Ciasta bez pieczenia

środa, 12 lipca 2017

Pyszny deser rodem z Włoch. To dwie warstwy biszkoptów, nasączone mocną kawą, przełożone masą z serka mascarpone i oprószone grubą warstwą gorzkiego kakao. Można się zatracić ;) Najlepiej smakuje mocno schłodzone z filiżanką aromatycznej kawy. Znika szybko, także polecam bardzo ;)

PS epaka.pl - tani kurier, ekspresowe przesyłki, gwarancja dostarczenia w wybrane miejsce szybko, tanio i solidnie :) 


Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki:

  • 750 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 2 paczki podłużnych biszkoptów
  • 2-3 łyżki cukru
  • 250 ml mocnej kawy
  • 75 ml kawowego likieru

+

  • kakao do oprószenia

 

Żółtka oddzielić od białek, umieścić je razem z cukrem w naczyniu i utrzeć. Stopniowo dodawać mascarpone, miksując do połączenia. Dodać likier kawowy, zmiksować.

W drugim naczyniu ubić na sztywno pianę z białek, następnie w kilku turach delikatnie wymieszać z masą serową.

Kawę zaparzyć, przestudzić. Biszkopty wyłożyć na blachę, do formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Kawę wylewać łyżką na biszkopty. Na biszkopty wyłożyć połowę masy serowej. Na krem ponownie wyłożyć biszkopty, nasączyć je kawą. Nałożyć drugą warstwę masy i wyrównać. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć kakao. Smacznego :)



14:22, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta bez pieczenia
Link Komentarze (26) »
poniedziałek, 13 lutego 2017

Kolejne ciasto bez pieczenia - bardzo delikatne, wprost rozpływa się w ustach. Wbrew pozorom nie jest zbyt słodkie. Składa się z trzech warstw, co jedna to lepsza ;) Przełożone słonymi krakersami... Ciężko mu się oprzeć, bo smak zniewala :) Ważne, by ciasto zrobić dzień, dwa przed planowanym podaniem, musi leżakować w lodówce przez około 24 godziny ;) Polecam!

PS Zachęcam do zapoznania się z ofertą abacosun.pl . Makijaż permanentny i nie tylko ;)

 


 

Składniki na krem budyniowy:

  • 1 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 250 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

750 ml mleka, cukier i masło zagotować, dodać dokładnie wymieszane - 1 szklankę mleka, 1 szklankę mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować chwilę na małym ogniu do czasu, aż powstanie budyń. Zdjąć z palnika, odłożyć.

 

Krem toffi:

  • 400 g masy kajmakowej
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka żelatyny

 

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać masę kajmakową.

Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody, odłożyć na kilka chwil do napęcznienia. Żelatynę podgrzać w mikrofalówce, nie doprowadzić do wrzenia. Przestudzić.

Przestudzoną, ale płynną żelatynę zmiksować z masą toffi.

 

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny

 

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier waniliowy i cukier puder.

Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody, odłożyć na kilka chwil do napęcznienia. Żelatynę podgrzać w mikrofalówce, nie doprowadzić do wrzenia. Przestudzić.

Przestudzoną, ale płynną żelatynę zmiksować z kremem śmietankowym, tylko do połączenia.

+

  • 1,5 opakowania krakersów
  • 1 duże opakowane herbatników
  • 50 g gorzkiej czekolady

 

Wykonanie - Formę o wymiarach 20 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej spodzie ułożyć warstwę herbatników, na nie wylać gorącą masę budyniową. Na całym kremie budyniowym ułożyć krakersy, wystudzić,  następnie schłodzić w lodówce.

Po wystudzeniu masy budyniowej, na krakersy wyłożyć krem toffi, przykryć go także krakersami, na nie wyłożyć krem śmietanowy.

Ciasto przykryć folią spożywczą, chłodzić w lodówce, najlepiej przez 24 godziny. Przed podaniem oprószyć gorzką czekoladą, startą na tarce o dużych oczkach. Smacznego :)



poniedziałek, 01 sierpnia 2016

Ciasto, które od dłuższego czasu robi furorę w sieci, od dawna miałam ochotę je zrobić i wreszcie nadarzyła się ku temu okazja ;) No cóż, mogę żałować tylko, że tak późno się zdecydowałam, bo ciasto jest przepyszne! Delikatne, niezbyt różni się od smaku oryginalnego batonika, szybkie i bez pieczenia ;) Polecam, najlepszą rekomendacją niech będzie to, iż cała blaszka zniknęła na jednej imprezie, pycha! :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 350 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 200 g herbatników
  • 2 białe czekolady
  • 1 mleczna czekolada
  • 1 gorzka czekolada
  • płatki śniadaniowe Nestle Kangus lub inne (pszenica w miodzie)

 

Białe czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do wystudzenia. 

200 ml kremówki ubić na sztywno, dodać mascarpone, zmiksować. Ciągle miksując, do masy śmietanowej stopniowo wlewać wystudzoną, płynną czekoladę, miksować tylko do połączenia składników. Dodać 2-3 szklanki płatków śniadaniowych i delikatnie wymieszać łyżką.

Mleczną i gorzką czekoladę także rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić.

150 ml kremówki ubić na sztywno, dodać wystudzoną, płynną czekoladę, dokładnie połączyć.

Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ciasno ułożyć pierwszą warstwę herbatników, wyłożyć jasną masę, wyrównać. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, przykryć ciemnym kremem, wyrównać. Wierzch udekorować pszenicą. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 


Tagi: czekolada
06:23, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta bez pieczenia
Link Komentarze (17) »
wtorek, 07 czerwca 2016

Sezon truskawkowy w pełni :) Większość zjadamy prosto z koszyczka, ale czasem uda mi się odłożyć odrobinę i wykorzystać je do przygotowania słodkiego deseru. Mam dzisiaj dla Was kolejne ciacho bez pieczenia - spód z ciasteczek z kremem czekoladowym i czekolady, kremowa masa ze śmietanki i mascarpone i galaretka ze świeżutkimi truskawkami :) W smaku tej tarty można się zakochać, naprawdę ;) Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na spód:

  • 300 g ciasteczek z nadzieniem czekoladowym
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g miękkiego masła

 

Wszystkie składniki przełożyć do melaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej, o strukturze mokrego piasku.

Masę wyłożyć do formy do tarty o średnicy 24 cm, docisnąć, wyrównać. Schłodzić w lodówce.

 

Masa śmietankowa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

 

+

  • 1 galaretka truskawkowa
  • truskawki

 

Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić i odłożyć do stężenia.

Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i mascarpone, jeszcze chwilę miksować. 

Masę wyłożyć na schłodzony spód. 

Na masie śmietankowej ułożyć truskawki, przykryć tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

 

piątek, 05 lutego 2016

Pomysł na weekendowe ciasto :) Skusił mnie w tym cieście przede wszystkim jego nietypowy, oryginalny spód. Nie zawiodłam się, całe ciasto smakuje doskonale. Masa serowo-śmietanowa, niezbyt słodka, co świetnie komponuje się z słodkim spodem. Całość wieńczy jeżynowa, delikatnie kwaskowata galaretka. Dawno nie jadłam tak dobrego ciasta, skradło moje serce

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na spód:

  • 230 g sucharków
  • 400 g nutelli

 

Masa serowa:

  • 400 g śmietany kremówki
  • 500 g twarogu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody

 

Wierzch:

  • 400 g jeżyn (mrożonych lub świeżych)
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych

 

Sucharki zmiksować w blenderze, powinny mieć strukturę bułki tartej. Dodać delikatnie podgrzaną nutellę. Całość dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozprowadzić masę, wyrównać. Schłodzić w lodówce.

Masa serowa - Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, dodać twaróg i delikatnie połączyć. Wlać rozpuszczoną żelatynę i chwilę razem zmiksować. Masę wyłożyć na warstwę sucharkowo-nutellową. Ponownie wstawić do lodówki.

Wierzch - Jeżyny delikatnie rozmrozić, zmiksować. Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody, połączyć ze zmiksowanymi owocami. Odstawić do lekkiego stężenia, następnie wylać ją na masę serową. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 

 

U dziewczyn też pysznie, zajrzyjcie koniecznie :)

http://izioni-smaki.blogspot.com/2016/02/ciasteczka-z-nutella.html

http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/02/paczki-pieczone-z-nutella.html

sobota, 19 grudnia 2015

Ciasto, które w sieci krąży w wielu wersjach. U mnie ta najłatwiejsza - bez pieczenia. Doskonałe połączenie masy kajmakowej i śmietankowej, z kawałkami popularnego batonika, przełożone herbatnikami, które po nocy spędzonej w lodówce robią się miękkie, a samo ciasto rozpływa się w ustach. Udekorowane czekoladową posypką, prawdziwa uczta dla podniebienia. Smakowało nie tylko nam, także szczerze mogę Wam polecić do ciacho :)

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 450 g prostokątnych herbatników
  • 400 g masy kajmakowej

 

Krem z batonikami:

  • 250 g sera mascarpone
  • 250 g twarogu sernikowego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 batoniki z orzechami

 

Masa śmietanowa:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 śmietan - fixy 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki cukru waniliowego 

 

+

  • 40 g płatków czekoladowych 

 

Puszkę z masą kajmakową przełożyć do miski wypełnionej gorącą wodą, uważając, by woda nie dostała się do środka puszki. Rozmieszać, by masa zrobiła się rzadsza.

Spód formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Kajmak równomiernie rozsmarować na herbatnikach, wygładzić i przykryć kolejną warstwą herbatników. 

Mascarpone ubić z twarogiem i kremówką na sztywno. Dodać cukry, wymieszać. 

Batoniki pokroić w niewielką kostkę, dodać do masy i połączyć. Krem dokładnie rozprowadzić na herbatnikach, wyrównać. Przykryć ostatnią warstwą herbatników.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrami i zagęstnikami. Masę śmietanową równomiernie wyłożyć na herbatniki, wygładzić i udekorować czekoladowymi płatkami.

Schłodzić w lodówce przez około 12 godzin. Smacznego :)

 

wtorek, 13 października 2015

Kolejny pomysł na ciasto bez pieczenia z wykorzystaniem herbatników. Dosyć słodkie, zawiera bowiem masę krówkową, dlatego pozostałe masy nie są już za bardzo słodzone. Całość smakuje bardzo dobrze. Z domowym budyniem, przygotowane na specjalną okazję, jaką było świętowanie znalezienia doskonałej nieruchomości, która będzie idealną lokatą kapitału na dalsze lata, a to wszystko dziękihttp://www.jestem-rentierem.pl/material/atrakcyjne-stopy-zwrotu-z-nieruchomosci/247, wspaniale zajmują się pośredniczeniem w inwestycjach nieruchomościami :)

 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 500 g masy krówkowej (1 puszka)
  • około 70 sztuk herbatników
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania śmietan-fix 
  • 75 g gorzkiej czekolady

 

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 125 g cukru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 kostki masła

 

1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko dokładnie wymieszać z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilę gotować, aż budyń zgęstnieje. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę, dalej ucierając stopniowa dodawać przestudzony budyń.

Prostokątną formę o wymiarach 35 x 24 cm wyłożyć herbatnikami.

Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników, kolejno wyłożyć masę budyniową, a na nią ostatnią warstwę herbatników. 

Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan - fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą.

Ciasto schłodzić w lodówce przez około 12 godzin. Smacznego :)

 


czwartek, 20 sierpnia 2015

Tarta grzechu warta ;) Bez pieczenia, kawowa, bardzo kremowa i delikatna. Przysłowiową kropką nad i, są tutaj maliny, które wspaniale przełamują słodycz ciasta. Polecam, bardzo!

 


 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na spód:

  • 140 g ciasteczek owsianych
  • 70 g roztopionego masła

 

Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masą wyłożyć dno formy o średnicy 18 cm, mocno docisnąć i włożyć do lodówki.

Masa kawowa:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 300 ml śmietany 30%
  • 200 g białej czekolady
  • maliny

 

Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody, ostudzić. 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do wystudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno, następnie krótko zmiksować ją z zimną kawą. Dodać przestudzoną, ale płynną czekoladę, delikatnie wymieszać. 

Masę wyłożyć na spód, wyrównać. Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować świeżymi malinami. Smacznego :)

 

 

czwartek, 13 sierpnia 2015

Kolejne ciasto na zimno, bez pieczenia, co istotne w te upały ;) Ja jestem zadowolona z takiej pogody. Roboty budowlane bardzo powoli, ale poruszają się do przodu, więc mogę powoli zajmować się aranżacją wnętrz, ostatnio na  http://www.indecotrojmiasto.pl/  znalazłam cudną szafę wnękową do sypialni ;) Uwielbiam ten etap remontu :D Wracając do ciasta, jest pyszne! Biszkopt ( w wersji bez pieczenia podłużne biszkopciki), masa śmietanowa z galaretkami, a na wierzchu maliny, zatopione w kolejnej galaretce ;) Świetnie smakuje, doskonale wygląda. To ja, skusicie się? Polecam!

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na spód:

  • 2 jajka
  • 75 g cukru
  • 35 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać.

Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 12-15 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Masa śmietanowa:

  • 2 galaretki malinowe
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 250 g malin

 

1 galaretkę malinową rozpuścić w 200 ml wrzącej wody, wystudzić, odłożyć do stężenia i pokroić w kostkę.

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, odłożyć do napęcznienia. Po tym czasie delikatnie ją podgrzać, do rozpuszczenia i odłożyć do wystudzenia.

Śmietanę przełożyć do naczynia, dodać mleko, cukier puder i zmiksować. Dodać żelatynę i dokładnie połączyć. Do masy wmieszać galaretki i wylać ją na spód. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Drugą galaretkę rozpuścić w 350 ml wrzącej wody, wystudzić i wymieszać z malinami. Tężejącą wylać na masę śmietanową. Smacznego :)

 


wtorek, 16 czerwca 2015

Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy ;) Deser bez pieczenia, zniewala smakiem i wyglądem. Z musem truskawkowym, warstwą truskawkowego kremu i przykrywającą je galaretką truskawkową. Czasochłonny, ale wart zrobienia, gwarantuję, że się nie zawiedziecie ;) Udekorowana świeżymi owocami... Bajka :-) Polecam!

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 g podłużnych biszkoptów ladyfingers

 

Mus truskawkowy:

  • 350 g truskawek
  • sok z połówki cytryny
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 200 ml śmietany 36%

 

Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Formę przy bokach wyłożyć biszkoptami, jeden obok drugiego, przycinając je z jednej strony, by trzymały pion. 

Truskawki pokroić na mniejsze części, przełożyć do garnuszka, dodać sok z cytryny i cukier, zagotować. 

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, wymieszać dokładnie, by się rozpuściła i nie było grudek, dodać do puree owocowego, dokładnie wymieszać i odłożyć do całkowitego wystudzenia. 

Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać do wystudzonego puree, bardzo delikatnie mieszając. Gotowy mus truskawkowy przelać do formy i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na kilka godzin.


Krem truskawkowy:

  • 250 g mascarpone
  • 150 ml śmietany 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 30 ml gorącego mleka
  • 150 g truskawek 

+

  • 1 galaretka truskawkowa
  • truskawki do dekoracji

 

Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącym mleku, odłożyć do przestudzenia.

Truskawki pokroić w niedużą kostkę, odstawić.

Mascarpone ubić na sztywno z kremówką i cukrem pudrem. Dodać truskawki i przestudzoną żelatynę, jeszcze chwilę ubijać. 

Krem truskawkowy wyłożyć na stężały mus truskawkowy, wyrównać i schłodzić do czasu stężenia kremu.

Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, wystudzić, tężejącą wyłożyć na krem truskawkowy, schłodzić w lodówce.

Gotowy deser ostrożnie wyjąć z formy i przełożyć na paterę, udekorować owocami. Smacznego :)

 


 
1 , 2

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria