Mrożone

środa, 14 września 2016

Pogoda nas rozpieszcza, czas więc na lody :) Miętowe, bardzo orzeźwiające i intensywne w smaku. Z dodatkiem drobniutkich kawałków gorzkiej czekolady, smakują cudownie

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 400 g śmietany 36%
  • 150 g cukru pudru
  • 75 g świeżej mięty
  • 2-3 łyżeczki ekstraktu miętowego
  • 75 g gorzkiej czekolady

 

Listki mięty włożyć do misy blendera, wlać schłodzone mleko skondensowane i dokładnie zmiksować, aż powstanie gładka, jednolita masa.

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Do masy śmietanowej dodać mleko miętowe i ekstrakt miętowy, dokładnie zmiksować na puszysto.

Spienioną masę przelać do pojemnika, wstawić do zamrażalnika. Wyjąć po około 3 godzinach, wmieszać drobno posiekaną czekoladę. Zamrozić. Smacznego :)

Ps. Ilość mięty i kropli miętowych, dodanych do przepisu zależy od intensywności smaku świeżej mięty, dopasujcie tak, jak lubicie najbardziej :-)

 

00:15, ewa_ciasteczkowakraina , Mrożone
Link Komentarze (27) »
wtorek, 09 sierpnia 2016

Idealne lody na upalną pogodę ;) Orzeźwiające, mało kaloryczne, pyszne! Mango i brzoskwinia to naprawdę zgrany duet. Niezbyt słodkie, bardzo owocowe. Polecam!

Ps. Akwarystów zapraszam na http://www.plantica.pl/, warto zajrzeć :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1 dojrzałe, miękkie mango
  • 2 dojrzałe brzoskwinie
  • 125 ml wody
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

 

Wodę podgrzać z cukrem pudrem do rozpuszczenia. Dodać mango i brzoskwinie, zmiksować na gładko. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Wstawić do zamrażalnika, wyciągnąć po około 60 minutach i ponownie zmiksować, powtórzyć dwa - trzy razy. Smacznego :)

00:13, ewa_ciasteczkowakraina , Mrożone
Link Komentarze (21) »
poniedziałek, 04 lipca 2016

Przepyszne lody z pieczonych truskawek, z dodatkiem octu balsamicznego, którego w ogóle nie czuć, podkreśla tylko smak owoców. To jedne ze smaczniejszych lodów truskawkowych jakie miałam okazję jeść. Można je nawet nazwać luksusowymi, podobnie jak produkty dostępne na stronie http://www.ardeko.pl/. Firma zajmująca się aranżacją wnętrz. Doskonały wybór zapewnia bogaty asortyment sklepu, znajdziecie tam elementy dekoracyjne na okna, ściany, podłogi oraz meble i oświetlenie, co śmiało pozwoli w pełni wyposażyć dom czy mieszkanie. Wasze wnętrza zmienią się nie do poznania :-) Poza gotowymi produktami, firma zapewnia także  pomoc w aranżacji wnętrz. Ja jestem zachwycona ich wnętrzami, chętnie wykorzystam kilka pomysłów u siebie, gdy wreszcie będę mogła urządzać swoje pięterko :) Bardzo polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 750 g truskawek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki cukru
  • 550 ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru

 

Truskawki przekroić na pół, większe na ćwiartki. 

W dużym naczyniu żaroodpornym wyłożyć truskawki, wymieszać je z octem balsamicznym i cukrem. 

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut. Wystudzić i zmiksować na puree. Schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.

Po tym czasie kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. 

Ubitą kremówkę delikatnie połączyć ze schłodzonym puree truskawkowym.

Masę przełożyć do pojemnika, przykryć folią spożywczą, zamrozić. Wyjąć z zamrażalnika około 20 minut przed podaniem. Smacznego :)

 

Tagi: truskawki
20:05, ewa_ciasteczkowakraina , Mrożone
Link Komentarze (12) »
czwartek, 17 września 2015

Kolejne do kolekcji, pyszne lody jeżynowe :) Niemal identyczne, jak znane Wam już lody jagodowe, równie wspaniałe i łatwe do zrobienia. Osłodziły mi samotny dzień, spędzony na zapoznawaniu się z ofertą https://www.autoid.pl/rozwiazania/automatyzacja-w-procesach-produkcyjnych/34-rozliczanie-produkcji-optymalizacja-produkcji-rozliczania-zlecen-produkcyjnych, firmy, która jak nikt inny zna się na dostarczaniu produktów do automatycznej identyfikacji i osób i samochodów oraz pracowników, myślę, że będzie mi to potrzebne w pracy, którą, mam nadzieję, niedługo podjąć ;)

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki:

  • 2 szklanki jeżyn
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka
  • 375 ml śmietany 30%

 

Jeżyny zagotować z cukrem i solą, dusić na małym ogniu przez około 5 minut. Owoce rozgnieść widelcem, odłożyć do wystudzenia.

Masę jeżynową zmiksować z mlekiem, dodać zimną śmietanę i wymieszać. Masę schładzać w lodówce przez około 2 godziny.

Po tym czasie masę przełożyć do zamrażalnika, mieszać 3-4 razy co 20-30 minut, by lody były gładkie i nie powstały w nich lodowe kryształki. Smacznego :)

Tagi: jeżyny
21:59, ewa_ciasteczkowakraina , Mrożone
Link Komentarze (21) »
sobota, 22 sierpnia 2015

Bardzo smaczne lody, z wyczuwalną nutą białej czekolady. Delikatne i kremowe, bez jajek. Podałam je na imprezie, także zniknęły w oka mgnieniu ;) Oblewaliśmy nowy biznes naszych przyjaciół, którzy dzięki http://erabox.pl/szafka-pracownicza, szybko uwinęli się z wyposażaniem nowego lokum ;) Kolejnym razem pokażę Wam ciasto, które na tę okazję zrobiłam, a teraz jeszcze raz zapraszam na lody :-)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietany 30%
  • 50 g cukru
  • 100 g białej czekolady

 

Do rondla przełożyć mleko, cukier i połamaną czekoladę, rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. 

Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z zimną masą czekoladową.

Masę przelać do pojemnika, włożyć do zamrażalnika i co 30 minut, 4-5 razy wyjąć i wymieszać. Smacznego :) 

Tagi: czekolada
09:13, ewa_ciasteczkowakraina , Mrożone
Link Komentarze (42) »
sobota, 15 sierpnia 2015

Kolejna propozycja, która doskonale Was ochłodzi w te upalne dni :) Zapraszam na obłędne lody jagodowe, bez jajek, kremowe, delikatne :) My jesteśmy nimi oczarowani :) Zasmakowały również Panom z ekipy remontowej, jesteśmy na etapie budowy zadaszenia tarasu, dobrze, że są tacy profesjonaliści jak https://www.metal-gum.com/zadaszenia, ekspresowo i zgodnie z zamówieniem :) Są tak dobrzy, jak te lody jagodowe ;)

 


 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 2 szklanki jagód
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka
  • 375 ml śmietany 30%

 

Jagody zagotować z cukrem i solą, dusić na małym ogniu przez około 5 minut. Owoce rozgnieść widelcem, odłożyć do wystudzenia.

Masę jagodową zmiksować z mlekiem, dodać zimną śmietanę i wymieszać. Masę schładzać w lodówce przez około 2 godziny.

Po tym czasie masę przełożyć do zamrażalnika, mieszać 3-4 razy co 20-30 minut, by lody były gładkie i nie powstały w nich lodowe kryształki. Smacznego :)

01:15, ewa_ciasteczkowakraina , Mrożone
Link Komentarze (20) »
środa, 15 lipca 2015

Na ochłodę w te gorące dni :) Lody wegańskie (!), bezmleczne, bez jajek ;) Na mleku kokosowym z dodatkiem truskawek, chyba już ostatnich tego lata ;) Kolejna fala upałów nadciąga, cieszę się bardzo, ponieważ w przyszłym tygodniu, razem z mężem i przyjaciółmi, wybieramy się na kilka dni w góry, takie mini wakacje ;) Jeśli Wy nie macie jeszcze pomysłu na zorganizowanie wakacyjnego wypoczynku swoim dzieciom, polecam http://naferie.pl/, tanie, rodzinne pomysły na letnie wyjazdy :) Zachęcam do zapoznania się z ich ofertą oraz przygotowania moich pysznie łatwych lodów ;)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 400 ml mleka kokosowego

 

Truskawki zasypać cukrem, postawić na palniku i zagotować, ciągle mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z palnika, wystudzić. 

Wystudzone owoce zmiksować z mlekiem kokosowym. Przelać do pojemniczków na lody, zamrozić, najlepiej na całą noc. Smacznego :)

23:26, ewa_ciasteczkowakraina , Mrożone
Link Komentarze (17) »
piątek, 03 lipca 2015

Lody waniliowe to jeden ze smaków mojego dzieciństwa, kiedyś jadałam tylko takie :) Bardzo aromatyczne - pięknie pachną wanilią, kremowe i delikatne. Na upały najlepsze są lody, a weekend ma być naprawdę gorący, Ciepłe dni warto spędzić w górach, słonko cudownie tam opala, najlepiej w samym sercu Karpacza, polecam http://hotelgreno.pl/, komfortowo i przytulnie :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 250 ml kremówki
  • 85 g cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 1 duże jajko

 

Jajko ubić z cukrem w kąpieli wodnej, aż do rozpuszczenia się cukru tzn. umieścić duże naczynie na garnku z gotującą się wodą i nad parą ubijać masę, aż będzie puszysta.

Po tym czasie masę zdjąć z ognia i ubijać kolejnych kilka minut. 

Kremówką ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier waniliowy. 

Masę śmietanową wymieszać z masą jajeczną. 

Całość przelać do naczynia i włożyć do lodówki na kilka godzin. Smacznego :)

20:39, ewa_ciasteczkowakraina , Mrożone
Link Komentarze (36) »
środa, 29 kwietnia 2015

Odrobina lata w chłodny, wiosenny dzień. Miło powspominać przyjemne, ciepłe czerwcowe wieczory z pucharkiem lodów truskawkowych w ręce :) Bardzo łatwe do zrobienia, efekt końcowy więcej niż zadowalający. Słodkie, z wyraźnym smakiem truskawek... Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 150 g śmietany kremówki
  • 200 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 300 g truskawek

 

Truskawki zmiksować na mus. Odstawić.

Śmietanę ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać mleko skondensowane, cały czas miksować. Na koniec dodać mus truskawkowy, połączyć.

Masę przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalki. Miksować je około 3-4 razy w godzinnych odstępach, by nie powstawały kryształki lodu. Smacznego :)

12:39, ewa_ciasteczkowakraina , Mrożone
Link Komentarze (36) »
piątek, 17 października 2014

Obłędne! Intensywnie kokosowe, puszyste, delikatnie. Wielbiciele kokosu (i nie tylko) będą nimi zachwyceni. Nas oczarowały... Polecam bardzo! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 125 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 50 g wiórków kokosowych

 

Mleczko kokosowe, śmietanę i mleko przelać do garnuszka, dodać cukier i wiórki, zagotować. Zdjąć z palnika i wystudzić.

Wystudzoną masę schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. 

Po tym czasie mieszankę przelać do pojemnika i włożyć do zamrażalnika. W trakcie mrożenia miksować kilka razy, w godzinnych odstępach. Smacznego :)

13:05, ewa_ciasteczkowakraina , Mrożone
Link Komentarze (43) »
 
1 , 2

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria