Pierniki i pierniczki

środa, 23 grudnia 2015

Piernik last minute ;) Jeszcze zdążycie go upiec i cieszyć się jego smakiem przez całe święta :) Pysznie miękki, wilgotny i puszysty. Z dodatkiem pomarańczowej skórki, orzechów i rodzynek, udekorowany lukrem. Pachnie nieziemsko. Ma wspaniały korzenno - pomarańczowy smak. Bardzo polecam! :)

 

Kochani, korzystając z okazji, chciałabym złożyć Wam najserdeczniejsze życzenia zdrowych, radosnych, spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia :)

Do zobaczenia tuż po świętach! 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 325 g mąki pszennej
  • 2 duże marchewki
  • 200 g cukru
  • 250 ml oleju
  • 3 jajka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • skórka z 1 pomarańczy

+

  • cukier puder
  • gorąca woda

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać kakao i przyprawę do piernika, wymieszać.

Cukier dokładnie zmiksować z olejem i jajkami. Dodać marchewkę startą na małych oczkach i skórkę z pomarańczy. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.

Podłużną formę o wymiarach 25 x 15 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Wystudzić i udekorować lukrem. Smacznego :)

Lukier - cukier puder rozpuścić w kilku kroplach gorącej wody, udekorować nim ciasto.

 


wtorek, 22 grudnia 2015

Przepiękny zapach unosi się w całym domu podczas pieczenia tych ciasteczek. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Nie wymagają leżakowania - są gotowe do zjedzenia od razu po upieczeniu. Zanurzone w czekoladowej polewie. Mocno przypadły nam do gustu, polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 125 g mąki pszennej
  • mała szczypta soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 20 g mąki ziemniaczanej

+

  • 50 g mlecznej czekolady

 

Wszystkie składniki przełożyć do miski, szybko posiekać nożem, wyrobić do połączenia. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 milimetrów, delikatnie podsypując mąką pszenną. Wykrawać gwiazdki. Układać je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12-14 minut. Wystudzić.

Czekoladę, z dodatkiem 1 łyżeczki masła, rozpuścić w kąpieli wodnej. Gwiazdki, do połowy, zanurzać w czekoladzie, odkładać na kratkę, by zastygły. Smacznego :)

 

Tagi: czekolada
00:29, ewa_ciasteczkowakraina , Pierniki i pierniczki
Link Komentarze (7) »
niedziela, 20 grudnia 2015

Ciasteczka z dużą ilością kakao i korzennych przypraw. Mocno maślane, delikatne, rozpływają się w ustach. Pierniczki na ostatnią chwilę, nie potrzebują leżakowania, gotowe do zjedzenia zaraz po upieczeniu. Najlepszy przepis dla zabieganych i niecierpliwych osób ;) Polecam!

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 g masła
  • 220 g cukru
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao

 

Wszystkie składniki przełożyć do naczynia, posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, schłodzić w lodówce przez około 15 minut.

Ciasto podzielić na trzy części, rozwałkować na grubość około 3-4 milimetrów, wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.

Piec  temperaturze 200 stopni przez około 6-8 minut. Wystudzić i dowolnie udekorować. Smacznego :)

 

Tagi: kakao
00:27, ewa_ciasteczkowakraina , Pierniki i pierniczki
Link Komentarze (14) »
środa, 18 grudnia 2013

Pieczenie pierników raczej nie powinno sprawiać większych problemów. Gorzej z lukrowaniem :D Jest z tym mnóstwo pracy, ale jeszcze więcej przyjemności. A jaką ma się satysfakcję! O dumie już nie wspominając :)). Lukrowaliśmy (ja z moimi wspaniałymi pomocnikami) je całe popołudnie i wieczór. Było warto, oj tak. Część lukrowaliśmy na biało, resztę z dodatkiem kolorowych barwników spożywczych. Nasze pierniczki teoretycznie przeznaczone są na choinkę, ale nie wiem ile ich do tego czasu zostanie, znikają w zadziwiających okolicznościach... Warto zaznaczyć, że pierniczki są miękkie zaraz po upieczeniu, spokojnie możecie je przygotować nawet w weekend. Polecam :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 125 g cukru pudru
  • 100 g płynnego miodu
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1/3 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki sody

 

Wszystkie składniki wsypać do miski, wymieszać i dokładnie wyrobić (najlepiej rękami. Ciasto będzie lekko klejące, nie należy jednak dodawać mąki.

Ciasto wyłożyć na, obsypaną mąką, stolnicę i rozwałkować na grubość około 4-5 mm. Wykrawać dowolne kształty pierniczków. Można zrobić dziurkę, gdy chemy mieć pierniczki na choinkę.

Pierniczki układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Wystudzić.

 

Składniki na lukier:

  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • opcjonalnie barwniki spożywcze

 

Białko bardzo dokładnie utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, najlepiej drewnianą łyżką. Lukier powinien być bardzo gęsty, bez żadnych grudek. Gdy będzie rzadki trzeba dodać więcej cukru pudru, do uzyskania bardzo gęstej konsystencji - lukier nie może się rozlewać. Dekorować za pomocą rękawa cukierniczego lub strzykawki (obie metody wypróbowane, obie świetnie się nadają). 

Biały lukier można zabarwić kolorami - lukier dzielimy na kilka miseczek i barwimy odpowiednimi kolorami. (Barwniki często rozrzedzają lukier, wtedy również należy dodać cukier puder). 

Jeśli lukier zastygnie za mocno, wystarczy dodać odrobinę wody.

Pierniczcie i bawcie się dobrze ;)

 

wtorek, 03 grudnia 2013

Nie jest to z pewnością tradycyjny piernik, nie trzeba na niego długo czekać, prawie nie zawiera miodu. Mi jednak bardzo smakuje. Delikatnie śliwkowy, pięknie pachnie cynamonem i przyprawą do piernika. Taka namiastka świąt w najlepszym wydaniu. Śmiało można przygotować go nawet w Wigilię, a i tak będzie miękki, pulchniutki i smaczny. Polecam serdecznie i zabieganym, którzy nie mają czasu na robienie tradycyjnego piernika, i osobom, które szukają czegoś nieco innego :)


 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 1 szklanka powideł śliwkowych
  • 2 łyżki miodu
  • 175 ml oleju
  • 400 g mąki pszennej
  • 220 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody

 

Mokre składniki przełożyć do naczynia i połączyć mikserem. Suche składniki wymieszać i stopniowo dodawać do mokrych, delikatnie, ale dokładnie mieszając. 

Blaszkę o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować tłuszczem. Piec w temperaturze  190 stopni przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Polewa czekoladowa:

  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżki słodkiej śmietanki

 

Masło roztopić w garnuszku, zdjąć z palnika. Dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Rozsmarować na cieście. Wierzch można dodatkowo posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

 


Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria