Makowce i ciasta z makiem

sobota, 26 grudnia 2015

Deser, którego nie może zabraknąć na naszym świątecznym stole. Mój mąż go uwielbia, a makówki najlepiej robi Jego mama :) Słodka potrawa wigilijna znana głównie na Śląsku. Makówki to nic innego jak masa makowa z orzechami, rodzynkami i migdałami, którą przekłada się sucharki czy bułki, które wcześniej moczy się w mleku. Pycha :) Polecam!

 

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 150 g suchego maku
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru
  • 60 g rodzynek
  • 60 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 paczka sucharków
  • 1 l mleka

 

Mak zalać wodą, gotować około 15 minut. Odsączyć i zmielić trzykrotnie.

Rodzynki zalać wrzątkiem i odłożyć na kilka minut. Orzechy i migdały posiekać. 

Na patelni rozpuścić masło, przesmażyć bakalie. Dodać miód i mak, chwilę przesmażyć. Wlać pół szklanki mleka i aromat migdałowy, wymieszać. 

Pozostałe mleko zagotować z cukrem.

W mleku maczać sucharki, układać je w dużej salaterce, przekładając je masą makową. Wierzch udekorować posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

środa, 16 grudnia 2015

Do świąt nieco ponad tydzień, przygotowania idą bardzo powoli, teraz nawet przystopowały całkowicie... Prezenty już prawie mam kupione, dla mojego kuzyna, zapalonego akwarysty kupiłam nowy filtr akwariowy, bo dobre duszki podpowiedziały mi, że potrzebowałby nowy, mam nadzieję, że będzie zadowolony ;) Dla Was też coś dzisiaj mam - makowiec czekoladowy to kolejna propozycja na tegoroczne święta. Czekoladowa masa makowa z mnóstwem bakalii - z orzechami włoskimi i laskowymi, rodzynkami i żurawiną. Bez dodatku ciasta, dla wielbicieli maku i czekolady to makowiec idealny :) Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 400 g masy makowej
  • 75 g miękkiego masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 75 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 2 łyżeczki olejku migdałowego

 

Białka oddzielić od żółtek, czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić.

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać żółtka, cały czas miksując. Dodać masę makową, startą czekoladę, migdały i olejek migdałowy. Dokładnie wymieszać. 

Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 45-50 minut.

Gotowe ciasto wystudzić i polać czekoladową polewą. Smacznego :)

niedziela, 13 grudnia 2015

Ciasto, które stało się ulubionym makowcem większej części mojej rodziny, ostatnio takie wrażenie wywarły na nas tylko drzwi bezprzylgowe, które w między czasie zdążyliśmy kupić (razem z ościeżnicami, rzecz jasna :D), zamontować, są nowoczesne i objęte aż trzyletnią gwarancją, zakup wart każdego grosza ;) Przyznam, ze już od dawna przymierzałam się do zrobienia seromakowca, żałuję, że zajęło mi to tak dużo czasu :D Połączenia masy makowej i serowej smakuje obłędnie, wierzcie mi ;) Bez spodu, oprószony cukrem pudrem - zróbcie koniecznie na święta, nie zawiedziecie się, polecam! :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na masę makową:

  • 650 g masy makowej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej

 

Masa serowa:

  • 500 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Masę makową połączyć z jajkami i mąką, odłożyć.

Wszystkie składniki masy serowej umieścić w naczyniu i zmiksować do połączenia.

Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić i oprószyć kaszą manną, wyłożyć masę makową, wyrównać. Delikatnie wylać masę serową. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 - 70 minut, przestudzić i schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 


Tagi: mak
00:21, ewa_ciasteczkowakraina , Makowce i ciasta z makiem
Link Komentarze (19) »
sobota, 12 grudnia 2015

Jak tam Wasze przygotowania do świąt? Niby jeszcze mnóstwo czasu, ale cały czas jest coś do zrobienia. Nam na dodatek, ciągle mało zmian :D Odświeżone wnętrza wymagają nowych mebli. Najlepiej zamówić takie, które naprawdę nam się podobają, bez pójścia na ustępstwa, w http://kdcmeble.com/ znajdziecie szeroki wybór mebli, których wygląd możecie dopasować do własnego gustu. Mam też dla Was dzisiaj pyszne ciacho :) Makowiec inny niż wszystkie, bez grama mąki, z jabłkami, pyszny! Wilgotny, mięciutki, rozpływa się w ustach. Bez spodu, praktycznie sama masa makowa ;) Udekorowany suszonymi kawałkami jabłek. Zasmakuje i Wam, chociaż pewnie już od dawna znacie to ciasto, bo jest bardzo popularne :) Polecam!

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 300 g masy makowej
  • 2 jabłka
  • 2 duże jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kaszy manny

 

Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 

Do masy makowej dodać starte jabłka, proszek do pieczenia, kaszę i żółtka, dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywno, dodać do masy makowej i bardzo delikatnie połączyć. 

Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm, wcześniej natłuszczonej i oprószonej kaszą manną. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Udekorować. Smacznego :)

 


Tagi: jabłka mak
00:29, ewa_ciasteczkowakraina , Makowce i ciasta z makiem
Link Komentarze (16) »
wtorek, 09 grudnia 2014

Lekkie, delikatne ciasto makowe z kremem cytrynowym. Robi się je bardzo szybko, nie trzeba mielić ani gotować maku, musicie przyznać, że to spore ułatwienie. Ładnie prezentuje się na stole, świetna alternatywa dla tradycyjnych, ciężkich makowców. Polecam, na pewno się nie rozczarujecie :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 150 g maku
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g cukru
  • 8 białek
  • 4 żółtka

 

Krem:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 350 ml mleka UHT
  • 200 ml soku cytrynowego
  • 4 żółtka
  • 200 g cukru
  • 200 g miękkiego masła

 

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Miksować do czasu, aż masa zgęstnieje i będzie błyszcząca. Następnie dodawać po jednym żółtku, miksować przez kolejne 5 minut.

Mak połączyć z wiórkami i migdałami. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.

Dwie formy o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół. Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut. Wystudzić.

Przygotować krem - mleko połączyć z sokiem z cytryny. Odlać pół szklanki, resztę zagotować z cukrem. Z odlanym mlekiem wymieszać budynie i żółtka. Wlać na gotujące się mleko i przygotować budyń, cały czas intensywnie mieszając. Odstawić do wystudzenia.

Miękkie masło zmiksować na jasną i puszystą masę. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksować, aż powstanie gładki krem.

Krem rozsmarować na cieście makowym, przykryć drugim plackiem. Docisnąć i włożyć do lodówki na 3-4 godziny. Udekorować polewą z białej czekolady. Smacznego :)

poniedziałek, 01 grudnia 2014

Witajcie kochani po krótkiej przerwie! :) Mamy już grudzień, czas najwyższy zacząć dzielić się z Wami przepisami na świąteczne słodkości. Na początku zapraszam na pyszny makowiec z mnóstwem bakalii na delikatnym biszkopcie. Smakuje bajecznie :) Bardzo szybko się je robi, jeszcze szybciej zjada :) Polecam!

Ps. Mam dla Was kilka fotek z podróży, chcecie? ;) Miałam je dodać już dawno, ale mam mały problem ze swoim komputerem... 

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na masę makową:

  • 225 g maku
  • 2 jajka
  • 60 g masła
  • 60 g miodu
  • 0,5 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 25 g posiekanych migdałów
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego

 

Składniki na biszkopt:

  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 i 1/3 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Mak zalać gorącą wodą, odłożyć do wystudzenia. Odsączyć z nadmiaru wody , zemleć, najlepiej w maszynce do mięsa bądź w młynku do kawy.

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka, jedno po drugim, zmiksować. Dodać mak, miód, olej, bakalie i ekstrakt, dokładnie połączyć.

Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej.

Formę o wymiarach 19 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut.

Przygotować biszkopt - Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas miksować. Po kolei dodawać żółtka, dokładnie ubijać. Mąki połączyć i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. 

Przygotowane ciasto wylać na gorącą masę makową, piec dodatkowe 18-20 minut, do tzw. suchego patyczka. 

Wystudzone ciasto odwrócić, by masa makowa znajdowała się na wierzchu. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Chyba w ogóle nie powinnam przypisywać sobie udziału w przygotowaniu tego ciasta. Przepis mojej mamy, wykonanie Dawida, moja tylko masa makowa ;) Wspaniale mieć takiego pomocnika - już zapowiedziałam Dawidowi, że od tej chwili makowca będzie robił tylko On ;) Wracając do ciasta - jest fantastyczne! Długo zachowuje świeżość, wilgotne, odkąd pamiętam, obok moczki, co roku gości na naszym świątecznym stole. Polecam gorąco, jeszcze zdążycie upiec! :)

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 170 g mąki pszennej
  • 60 ml ciepłego mleka
  • 50 g masła
  • 2 żółtka
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżki wódki
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego

 

Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać mleko, wystudzone masło, żółtka, cukier, sól, wódkę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, tak by "odchodziło" od ręki. Ukształtować w kulę, przełożyć do dużego naczynia. Przykryć ściereczkę i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

 

Składniki na masę makową:

  • 175 g maku
  • 50 g brązowego cukru
  • 50 g rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 3/4 łyżeczki olejku migdałowego
  • 0,5 łyżki masła
  • 2 białka

 

Mak zaparzyć w 175 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia i usunąć nadmiar wody. Zemleć dwukrotnie. Dodać cukier, rodzynki, orzechy włoskie, miód, olejek migdałowy i masło. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy makowej i połączyć. 

Ciasto rozwałkować na prostokątny placek o grubości 3 mm. Nałożyć masę makową, zostawiając po bokach około 2 cm odstęp. Zwinąć, jak roladę, a końce ciasta podłożyć pod spód. 

Ciasto przełożyć na wysmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć.

Piec w temperaturze 190 stopni przez około 30-35 minut. Wystudzić. Dowolnie udekorować. Smacznego :)

 

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria