Ciasta z owocami

poniedziałek, 25 lipca 2016

Lekkie, orzeźwiające ciasto z wyczuwalną nutką kwaskowatych malin. U mnie na biszkopcie, można je jednak zrobić na gotowych biszkopcikach, wtedy nie trzeba włączać piekarnika, co przy tych upałach ma swoje plusy ;) Dla wielbicieli malin i nie tylko, polecam, bo smakuje naprawdę fajnie :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka oleju

 

Masa malinowa:

  • 900 ml konfitury malinowej
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 galaretka z owoców leśnych
  • 400 ml wrzącej wody

 

Malinowa pianka:

  • 2 opakowania śnieżki
  • 500 ml mleka
  • 2 galaretki malinowe
  • 350 ml wrzątku 
  • 500 g malin

 

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać wodę i olej, połączyć. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i dokładnie wymieszać, tylko do połączenia składników.

Spód formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Dwie galaretki rozpuścić we wrzątku i odłożyć do wystudzenia. Konfitury wymieszać tak,by miały jednolitą konsystencję, wlać do nich galaretkę. Lekko tężejącą masę przełożyć na biszkopt i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Pozostałe galaretki rozpuścić w 350 ml wrzącej wody, wystudzić, aż będą całkiem zimne. 

Mleko zmiksować ze śnieżkami, aż będą miały konsystencję ubitej kremówki, dodać zimną, płynną galaretkę, zmiksować, tylko do połączenia składników. Do masy dodać maliny, masę delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć na ciasto. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

sobota, 11 czerwca 2016

Bardzo czekoladowe, miękkie, wilgotne ciacho z mnóstwem pysznych owoców i galaretką :) Czekolada, kakao, truskawki i czereśnie to główne składniki tego deseru. Całość smakuje niesamowicie dobrze. Zawsze pięknie się udaje. Bardzo polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 125 ml mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 125 ml śmietany 12%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

+

  • 250 g truskawek
  • 150 g czereśni
  • 2 galaretki truskawkowe

 

Mleko podgrzać, do gorącego dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia i wystudzić.

Jajko utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, wlać olej, śmietanę, ekstrakt i wystudzone mleko z czekoladą, zmiksować, tylko do połączenia składników. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, dodać do masy, delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. 

Dno formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, wystudzić, odłożyć do stężenia. 

Na ciasto zapięte w obręcz wyłożyć owoce, przykryć tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

poniedziałek, 23 listopada 2015

Dzisiaj znowu mam dla Was ciasto ;) Myślę, że kolejne wpisy będą już bardziej świąteczne, teraz jeszcze kruchy, czekoladowy placek z masą kokosową i jeżynami, które latem, przezornie zamroziłam ;) Masa rozpływa się w ustach :) Tym ciastem uczciliśmy koniec remontu, uff, wreszcie! Ostatnim etapem była wymiana kilku okien i zakup osuszacza powietrza. Strasznie wilgotno mieliśmy w domu, a wiadomo, ze nadmiar wilgoci bardzo negatywnie wpływa na nasze zdrowie. Na rynku dostępnych jest wiele modeli urządzeń, które po włączeniu ściągają wodę z powietrza. Wybraliśmy jeden z bogatej i urozmaiconej oferty http://www.osuszacze.watersmile.pl/ i jak na razie jesteśmy zadowoleni. W końcu o swoje zdrowie trzeba dbać, szczególnie gdy ma się skłonności do alergii ;)

 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa kokosowa:

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 125 g wiórków kokosowych
  • 500 g śmietany 18%
  • 2 szklanki jeżyn

 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao. Dodać miękkie masło i wcierać je w sypkie składniki, aż utworzy się drobna kruszonka. Kolejno dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Uformować w kulę i podzielić na 2 równe części. Jedną schłodzić w lodówce, a drugą włożyć do zamrażalnika na około 40 minut.

Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć je na dno tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Podpiec w 200 stopniach przez około 15 minut. 

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować kolejne kilka minut. Dodać śmietanę i budyń wymieszany z mąką ziemniaczaną i kokosem. Miksować na wolnych obrotach do połączenia składników. 

Masę kokosową wylać na podpieczony spód, na niej ułożyć jeżyny (nie trzeba ich rozmrażać).

Wierzch ciasta posypać ciastem z zamrażarki, startym na tarce o grubych oczkach. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut. Smacznego :)

sobota, 21 listopada 2015

Kolejne ciasto do kolekcji ;) Tym razem mam dla Was kruchy placek z jagodami i czekoladowym budyniem. Po prostu pyszne! Rozeszło się raz dwa, ledwo co kawałek uchowałam do zdjęcia ;) Mój mąż śmieje się już, że ciągle siedzę w kuchni i piekę, jak nie dla nas to znowu dla rodziny i znajomych, żartuje, że jestem już uzależniona od pieczenia ciast i robienia deserów. Żarty, żartami, ale uzależnienia są plagą dzisiejszego świata, już nie tylko alkohol czy hazard, ale coraz częściej także Internet, szczególnie wśród młodych. W takich sytuacjach najlepiej od razu udać się do specjalistów - http://www.mandalawroc.pl/, tylko dzięki fachowej pomocy można poradzić sobie z tymi problemami. Hobby, jakim jest pieczenie ciast raczej nie przekształci się w uzależnienie, wręcz przeciwnie - pozwoli na odwrócenie uwagi od głównego problemu. 

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka 
  • 150 ml mleka
  • 125 g masła

 

Masa budyniowa z jagodami:

  • 2 budynie czekoladowe
  • 500 ml mleka
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 500 g jagód

 

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g brązowego cukru
  • 125 g masła

 

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajka i masło. Wymieszać, dodać mleko i wyrobić gładkie ciasto.

Formę o średnicy 26 cm natłuścić i oprószyć mąką. Na spód wyłożyć ciasto. Nakłuć widelcem. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania budyniu.

Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Przestudzić.

Przygotować kruszonkę - mąkę, brązowy cukier i masło połączyć ze sobą.

Ciepły budyń wyłożyć na ciasto, na nim umieścić jagody. Posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić. Smacznego :)

 

niedziela, 18 października 2015

Ciasto to przygotowałam na urodziny Taty, tym razem wcześniej miałam prezent niż pomysł na ciasto, a to zasługa http://s-mumo.pl/, kije do nordic walking doszły o czasie i dokładnie takie jakie chciałam, tata zadowolony, wreszcie będzie mógł towarzyszyć mamie w spacerach ;) Dodatkowym prezentem było to ciasto, które najpierw zachwyci Was swoim wyglądem, a dopiero później smakiem ;) Miękkie, delikatne czekoladowe ciasto, soczyste gruszki zatopione w kremowym serku ricotta... Całość rozpływa się w ustach. Bardzo polecam! 

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 175 g zimnego masła
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki kakao

 

Krem z ricotty:

  • 3-4 gruszki
  • 250 g serka ricotta
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 2 jajka

+

  • cukier puder

 

Masło pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem. Dodać jajko, kakao i mąkę. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 45 minut.

Gruszki umyć, obrać, pozostawić je w całości, z ogonkami. 

Ricottę wymieszać z jajkami i cukrem waniliowym, odłożyć.

Keksówkę o wymiarach 21 x 11 cm natłuścić i oprószyć mąką. Po 45 minutach ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przełożyć do formy. Nakłuć widelcem i ułożyć gruszki. 

Owoce zalać kremem z ricottą. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 


20:52, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (32) »
poniedziałek, 12 października 2015

Ciasto, które ma w sobie wszystko co najlepsze. Cienka warstwa biszkoptu, masa owocowa, na niej krem z mascarpone i śmietanki, a całość wieńczy galaretka z kawałkami brzoskwiń. Prawdziwa rozkosz smaku. To ciasto z tych, które na długo zapadają w pamięć. Męża dalej nie ma, a ja się relaksuję w kuchni ;) Tym razem wybył za granicę, przynajmniej o samochód nie muszę się martwić hihi, stoi bezpiecznie zaparkowany na http://modlinparking.pl/, blisko lotniska i całodobowo chroniony. Inne stresy zajadam między innymi brzoskwiniową kostką :P To jak, skusicie się? Polecam :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na biszkopt:

  • 2 jajka
  • 75 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać.

Blachę o wymiarach 28 x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 12-15 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Masa brzoskwiniowa:

  • 1 kg brzoskwiń
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • cukier do smaku

 

Brzoskwinie umyć, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę. Owoce podsmażyć z cukrem. Zdjąć z ognia, zmiksować do gładkości.

Do gorących brzoskwiń dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Schłodzić. Tężejącą masę wylać na przygotowany wcześniej biszkopt. Schładzać w lodówce do całkowitego stężenia warstwy owocowej.

 

Krem:

  • 150 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany 36%
  • 1 zagęszczacz do śmietany (opcjonalnie)

 

Śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone, połączyć. Wyłożyć na stężałą masę brzoskwiniową, schłodzić.

 

Galaretka brzoskwiniowa:

  • 5-6 małych brzoskwiń
  • 1,5 galaretki brzoskwiniowej

 

Brzoskwinie umyć, obrać i usunąć pestki, pokroić w kostkę, odłożyć.

Galaretki rozpuścić w 450 ml wrzącej wody, przestudzić wymieszać z brzoskwiniami. Tężejącą wylać na wierzch masy śmietankowej. Schłodzić. Smacznego :)

 


00:22, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (21) »
poniedziałek, 21 września 2015

Bardzo smaczne ciasto, puszyste, miękkie i delikatne. Jedliśmy je jeszcze cieple ;) Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Myślę, że równie dobrze będzie smakowało z morelami czy innymi owocami. Polecam :)

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa serowa:

  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 500 g brzoskwiń 

 

Kruszonka:

  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3-4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g cukru

 

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, na jasną i puszystą masę, dodawać kolejno jajka, nadal miksując. Do masy maślanej dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. 

Formę o wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, odstawić.

Masa serowa - Twaróg wymieszać z jajkiem, cukrem i mąką ziemniaczaną, gotową wyłożyć na ciasto.

Na masie serowej ułożyć brzoskwinie, wcześniej umyte, pozbawione pestek i pokrojone w ćwiartki. 

Kruszonka - Mąkę, cukry i masło ugniatać między palcami, gotową kruszonką posypać wierzch ciasta.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego :)

 


20:16, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (18) »
sobota, 12 września 2015

Bardzo smaczne, bardzo łatwe i bardzo szybkie ciasto ;) Długo zachowuje świeżość dzięki jabłku, a jeżyny nadają mu fajny kolor i ciekawy smak. Nas oczarowało, dodam, że całość wieńczy pyszna, chrupiąca kruszonka... Brzmi nieźle, prawda? ;) Podałam je ostatnio, gdy odwiedziła nas Pani z http://www.kompensja.pl, wyszła najedzona, z ciastem na wynos i przepisem na dodatek ;) 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g cukru
  • 175 g miękkiego masła
  • 1 jabłko
  • 2 jajka
  • 250 g jeżyn

 

Do miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia, dodać miękkie masło i cukier, rozetrzeć między palcami jak na kruszonkę. Odłożyć około 5-6 łyżek tej kruszonki. 

Jabłko umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać je z jajkami. Dodać do ciasta, dokładnie połączyć. Do ciasta delikatnie wmieszać 3/4 jeżyn.

Keksówkę o wymiarach 21 x 11 cm wysmarować masłem i oprószyć kaszą manną. Wyłożyć ciasto, na wierzch kłaść pozostałe owoce. Na końcu wyłożyć posypkę. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 80 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego :)

 


19:38, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (16) »
czwartek, 10 września 2015

Wakacje minęły w mgnieniu oka, czas wrócić do codziennych obowiązków, czyli remont, remont i jeszcze raz remont. Dobrze, że ja muszę zajmować się tylko urządzaniem wnętrz, na razie tylko szukam, przeglądam i znajduję takie perełki jak http://meblohand.eu/, wszystko w jednym miejscu, można kombinować ;) Poszukiwania mebli, dodatków i tym podobnych, warto umilić sobie pysznym ciastem. Dziś mam dla Was ucierany placek ze śliwkami i kruszonką, uwielbiam. Smak dzieciństwa w najlepszym wydaniu. Bardzo polecam :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 400 g śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Kruszonka:

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 35 g miękkiego masła

 

Masło utrzeć z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Stopniowo dodawać jajka, cały czas miksując. 

Do masy wsypać mąkę, delikatnie, ale dokładnie połączyć. 

Blachę o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać śliwki, skórką do dołu. Cynamonem oprószyć śliwki. 

Kruszonka - mąkę, cukier i miękkie masło przełożyć do miski, rozcierając między palcami, utworzyć kruszonkę. Posypać nią śliwki. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Smacznego :)

 

  

20:13, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (15) »
środa, 09 września 2015

Ledwo wróciłam z wakacji, już marzy mi się kolejny wyjazd ;) Może tym razem Beskid Sądecki? Cudne krajobrazy, a i baza noclegowa na wysokim poziomie, hotel http://perlapoludnia.pl/, zawsze stoi na wysokim poziomie. Niech tylko pogoda trochę się poprawi ;) Na osłodę pochmurnych, zimnych dni, przygotowałam nam pyszne, delikatne, ucierane ciasto z mnóstwem malin i kokosowymi płatkami. Lekkie, delikatne, idealne do kawy :) Polecam!

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 175 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 65 g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 350 g malin

 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać miękkie masło i dokładnie zmiksować do czasu, aż utworzy się drobna kruszonka. Odłożyć około 50 g kruszonki i wymieszać z wiórkami kokosowymi.

Do pozostałej kruszonki dodać jajka i zmiksować na gładką masę.

Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką, przełożyć ciasto, na wierzch ułożyć 3/4 malin i oprószyć kokosową kruszonką.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut, po tym czasie na kruszonce ułożyć pozostałe maliny i piec kolejne 20 minut. Wystudzić. Smacznego :) 

 


18:30, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (24) »
 
1 , 2 , 3 , 4

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria