Ciasta czekoladowe/ Brownies

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Wspaniałe ciasto, mocno czekoladowe, dla koneserów. Łatwe i wilgotne a to dzięki burakom :) Bardzo nam smakowało, buraki w ogóle nie wyczuwalne w cieście, kolor ma głęboki, czekoladowy ;) Sama radość piec i jeść takie ciasta. Polecam!

PS http://www.mettec.com.pl/ - firma zajmująca się produkcją precyzyjnych komponentów z aluminium i części dla przemysłu z wykorzystaniem technologii obróbki CNC. Duże doświadczenie, znana marka na rynku!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 50 g kakao
  • 175 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 250 g ugotowanych buraczków, zmiksowanych na puree
  • 3 duże jajka
  • 200 g oleju
  • 100 g czekolady deserowej czekolady

 

Czekoladę drobno posiekać, odstawić.

Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać, odłożyć.

Puree z ugotowanych buraczków, jajka i olej dokładnie zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką, tylko do połączenia. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, udekorować gęstniejącą polewę czekoladową. Smacznego :)



Polewa czekoladowa:

  • 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka miodu



W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę i miód, prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia.

wtorek, 11 października 2016

Czekolada, dużo czekolady i chałwa <3 Słodka rozpusta, której trudno się oprzeć, ręka sama sięga po kolejny kawałek ;) Ciasto idealne na jesienną chandrę - słodkie, wilgotne, zakalcowate, jak to brownie ;) Polecam.

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

 

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 4 łyżki masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g chałwy

 

Masło rozpuścić z czekoladami, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, połączyć.

Do ubitych jajek stopniowo dodawać przestudzoną, płynną czekoladę, później dodać sypkie składniki, cały czas mieszać. Dodać połowę pokruszonej chałwy, delikatnie połączyć.

Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na wierzch rozkruszyć pozostałą chałwę. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 15 minut. Wystudzić. Smacznego :)

 

poniedziałek, 08 sierpnia 2016

Klasyczne połączenie czekolady i wiśni z kremem śmietankowym :) Może na wyrost nazwane torcikiem szwardzwaldzkim, ale jakoś ta nazwa pasuje mi do tego wypieku ;) Ciasto jest miękkie i delikatne. Galaretka z wiśni świetnie przełamuje słodki smak ciasta i kremu. Całość smakuje cudownie, warto się skusić na to ciacho, polecam!

Powoli szykuje się do urządzania mieszkania, niby jeszcze długa droga do końca budowy, ale już coraz śmielej przeglądam katalogi wnętrzarskie czy strony internetowe. Ostatnio natrafiłam na https://www.bellodecor.com.pl/ i przepadłam! Czego tam nie ma... Porcelana najwyższej jakości, piękne zestawy, już wyobrażam sobie jak wyglądałyby w mojej jadalni, w odrestaurowanym kredensie... Seria Clara Gold skradła moje serce, zobaczcie sami, może i Wam coś wpadnie w oko? ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 125 ml mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 125 ml śmietany 12%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Galaretka wiśniowa:

  • 300 g mrożonych wiśni
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 250 ml wrzącej wody

 

Krem śmietankowy:

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml śmietany 30%
  • 3-4 łyżki cukru pudru

 

Galaretka wiśniowa - owoce rozmrozić, krótko zblendować, odłożyć. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Zimną, ale płynną galaretką połączyć z wiśniami, odstawić do stężenia.

Ciasto - Mleko podgrzać, do gorącego dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia i wystudzić.

Jajko utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, wlać olej, śmietanę, ekstrakt i wystudzone mleko z czekoladą, zmiksować, tylko do połączenia składników. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, dodać do masy, delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. 

Dno formy o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 2 części, można zostawić okruchy do dekoracji ciasta.

Pierwszy blat ciasta ponownie przełożyć do blaszki, wyłożyć tężejącą galaretkę, przykryć drugim blatem i schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Przygotować krem.

Krem śmietankowy - kremówkę ubić na sztywno z zagęstnikiem i cukrem pudrem, i mascarpone, wyłożyć go na drugi blat ciasta, wyrównać, udekorować okruchami ciasta. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

środa, 27 lipca 2016

Przepyszne ciasto! Mocno czekoladowe, miękkie i wilgotne. Praktycznie z tego samego przepisu co babeczki czekoladowe z cukinią :) Ciężko poprzestać na jednym kawałku, ciężko się domyślić, że głównym składnikiem ciasta jest cukinia :-) Polecam, na pewno zjecie ze smakiem :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 115 g miękkiego masła
  • 225 g cukru
  • 125 ml oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 350 g cukinii startej na grubych oczkach
  • 50 g gorzkiej, posiekanej czekolady

 

Mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać, odłożyć.

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia składników. Stopniowo wlewać olej, cały czas miksując. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać.

Do utartej masy przesiać suche składniki na przemian z jogurtem naturalnym, mieszając drewnianą łyżką tylko do połączenia składników. Dodać kawę rozpuszczalną, wymieszać. Dodać startą cukinię i posiekaną czekoladę, delikatnie połączyć.

Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Udekorować polewą czekoladową. Smacznego :)

 


środa, 06 lipca 2016

Oszalałam na punkcie tego ciasta ;) Pierwszy raz jadłam je w pracy, tak mi zasmakowało, że musiałam zrobić je w domu :)) Przepis dostałam od koleżanki, która mnie nim poczęstowała... Biszkopt, masa czekoladowa z bananami i śmietanka z wiórkami czekoladowymi... Smakuje obłędnie! Świetne ciasto na urodzinowy stół, polecam! :)


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać, łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką.


Dno formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. 

 

Masa:

  • 6 bananów
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 90 ml mleka
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 3 zagęstniki do śmietany

 

Na wystudzony biszkopt wyłożyć pokrojone wzdłuż na pół banany, zostawić między nimi odstępy.

W garnuszku umieścić mleko i 200 g połamanej czekolady. Rozpuścić, ciągle mieszając. Gotową, lekko przestudzoną polewą oblać banany i wolną przestrzeń między nimi. Schłodzić w lodówce przez około 60 minut. 

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i zagęstniki. Wyłożyć na zastygłą czekoladę, wyrównać. Pozostałą czekoladę zetrzeć na tarce, udekorować nią wierzch ciasta. 

Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 

czwartek, 25 lutego 2016

Ciasto z dodatkiem ziemniaków... Brzmi ciekawie, prawda? ;) Mocno czekoladowe, wilgotne, puszyste. Długo zachowuje świeżość, idealne z kubkiem mleka lub filiżanką mocnej, aromatycznej kawy. Najlepiej smakuje właśnie w taką pogodą, gdy za oknem szaro i deszczowo ;) Aż chciałoby się przenieść w jakieś inne miejsce, może w góry? Tak, to dobry pomysł, tym bardziej, że teraz można znaleźć szereg ciekawych ofert, na przykład w hotelu Greno, już od 1 marca, aż do końca kwietnia na hasło hotel Karpacz będzie rabat 10% na wszystkie zabiegi SPA. Świetny pomysł na świętowanie dnia kobiet ;) 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g zimnych ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 sody oczyszczonej
  • 35 g kakao
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 100 g czekolady deserowej

 

Czekoladę posiekać na drobne kawałki, odłożyć. 

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać jajka, dokładnie wymieszać. 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i posiekaną czekoladą, dodać rozgniecione ziemniaki, połączyć, dodać do masy jajecznej razem z jogurtem, wymieszać. 

Tortownicę o średnicy 20 cm natłuścić, wyłożyć masę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut, wystudzić. Udekorować polewą czekoladową. Smacznego :)

wtorek, 16 lutego 2016

Ciekawe połączenie smaków, które może Was zaskoczyć :) Mocno czekoladowe ciasto z lekko słonym smakiem masła orzechowego i do tego truskawki, u mnie mrożone, bo te świeże jeszcze aż tak dobrze nie smakują ;) Świetne do popołudniowej kawy, nie za słodkie, po prostu pyszne :) To jak, skusicie się na kawałek? ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g cukru
  • 50 ml oleju
  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 240 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła orzechowego
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 250 g truskawek

 

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodać jogurt i olej, wymieszać.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej i delikatnie połączyć. 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać ją do ciasta razem z masłem orzechowym, wymieszać.

Formę o średnicy 23 cm delikatnie natłuścić, wylać ciasto, na wierzchu ułożyć truskawki. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35-40 minut. Wystudzić. Opcjonalnie udekorować odrobiną polewy czekoladowej. Smacznego :)

niedziela, 22 marca 2015

Czekoladowe ciasto z truskawkami i mleczną polewą. Doskonałe do popołudniowej kawy. Pachnie rewelacyjnie, smakuje równie dobrze. Puszyste, delikatne, robi się je ekspresowo, jeszcze szybko zjada ;) Polecam! 

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1/4 szklanki oleju

+

  • 250 g truskawek
  • 50 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • czekolada

 

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas ubijając, stopniowo dodawać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz kakao i olej. 

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, na wierzch powykładać truskawki. Oblać słodzonym mlekiem skondensowanym. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut. Wystudzić. Smacznego :)

 


piątek, 27 lutego 2015

Bardzo czekoladowe ciasto z dodatkiem słodzonego mleka skondensowanego. Ciężkie, wilgotne, słodkie, ale nie przesłodzone ;) Chrupiący wierzch i gęsty, aromatyczny środek. Robi się je ekspresowo, zjada jeszcze szybciej. Czekoladoholicy będą w siódmym niebie :D Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki rumu
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 duże jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 75 g cukru pudru
  • 125 ml słodzonego mleka skondensowanego

 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i dokładnie wymieszać. 

Mąkę połączyć z kakao, solą i cukrem pudrem. 

Jajka roztrzepać, dodać rum i mleko oraz płynną czekoladę, wymieszać. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. 

Tortownicę o średnicy 21 cm natłuścić i oprószyć tartą bułką. Wylać połowę czekoladowego ciasta. Na nim rozprowadzić połowę słodzonego mleka skondensowanego, przykryć resztą ciasta. Wierzch posmarować pozostałą ilością mleka. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Smacznego :)

 


środa, 03 grudnia 2014

Czemu magiczne? Płynna masa, którą wkładamy do piekarnika w trakcie pieczenia rozdziela się na 3 warstwy. Całość smakuje niezwykle i baaardzo czekoladowo ;) Nietypowe, ale myślę, że warto je zrobić. Doskonale wpasuje się w przedświąteczny klimat :) Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  •  4 jajka
  • 1 łyżka wody
  • 150 g cukru
  • 125 g masła
  • 65 g maki pszennej
  • 50 g kakao
  • 500 ml ciepłego mleka 
  • szczypta soli

 

Żółtka utrzeć z cukrem i wodą na jasną, puszystą masę, dodać przestudzone masło, zmiksować. Do masy maślano - jajecznej stopniowo dodawać mąkę, sól i kakao, aż powstanie jednolita całość.

Ciepłe mleko bardzo powoli wlewać do masy, cały czas ucierając.

Białka ubić na sztywno i łyżka po łyżce dodawać do masy, delikatnie wymieszać.

Formę o wymiarach 20 x 20 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 50 minut. Po upieczeniu ciasto trzymać około godzinę w zamkniętym piekarniku, po tym czasie wystudzić w uchylonym. Wystudzone ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin. Smacznego :)

 

 


Na koniec obiecane zdjęcia z mojego ostatniego wyjazdu :)

 

 

 

Jarmark świąteczny w Baden-Baden

 

Widok na Strasburg z wieży widokowej w Kehl

 

 

Parlament Europejski, Strasburg, miałam okazję wysłuchać przemówienia Papieża Franciszka, niesamowite przeżycie.

 

 

Strasburg, widok na miasto, rzeka III.

 

Rejs po rzecze III, moja przyjaciółka Kasia i ja :)

 

Strasburg, Katedra Notre-Dame.

 

Wieczorny chillout i grzane wino ;).

 

 

To co tygryski lubią najbardziej ;)

Tagi: kakao
22:16, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta czekoladowe/ Brownies
Link Komentarze (35) »
 
1 , 2

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria