Naleśniki, placuszki, gofry

środa, 12 września 2018

Kolejna śniadaniowa propozycja. Pyszne mini serniczki z patelni. Są pyszne :) Podane z miodem i owocami mogą stać się Waszym ulubionym śniadaniem. Spróbujcie sami, polecam!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 g twarogu z kostki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 1 łyżka mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej

 

Twaróg krótko zmiksować, dodać jajko, miód, mleko i mąkę, połączyć.

Łyżką nabierać małe porcje ciasta i kłaść na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Poawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

 


Tagi: miód twaróg
02:06, ewa_ciasteczkowakraina , Naleśniki, placuszki, gofry
Link Komentarze (2) »
czwartek, 14 czerwca 2018

Miękkie i puszyste racuchy. Szybkie i łatwe do zrobienia. Świetne na śniadanie czy podwieczorek. Nam bardzo smakowały, może i Wy się skusicie? Polecam :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

 

Składniki:

  • 500 ml kwaśnego mleka lub kefiru
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 50 g cukru pudru
  • olej

 

Kwaśne mleko rozmącić z jajkami i mąką. Ucierać łyżką na gładką masę. Pod koniec dodać sodę i cukier puder, wymieszać. Ciasto będzie dość gęste.

Racuszki kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące, z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

 


poniedziałek, 05 lutego 2018

Pomysł na pyszne śniadanko z produktów, które chyba zawsze mamy w domu :) Pyszny naleśnik, pieczony w piekarniku, ma lekką strukturę. U mnie na słodko, w zimowej wersji, bo z dodatkiem kiwi ;) Idealny pomysł na każdy poranek. Znacie? Jeśli nie to spróbujcie koniecznie! Polecam :)

PS apynews.pl - portal dla ludzi, którzy chcą wiedzieć więcej na temat tego co teraz dzieje się w polskim youtube - informacje, quizy i wiele więcej!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 125 ml mleka
  • 1/2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła 

+

  • cukier puder i ulubione owoce do podania

 

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni z żeliwną patelnią lub naczyniem do zapiekania, najlepiej o średnicy około 20 cm.

Do miski wbić jajka, dodać mleko, mąkę, sól, ekstrakt waniliowy i cukier. Całość Zmiksować, tylko do połączenia składników.

Rozgrzaną patelnię wyjąc z piekarnika, wyłożyć na nią masło, rozpuścić je, rozprowadzić po brzegach.

Ciasto wylać na patelnię, piec około 20 minut na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie cukier puder i kiwi. Smacznego :)

 

Tagi: kiwi
19:09, ewa_ciasteczkowakraina , Naleśniki, placuszki, gofry
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 15 stycznia 2018

Łatwy i szybki przepis na pyszne naleśniki. Idealnie pasują do słodkiego nadzienia - u mnie jeszcze w świątecznej formie, podane z kremem czekoladowym, bananami i wiórkami kokosowymi. Pyszności. Polecam i na śniadanie i na podwieczorek ;)

PS Jeśli marzy Wam się mała zmiana w Waszym salonie, jakiś nowy element dekoracyjny na ścianie warto zainteresować się ofertą digitaldruk.pl/obrazy-na-plotnie.html To obrazy na płótnie w wielu wariantach do wyboru. Każdy znajdzie coś dla siebie!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • szczypta soli

 

Mąkę przesiać z proszkiem budyniowym, dodać pozostałe składniki i wymieszać do połączenia, na gładkie, jednolite ciasto.

Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni przetartej lekko olejem na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

 


Tagi: budyń
19:27, ewa_ciasteczkowakraina , Naleśniki, placuszki, gofry
Link Komentarze (14) »
sobota, 09 września 2017

Syrniki, czyli pyszne, naprawdę wyjątkowe placuszki, które smakują podane zarówno na śniadanie jak i na podwieczorek. Pochodzą z Rosji, popularne także na Białorusi czy Ukrainie. To puszyste placuszki, których podstawowym składnikiem jest twaróg, dlatego trochę smakują jak sernik ;) Podane ze świeżymi, sezonowymi owocami - coś wspaniałego. Polecam!

PS Słyszeliście o apynews.pl? To największy w naszym kraju portal informacyjny o youtube. Codziennie spora dawka nowych informacji, idealnych dla wszystkich fanów internetowych twórców. Na stronie ekskluzywne wywiady i video z najbardziej znanymi youtuberami :) Sprawdźcie sami ;) 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki (na około 8 sztuk):

  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • szczypta sol

+

  • olej do smażenia
  • owoce i cukier puder do podania

 

Ser dokładnie rozdrobić widelcem. Dodać jajka, cukier puder i cukier puder. Wymieszać. Dodać mąkę i sól, połączyć. Ciasto będzie lekko lepiące, ale nie trzeba dosypywać mąki.


Mokrymi dłońmi lub zwilżoną łyżką nabierać porcję ciasta, obtaczać ją w mące, spłaszczać i formować placuszek.

Placki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Osuszyć na papierowym ręczniku.


Placuszki oprószyć cukrem pudrem. Podawać z ulubionymi owocami. Smacznego :)

Tagi: twaróg
22:48, ewa_ciasteczkowakraina , Naleśniki, placuszki, gofry
Link Komentarze (17) »
poniedziałek, 04 września 2017

Gofry na maślance - są pyszne! Mocno chrupiące, idealne po prostu ;) Szybkie do zrobienia. Podajcie je ze swoimi ulubionymi dodatkami a podbiją serce każdego ;)

 

 


Gdzie to lato? ;) Zdjęcia tych gofrów, robione jeszcze nie tak dawno temu, w gorący, słoneczny dzień w moim ogrodzie. Uwielbiam go! Wiele w nim jeszcze do zrobienia, na co teraz nie ma czasu, ale na wszystko przyjdzie pora. Latem, codziennie przesiadywałam w ogrodzie, popołudniowa kawa? Tylko tam! W tym roku, jeszcze wczesną wiosną zakupiliśmy nowe meble do ogrodu, teraz tym lepiej (wygodniej) przesiadywać w altance, na świeżym powietrzu ;) Oferta homegarden.com.pl daje szerokie pole wyboru. Niełatwo było nam się zdecydować, postawiliśmy jednak na przecudną sofę ogrodową z technorattanu, która jest i wygodnym siedziskiem a także fajną ozdobą ogrodu.

 

Sofa ogrodowa z technorattanu Milano 2 w 1 Grey / Light Grey

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Masło rozpuścić, przestudzić. Żółtka oddzielić od białek, odłożyć.

Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiać z sodą, dodać żółtka, maślankę, mleko, przestudzone masło, cukier, sól i ekstrakt waniliowy. Zmiksować na gładko.

Białka ubić na sztywno, ubitą pianę dodać do zmiksowanego wcześniej ciasta, bardzo delikatnie wymieszać.

Piec w rozgrzanej gofrownicy, przez około 3-4 minuty z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

 

środa, 30 sierpnia 2017

Pyszne placuszki, do zrobienie w dosłownie 5 minut ;) idealne na śniadanie, puszyste, delikatne. Najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem lub lekko oblane miodem. Polecam :)

PS - dubi.com.pl piosenki dla najmłodszych :) zaczarowany album, który przeniesie wszystkie dzieci do świata muzyki, pełnego wrażeń i niesamowitych przeżyć ;) Sprawią frajdę każdemu dziecku!

 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 250 g gęstego jogurtu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • brzoskwinie

 

Jogurt wymieszać z jajkami i olejem, dodać cukier, mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksować na gładką i jednolitą masę.

Na rozgrzaną patelnię nakładać po 1 łyżce ciasta, smażyć na małym ogniu do czasu aż urosną i się zarumienią. 

Gdy placki podrosną włożyć do każdego placka plasterki brzoskwiń. 

Placki przewrócić na drugą stronę i smażyć do zarumienienia przez około 2 minuty lub krócej. Tak samo postępować z kolejnymi plackami.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)



sobota, 22 lipca 2017

Kolejne, pyszne placki z dodatkiem sezonowych owoców. Ostatnio ciagle się takimi zajadamy ;) Tym razem z malinami, również oprószone cukrem pudrem. Mniam, idealne rozpoczęcie dnia! Polecam :)

PS edutalent.pl - pomoc przy pisaniu prac, fachowe doradztwo. Warto zaznaczyć, że to tylko zaplecze teoretyczne nie pisanie całych prac ;) Może komuś się przyda? 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 250 g gęstego jogurtu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • truskawki

 

Jogurt wymieszać z jajkami i olejem, dodać cukier, mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksować na gładką i jednolitą masę. Dodac maliny, delikatnie wymieszać.

Na rozgrzaną patelnię nakładać po 1 łyżce ciasta, smażyć na małym ogniu do czasu aż urosną i się zarumienią. 

Placki przewrócić na drugą stronę i smażyć do zarumienienia przez około 2 minuty lub krócej. Tak samo postępować z kolejnymi plackami.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

niedziela, 18 czerwca 2017

Idealne śniadanie na leniwe, weekendowe poranki ;) Och, uwielbiam takie :) Placuszki są bardzo puszyste, delikatne, u mnie z truskawkami i borówkami, ale możecie użyć naprawdę dowolnych owoców ;) Bardzo polecam, zakochacie się w tym smaku :)

PS Wybierasz się nad Bałtyk? Potrzebujesz samochodu? wypożyczalnia samochodów szczecin to rozwiązanie Twojego problemu :) Przystępne ceny ;)

 

 

Składniki na około 8 placuszków:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki dowolnych owoców

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, połączyć. Dodać mokre składniki, czyli mleko, jajko, miód i olej. Całość dokładnie wymieszać. Dodać owoce, delikatnie wmieszać je do masy.

Placuszki smażyć na średnio nagrzanej patelni na złoty kolor z obu stron. Podawać oprószone z cukrem pudrem lub polane miodem. Smacznego. :)

 


niedziela, 21 maja 2017

Pomysł na pyszne śniadanie lub słodki podwieczorek :) Pulchniutkie racuchy z jabłkami, na drożdżach. Miękkie, delikatne i puszyste. Smażone w głębokim oleju, ach te kalorie! ;) Obficie oprószone cukrem pudrem. Zasmakują każdemu :) Polecam! 

PS Jeśli właśnie jesteście na etapie wymiany drzwi wejściowyc lub planujecie takową w najbliższej przyszłości, koniecznie zapoznajcie się z ofertą http://www.gerda.pl/- solidne i antywłamaniowe. 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki: (około 20 sztuk)

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki ekstraktu cytrusowego
  • 2-3 jabłka

 

Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą. Ciepłą wodę wlać do szklanki, dodać drożdże i dokładnie wymieszać. W misce zrobić wgłębienie, wsypać cukier, wlać olej i ekstrakt cytrusowy, a następnie dodając stopniowo wodę z drożdżami, mieszać składniki drewnianą łyżką. 

Ciasto wyrabiać drewnianą łyżką przez około 3-4 minuty, aż będzie gładkie. Przykryć ściereczkę i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. 

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z wyrośniętym ciastem.

Stolnicę oprószyć mąką. Naoliwioną łyżką nabierać porcję ciasta, formować kulki i w odstępach układać na stolnicy. Pozostawić do podrośnięcia na około 15 minut.

Na patelnię wlać olej, na wysokość 3-4 cm, rozgrzać. Wykładać porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor (po około 1-2 minuty na każdą stronę).

Usmażone racuszki wykładać na papierowe ręczniki, oprószyć cukrem pudrem. Podawać ciepłe. Smacznego :)

Tagi: jabłka
21:32, ewa_ciasteczkowakraina , Naleśniki, placuszki, gofry
Link Komentarze (15) »
 
1 , 2 , 3 , 4

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria