Ciasta drożdżowe

wtorek, 14 marca 2017

Ciasto, z którym świetnie się pracuje, nie powinniście mieć z nim żadnego problemu :) Po upieczeniu jest wilgotne, delikatne i pachnące a krem czekoladowy tylko dodaje mu uroku i smaku ;) Udekorowane lukrem, najlepiej smakuje w towarzystwie kakao lub mleka ;) Polecam!

PS tapety ścienne do przedpokoju już wybrane :D Remont powoli posuwa się do przodu :D Ech niedługo minie rok od czasu, gdy zaczęliśmy... Wszystko w swoim czasie, teraz już z górki :D


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 230 g mąki pszennej tortowej
  • 14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
  • 125 ml mleka (pół szklanki)
  • 2 duże żółtka
  • 50 g cukru
  • 50 g masła, roztopionego
  • 16 g cukru wanilinowego

+

  • 1/2 szklanki nutelli, do posmarowania



Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Zagnieść ciasto, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Ciasto rozwałkować na kwadrat o wielkości około 40 x 40 cm. Posmarować cienką warstwą nutelli. Zwinąć na kształt rolady. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą, złączyć końcówki. Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 - 30 minut. Wyjąć, przestudzić. Polukrować.



Tagi: nutella
07:22, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta drożdżowe
Link Komentarze (19) »
środa, 24 czerwca 2015

Łatwo, szybko smacznie :) Najlepsze drożdżowe z owocami ;) U mnie oczywiście z rabarbarem i truskawkami, to połączenie zawsze się sprawdza ;) Kwaśne owoce i słodka kruszonka, cudownie pachnie. Pół blachy zjedliśmy na ciepło ;-) Smakiem przypomina dzieciństwo i babcine placki drożdżowe z owocami :) Polecam! 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 35 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 750 g rabarbaru
  • 500 g truskawek
  • 100 g płatków kokosowych

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g mąki pszennej

 

Mleko lekko podgrzać, w misce zrobić wgłębienie, wlać mleko, dodać drożdże i połowę cukru. Delikatnie połączyć z mąką, przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło roztopić, dodać je do wyrośniętego rozczynu, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, sól i jajka. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odłożyć do podwojenia objętości.

Blachę o wymiarach 35 x 45 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować je na blasze. Ciasto nakłuć widelcem, rozłożyć kawałki rabarbaru i truskawek. 

Kruszonka - Mąkę połączyć z cukrami i masłem. 

Ciasto posypać kruszonką i płatkami kokosowymi. Odłożyć na około 30 minut do napuszenia. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 - 25 minut. Smacznego :)

 


czwartek, 23 kwietnia 2015

Lekkie, puszyste i bardzo cytrynowe ciasto. Niezbyt pracochłonne, wystarczy zagnieść ciasto i prawie gotowe ;) Pięknie pachnie, długo zachowuje świeżość, ale najlepsze jeszcze lekko ciepłe. Ciężko poprzestać na jednym kawałku. Bardzo polecam! :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 100 g masła
  • 125 ml mleka
  • 75 g cukru
  • 50 g drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • garść rodzynek

 

Lukier cytrynowy:

  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • sok z 1 cytryny

 

Masło roztopić i wystudzić. Rodzynki zalać gorącą wodą, odcedzić po kilku minutach i usunąć nadmiar wody.

Mleko lekko podgrzać, jeszcze lekkie połączyć z wystudzonym masłem. 

Drożdże zasypać cukrem, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać jajka, mąkę, mleko wymieszane z masłem i sól. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania dodać rodzynki, połączyć z ciastem. 

Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piekarnik włączyć na 60 stopni, włożyć ciasto. Kiedy wyrośnie równo z brzegiem, zwiększyć temperaturę do 150 stopni i piec przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.

Lukier - cukier utrzeć na gładko z sokiem z cytryny. Jeszcze ciepłe ciasto polukrować, ja swoje dodatkowo przełożyłam porcją cytrynowego lukru ;) Smacznego :)

niedziela, 21 grudnia 2014

Tradycyjny makowiec w nieco innej formie. Bardzo efektowny, pięknie prezentuje się na stole, smakuje wyśmienicie. Ciekawa alternatywna dla tradycyjnego makowca. Długo zachowuje świeżość, za sprawą sporej ilości nadzienia. Polecam bardzo, wbrew pozorom łatwo się je robi :)

Ps. Na blogu znajdziecie również makowiec Dawida :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 50 g masła
  • 200 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 350 g mąki pszennej

Masa makowa:

  • 200 g maku
  • 75 g cukru
  • 35 g rodzynek
  • 20 g posiekanych orzechów włoskich
  • 0,5 łyżki miodu
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego
  • 0,5 łyżki masła

 

Mak namoczyć na noc. Po tym czasie dokładnie odsączyć i zmielić dwukrotnie (można też zalać odrobiną wody, gotować 20 minut, odcedzić i zmielić.)

Do przygotowanego wcześniej maku dodać cukier, bakalie, miód, ekstrakt migdałowy i masło, wymieszać. 

Ciasto drożdżowe - Mleko lekko podgrzać, dodać 2 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki pszennej i pokruszyć drożdże, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

Tłuszcz roztopić, dodać rozczyn drożdżowy, sól, cukier i mąkę, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i odłożyć do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu, jeszcze chwilę wyrabiać.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 45 cm. Posmarować nadzieniem makowym. Zwinąć roladę.

 

 

 

Roladę przekroić wzdłuż na dwie części.

 

 

Rozcięte kawałki spleść ze sobą, tworząc warkocz. 

 

 

Oba końce warkocza połączyć ze sobą tak, by warkocz zamienił się w wieniec, dokładnie, by się nie rozłączyły podczas pieczenia.

 

 

Odłożyć w ciepłe miejsce do napuszenia na około 15 minut.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Udekorować lukrem. Smacznego :)

 


piątek, 07 listopada 2014

Kolejna wersja kołocza na blogu ;) Po tym z makiem, przyszedł czas na serowe nadzienie. Jak już wcześnie wspominałam, ciasto to jest bardzo popularne w moim regionie. My też je bardzo lubimy. Przygotowywane raczej na specjalne okazje, chociaż dawniej w każdym śląskim domu co niedzielę kołocz obowiązkowo gościł na stole :) Polecam, ciasto naprawdę nie jest trudne, a warte jest zrobienia :) Idealne na nadchodzący długi weekend.

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli

 

Składniki na posypkę:

  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

Składniki na nadzienie:

  • 1,5 kg twarogu półtłustego
  • 4 jajka
  • 125 g cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • rodzynki

 

Mąkę wymieszać z solą. Masło rozpuścić, mleko podgrzać, odstawić. 

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Drożdże wymieszać z 125 ml ciepłego mleka. W mące zrobić dołek, wlewać po kolei - 1) ubite jajka, 2) masło, 3) drożdże, 4) pozostałe mleko. Ciasto wyrabiać do momentu, aż zacznie odchodzić od miski. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Twaróg zmielić, białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. 

Ser zmiksować z żółtkami, cukrem, masłem i mąką ziemniaczaną. Dodać pianę z białek i delikatnie połączyć. Wmieszać rodzynki. 

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części - mniejszą i większą. Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na kwadraty 30 x 30 cm. Odstawić.

Następnie zrobić kruszonkę - masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodając stopniowo mąkę. Uformować 2 kule i odłożyć.

Grubszą warstwę ciasta wyłożyć na wysmarowaną masłem blachę o wymiarach 36 x 36 cm. Na ciasto wyłożyć masę serową, przykryć cieńszą warstwą ciasta. Z ciasta na posypkę wyskubywać kawałki i "zasypać" nimi wierzch ciasta.

Piec około 45 minut w temperaturze 190 stopni. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

 


piątek, 08 listopada 2013

Bardzo popularny na Górnym Śląsku, gdzie mieszkam, tym samym bardzo popularny i lubiany w moim domu. Piekła go moja babcia, później mama, a teraz przyszła moja kolej. Na Śląsku piecze się go przed weselem - przygotowuje się paczuszki z trzema rodzajami kołocza (mak, ser i jabłko), a narzeczeni rozwożą je wśród rodziny, przyjaciół i sąsiadów. Moja rodzina najbardziej lubi właśnie ten z makiem, ja wolę z jabłkami, ale wygrała większość i od kilku dni zajadamy się tym wypiekiem. Z podanego przepisu wychodzą 2 duże blachy (takie z piekarnika). Ciasto jest dosyć pracochłonne, niezbyt trudne, chociaż, gdy byłam młodsza wydawało mi się, że jest strasznie skomplikowane :) A wiecie, że kołocz jest symbolem obfitości? Polecam serdecznie! 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 75 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli

 

Składniki na posypkę:

  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 450 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

 

Składniki na masę makową:

  • 500 g maku, dwukrotnie mielonego
  • 200 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g migdałów
  • kilka kropel aromatu migdałowego

 

Mąkę wymieszać z solą. Masło rozpuścić, mleko podgrzać, odstawić.

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Drożdże wymieszać z 125 ml ciepłego mleka. W mące zrobić dołek, wlewać po kolei - 1) ubite jajka, 2) masło, 3) drożdże, 4) pozostałe mleko. Ciasto wyrabiać do momentu, aż zacznie odchodzić od miski. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

750 ml wody zagotować, dodać mak i resztę składników masy makowej. Dokładnie wymieszać i odparować (mak powinien mieć wilgotną konsystencję).

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części - mniejszą i większą. Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na kwadraty 30 x 30 cm. Odstawić.

Następnie zrobić kruszonkę - masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodając stopniowo mąkę. Uformować 2 kule i odłożyć.

Grubszą warstwę ciasta wyłożyć na wysmarowaną masłem blachę o wymiarach 36 x 36 cm. Na ciasto wyłożyć masę makową, przykryć cieńszą warstwą ciasta. Z ciasta na posypkę wyskubywać kawałki i "zasypać" nimi wierzch ciasta.

Piec około 45 minut w temperaturze 190 stopni. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

 


poniedziałek, 16 września 2013

Dawno, nawet bardzo dawno nie robiłam i nie jadłam ciasta drożdżowego. Miałam za to śliwki i niewiele czasu - mecz wzywał, a wiadomo, że mecz to rzecz święta :). Przypomniałam sobie na szczęście o starym przepisie, można powiedzieć, że rodzinnym, na pyszne drożdżowe ciasto, które praktycznie samo się robi. Wystarczy do miski wsypać wszystkie składniki, a po trzech godzinach wymieszać i pędem do piekarnika :). Mi najbardziej smakuje z owocami, jeszcze gorące... Dobre jest także z bakaliami czy nawet bez dodatków. Długo zachowuje świeżość - i na trzeci dzień jest wspaniałe. Polecam gorąco!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • śliwki

 

Składniki na kruszonkę:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki miękkiego masła

 

Jajka roztrzepać, odstawić. Drożdże rozkruszyć w misce, zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka, olej i mleko. Na wierzch wysypać mąkę. NIE mieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny.

Po tym czasie ciasto wymieszać drewnianą łyżką. Śliwki umyć, wydrylować. 

Składniki na kruszonkę zagnieść, tak, by kruszyła się w palcach. Odłożyć.

Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto wylać do formy, na wierzch poukładać śliwki. Posypać kruszonką.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 70 stopni na 15 minut, później zwiększyć temperaturę do 175 stopni i piec jeszcze około 25 - 30 minut. Smacznego :)

 

20:28, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta drożdżowe
Link Komentarze (20) »

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria