Tarty i ciasta kruche

środa, 25 kwietnia 2018

Pyszna tarta, nie za słodka, fajnego smaku dodają jej kwaśne owoce. Lekka, łatwa do zrobienia. Nam bardzo smakowała, podana z gałką lodów smakuje wybornie. Pomysł na wykorzystanie zamrożonych owoców - równie dobrze spiszą się tutaj porzeczki, sama trochę dorzuciłam, stąd ten kolor. Polecam :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody

 

Masa agrestowa:

  • 800 g agrestu (u mnie 500 g agrestu i 300 g czerwonej porzeczki)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 500 ml wody
  • 1 galaretka agrestowa
  • 2 budynie śmietankowe

 

Krem z białej czekolady:

  • 375 ml kremówki
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki wody

 

Masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i wodę. Energicznie zagnieść ciasto, schłodzić je w lodówce. Po około 30 minutach ciasto rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm, bez rozciągania. Ciasto nakłuć widelcem i piec w temperaturze 190 stopni przez 15 minut.

Agrest i porzeczki włożyć do garnka, zasypać cukrem i podlać szklanką wody. Podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie się rozpadać. Wsypać suchą galaretkę. Mieszać, aż się rozpuści. Budynie rozprowadzić w pozostałej wodzie, wlać do agrestu i zagotować.  

Masę agrestową przelać na podpieczony spód i odstawić do wystudzenia. 

Szklankę kremówki zagotować i rozpuścić w niej białą czekoladę. Wlać rozpuszczoną żelatynę i przestudzić. Pozostałą, zimną kremówkę ubić i wmieszać delikatnie w chłodną, gęstą czekoladę. 

Gotowy krem wyłożyć na masę owocową, wyrównać. Odstawić do stężenia. Smacznego :)

 


piątek, 15 lipca 2016

Boska tarta! Smakuje niesamowicie - krem z serka ricotta i białej czekolady, jagody, ubita śmietanka i słodkie beziki... Całość smakuje rewelacyjnie. Trudno oprzeć się kolejnym kawałkom :) Łatwa do zrobienia, efekt piorunujący ;) Polecam!

Ps. Zapraszam na stronę http://piatkabus.pl/ - przejazdy dla każdego ;)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka

 

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekane masło, cukier i sól. Dodać jajka i wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 minut.

Schłodzonym ciastem wylepić formę o wymiarach 22 x 22 cm, wcześniej posmarowaną masłem i oprószoną mąką. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.

 

Krem z białej czekolady:

  • 250 g serka ricotta
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do przestudzenia.

Kremówkę ubić na sztywno, dodać ricottę, zmiksować. Dodać ekstrakt waniliowy i delikatnie wymieszać. Wlać wystudzoną, ale płynną czekoladę i wymieszać szpatułką do uzyskania gładkiego kremu.

 

Masa śmietanowa:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru pudru

+

  • 400 g jagód
  • kilka pokruszonych bez

 

Na wystudzony spód ciasta wyłożyć krem z białej czekolady, schłodzić w lodówce przez około 3-4 godziny.

Po tym czasie kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wyłożyć ją na krem z białej czekolady, na wierzch wysypać jagody i pokruszone bezy. Smacznego :)

 

wtorek, 06 października 2015

Wszystkie, najlepsze smaki jesieni, znajdziecie w tym cieście :-) Kruchy, maślany spód, fantastyczny mus dyniowy z nutką pomarańczy i absolutnie wspaniała beza. Wyjątkowy smak, obok którego nie można przejść obojętnie. Mus dyniowy zróbcie koniecznie sami, to takie łatwe, a równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do gofrów czy innych deserów. Pamiętacie, jak pisałam Wam o http://fototapetynawymiar.com/? Nie tylko mi spodobały się ich tapety :) Moja przyjaciółka również skorzystała z ich oferty, wybierając bajeczną fototapetę do dziecięcego pokoju, Ściana robi niesamowite wrażenie i to tanim kosztem :-) Podziwiałyśmy pokój dzidziusia zajadając się tym pysznym ciastem. Zachwytom nie było końca, zarówno nad ciastem jak i nad kolorową fototapetą :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto kruche:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 100 g schłodzonego masła
  • 1/2 łyżki zimnej wody

 

Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i wyrobić, uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 45 minut.

Formę o średnicy 20-21 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim tortownicę. Ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. 

Schłodzone ciasto oprószyć mąką, wyłożyć na nie papier do pieczenia, obciążyć ryżem czy kulkami ceramicznymi. 

Piekarnik nagrzać do 220 stopni, obniżyć temperaturę do 200 stopni, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Po tym czasie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec kolejne 8 minut, do zarumienienia. Wystudzić.

Mus dyniowy:

  • 500 g miąższu z dyni
  • 60 g cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1,5 opakowania galaretki pomarańczowej

 

Dynię obrać, wydrążyć, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, podlać delikatnie wodą, dodać cukier i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia i zmiksować na gładki mus. Ponownie postawić na ogniu, wsypać galaretki, dodać sok z cytryny i zagotować. Wystudzić, schłodzić w lodówce. 

Tężejący mus dyniowy wylać na przygotowany wcześniej spód. Schłodzić w lodówce.

Beza:

  • 2 białka
  • 100 g drobnego cukru
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce. Na końcu, nie przerywając ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. 

Tortownicę o średnicy 20-21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować pianę z białek. Piec w temperaturze 140 stopni przez około 60 minut, wystudzić.

Wystudzoną bezę wyłożyć na tężejący mus dyniowy, całość schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 


wtorek, 21 kwietnia 2015

Tarta, w której rozsmakował się mój mąż ;) Słodka, ale nie przesłodzona. Bez pieczenia, szybka i łatwa w przygotowaniu. Mnóstwo pysznych warstw, które tworzą wspaniałą, niebanalną całość. Udekorowana kawałkami popularnego batonika. Kusi smakiem i wyglądam :) Polecam wszystkim łasuchom :D

 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na spód:

  • 200 g czekoladowych ciastek
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 35 g masła

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić.

Ciasteczka, masło i przestudzoną czekoladę zblendować dokładnie na mokry piasek. 

Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć ciasteczka, wcisnąć w dno i boki formy. Schłodzić w lodówce. 

Nadzienie:

  • 150 g mascarpone
  • 250 g masy kajmakowej
  • 50 g białej czekolady
  • 200 g kremówki
  • 2 banany
  • 1-2 batoniki snickers

 

Mascarpone zmiksować z masą kajmakową do gładkości. Dodać roztopioną czekoladę i dokładnie połączyć. 

Banany pokroić w około 0,5 cm plasterki. 

Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód, na wierzch poukładać banany. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. 

Po tym czasie kremówkę ubić na sztywno i wyłożyć na tartę. Wyrównać. Udekorować pozostałą masą kajmakową i pociętymi kawałkami batonika. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)

sobota, 04 kwietnia 2015

Kruche ciasto, udekorowane kwiatuszkami z bitej śmietany i pomarańczowym kremem. Nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy. Krem jest tak pyszny, że ciężko jest się powstrzymać od wyjadania go prosto ze słoiczka ;) Polecam! 

Kochani! Życzę Wam radosnych, spokojnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych, mokrego dyngusa i bogatego zajączka :-) Wszystkiego co najlepsze na ten szczęśliwy czas! :* 

 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 żółtko

 

Składniki na ciasto przełożyć do miski i wyrobić gładkie ciasto, schłodzić w lodówce przez około 45 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy, lekko podsypanej mąką, na grubość około 4-5 mm. Szklanką o średnicy 7-8 cm wyciąć koła. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki i przykleić do zewnętrznych stron kółek. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, wystudzić.

 

Krem pomarańczowy:

  • 1 duża pomarańcza
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru
  • 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Pomarańczę sparzyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach, wycisnąć sok.

Składniki przełożyć do rondelka i zagotować, ciągle mieszając. Wystudzić.

 

Krem śmietankowy:

  • 100 ml śmietany 36%
  • cukier puder do smaku

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.

Do rękawa cukierniczego przełożyć śmietanę, wycisnąć małe "kwiatuszki" na ciasto, na środek każdego wyłożyć odrobinę orange curd. Smacznego :)

 

00:02, ewa_ciasteczkowakraina , Tarty i ciasta kruche
Link Komentarze (40) »
piątek, 03 kwietnia 2015

Mało robię mazurków, jakoś nigdy w moim domu się ich nie piekło. Czasem jednak ma się ochotę na coś innego niż babka i sernik ;) Tym razem zrobiłam mazurki w wersji mini... Bardzo kruche ciasto i kajmak wymieszany z pijanymi bakaliami ;) Rodzynki i żurawinę wcześniej moczyłam w rumie, stąd ta nazwa :) Polecam! 

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 135 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 165 g mąki pszennej
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka zimnej wody

 

Składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez około 15 minut. 

Schłodzone ciasto rozwałkować, powycinać prostokąty. Przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. 

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. 

 

Masa:

  • 250 g masy krówkowej
  • 75 g rodzynek
  • 50 g żurawiny
  • 25 ml rumu
  • 50 g gorzkiej czekolady

 

Rodzynki i żurawinę zalać rumem, wymieszać i odłożyć na około 2 godziny, by bakalie dobrze zmiękły i "napiły" się rumu.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć.

Masę krówkową wymieszać z przygotowanymi wcześniej bakaliami. Rozsmarować na cieście. Z wierzchu udekorować rozpuszczoną czekoladą. Smacznego :)

niedziela, 08 marca 2015

Bajeczna tarta :) Intensywnie cytrynowa, delikatnie słodka z pyszną, kruchą bezą na wierzchu. Prezentuje się fantastycznie, smakuje jeszcze lepiej. Całość jest orzeźwiająca, beza uzupełnia słodycz. Nas oczarowała :) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 g masła
  • sok i skórka z 1 cytryny

 

Masa cytrynowa:

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • sok i skórka z 2 cytryn
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka masła

 

Beza:

  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Mąką połączyć z cukrem, dodać miękkie masło oraz sok i skórkę z cytryny. Zagnieść ciasto. 

Tortownicę o średnicy 21 cm natłuścić. Wylepić ciastem dno i do połowy formy brzegi. Nakłuć widelcem. Odstawić do lodówki na około 30 minut. 

Po tym czasie formę przykryć papierem, piec 20 minut w temperaturze 200 stopni, zdjąć papier i piec kolejne 10 minut.

W międzyczasie przygotować masę cytrynową - w rondelku wymieszać wodę z cukrem, mąką, sokiem i skórką z cytryny, ciągle mieszając zagotować. Zdjąć z ognia, dodać żółtka i łyżkę masła. Wymieszać i ostudzić.

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Wsypać mąkę, wymieszać.

Na wystudzony spód wyłożyć masę cytrynową, przykryć pianą z białek. Piec w temperaturze 210 stopni przez 10 minut. Wystudzić. Smacznego :)

 

15:19, ewa_ciasteczkowakraina , Tarty i ciasta kruche
Link Komentarze (42) »
poniedziałek, 23 lutego 2015

Kruche ciasto, chrupiące migdały i masa owocowa. Zapewniam, że to znakomite połączenie ;) Całość zwieńczona cukrem pudrem. Smakuje doskonale. Ciasto, które można upiec zarówno latem jak i teraz, korzystając z mrożonych owoców. Polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka

 

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekane masło, cukier i sól. Dodać jajka i wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 minut.

Nadzienie:

  • 4 łyżki masła
  • 25 g cukru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 85 g mąki pszennej
  • 250 g jeżyn
  • 150 g jagód
  • 50 g płatków migdałów + 3 łyżki cukru

 

Masło rozpuścić i lekko przestudzić.

Mąki połączyć z cukrem, owocami i roztopionym masłem. Płatki migdałowe wymieszać z 3 łyżkami cukru, odłożyć. 

Ciasto rozwinąć z folii, podzielić na 2 części - mniejszą i większą. 

Formę o średnicy 21 cm wysmarować masłem, większą porcją ciasta wyłożyć dno i boki formy (można rozwałkować). Spód nakłuć widelcem. 

Płatki migdałowe wymieszane z cukrem wyłożyć na spód ciasta, na to nałożyć owocowe nadzienie. Resztę ciasta rozwałkować, pokroić w paski. Ułożyć je na nadzieniu. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut na złoty kolor. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

środa, 22 października 2014

Pyszne kruche maślane ciasto, krem z serka mascarpone i ostatnie już chyba w tym roku maliny... Całość wspaniale skomponowana. Nam smakowało :) Trochę lata w jesiennej aurze. Do tartaletek można użyć także innych owoców, polecam winogrona, borówki amerykańskie czy banany :) Będzie pysznie, gwarantuję! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 130 g mąki pszennej
  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 jajko

 

Na stolnicy usypać górkę z mąki i zrobić w niej wgłębienie. Wrzucić do niego masło, sól i cukier puder, wymieszać palcami. Stopniowo zagniatać mąkę do środka i dalej mieszać palcami, aż zaczną tworzyć się grudki. Znowu zrobić wgłębienie i wbić w nie jajko. Wyrabiać, aż będzie zwarte. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. 

Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wylepić nim foremki do ciasta, uprzednio natłuszczone i oprószone bułką tartą. Wstawić do lodówki na kolejne 20 minut.

Ciasto nakłuć widelcem, przykryć folią aluminiową, obciążyć fasolą. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, zdjąć folię i piec jeszcze 5 minut. Wystudzić.

Masa:

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru

 

Śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone i cukier puder. Dokładnie połączyć.

Tartaletki napełnić kremem, udekorować malinami. Smacznego :)

 


13:30, ewa_ciasteczkowakraina , Tarty i ciasta kruche
Link Komentarze (39) »
czwartek, 31 lipca 2014

Przepyszne kruche maleństwa. Lekkie, delikatne, owocowe. Z kremem budyniowym własnej roboty. Doskonałe na spotkania z przyjaciółmi. Babeczki dobrze się przechowują i pozostają świeże przez kilka dni. Polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 100 g zimnego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Masło, mąkę, żółtko i cukier puder przełożyć na stolnicę i posiekać nożem. Zagnieść gładkie ciasto. Gotowe, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 45 minut.

Foremki do babeczek (12) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wylepić je schłodzonym ciastem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.

 

Krem budyniowy:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 30 g masła
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

+

  • jagody

 

1/2 szklanki mleka zagotować z cukrami i masłem. Pozostałe mleko wymieszać z jajkiem i mąkami i wlać je do gorącego mleka. Gotować, energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.

Babeczki napełniać jeszcze ciepłym budyniem. Udekorować owocami. Smacznego :)

 

00:21, ewa_ciasteczkowakraina , Tarty i ciasta kruche
Link Komentarze (30) »
 
1 , 2

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria