Chleby i bułki na drożdżach

środa, 03 sierpnia 2016

Chleb inny niż te, które do tej pory jadłam. Chleb z samych nasion, bez mąki, drożdży, zakwasu... Łatwy i szybki do zrobienia, bez konieczności wyrabiania. Miękki, wilgotny, pachnie orzechami. Bogaty w błonnik, bardzo syci. Polecam, może zmieni i Wasze życie? ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na 1 bochenek:

  • 140 g ziaren słonecznika
  • 90 g siemienia lnianego
  • 60 g orzechów włoskich
  • 145 g płatków owsianych
  • 4 łyżki nasion babki płesznik
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3 łyżki roztopionego masła kokosowego
  • 350 ml wody
  • 2 łyżki nasion chia

 

W misce wymieszać wszystkie suche składniki, czyli słonecznik, siemię lniane, orzechy włoskie, płatki owsiane, nasiona babki płesznik, sól i chia. W drugim naczyniu połączyć wodę, syrop klonowy i olej kokosowy.

Zawartość obu naczyń dokładnie wymieszać, do połączenia składników.

Masę przełożyć do małej keksówki, wysmarowanej masłem. Wyrównać, owinąć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce na około 3-4 godziny.

Piec w temperaturze 175 stopni przez około 50 minut. Wyjąć z formy, wystudzić. Smacznego :)

 


poniedziałek, 16 czerwca 2014

Chlebek doskonały. Mięciutki, z delikatną skórką, długo zachowuje świeżość. Nie wymaga dużo pracy, a efekt jest więcej niż zadowalający. Pięknie pachnie, świetnie smakuje - czego chcieć więcej? ;) Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g mąki żytniej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki płatków owsianych

 

Rozkruszone drożdże połączyć z cukrem i niewielką ilością wody. Dodać mąki, wodę olej, sól, płatki owsiane. Całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Oprószyć delikatnie mąkę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Po tym czasie, ciasto przełożyć do keksówki, uprzednio posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 15 minut. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Po tym czasie chleb posmarować wodą i wstawić do piekarnika na dodatkowe 5 minut. Wystudzić. Smacznego :)

 


środa, 14 maja 2014

Pyszne bułeczki, idealne na śniadanie. Miło jest rozpocząć dzień ze świeżym, jeszcze ciepłym pieczywem :) Są mięciutkie, puszyste, wspaniale pachną masłem. Rozpływają się w ustach. My pokochaliśmy je od razu :) Polecam! 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 320 ml mleka
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru

 

Mleko lekko podgrzać, masło rozpuścić, odstawić.

Mąkę przesiać do miski. Drożdże, cukier i sól rozmieszać z ciepłym mlekiem. Do mąki wbić jajko, dodać mleko połączone z drożdżami i roztopione masło. Całość połączyć. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki.

Wyrobione ciasto przełożyć do miski i odstawić je do wyrośnięcia na około 45 minut.

Po tym czasie ciasto wyjąć z miski i podzielić je na 8 równych części. Uformować bułeczki, ułożyć na blaszce, przykryć czystą ściereczką i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20-30 minut. Wystudzić. Smacznego :)

 


poniedziałek, 05 maja 2014

Bardzo nam zasmakował ten chleb - miękki, puszysty z bardzo chrupiącą skórką. Długo zachowuje świeżość, z dnia na dzień lepszy. Z ciastem również dobrze się pracuje - same pozytywy :) Przepis na ten chleb mama przyniosła jakiś czas temu z pracy, od tej pory robiłam go już kilka razy i nadal się nam nie znudził :) Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej 
  • 100 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 20 g drożdży

 

Drożdże rozetrzeć w ciepłej wodzie, dodać sól, cukier i 1 łyżkę mąki pszennej. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. 

Mąki połączyć, dodać dokładnie utłuczone ziemniaki, wymieszać. Dodać drożdże, olej i zagniatać ciasto przez kilka minut. 

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie uformować bochenek, ostrym nożem zrobić kilka nacięć na wierzchu, posmarować zimną wodą i delikatnie oprószyć mąką.

Piec 10 minut w temperaturze 220 stopni, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 20 minut. Wystudzić. Smacznego :)

środa, 12 lutego 2014

Stęskniłam się już za domowym chlebem :) Ostatnio ciągle piekliśmy bułeczki, nadszedł więc czas na małą odmianę :) Chlebek, nie dość, że jest pyszny, to i zdrowy. A jak pachnie... Od razu miałoby się ochotę zjeść cały bochenek :) Polecam! 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki żytniej
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • 5-6 łyżek płatków owsianych
  • 300 ml wody

 

Drożdże rozprowadzić w połowie ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy "ruszą" dodać je do mąk, wymieszanych z solą i płatkami owsianymi. Stopniowo wlewać resztę wody, zagniatając elastyczne i gładkie ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki, wysmarowanej masłem. Zwilżamy je wodą. Formę przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 45 minut. Wystudzić. Smacznego :)

poniedziałek, 27 stycznia 2014

Bułeczki, które zrobiliśmy w ten weekend. Są pyszne - chrupiąca skórka, mięciutkie w środku, długo zachowują świeżość. Nie są aż tak bardzo czasochłonne - całość (przygotowanie + pieczenie) zajmuje nieco ponad 2 godziny. Równie dobrze można ciasto przygotować wieczorem, włożyć je do lodówki, a rano tylko upiec - nie ma to jak świeże, domowe pieczywo na śniadanie :) Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 500 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 120 g płatków owsianych + 1-2 łyżki do posypania bułeczek
  • 700 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli

 

Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, wodę i płatki owsiane. Wymieszać i odłożyć na około 30 minut.

Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól, przygotowane wcześniej drożdże i wymieszać. Wyrabiać ciasto, do momentu, aż będzie gładkie (ciasto jest trochę klejące), przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60-90 minut.

Wyrośnięte ciasto lekko posypać mąką i ponownie wyrobić. Podzielić na 12 części i formować bułeczki. 

Bułki układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, w kilkucentymetrowych odstępach. Wierzch posmarować wodą i obsypać płatkami owsianymi, lekko dociskając.

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Smacznego :)

 

poniedziałek, 06 stycznia 2014

Mieliśmy wczoraj ochotę na świeże pieczywo, do sklepu nikomu nie chciało się jechać, więc zrobiliśmy swoje - smaczniejsze i zdrowsze :) Wyrabianiem i formowaniem ciasta zajął się Dawid, czym już się Wam na facebooku pochwaliłam :P Bułeczki mają fajnie chrupiącą skórkę, są puszyste i miękkie. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a przyjemnie jest zjeść jeszcze ciepłą bułkę :) Polecam.

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 350 ml letniej wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 1,5 łyżeczki słonecznika
  • 3 łyżki sezamu

 

Mąki wymieszać z drożdżami, solą i cukrem, dodać wodę, olej i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać ziarna.

Ciasto uformować w kulę, włożyć do miski i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.

Po tym czasie, ciasto jeszcze chwilę wyrabiać, podzielić na równe części i formować bułki. Ułożyć je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 30 minut.

Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut. Smacznego :)

 

środa, 06 listopada 2013

Domowa cukiernia Ewy powoli zmienia się w domową piekarnię ;) Jeszcze nie odważyłam się upiec chleba na zakwasie, ale wszystko przede mną. Te na drożdżach też są smaczne. Dziś zapraszam Was na pyszny chleb żytni z odrobiną słonecznika. Użyłam mąki pełnoziarnistej, dzięki czemu chlebek jeszcze zyskał - i na smaku i na walorach zdrowotnych, o ile można to tak nazwać ;). Nie jest trudny do zrobienia, aczkolwiek nieco czasochłonny. Jego smak jednak wynagradza pracę włożoną w jego przygotowanie. Polecam gorąco! :)

 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 450 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 7 g suszonych drożdży
  • łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 łyżeczki miodu
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2-3 łyżki słonecznika

 

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać sól, olej i miód. Składniki zmiksować, powoli dolewając wodę. Ciasto wyrabiać (najlepiej rękoma) przez około 10 minut. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości, na około godzinę.

Formę keksówkę lekko wysmarować olejem. Ciasto chwilę wyrabiać, delikatnie podsypując mąką. Przełożyć do formy, wyrównać. Wierzch posypać ziarnami słonecznika, lekko dociskając. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na kolejną godzinę.

Piec w temperaturze 220 stopni przez 30 minut. Wyjąć z formy i wystudzić. Smacznego :)

środa, 16 października 2013

Dziś obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Ja chleb piekę dopiero od niedawna, ten był jednym z pierwszych, który zrobiłam. Pomyślałam, że pochwalę się swoim wypiekiem, przy okazji dołączając do akcji, w której blogerzy z całego świata publikują przepisy właśnie z chlebem w roli głównej. Zapraszam na oficjalną stronę wydarzenia - http://www.kochtopf.me/announcing-world-bread-day-2013-8th-edition

W ramach tej akcji serdecznie polecam Wam chleb, który jest bardzo łatwy do zrobienia i bardzo smaczny. Przepis dostałam od teściowej, zrobił furorę w pracy u mojej mamy, większej rekomendacji chyba nie trzeba ;)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 0,5 szklanki otrąb pszennych
  • 2,5 łyżki słonecznika
  • 2,5 łyżki pestek dyni
  • 2,5 łyżki sezamu
  • 2,5 łyżki siemienia lnianego
  • 1 i 3/4 łyżeczki soli
  • 500 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży 

 

Mąkę wymieszać drewnianą łyżką z resztą suchych składników. Odstawić.

Z 0,5 litra ciepłej wody odlać pół szklanki i w tym rozpuścić drożdże. Przelać do pozostałej wody.

Całą wodę z drożdżami przelać do suchych składników i wymieszać drewnianą łyżką (kilka minut). Przełożyć do keksówki i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Piec w temperaturze 200 stopni przez 60 minut. Smacznego :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria