Serniki na zimno

środa, 05 lipca 2017

Pyszny, lekki błyskawiczny sernik na zimno, na jogurcie waniliowym z truskawkami i galaretką smakuje idealnie! Bez pieczenia, sprawdzi się w gorące dni, które, mam nadzieję, już niefługo ;) Truskawki można zastąpić innymi owocami np. malinami czy jagodami. Polecam.

PS emermed.pl - kursy i szkolenia z zakresu pierwszej pomocy i sprzętu ratowniczego. Umiejętności niezwykle ważna w codziennym życiu. Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki:

  • biszkopciki
  • 700 g gęstego jogurtu waniliowego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 400 g truskawek

+

  • 2 galaretki truskawkowe

 

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty ułożyć na jej spodzie.

Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z ognia, wystudzić.

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Dodać jogurt, cały czas miksując, do połączenia. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 3 - 4 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksować.

Na biszkoptach w tortownicy poukładać truskawki, wylać masę serową. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężania.

Truskawki pokroić w plasterki, ułożyć na stężałym serniku. Rozpuszczoną i wystudzoną do temperatury pokojowej galaretkę zalać owoce.

sobota, 25 lutego 2017

Tort lodowy, który smakuje jak sernikowe lody z dodatkiem czekolady i orzechów... Pyszny! Na czekoladowym spodzie, z kawałkami wafelków... Udekorowany ubitą śmietanką i wspomnianymi wafelkami... Smak na pewno Was zadowoli... Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na spód:

  • 5 wafelków czekoladowych
  • 120 g kremu czekoladowego

 

Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wafelki i krem czekoladowy przełożyć do miski, bardzo dokładnie rozdrobnić, do połączenia. Masą  wyłożyć dno i boki formy, wyrównać. Schłodzić w lodówce.

 

Masa serowa:

  • 400 g twarogu zmielonego trzykrotnie
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 300 g lodów waniliowych, miękkich
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 300 g kremu czekoladowego
  • 2-3 wafelki czekoladowe

+

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2-3 wafelki czekoladowe

 

Wszystkie składniki na masę serową przełożyć do naczynia i zmiksować na gładko. Delikatnie wmieszać pokrojone na mniejsze kawałki wafelki. Masę przelać do formy z przygotowanym wcześniej spodem, wyrównać. Tortownicę przykryć folią spożywczą. Włożyć do zamrażarki najlepiej na całą noc.

Przed podaniem na górę sernika wyłożyć ubitą śmietanę kremówkę, Udekorować kawałkami wafelków. Kroić ciepłym nożem. Smacznego :)





piątek, 10 lutego 2017

Łatwe ciasto, szybkie do zrobienia, nie licząc czekania, aż poszczególne warstwy się zetną ;) Połączenie malin i kawy smakuje cudownie, nie spodziewałam się aż tak dobrego efektu ;) Pachnie obłędnie! Polecam :)

 

PS Jeśli interesuje Was temat pt. jak kupić używany samochód , serdecznie zapraszam do kliknięcia w link ;) Używane auta są u nas bardzo popularne, warto wiedzieć jak i jakie kupić ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 85 g mąki pszennej
  • 110 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

 

Warstwa malinowa:

  • 500 g mrożonych malin
  • 2 galaretki malinowe
  • 350 ml wrzątku

 

Masa serowa:

  • 650 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie
  • 250 ml kremówki
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml wrzącej wody

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady
  • 7-8 łyżek mleka
  • 1 łyżka masła

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, jedno po drugim. Ubić. 

Do masy jajecznej przesiać mąkę, wymieszaną z kakao. Delikatnie wmieszać do ciasta, najlepiej drewnianą łyżką. 

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. 

Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50 cm upuścić go na podłogę. Wystudzić.

Galaretki rozpuścić w 350 ml wrzącej wody, zalać nimi zamrożone maliny. Dokładnie wymieszać. Tężejącą masę wyłożyć na biszkopt, wyrównać.

Kawę i żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia, odłożyć do przestudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno, odstawić. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem, dodać ubitą kremówkę i delikatnie połączyć całość. Dodać kawę z żelatyną, bardzo delikatnie wymieszać.

Masę serową wyłożyć na maliny, wyrównać i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Przed podaniem przygotować polewę - połamaną czekoladę, mleko i masło roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i przestudzić. Polewą udekorować wierzch ciasta. Smacznego :)

sobota, 09 lipca 2016

Ciasto idealne na upały, szybkie, bez udziału piekarnika ;) Podobne do tych, które możecie znaleźć już na blogu, wyróżnia je jednak mus truskawkowy na wierzchu jogurtowca. Smakuje lekko, orzeźwiająco, pysznie po prostu. Truskawki, które już coraz trudniej dostać, można zastąpić innymi owocami - polecam maliny, jagody lub porzeczki ;) To jak, wypróbujecie przepis? ;)

Ps. Zapraszam na stronkę http://promotiontops.pl/, mają ciekawe gadżety :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki na masę jogurtową:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 800 g jogurtu greckiego
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
  • 100 ml mleka

+

  • 400 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • biszkopty

 

Biszkopty wyłożyć w tortownicy o średnicy 23 cm, odstawić. 

Mleko podgrzać. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, wymieszać dokładnie, aż żelatyna się rozpuści.

Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć.

Jogurty zmiksować z cukrem pudrem, dodać żelatynę, chwilę miksować i dodać ubitą wcześniej śmietanę. Połączyć. Dodać maliny i delikatnie wymieszać. Masę jogurtową wylać na biszkopty.

Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Truskawki zmiksować na puree, odłożyć.

Galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Przestudzić, wymieszać z puree truskawkowym, odstawić do stężenia.

Tężejący mus truskawkowy wyłożyć na masę stężoną masę jogurtową.

Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 


środa, 01 czerwca 2016

Pyszne, lekkie, orzeźwiające ciasto, które zasmakuje każdemu :) Pięknie prezentuje się na stole, jeszcze lepiej smakuje. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale zadowoli każdego wielbiciela ciast na zimno, owoców i galaretki :) Was chyba nie muszę długo przekonywać do jego zrobienia? :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na masę jogurtową:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 800 g jogurtu greckiego
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
  • 100 ml mleka

+

  • 300 g malin
  • 2 galaretki malinowe
  • biszkopty

 

Biszkopty wyłożyć w tortownicy o średnicy 23 cm, odstawić. 

Mleko podgrzać. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, wymieszać dokładnie, aż żelatyna się rozpuści.

Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć.

Jogurty zmiksować z cukrem pudrem, dodać żelatynę, chwilę miksować i dodać ubitą wcześniej śmietanę. Połączyć. Dodać maliny i delikatnie wymieszać. Masę jogurtową wylać na biszkopty.

Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Przestudzić, tężejące wylać na masę jogurtową. 

Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 


środa, 02 marca 2016

Do Wielkanocy zostało jeszcze sporo czasu, ale już od dzisiaj będę dzieliła się z Wami swoimi pomysłami na świąteczne ciasta i desery. Nie wiem jak u Was, ale u mnie, na wielkanocnym, słodkim stole goszczą zawsze serniki i babki, rzadziej mazurki i ciasta przekładane. Mam dla Was pomysł na małe serniczki na zimno, z makiem i duszonymi jabłkami. Niecodzienne połączenie, ale pyszne :) Będą pięknie się prezentowały i na pewno podbiją serca Wasze i Waszych gości :) Polecam!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


 

Składniki:

  • 450 g naturalnego serka homogenizowanego
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1-2 jabłka
  • cukier brązowy

 

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Stopniowo dodawać serek homogenizowany, cały czas miksując. 

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko wystudzić, wlać do masy serowej, zmiksować na najwyższych obrotach. 

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, do każdej nakładać 2-3 łyżki masy serowej. Schłodzić w lodówce.

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze cząstki. Włożyć je do rondelka, dodać odrobinę wody, gotować, aż owoce zmiękną i delikatnie zaczną się rozpadać.

Jabłkami udekorować gotowe serniczki, oprószyć brązowym cukrem. Smacznego :) 

niedziela, 21 czerwca 2015

Ciasto warte grzechu ;) Nie jest trudny do zrobienia, ale trochę czasochłonny. Smakuje świetnie, przecież nie od dziś wiadomo, że truskawki i czekolada bardzo się lubią ;) Galaretka z kawałkami truskawek ukryta pod warstwą masy serowej (ostatnio to mój ulubiony sposób na serniki :P), czekoladowa polewa i wieńczące dzieło truskawki w czekoladzie... Mówię Wam, bajka :) Polecam! 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta solo
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki oleju 
  • 1/2 łyżki octu winnego
  • 1/2 szklanki mleka

 

Mąkę, cukry, sól, proszek do pieczenia i sodę połączyć. Dodać olej, ocet i mleko, dokładnie wymieszać.

Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Galaretka truskawkowa:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 200 g truskawek

 

Dno tortownicy/miski o średnicy 15 cm wyłożyć folią spożywczą.

Truskawki pokroić w plasterki, galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, dokładnie wymieszać i połączyć z truskawkami. Przelać do tortownicy, schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia

Masa serowa:

  • 500 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 250 g naturalnego serka homogenizowanego
  • 2-3 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • woda

 

Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody (tylko do jej przykrycia), odłożyć do napęcznienia na około 2-3 minuty. Po tym czasie żelatynę podgrzać do rozpuszczenia, wystudzić.

Twaróg zmiksować z serkiem homogenizowanym i cukrami.

Masę serową dokładnie połączyć z wystudzoną żelatyną.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1,5 łyżki oleju 

+

  • 150 g truskawek

 

Czekoladę połamać na kawałki, roztopić ją w kąpieli wodnej, dodać olej i dokładnie połączyć.

Truskawki umyć i osuszyć. Szybko zanurzać je w płynnej czekoladzie. Ułożyć je na kratce i schłodzić. Resztą polewy udekorować ciasto. Czekoladowymi truskawkami udekorować wierzch ciasta. Smacznego :)

 

 

wtorek, 09 czerwca 2015

Sernik, którym zaskoczycie domowników i swoich gości, mnie się udało ;) Bez pieczenia, na zimno, z najlepszymi, o tej porze roku, truskawkami. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda ;) Wbrew pozorom jest łatwe do zrobienia, dla cierpliwych, ale nie pracochłonne. „Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego moja codzienna dieta jest bogata w produkty mleczne”. Bardzo polecam! :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na truskawkową galaretkę:

  • 500 g truskawek
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki truskawkowe

 

Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć folią spożywczą.

Większość truskawek zmiksować, wymieszać z pozostałymi owocami i cukrem pudrem.

Galaretki rozpuścić w 150 ml wrzącej wody. Puree owocowe wymieszać z galaretką i przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy.

Schłodzić w lodówce przez około 2-3 godziny. 

 

Składniki na spód:

  • 200 g biszkoptów
  • 40 g roztopionego masła

 

Biszkopty zmiksować, lub rozkruszyć na piasek, połączyć z roztopionym masłem. 

Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć masę ciasteczkową, docisnąć i wyrównać. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej.

 

Masa serowa:

  • 600 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 300 ml kremówki
  • 5-6 łyżeczek żelatyny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • woda

 

Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody (tylko do jej przykrycia), odłożyć do napęcznienia na 2-3 minuty. Po tym czasie żelatynę podgrzać, by się rozpuściła, wystudzić.

Twaróg zmiksować z połową cukru pudru i cukrem waniliowym.

Kremówkę ubić, pod koniec ubijania stopniowo dodawać resztę cukru pudru. 

2-3 łyżki ubitej kremówki połączyć z zimną żelatyną, ponownie zmiksować śmietanę, cienkim strumieniem wlewając żelatynę.

Delikatnie mieszając, od razu połączyć masę śmietanową z masą serową.

 

WYKOŃCZENIE SERNIKA - Połowę masy serowej wyłożyć na przygotowany wcześniej spód, na środku ciasta ułożyć truskawkową galaretkę. Na galaretkę wyłożyć pozostałą masę serową. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Smacznego :)

 


poniedziałek, 25 maja 2015

Zakochacie się w tym serniku :) Kremowy, delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Bez pieczenia, na ulubionych biszkopcikach. Do masy serowej dodałam masę makową, która doskonale wkomponowała się w całościowy zamysł ciasta :) W cieście znajdziecie cały asortyment przetworów mlecznych, a jak wiadomo „Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego… nie wyobrażam sobie bez nich dnia” Polecam! :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na masę makową:

  • 150 g maku
  • 100 g cukru
  • 25 g płynnego miodu
  • 15 g masła
  • 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 25 g rodzynek

 

Mak zalać wodą, gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Odcedzić i zmielić trzy razy. W garnku rozpuścić cukier, miód i masło, dodać mak i smażyć przez kilka minut, do czasu, aż składniki się połączą. Wymieszać z orzechami i rodzynkami. Odstawić do wystudzenia.


Składniki na masę serową:

 

  • 250 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 200 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżki rumu
  • 2-3 łyżeczki żelatyny

+

  • biszkopty
  • 50 g płatków migdałowych

 

Twaróg zmiksować z jogurtem, zimną masą makową, cukrem pudrem i rumem.

Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z wystudzoną żelatyną. 

Masę serową delikatnie połączyć z kremówką.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód powykładać biszkopty, wylać masę serową, wyrównać. Schłodzić w lodówce, przez 2-3 godziny. Przed podaniem udekorować prażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego :)

 

piątek, 01 maja 2015

Pyszny, delikatny, kremowy sernik. Lekki, orzeźwiający, wspaniale truskawkowy z delikatną nutką mięty. Niezbyt słodki, ma taką trochę piankową konsystencję ;) Trochę czasochłonny, ach to czekanie, aż poszczególne warstwy się zetną :P, ale wart poświęconego mu czasu. Bardzo polecam! :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 2 duże jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru

 

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać żółtka i cukier. 

Mąki przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie połączyć. 

Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. 

 

Masa serowa:

  • 250 g chudego twarogu zmielonego minimum trzykrotnie
  • 200 g gęstego jogurtu
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • woda

 

Żelatynę zalać zimną wodą, tylko do jej przykrycia. Odstawić do napęcznienia na kilka minut. Po tym czasie podgrzać ją w mikrofalówce. Odłożyć do przestudzenia.

Twaróg zmiksować z jogurtem, dodać cukier puder i cukier waniliowy, połączyć. Dodać przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować.

Masę serową wylać na wystudzony biszkopt, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


Masa truskawkowa:

  • 150 g gęstego jogurtu
  • 450 g truskawek
  • 2-3 łyżki listków świeżej mięty
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • woda

 

Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować blenderem na puree. Dodać miętę i cukier puder, połączyć. 

Żelatynę zalać wodą, tylko do jej przykrycia. Odstawić na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać ją w mikrofalówce. Wystudzić. 

Jogurt dokładnie połączyć z masą truskawkowo - miętową. Dodać przestudzoną żelatynę, rozdrobnioną wcześniej z niewielką ilością owocowej masy. Połączyć. 

Warstwę truskawkowo - miętową wylać na stężałą masę serową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Dowolnie udekorować. Smacznego :)

 

 

 
1 , 2

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria