręku ;) Jeszcze przed zabiegam nasmażyłam nam pączków ;) Małe, szybkie i niezawodne. Szybkie i naprawdę łatwe do zrobienia, na waniliowym serku homogenizowanym, obtoczone w cukrowo-cynamonowej posypce... Pachną nieziemsko, a smakują jeszcze lepiej, ciężko się od nich oderwać ;) Polecam, bardzo!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

+

  • drobny cukier do wypieków
  • cynamon

 

Cukier wymieszać z cynamonem, odłożyć.

Serek wymieszać z jajkami, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sól. Całość dokładnie wymieszać widelcem.

Olej rozgrzać do temperatury 175 stopni. Łyżeczką nakładać porcję ciasta na rozgrzany olej, smażyć na złoty kolor.

Usmażone pączki odkładać na papier, do odsączenia. Jeszcze ciepłe obtoczyć w cynamonowym cukrze. Smacznego :)

 

czwartek, 12 lutego 2015

Pączek - król Tłustoczwartkowych wypieków :) Te tutaj są pyszne! Mięciutkie, bardzo delikatne. Jedne z najsmaczniejszych jakie robiłam :) Nadziane kremem ajerkoniakowym, oblane polewą czekoladową. Ciasto jest dosyć luźne, ale takie powinno być ;) Mimo tego dobrze się z nim współpracuję. Polecam Wam bardzo ten przepis, może ktoś dzisiaj usmaży jeszcze pączki? ;) 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/3 łyżeczka soli
  • 75 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 75 g roztopionego masła
  • 2 łyżki spirytusu/wódki/rumu

 

Nadzienie ajerkoniakowe:

  • 125 ml ajerkoniaku
  • 125 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej

 

+

  • 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady

 

Mleko lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki pszennej i 2 łyżki cukry. Wymieszać. Przykryć lnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce.

Wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką, solą, cukrem, jajkami i alkoholem. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz, połączyć. Ciasto uformować w kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. 

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować je na grubość około 1,3 cm i szklanką o średnicy 8 cm wykrawać pączki. Odkładać je na stolnicę, oprószoną mąką, przykryć i odłożyć do napuszenia na około 20 minut.

W tym czasie przygotować nadzienie - mleko wymieszać z ajerkoniakiem. Do rondelka przelać 3/4 płynu, pozostały odstawić. Żółtko utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mniejszą część mleka z alkoholem, zmiksować. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dokładnie połączyć.

Mleko i ajerkoniak w rondelku zagotować, cały czas mieszając. Dodać masę jajeczną i ugotować budyń. Odłożyć do przestudzenia.

Wyrośnięte pączki smażyć w rozgrzanym do 175 stopni tłuszczu. Układać na bibułce do odsączenia. Jeszcze ciepłe nadziewać kremem ajerkoniakowym. Udekorować roztopioną czekoladą. Smacznego :)

piątek, 06 lutego 2015

Pierwsze faworki, które przygotowałam sama, od początku do końca ;) Ale jestem dumna! :D Nie wyglądają doskonale, ale smakują świetnie, jak to faworki. Oprószone dużą ilością cukru pudru, na Tłusty Czwartek obowiązkowo :) Bardzo kruche, delikatne, trochę pracochłonne, ale warto je zrobić :) Polecam! 

Ps. Na samym dole wpisu czeka mini zbiór przepisów na Tłusty Czwartek :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany

 +

  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

 

Mąkę przesiać, dodać żółtka, sól, spirytus i śmietanę. Wyrobić gładkie ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą. Odłożyć na 30 minut w temperaturze pokojowej. 

Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Czynność powtarzać około 15-25 minut. Po tym czasie ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Schłodzone ciasto bardzo cienko rozwałkować, wykrajać prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór.

Smażyć w głębokim tłuszczu, rozgrzanym do temperatury 175 stopni, na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym .

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

środa, 28 stycznia 2015

Donuts - popularne na całym świecie pączki z dziurką. Drożdżowe ciasto, które smażymy w głębokim tłuszczu, jak pączki :) U mnie w polewie z białej i mlecznej czekolady. Do ich przygotowania nie potrzeba specjalnej maszynki, a na dodatek łatwo i szybko się je robi :) Polecam na Tłusty Czwartek, dzieci będą zachwycone, dorośli również :P

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżka rumu

+

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g białej czekolady
  • kolorowa posypka

 

Ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką mąki i 2 łyżkami cukru, dodać drożdże, połączyć. Odłożyć w ciepłe miejsce.

Mąkę przesiać, dodać jajko, wodę, cukier, sól, masło i rum. Wlać rozczyn drożdżowy. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, nie dosypywać za bardzo mąki, mimo, iż ciasto będzie się kleiło. 

Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość około 1 cm. Szklanką o średnicy 7 cm wykrawać kółka, mniejszą foremką czy kieliszkiem wykrawać dziurki. 

Odłożyć do napuszenia w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Smażyć w głębokim tłuszczu (olej, smalec) rozgrzanym do 175 stopni. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu, jeszcze ciepłe udekorować. 

Czekolady roztopić w kąpieli wodnej (każdą osobno), gotowe donuts obtaczać w przygotowanej czekoladzie, ozdobić kolorową posypką. Smacznego :)

 


 

piątek, 23 stycznia 2015

Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek :) Pierwszą, tegoroczną propozycją na uczczenie tego pysznego dnia są oponki serowe. Znane i lubiane. Robi się je niesamowicie szybko i łatwo. Smakują lepiej niż dobrze ;) Mój mąż jest ich prawdziwym fanem. Polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 250 g twarogu
  • 2 małe jajka
  • 1,5 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 - 2 szklanki mąki pszennej

 

Twaróg, jajka, śmietanę, cukier i sodę przełożyć do miski. Dodać 1,5 szklanki mąki. Zagnieść miękkie, nieklejące się ciasto, w razie potrzeby podsypywać pozostałą mąką. 

Przygotowane ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i za pomocą szklanki i kieliszka wycinać oponki. 

Smażyć na rozgrzanym do 175 stopni oleju, na złoty kolor.

Odsączyć z tłuszczu, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego :)

 


Tagi: twaróg
07:32, ewa_ciasteczkowakraina , Tłusty Czwartek
Link Komentarze (40) »
środa, 26 lutego 2014

Degustacja już nastąpiła, pączki są pyszne :) Mam nadzieję, że tak samo zasmakują reszcie domowników i znajomym, którzy będą mieli okazję ich spróbować. Lekkie, mięciutkie, nie za tłuste. Dopiero drugi raz w życiu robiłam pączki, myślę, że najgorzej nie wyglądają :P Śmiało mogę stwierdzić, że to jedne z lepszych pączków jakie jadłam w życiu :)

 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

 Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
  • 2 duże jajka
  • 100 g masła
  • 75 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki wódki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • konfitura różana
  • olej do smażenia

 

Masło rozpuścić, odłożyć do przestudzenia.

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi trzeba najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników, z wyjątkiem masła. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, rękoma lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Pod koniec wyrabiania dodać przestudzone masło. Gotowe ciasto uformować w kulę, włożyć do miski i oprószyć mąkę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny (do podwojenia objętości).

Po tym czasie ciasto wyjąć i chwilę wyrabiać. Przełożyć na obsypany mąką blat i rozwałkować na grubość 1,3 cm. Szklanką o średnicy około 8 cm wykrawać pączki. Odłożyć je na blachę, oprószoną mąkę, przykryć ściereczkę i odłożyć w ciepłe miejsce na około 25 minut. 

Po wyrośnięciu, smażyć pączki na oleju rozgrzanym do 175 stopni ( ja smażę w frytkownicy) po 2-3 minuty z każdej strony. 

Po usmażeniu odkładać na papier do odsączenia. Nadziewać konfiturą różaną. Z wierzchu polukrować.

 

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z limonki/cytryny

 

Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z limonki. Lukrem udekorować pączki. Smacznego :)

 


niedziela, 23 lutego 2014

Pierwsza z moich propozycji na zbliżający się Tłusty Czwartek. To jedyne słodkości, które mój Dawid kupuje w cukierni poza domem, dlatego musiałam je sama zrobić w domu ;) Wyszły pyszne! Delikatne, mięciutkie z lukrem na wierzchu - pychotka! Czasami się zastanawiam czy nie lubię ich bardziej niż tradycyjne pączki ;) Z ich przygotowaniem też nie powinniście mieć większych problemów, trzeba tylko pilnować czasu i temperatury pieczenia. Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 250 ml wody
  • 4 jajka 
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

 

W rondelku zagotować wodę z masłem i solą. Zmniejszyć ogień i na wrzątek szybko wsypać mąkę, cały czas mieszać. Ucierać ciasto aż będzie gładkie. Odłożyć do wystudzenia.

Ciasto zmiksować, dodając jajka, jedno po drugim. Przełożyć do szprycy  cukierniczej. 

Papier do pieczenia posmarować olejem, wycisnąć kółka ciasta o średnicy około 7 cm. Każdy wyciąć. 

Olej rozgrzać do temperatury 180 stopni. Partiami wkładać gniazdka, papierem do góry, zdjąć go po około 1 minucie. Smażyć z każdej strony około 5 minut. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu, przestudzić.

 

Składniki na lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki gorącej wody

 

Cukier puder utrzeć z gorącą wodą. Gotowe gniazdka udekorować lukrem. Gniazdka można również udekorować ulubioną polewą czekoladową. Smacznego :)

Tagi: jajka
20:06, ewa_ciasteczkowakraina , Tłusty Czwartek
Link Komentarze (38) »

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria