Serniki pieczone

sobota, 22 września 2018

Niesamowity sernik - kremowy, wilgotny, delikatnie kokosowy. Taki jak lubię :) Aksamitny, jedwabiście gładki - jedząc go można się rozpłynąć. I pachnie niesamowicie! Smakuje trochę jak bounty :) Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na kruchy spód:

 

  • 125 g mąki pszennej
  • 50 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i szybko posiekać nożem do momentu aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Dodać jajko, żółtka, cukier, wiórki kokosowe i sól i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 45 minut.

Formę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, lekko podsypująć mąką, wyłożyć na blachę i nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12-15 minut, do zezłocenia.

 

Masa kokosowa:

  • 250 g kremowego serka
  • 110 g cukru
  • 300 g gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżki likieru kokosowego
  • 300 ml mleka kokosowego z puszki
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka

 

Do miski przełożyć wszystkie składniki, zmiksować tylko do połączenia.

Masę serową wylać na podpieczony spód, wyrównać.

Piec w temperaturze 150 stopni, w kąpieli wodnej, przez około 60-75 minut. Wystudzić w temperaturze pokojowej i następnie schłodzić sernik w lodówce przez około 12 godzin.

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 60 g masła
  • wiórki kokosowe

 

W rondelku roztopić masło, dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać aż powstanie gładki sos.

Polewę czekoladową rozprowadzić na wierzchu schłodzonego sernika, udekorować wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

 


środa, 15 sierpnia 2018

Obłędny sernik. Orzeźwiający, kremowy, po prostu pyszny. Smak, którego szybko się nie zapomina. Klasyczna masa serowa jest mokra, mazista, delikatna, taka jak lubię. A mus... Mus cytrynowy jest po prostu świetny. Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na spód:

  • 140 g herbatników
  • 50 g masła

 

Herbatniki zmielić np. w młynku do kawy na drobny piasek, dodać płynne masło, połączyć.

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciasteczka, wyrównać i dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175 stopni, do zarumienienia. Przestudzić.

 

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 łyżki mąki pszennej

 

Wszystkie składniki przełożyć do miski, zmiksować tylko do połączenia.

Masę serową przelać na spód. Piec w kąpieli wodnej, w temperaturze 160 stopni przez około 45-50 minut. Wystudzić w temperaturze pokojowej.

 

Mus cytrynowy:

  • 275 g śmietany kremówki 30%
  • 125 g serka macsarpone
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 7-8 łyżek cukru pudru
  • odrobina szafranu lub żółtego barwnika spożywczego

 

Żelatynę zalać niewielką ilością wody, odłożyć do napęcznienia.  Później podgrzać ją w mikrofalówce lub na kuchence, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia. Przestudzić i wymieszać z sokiem cytrynowym.

W misce umieścić kremówkę i cukier, ubić na sztywno, można dodać barwnik spożywczy lub szafran. Sok cytrynowy z żelatyną wymieszać z 3 łyżkami ubitej śmietany, dodać do pozostałej śmietany i delikatnie wymieszać.

Mus wyłożyć na wystudzony sernik, wyrównać i schłodzić. Przed podaniem udekorować bezikami i malinami. Smacznego :)

 

 

03:44, ewa_ciasteczkowakraina , Serniki pieczone
Link Komentarze (6) »
niedziela, 08 kwietnia 2018

Pyszny sernik! Jeden z moich ulubionych. Lekki, delikatny smak, nie za słodki. Przepis dostałam od koleżanki z pracy, myślę jednak, że wielu z Was go zna :) To jeden z tych serników, który nigdy się nie znudzi i z przyjemnością wraca się co jakiś czas do jego smaku :) Polecam!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 3 żółtka

 

Masło posiekać, dodać pozostałe składniki i energicznie zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Ciasto będzie dosyć lepiące, ale takie właśnie ma być :)

Blachę o wymiarach 25 x 40 cm natłuścić i oprószyć mąką. Ciastem wyłożyć blachę, także jej brzegi. Podpiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut, odstawić.

 

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 500 ml zimnego mleka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 125 ml oleju
  • brzoskwinie w syropie

 

Pianka bezowa:

  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru

 

Brzoskwinie odsączyć z syropu, osuszyć i pokroić  w kostkę. Odłożyć.

Twaróg przełożyć do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i jajka, zmiksować. Do masy serowej dodać proszek budyniowy, olej i sok z cytryny, połączyć. Dodać zimne mleko, zmiksować na gładko (masa będzie lejąca) Do masy serowej delikatnie wmieszać przygotowane wcześniej brzoskwinie. 

Masę wylać na przygotowane wcześniej ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. 

Na 15 minut przed końcem pieczenia wyciągnąć blaszkę i wyłożyć na wierzch pianę ubitą z 3 białek i 1/2 szklanki cukru. Całość wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 15 minut. Gotowe ciasto wystudzić w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Smacznego :)

 

sobota, 09 grudnia 2017

Pozostajemy w świątecznym klimacie i w kajmakowych wypiekach ;) Dziś ciasto, bez którego niejedna osoba nie wyobraża sobie świątecznego stołu, czyli sernik! U mnie cudownie słodko - słony z dodatkiem orzeszków, czekolady, uwieńczony polewą kajmakowa i kawałkami batonika... Sernik Snickers! Pyszny, wcale nie za ciężki i nie za słodki. Nam bardzo smakował. Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na spód:

  • 150 g herbatników
  • 65 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru

 

Masa serowa:

  • 850 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 160 ml kremówki
  • 4 jajka
  • 240 g masy kajmakowej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 120 g solonych orzeszków ziemnych
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 1 budyń smietankowy lub waniliowy bez cukru

+

  • pozostała masa kajmakowa
  • 2 batoniki Snickers

 

Maślane ciastka zmielić na mąkę, dodać cukier puder i rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszać. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o średnicy 22 cm. Docisnąć. Tortownicę wstawić do lodówki na około 20 minut.

Orzeszki bardzo drobno posiekać, czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Wszystkie składniki masy serowej przełożyć do miski, miksować je tylko do połączenia się składników, nie dłużej niż minutę.

Masę serową wylać na schłodzony spód. Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec następne 40-45 minut.

Upieczony sernik wyjąć i wystudzić do temperatury pokojowej.

Puszkę z pozostałym kajmakiem umieścić w garnuszku z wrzątkiem i mieszać do czasu, aż będzie miał konsystencję polewy. Wylać go na schłodzony sernik i rozprowadzić po wierzchu.

Udekorować pokrojonymi w plastry kawałkami batona. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Ciasto wyjąć na około 30 minut przed planowanym podaniem. Smacznego :)

 


piątek, 17 listopada 2017

Pyszny, kremowy, gładki sernik z mocno wyczuwalną, alkoholową nutą. Zdecydowanie nie dla dzieci ;) Z kawałkami czekolady, smakuje po prostu dobrze a może nawet i lepiej ;) Łatwy do zrobienia, żałuję, że nie mogę pokazać Wam zdjęcia w przekroju, ale sernik brałam ze sobą na spotkanie u przyjaciół, tam też wszystkim smakował ;) Spróbujcie i Wy, polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na spód:

  • 190 g ciastek pełnoziarnistych
  • 60 g roztopionego masła

 

Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.

 

Składniki na masę serową:

  • 750 g twarogu zmielonego minimum dwukrotnie
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 ml ajerkoniaku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 150 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady

 

W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz czekolady). Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Na końcu dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.

Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.

Piec w temperaturze 150 stopni przez około 60 - 75 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Udekorować wiórkami czekoladowymi. Smacznego :)

 


niedziela, 24 września 2017

Wspominamy lato w pysznych wypiekach :) Sezon truskawkowy trwa zdecydowanie za krótko, także myślę, że już teraz można zacząć wykorzystywać zamrożone owoce ;) Sam sernik smakuje wspaniale - z mnóstwem truskawek, jest niski, na herbatnikach. Uwielbiam takie przepisy - szybkie, nieskomplikowane z cudownie pysznym efektem końcowym :) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na mus truskawkowy:

  • 500 g truskawek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 4 łyżki brązowego cukru

 

W naczyniu żaroodpornym wymieszać przepołowione truskawki z octem balsamicznym i brązowym cukrem. Wstawić do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekać przez około 35 - 40 minut (mrożone kilka minut dłużej), bez pokrywki. Wyjąć, wystudzić, zmiksować blenderem na puree.

 

Masa serowa:

  • 750 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie
  • 250 g kremówki
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

+

  • 2 opakowania prostokątnych herbatników

 

W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz herbatników). Zmiksować tylko do połączenia.

Wykonanie - Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć herbatniki, jeden obok drugiego.

Masę serową przełożyć na herbatniki, na wierzch masy serowej wyłożyć truskawkowy mus, tworząc esy-floresy.

Piec w temperaturze 160 stopni przez około 45 - 50 minut. Sernik powinien być wypieczony i ścięty przy dotyku patyczkiem. Wystudzić. Smacznego :)


 

00:15, ewa_ciasteczkowakraina , Serniki pieczone
Link Komentarze (16) »
sobota, 19 sierpnia 2017

Tak kremowego sernika dawno nie jadłam ;) Jest wspaniały! Delikatny, lekki, to tutaj słodycz sernika przełamuje kwaśna frużelina porzeczkowa... Coś pysznego! Pięknie się prezentuje, jest równiutki, szybko znika ze stołu ;) Spróbujcie koniecznie!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na spód:

  • 180 g ciastek pełnoziarnistych
  • 60 g roztopionego masła

 

Ciasteczka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować lub pokruszyć je za pomocą blendera do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać ciasteczka. Wyrównać, docisnąć masę do dna formy i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.

 

Masa serowa:

  • 750 g twarogu zmielonego minimum dwukrotnie
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Do naczynia przełożyć wszystkie składniki. Zmiksować tylko do połączenia.

Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. Na sernik łyżeczką wykładać frużelinę porzeczkową, robiąc z niej kleksy. Po powierzchni sernika i kleksach przeciagnąć drewnianym patyczkiem  tworząc esy - floresy.

Piec w temperaturze 150 stopni w kąpieli wodnej przez około 60 - 70 minut. Upieczony sernik będzie ścięty i sprężysty przy dotyku patyczkiem. Wyjąć i przestudzić.

Wystudzony sernik schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 

Frużelina porzeczkowa:

  • 250 g porzeczek swieżych lub mrożonych
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

 

W rondelku wymieszać owoce z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru . Dodać wodę z mąką, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika i wystudzić. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.

 

 

00:08, ewa_ciasteczkowakraina , Serniki pieczone
Link Komentarze (17) »
wtorek, 09 maja 2017

Idealne serniczki dla osób lubiących smak kawy w deserach :) Łatwe i szybkie do zrobienia. Podawane z kleksem ubitej kremówki, udekorowane kawą. Mniam, smakują genialnie! :) Polecam.

PS Jeśli marzy Wam się romantyczny wypad lub po prostu wiosenny weekend w przyjemnej scenerii, koniecznie zapoznajcie się z ofertą perlapoludnia.pl - Beskid Sądecki na wyciągnięcie ręki :)

 

 

Składniki:

  • 80 g pokruszonych ciastek
  • 500 g twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki likieru kawowego

 

+

  • 300 ml śmietany kremówki
  • cukier puder
  • kawa rozpuszczalna (proszek)

 

Ciastka pokruszyć na piasek za pomocą wałka lub blenderem.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Na dno foremek wykładać pokruszone ciasteczka, wyrównać.

Kremówkę podgrzać, dodać kawę, mieszać, do rozpuszczenia kawy. Zdjąć z ognia, przestudzić.

Do misy przełożyć  twaróg, jajka, kremówkę z rozpuszczoną kawą, cukry, mąkę pszenną i likier kawowy. Zmiksować tylko do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy serowej.

Masę serową przelać do papilotek, do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 - 40 minut, aż powierzchnia serniczków będzie ścięta a one same lekko się napuszą. Wystudzić w piekarniku, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Kolejnego dnia kremówkę ubić,  pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ozdobić serniczki. Oprószyć kawą rozpuszczalna w proszku. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)



środa, 26 kwietnia 2017

Bardzo lubimy wszelkie ciasta czy desery z dodatkiem cytrusów lub kawy, mogliście to już zauważyć ;) Tym razem mam dla Was sernik o pysznym, intensywnym cytrynowym smaku. Bardzo kremowy i delikatny, rozpływa się w ustach! Udekorowany pieczoną polewą z kwaśnej śmietany. Pycha! Polecam :)

PS - http://www.sandc.pl/ rury stalowe ze szwem i bez szwu, konstrukcje stalowe i stalowe elementy, rury, blachy i profile stalowe oraz malowanie proszkowe i epoksydowe, zainteresowanych zapraszam do zapoznania się z ofertą.

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju

 

Masa serowa:

  • 700 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego

 

Polewa z kwaśnej śmietany:

  • 350 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Lemon curd:

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 80 g cukru
  • 40 g masła
  • sok i skórka z 1 cytryny

 

Lemon curd - W niedużym garnuszku roztrzepać jajko, żółtko i cukier. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając. Dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji. 

Przelać do wyparzonego słoiczka. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Biszkopt - białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej miksując. Stopniowo dodawać żółtka cały czas ubijając. Na koniec dodać olej. Mąki przesiać, dodać do ubitej masy jajecznej, delikatnie połączać.

Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) o wymiarach 20×20 cm w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Wystudzić.

Masa serowa -  Twaróg przełożyć do miski, dodać budyń i zmiksować. Stopniowo dodawać cukier , następnie wbijać jajka, miksując po każdym 15-20 sekund. Na koniec dodać śmietanę.

Masę podziel na dwie równe części. Do jednej części dodać przygotowany wcześniej lemon curd. Masy serowe na zmianę  rozłożyć na upieczonym biszkopcie.


Sernik piec w kąpieli wodnej. Ciasto piec 15 minut w temperaturze 175 stopni, potem zmniejszyć  temperaturę  do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut. 15 minut przed wyjęciem sernika z piekarnika, na wierzch wylać kwaśną śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem. Gotowy sernik cytrynowy studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.  Smacznego :)

 

niedziela, 19 lutego 2017

Pyszny, bardzo kremowy sernik z dodatkiem czekośliwki. Bez jajek, więc mogą go jeść osoby, właśnie na jajka, uczulone. Trochę jest mniej puszysty niż tradycyjny sernik, wynagradza to jednak jego delikatność i kremowa konsystencja. Cieszę się, że dodałam do niego czekośliwkę - wspaniale się wkomponowała w masę serową, dodała ciastu ciekawego smaku. Spód wykonałam z cynamonowych ciasteczek, które również w swoim składnie nie miały jajek, więc jeśli macie w rodzinie osoby uczulone na jajka, poszukajcie tego typu ciastek. Polecam serdecznie!

PS Jeśli szukacie pomysłu na hobby lub spędzanie wolnego czasu, koniecznie zainteresujcie się hodowlą rybek ;) Sama kiedyś byłam zapaloną akwarystką ;) Jeśli Was to zainteresuje, zajrzyjcie na stronę plantica.pl , znajdziecie wszystko co będzie Wam potrzebne w tym temacie :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki na spód:

  • 200 g ciasteczek cynamonowych
  • 100 g masła

 

Dno formy, o średnicy 21 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić, odstawić do przestudzenia. Ciastka dokładnie rozdrobnić, połączyć z rozpuszczonym masłem. Masę ciasteczkową wgnieść w dno tortownicy. Piec około 10 minut, w temperaturze 180 stopni. Ostudzić.

 

Składniki na masę serową:

  • 650 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 150 g miękkiego masła
  • 175 g brązowego cukru
  • 125 ml gęstej śmietany 12%
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mały słoik czekośliwki

 

Masło miksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę ziemniaczaną, kaszę manną, proszek do pieczenia, zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg, cały czas miksując. Wlać śmietanę. Całość dobrze połączyć ze sobą.

Połowę ciasta wylać na podpieczony spód, rozsmarować czekośliwkę, zalać resztą masy serowej. Wierzch udekorować czekośliwką.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Wystudzić. Smacznego :)

 


03:33, ewa_ciasteczkowakraina , Serniki pieczone
Link Komentarze (15) »
 
1 , 2 , 3

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria