Ciasteczka

sobota, 17 grudnia 2016

Przepyszne ciasteczka, bez pieczenia, wymagają jednak specjalnej foremki w kształcie ula ;) Łatwe do zrobienia, niezbyt pracochłonne. Na blogu znajdziecie już orzechową wersję tych ciasteczek, te, które pokazuję Wam dzisiaj są kokosowe, z karmelowym nadzieniem i odrobiną alkoholu. Smakują wybornie! Polecam :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 białko
  • 200 g cukru pudru

 

Wszystkie składniki wymieszać i długo ugniatać. Gotową masą wypełniać foremki prawie w całości. Następnie palcem lub wąską szpatułką ciasto dognieść do brzegów foremki, by została mała, podłużna luka w środku. Delikatnie otworzyć foremkę i wyciągnąć ciasteczko w kształcie ula.

 

Masa karmelowa:

  • 1 puszka kajmaku
  • spirytus

 

Masę kajmakową rozmieszać, stopniowo wlewać alkohol, cały czas mieszając. Masa powinna być dosyć ostra, bo kajmak wchłonie spirytus.

Foremką do ciasteczek wykroić spody z wafli tortowych.

Ule napełnić masą kajmakową, na spód przykleić wykrojony krążek waflowy, odłożyć w chłodne miejsce. Smacznego :)

 

wtorek, 22 listopada 2016

Pyszne ciacha z dodatkiem kawałków czekoladowych cukierków :) Szybko się je robi, jeszcze szybciej zjada ;) Równie dobrze smakują zaraz po przestudzeniu, jak i na drugi dzień. Fajna przekąska do kawy czy filmu ;) Polecam!

PS Wielbicieli rysunku, malarstwa czy rzeźbienia, zapraszam na http://www.loveart.pl - dużo ciekawych rzeczy, przydatnych przy tworzeniu artystycznych cudeniek. Fajne wyprzedaże i pomysły na świąteczne prezenty ;) Kredki akwarelowe czy zestaw farb czasem może okazać się strzałem w dziesiątkę ;) 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 125 g miękkiego masła
  • 75 g cukru
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 150 g cukierków czekoladowych
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Do masy dodać sól i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie połączyć. 

Cukierki drobno posiekać, delikatnie wmieszać do masy. 

Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut na złoty kolor. Wystudzić. Smacznego :)

 


Tagi: czekolada
19:21, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasteczka
Link Komentarze (18) »
wtorek, 19 stycznia 2016

Pyszne ciasteczka dla małych i dużych wielbicieli masła orzechowego i czekolady. Bardzo sycące, niezbyt słodkie. Prosty przepis, szybkie wykonanie, idealne na ciepło z kubkiem mleka :) Ocieplą każdy zimowy dzień, zbliżą nas do wiosny ;) U mnie wraz z nadejściem tej pory roku rozpoczną się kolejne remonty, tym razem poważniejsze, jeszcze nieraz o nich usłyszycie, rozbudowa domu nie jest łatwą ani szybką sprawą. Już nie mogę się doczekać chwili, w której będę mogła zacząć wybierać koloru farby do sypialni, rodzaju paneli do salonu... A salon będziemy mieli naprawdę ogromy ;) Marzy mi się w nim drewniana, ciemna podłoga, taka, która wystarczy na lata. O to akurat zadba http://www.prodexpol.pl/, więc nie mam się czym martwić. Kobiety, przynajmniej w większej części bardzo lubią urządzanie domu, ja nie jestem tutaj wyjątkiem, w głowie mam już wszystko obmyślone... Oprócz ciemnej, drewnianej podłogi w salonie, nieco jaśniejsze panele w jadalni... Jak na razie mogę tylko pomarzyć, ale ten rok wreszcie będę mogła zacząć je spełniać :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 300 g masła orzechowego
  • 60 g miękkiego masła
  • 225 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g kropelek czekoladowych

 

Masło orzechowe, masło i cukier utrzeć na jasną, puszystą masę, dodawać jajka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Dodać ekstrakt waniliowy i zmiksować tylko do połączenia składników.

Mąkę przesiać z sodą, dodać do masy maślanej i zmiksować. Wmieszać czekoladowe kropelki. 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia wykładać czubatą łyżkę masy (u mnie łyżką do lodów), w kilkucentymetrowych odstępach. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, wystudzić. Smacznego :)

 

*Ciasteczka z przepisu Marthy Stewart

21:02, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasteczka
Link Komentarze (16) »
wtorek, 15 grudnia 2015

Muszę się pochwalić, że zamówiłam dla całej rodziny mały dodatek do świątecznego, że tak powiem, głównego prezentu, czyli fotokalendarze, dzięki http://www.polishdruk.pl/ już mam je w domu, ekspresowa przesyłka, nawet w okresie świątecznym. Już nie mogę się doczekać, by zobaczyć miny bliskich, gdy zobaczą kalendarze ze swoimi zdjęciami z ostatniego roku ;) Aby osłodzić sobie i Wam ten czas oczekiwania, przygotowałam smakowite ciasteczka. Korzenne, z dużą dawką czekolady. Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Niemal identyczne jak te w wersji czekoladowej, jednak dużo bardziej aromatyczne. Polecam :)

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 


Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5  łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • cukier puder do obtoczenia ciasteczek

 

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić wraz z masłem w kąpieli wodnej, wystudzić. Cukier i jajko ubić na jasną, puszystą masę. Nadal ubijając dodać wystudzoną, płynną czekoladę. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao i cynamon. Suche składniki dodać do mokrych i bardzo dokładnie wymieszać. Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny. 

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w cukrze pudrze. Wykładać na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia ( w co najmniej 2 cm odległości od siebie). Piec około 12 minut w temperaturze 170 stopni. Smacznego :)

22:40, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasteczka
Link Komentarze (17) »
poniedziałek, 14 grudnia 2015

Miękkie, mocno pomarańczowe ciasteczka z dodatkiem białej czekolady. Świetne jako alternatywa świątecznych pierniczków, ale nie tylko. Pierwszy raz robiłam je latem, na szkolny festyn, jednak zniknęły tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć ;) Pogoda nam wtedy nie dopisałam, jednak przezornie, już wcześniej zaopatrzyliśmy się w ogromne namioty z http://www.mastermarket.com.pl/namioty-imprezowe-dmuchane/, z okolicznościowym nadrukiem, dzięki którym impreza odbyła się bez przeszkód :) Mam nadzieję, że  Waszych domach te ciasteczka będą takim hitem, jak podczas wspomnianego wcześniej festynu. Są przepyszne! :)

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 100 g białej czekolady
  • 75 g cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 75 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 duża pomarańcza

 

Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać na malutkie kawałki. Dodać cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać miękkie masło i wcierać je między palcami w suche składniki do czasu, aż utworzy się drobna kruszonka.

Do ciasta wbić jajko, dodać sok i skórkę otartą z pomarańczy, zagnieść miękkie, delikatne ciasto. 

Z ciasta formować kuleczki, nieco większe od orzecha włoskiego, wyłożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12-15 minut. Smacznego :)

00:38, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasteczka
Link Komentarze (20) »
piątek, 06 marca 2015

Kolejne zdrowe, pyszne ciasteczka. Z mnóstwem pyszności - płatki owsiane, orzechy włoskie i żurawina, dodatki można dowolnie modyfikować :) Świetne i na deser i na drugie śniadanie. Polecam! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 65 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g suszonej żurawiny

 

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Delikatnie wmieszać mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy i żurawinę. Połączyć.

Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Kłaść na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piec około 12 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić. Smacznego :)

piątek, 09 stycznia 2015

Kolejny pomysł na wykorzystanie białek to znane chyba wszystkim kokosanki. Przepis na te ciasteczka wyszperałam w maminym zeszycie :) Słodkie, kokosowe maleństwa. Polecam! :)

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 100 g białek (z 3 dużych jajek)
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 200 g cukru

 

Białka, wiórki i cukier przełożyć do garnuszka. Podgrzewać na niewielkim ogniu do temperatury około 50 stopni, cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła. 

Podgrzaną masę wykładać łyżką na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 150 stopni przez około 15 minut. Smacznego :)

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Pyszne, intensywnie orzechowe ciasteczka oprószone cukrem pudrem. Bardzo delikatne, długo zachowują świeżość. Doskonałe na podwieczorek, nasze kubki smakowe oszalały na ich punkcie :) Łatwe i szybkie do zrobienia, bardzo polecam! :)

Ps. Tym wpisem żegnam się z Wami na około tydzień ;) Nowy Rok przywitam nad Bałtykiem, także już teraz pragnę złożyć Wam noworoczne życzenia - wszystkiego dobrego w nadchodzącym roku! Pogodnych, zdrowych i radosnych dni Kochani! :*

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 100 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka spirytusu (opcjonalnie)
  • 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 175 g mąki pszennej
  • cukier puder

 

Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać spirytus, orzechy i mąkę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. 

Z gotowego ciasta formować niewielkie kuleczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 12-14 minut. Przestudzić 5 minut, a następnie obtoczyć w cukrze pudrze. Smacznego :)

00:12, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasteczka
Link Komentarze (39) »
wtorek, 23 grudnia 2014

Ciasteczka, którymi mogłabym zajadać się bez przerwy. Przepadam za nimi :) Kojarzą mi się nie tylko ze świętami, ale może nawet bardziej, z przyjęciami weselnymi. Są pyszne - kakaowe, kruche wypełnione pyszną orzechową masą. Najlepsze 2-3 dni po przygotowaniu. Polecam!

 

Ps. Korzystając z okazji pragnę złożyć Wam życzenia zdrowych, rodzinnych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia! Dużo uśmiechu i radości w tym szczególnym czasie :*

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao

 

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać. Dodać cukier puder i kakao, wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Oddzielać niewielkie porcje (około 5 g), i wylepiać nim natłuszczone foremki do wypieku orzeszków. Ustawić je na blasze i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

Upieczone ciasteczka przestudzić w foremkach (około 5 minut), następnie wyjąć je i zostawić do całkowitego wystudzenia. 

Krem:

  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 125 ml mleka
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki kakao
  • 25 ml spirytusu

 

Mleko podgrzać. Gorącym zalać mielone orzechy. Wymieszać i odłożyć do wystudzenia. 

Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać chłodną masę orzechową i spirytus. Całość dokładnie zmiksować. 

Przygotowaną masą napełniać połówki orzeszków i składać po dwie razem. Gotowe odstawić w chłodne miejsce na około 2 dni. Smacznego :)

 


13:22, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasteczka
Link Komentarze (47) »
środa, 29 stycznia 2014

Ciasteczka, którymi zajadałam się ostatnio, w czasie nauki do kolokwiów ;) Pomogło - wszystkie zaliczenia zdobyłam, pozostały "tylko" egzaminy. Praktycznie trzy tygodnie wolnego z małą przerwą na naukę i egzaminy końcowe. Wracając do ciasteczek - są pyszne. Mocno orzechowe, z czekoladą, kruche. Bardzo mi smakowały. Również rodzince smakowały. Polecam!

Ps. Z podanego przepisu wychodzi około 15 ciasteczek.

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 150 g masła orzechowego
  • 30 g miękkiego masła
  • 110 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g czekolady deserowej

 

Czekoladę pokroić w drobną kostkę, odstawić.

Masło  orzechowe utrzeć z masłem i cukrami. Dodać jajko, dalej ucierać. 

Mąkę i sodę wymieszać i dodać do masy maślanej. Całość zmiksować. Wmieszać przygotowaną wcześniej czekoladę.

Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczać. Kłaść na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia w około 2-3 cm odstępach. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 14-15 minut. Wystudzić. Smacznego :)

17:22, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasteczka
Link Komentarze (27) »
 
1 , 2

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria