Babeczki i muffiny

niedziela, 09 kwietnia 2017

Te babeczki są po prostu urocze :) Podwójnie kokosowe, ba nawet potrójnie, doliczając do tego kokosową pralinkę ;) Lekkie, puszyste, delikatne :) Uczta dla podniebienia, smakują wyjątkowo, pysznie kokosowo :) Polecam!

PS  Szukasz fajnych ciuchów dla swojego mężczyzny? Może zagląda tu jakiś facet, który chciałby odświeżyć swoją garderobę? ;) Polecam http://ombre.pl/ . Duży wybór i przystępne ceny :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki: (na około 8 babeczek)

  • 200 g mąki pszennej
  • 30 ml kwaśnej śmietany
  • 5 łyżeczek mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 85 g masła
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 35 ml mleka
  • 125 g cukru
  • 1 małe jajko

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać miękkie masło, śmietanę, kremówkę, mleko zwykłe i kokosowe, cukier i jajko. Całość zmiksować tylko do połączenia składników.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto, do około 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Wystudzić.

 

Masa kokosowa:

  • 400 g śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżeczki mleczka kokosowego
  • 1 zagęstnik do śmietany

+

  • wiórki kokosowe
  • kokosowe pralinki lub wafelki

 

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać mleczko kokosowe, zagęstnik do śmietany i cukier.

Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego, wyciskać go na wystudzone babeczki. Udekorować wiórkami kokosowymi i pralinkami. Smacznego :)

 

środa, 29 marca 2017

Urocze, malutkie babeczki o smaku cafe latte ;) Samo ciasto jest kawowe, lekkie i puszyste. Udekorowane ubitą kremówką, oprószone naturalnym kakao. Błyskawicznie się je robi. Uczta dla oczu i kubków smakowych ;) Polecam!

 

PS Wybierasz się do Niemiec lub Holandii? Koniecznie skorzystaj z oferty piatkabus.pl - atrakcyjne trasy i ceny, sprawdź sam! :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na około 10 sztuk:

  • 100 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 2,5 łyżeczki  kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

 

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao - przesiać, odstawić.

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksować do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać kawę i utrzeć.

Do masy maślanej dodać suche składniki i ekstrakt waniliowy, całość delikatnie wymieszać.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej nakładać ciasto, do około 3/4 ich wysokości, wyrównać.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Krem śmietankowy:

  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao

 

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier.

Babeczki ozdobić kremem śmietankowym, oprószyć kakao. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)

 


Tagi: kakao kawa
01:27, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (10) »
wtorek, 21 marca 2017

Ciasto Leśny mech już od dawna jest hitem w moim domu. Smakuje nam i to bardzo ;) Na jego wzór zrobiłam ostatnio pyszne babeczki. Równie zielone, równie urocze :) Przyciągają uwagę kolorem, smakiem kuszą, by sięgnąć po kolejną :) Idealne na wielkanocny stół, wiosenne, lekkie, intrygujące! W mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ jest zdrowy, ma neutralny smak, dlatego można go dodawać zarówno do dań wytrawnych jak i słodkich wypieków, no i jest łatwo dostępny w przystępnej cenie ;) Polecam!

 



Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 160 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanka oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Szpinak rozmrozić i bardzo dokładnie odsączyć z nadmiaru wody, a następnie zmiksować go z olejem.

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak z olejem. 

Masę szpinakową wyłożyć do papilotek, do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Składniki na krem:

  • 150 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • kolorowa posypka

 

Śmietanę ubić na sztywno. Twaróg zmiksować z cukrami, dodać masę śmietanową i delikatnie połączyć. Gotowym kremem udekorować babeczki. Smacznego :)



 

Biorę udział w konkursie:

10:14, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (16) »
piątek, 03 lutego 2017

Marchewkowe babeczki z kokosowym kremem to deser, który skusi każdego :) Miękkie, delikatne i długo zachowują świeżość. Kokosowy krem dopełnia idealnie smak samych babeczek. Skuście się, są tego warte ;)

PS Ostatnio jemy zdrowiej - mąż na diecie :D https://www.body4you.pl/ to idealny sklep dla Niego, suplementy wybrane przez fachowców jak narazie się sprawdzają. Warto zapoznać się z ich ofertą. 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 jabłko, starte na tarce
  • 1 szklanka marchewki, startej na tarce

 

W jednej misce wymieszać suche składniki, czyli mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sól. W drugiej - roztrzepane jajka i olej.

Zawartość obu naczyń połączyć, dodać jabłko, marchewkę i orzechy, delikatnie wymieszać. 

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do wysokości papierowej foremki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić.

 

Krem z serka :

  • 150 g kremowego serka
  • 25 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • wiórki kokosowe

 

Serek ubić z miękkim masłem, stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksować. Włożyć na kilkanaście minut do lodówki. Masę serową wyłożyć na wierzch babeczek, udekorować wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

 

środa, 04 stycznia 2017

Przepyszne babeczki czekoladowo - kawowe z obłędnym kremem chałwowym :) Lekkie, delikatne i miękkie. Ciężko się im oprzeć ;) Pięknie się prezentują, u nas gościły na sylwestrowym stole - smakowały wszystkim ;) Wam też je polecam!

PS Osobom zainteresowanym produktami do automatyzacji i identyfikacji pojazdów czy osób, opartych na rozpoznawaniu pisma (OCR) polecam https://www.autoid.pl/

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 125 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 175 ml mleka
  • 75 ml oleju
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki cukru

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do przestudzenia. 

W misce przesiać mąkę, kakao, kawę, proszek do pieczenia i sodę, dodać cukier, odłożyć.

W drugim naczyniu wymieszać jajka z mlekiem, olejem i rozpuszczoną czekoladą. Do mokrych składników przełożyć suche, dokładnie połączyć, najlepiej drewnianą łyżką. 

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić je ciastem. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Masa chałwowa:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 200 g chałwy
  • 200 g serka mascarpone

 

Kremówkę przelać do garnuszka, dodać rozkruszoną chałwę, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się chałwy. Wystudzić, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Po tym czasie zimną masę chałwową zmiksować z serkiem mascarpone do czasu, aż powstanie gęsty krem.

Worek cukierniczy napełnić kremem, udekorować kremem i pokruszonymi orzechami włoskimi. Smacznego :)

 

07:19, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (21) »
piątek, 11 listopada 2016

Bardzo pyszne, idealnie skomponowane muffinki, bo przecież czekolada i banany współgrają ze sobą doskonale. Za sprawą owoców babeczki są delikatne, mięciutkie i pięknie pachną. Czekoladowe kropelki są cudownym zwieńczeniem. Polecam :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na około 12 muffinek:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 banany
  • 1 jajko
  • groszki czekoladowe

 

Banany drobno pokroić, dodać jajko i olej, wymieszać. 

W drugim naczyniu połączyć mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, cukier, sól i groszki czekoladowe.

Suche składniki dodać do składników mokrych, dokładnie wymieszać. 

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Masę przełożyć do papierowych foremek, piec w temperaturze 180 stopni przez około 18-20 minut. Smacznego :)

00:19, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (18) »
poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Na świeże, polskie truskawki jeszcze trochę trzeba poczekać, ale do tych babeczek śmiało można wykorzystać mrożone owoce :) Pyszne, mięciutkie babeczki udekorowane truskawkowym budyniem. Wyglądają przeuroczo,  a smakują tak dobrze, że na pewno sięgniecie po dokładkę :)  Truskawki można zastąpić dowolnymi owocami, wykorzystując zimowe zapasy ;) Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

   

Składniki:

  • 400 g truskawek
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 125 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 125 g miękkiego masła
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka

+

  • cukier puder do oprószenia
  • 1 łyżka miękkiego masła

 

Truskawki rozmrozić, zmiksować je blenderem. Odlać około 1/4 szklanki i wymieszać je z proszkiem budyniowym. Resztę truskawek zagotować z 1 łyżeczką cukru. Do gotujących się truskawek dodać wymieszany budyń. Gotować, aż budyń zgęstnieje, odłożyć do wystudzenia.

W jednej misce wymieszać suche składniki, czyli cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sodę, dodać masło i trochę zagnieść ciasto.

W drugiej misce połączyć jogurt z jajkami. Suche składniki przesypać do mokrych, wymieszać tylko do połączenia.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto, do 3/4 wysokości foremek. Na wierzch kłaść po 1 łyżce budyniu truskawkowego.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić.

Pozostały budyń wymieszać z 1 łyżką masła. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nią babeczki. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

sobota, 02 kwietnia 2016

Babeczki, które najlepiej smakują na drugi dzień po zrobieniu :) Delikatne, słodkie, pyszne! Z dodatkiem wiórków kokosowych, suszonej żurawiny i orzechów włoskich. Nam smakowały, nawet bardzo :) Jestem pewna, że i Wy się nimi zachwycicie. Po świątecznych wypiekach pewnie zostały Wam białka, także... do dzieła! :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Masło rozpuścić i odłożyć do wystudzenia. 

Białka, ze szczyptą soli, ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. 

Do masy białkowej wlać wystudzone masło, dodać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier, wiórki kokosowe, orzechy i żurawinę, dokładnie wymieszać. 

Formę do babeczek wyłożyć papilotkami, nakładać masę do papierowych foremek. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 35 minut. Smacznego :)

środa, 24 lutego 2016

Pomysł na babeczki w nieco zdrowszej wersji ;) Z daktylami i orzechami włoskimi, z dodatkiem oleju kokosowego, który nadaje im pięknego aromatu i cudownego smaku. Szybko znikają, dlatego lepiej przygotujcie je od razu z podwójnej porcji ;) Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 200 g wypestkowanych daktyli
  • 100 ml wrzącej wody
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g tartych orzechów włoskich
  • 25 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 150 ml mleka
  • 100 ml oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Kokosowa kruszonka:

  • 75 g masła
  • 75 g brązowego cukru
  • 80 ml mleka
  • 65 g płatków kokosowych

 

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na około 30 minut, następnie zmiksować je na gładką masę. 

W międzyczasie przygotować kruszonkę - wszystkie składniki zagotować w rondelku, na dużym ogniu, cały czas intensywnie mieszając, odstawić.

Suche składniki, czyli mąkę, tarte orzechy, cukier brązowy, proszek do pieczenia, sodę i sól połączyć w jednej misce. Do drugiej wlać mokre składniki i wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych, dodać puree daktylowe i dokładnie połączyć. 

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej nakładać ciasto, do około 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. W połowie pieczenia na muffinki wyłożyć kruszonkę, piec, aż ładnie się zarumieni. Wystudzić. Smacznego :)

 

piątek, 19 lutego 2016

Babeczki jeszcze w klimacie walentynkowym ;) Takie mam zaległości  publikowaniu przepisów! :D Równie dobrze można zrobić je teraz, rezygnując z czerwonego barwnika do kremu i serduszkowych ozdób ;) Same babeczki są przepyszne - bardzo delikatne i mięciutkie. Z dodatkiem coli, której smak nie jest jednak mocno wyczuwalny. Bąbelki nadają babeczkom lekkości.„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego również i w tych babeczkach pełni ważną rolę." Udekorowane kremem na bazie kremówki i serka mascarpone z dodatkiem ciemnego kakao lub/i barwnika spożywczego. Bardzo polecam! :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:(8-10 sztuk)

  • 200 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 150 g brązowego cukru
  • 150 ml coca-coli
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka

 

W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier. W drugim natomiast, połączyć mokre - jajka, olej rzepakowy i colę. 

Suche składniki wsypać do mokrych, dokładnie, ale krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. 

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto, do 3/4 wysokości papilotek. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Krem śmietankowy:

  • 250 ml śmietanki 36%
  • 50 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kakao/czerwony barwnik spożywczy

+

  • czekoladowe serduszka*
  • kolorowa posypka

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać mascarpone i cukier puder, połączyć.

Ubitą śmietankę podzielić na dwie części - do pierwszej dodać 1-2 łyżki kakao, do drugiej odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. 

Masy śmietankowe przełożyć do rękawa cukierniczego, wyłożyć na babeczki. Udekorować czekoladowymi babeczkami i kolorową posypką. Smacznego :)

* Czekoladowe serduszka - 50 g gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. 

Przestudzoną, płynną czekoladę przełożyć do rękawa cukierniczego i na przygotowany wcześniej papier do pieczenie, wyciskać serduszka. Pozostawić do zastygnięcia. 

 


Bawię się z:

 

Babeczki, w ramach wspólnej zabawy, piekłam z: Joanną, Magdaleną, Pauliną, Dagmarą, Marzeną, EwąEwą, Ewą, Bożeną, Dorotą, Elą, Asą, Dorotą, Iwoną , Angeliką i Sylwią :)

00:19, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (31) »
 
1 , 2 , 3 , 4

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria