Naleśniki, placuszki, gofry

sobota, 09 września 2017

Syrniki, czyli pyszne, naprawdę wyjątkowe placuszki, które smakują podane zarówno na śniadanie jak i na podwieczorek. Pochodzą z Rosji, popularne także na Białorusi czy Ukrainie. To puszyste placuszki, których podstawowym składnikiem jest twaróg, dlatego trochę smakują jak sernik ;) Podane ze świeżymi, sezonowymi owocami - coś wspaniałego. Polecam!

PS Słyszeliście o apynews.pl? To największy w naszym kraju portal informacyjny o youtube. Codziennie spora dawka nowych informacji, idealnych dla wszystkich fanów internetowych twórców. Na stronie ekskluzywne wywiady i video z najbardziej znanymi youtuberami :) Sprawdźcie sami ;) 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki (na około 8 sztuk):

  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • szczypta sol

+

  • olej do smażenia
  • owoce i cukier puder do podania

 

Ser dokładnie rozdrobić widelcem. Dodać jajka, cukier puder i cukier puder. Wymieszać. Dodać mąkę i sól, połączyć. Ciasto będzie lekko lepiące, ale nie trzeba dosypywać mąki.


Mokrymi dłońmi lub zwilżoną łyżką nabierać porcję ciasta, obtaczać ją w mące, spłaszczać i formować placuszek.

Placki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Osuszyć na papierowym ręczniku.


Placuszki oprószyć cukrem pudrem. Podawać z ulubionymi owocami. Smacznego :)

Tagi: twaróg
22:48, ewa_ciasteczkowakraina , Naleśniki, placuszki, gofry
Link Komentarze (17) »
poniedziałek, 04 września 2017

Gofry na maślance - są pyszne! Mocno chrupiące, idealne po prostu ;) Szybkie do zrobienia. Podajcie je ze swoimi ulubionymi dodatkami a podbiją serce każdego ;)

 

 


Gdzie to lato? ;) Zdjęcia tych gofrów, robione jeszcze nie tak dawno temu, w gorący, słoneczny dzień w moim ogrodzie. Uwielbiam go! Wiele w nim jeszcze do zrobienia, na co teraz nie ma czasu, ale na wszystko przyjdzie pora. Latem, codziennie przesiadywałam w ogrodzie, popołudniowa kawa? Tylko tam! W tym roku, jeszcze wczesną wiosną zakupiliśmy nowe meble do ogrodu, teraz tym lepiej (wygodniej) przesiadywać w altance, na świeżym powietrzu ;) Oferta homegarden.com.pl daje szerokie pole wyboru. Niełatwo było nam się zdecydować, postawiliśmy jednak na przecudną sofę ogrodową z technorattanu, która jest i wygodnym siedziskiem a także fajną ozdobą ogrodu.

 

Sofa ogrodowa z technorattanu Milano 2 w 1 Grey / Light Grey

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Masło rozpuścić, przestudzić. Żółtka oddzielić od białek, odłożyć.

Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiać z sodą, dodać żółtka, maślankę, mleko, przestudzone masło, cukier, sól i ekstrakt waniliowy. Zmiksować na gładko.

Białka ubić na sztywno, ubitą pianę dodać do zmiksowanego wcześniej ciasta, bardzo delikatnie wymieszać.

Piec w rozgrzanej gofrownicy, przez około 3-4 minuty z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

 

środa, 30 sierpnia 2017

Pyszne placuszki, do zrobienie w dosłownie 5 minut ;) idealne na śniadanie, puszyste, delikatne. Najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem lub lekko oblane miodem. Polecam :)

PS - dubi.com.pl piosenki dla najmłodszych :) zaczarowany album, który przeniesie wszystkie dzieci do świata muzyki, pełnego wrażeń i niesamowitych przeżyć ;) Sprawią frajdę każdemu dziecku!

 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 250 g gęstego jogurtu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • brzoskwinie

 

Jogurt wymieszać z jajkami i olejem, dodać cukier, mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksować na gładką i jednolitą masę.

Na rozgrzaną patelnię nakładać po 1 łyżce ciasta, smażyć na małym ogniu do czasu aż urosną i się zarumienią. 

Gdy placki podrosną włożyć do każdego placka plasterki brzoskwiń. 

Placki przewrócić na drugą stronę i smażyć do zarumienienia przez około 2 minuty lub krócej. Tak samo postępować z kolejnymi plackami.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)



sobota, 22 lipca 2017

Kolejne, pyszne placki z dodatkiem sezonowych owoców. Ostatnio ciagle się takimi zajadamy ;) Tym razem z malinami, również oprószone cukrem pudrem. Mniam, idealne rozpoczęcie dnia! Polecam :)

PS edutalent.pl - pomoc przy pisaniu prac, fachowe doradztwo. Warto zaznaczyć, że to tylko zaplecze teoretyczne nie pisanie całych prac ;) Może komuś się przyda? 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 250 g gęstego jogurtu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • truskawki

 

Jogurt wymieszać z jajkami i olejem, dodać cukier, mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksować na gładką i jednolitą masę. Dodac maliny, delikatnie wymieszać.

Na rozgrzaną patelnię nakładać po 1 łyżce ciasta, smażyć na małym ogniu do czasu aż urosną i się zarumienią. 

Placki przewrócić na drugą stronę i smażyć do zarumienienia przez około 2 minuty lub krócej. Tak samo postępować z kolejnymi plackami.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

niedziela, 18 czerwca 2017

Idealne śniadanie na leniwe, weekendowe poranki ;) Och, uwielbiam takie :) Placuszki są bardzo puszyste, delikatne, u mnie z truskawkami i borówkami, ale możecie użyć naprawdę dowolnych owoców ;) Bardzo polecam, zakochacie się w tym smaku :)

PS Wybierasz się nad Bałtyk? Potrzebujesz samochodu? wypożyczalnia samochodów szczecin to rozwiązanie Twojego problemu :) Przystępne ceny ;)

 

 

Składniki na około 8 placuszków:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki dowolnych owoców

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, połączyć. Dodać mokre składniki, czyli mleko, jajko, miód i olej. Całość dokładnie wymieszać. Dodać owoce, delikatnie wmieszać je do masy.

Placuszki smażyć na średnio nagrzanej patelni na złoty kolor z obu stron. Podawać oprószone z cukrem pudrem lub polane miodem. Smacznego. :)

 


niedziela, 21 maja 2017

Pomysł na pyszne śniadanie lub słodki podwieczorek :) Pulchniutkie racuchy z jabłkami, na drożdżach. Miękkie, delikatne i puszyste. Smażone w głębokim oleju, ach te kalorie! ;) Obficie oprószone cukrem pudrem. Zasmakują każdemu :) Polecam! 

PS Jeśli właśnie jesteście na etapie wymiany drzwi wejściowyc lub planujecie takową w najbliższej przyszłości, koniecznie zapoznajcie się z ofertą http://www.gerda.pl/- solidne i antywłamaniowe. 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki: (około 20 sztuk)

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki ekstraktu cytrusowego
  • 2-3 jabłka

 

Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą. Ciepłą wodę wlać do szklanki, dodać drożdże i dokładnie wymieszać. W misce zrobić wgłębienie, wsypać cukier, wlać olej i ekstrakt cytrusowy, a następnie dodając stopniowo wodę z drożdżami, mieszać składniki drewnianą łyżką. 

Ciasto wyrabiać drewnianą łyżką przez około 3-4 minuty, aż będzie gładkie. Przykryć ściereczkę i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. 

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z wyrośniętym ciastem.

Stolnicę oprószyć mąką. Naoliwioną łyżką nabierać porcję ciasta, formować kulki i w odstępach układać na stolnicy. Pozostawić do podrośnięcia na około 15 minut.

Na patelnię wlać olej, na wysokość 3-4 cm, rozgrzać. Wykładać porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor (po około 1-2 minuty na każdą stronę).

Usmażone racuszki wykładać na papierowe ręczniki, oprószyć cukrem pudrem. Podawać ciepłe. Smacznego :)

Tagi: jabłka
21:32, ewa_ciasteczkowakraina , Naleśniki, placuszki, gofry
Link Komentarze (15) »
niedziela, 12 marca 2017

Dziś przepis a właściwie to pomysł na nadzienie do naleśników ;) Z tych słodkich to nasz ulubiony farsz ;) Kaloryczny, ale przepyszny. Połączenie bananów i nutelli jest super a jeśli dodać do tego serek mascarpone to już w ogóle kosmos :D Polecam!

PS Jeśli akurat potrzebujecie tłumaczenia "na wczoraj" albo po prostu trzeba Wam przetłumaczyć jakieś dokumenty czy teksty, zajrzyjcie na stronę centrumtlumaczen.pl . Terminowo i na poziomie :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • naleśniki, polecam z tego przepisu
  • 2-3 banany
  • 1 mały słoiczek nutelli
  • 125 g serka mascarpone

 

Naleśniki smarować cienką warstwą nutelli i serka mascarpone, dodać banany pokrojone w plasterki. Zwijać w rulonik lub kopertę. Smacznego :)

 

 

Same naleśniki przygotowałam z dodatkiem tłuszczu innego niż zwykle, bo tym razem dodałam rozpuszczone, płynne masło finuu :) Smakowały świetnie, tak maślano ;) Masło mogę smakować dzięki streectom i nowej kampanii z finuu w roli głównej :) Paczka dotarła do mnie jakieś dwa tygodnie temu, doskonale zapakowana, w termicznym opakowaniu i wkładem chłodzącym a w środku osiem opakowań masła - cztery klasyczne i cztery solone :) Solonego używamy głównie do kanapek, naturalny wykorzystałam już w naleśnikach, drożdżówce (przepis wkrótce!) czy babeczkach

 


wtorek, 07 marca 2017

Tego na blogu brakowało ;) Przepisu na najlepsze, tradycyjne, najprostsze naleśniki! Delikatne, chrupiące, idealne <3 Z dodatkiem płynnego masła finuu, dzięki czemu mają fajny, maślany posmak :) Idealne na słodko i na słono :) A Wy z jakim farszem lubicie je najbardziej? 

PS Jeśli poszukujecie auto części, koniecznie zajrzyjcie na stronę mamauto.pl, sporo rzeczy do Waszych samochodów, części które mogą przydać się każdemu ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 1-2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki masła klasycznego Finuu

 

Masło roztopić, odłożyć do przestudzenia.

Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, cukier i sól. Całość zmiksować na gładko. Dodać przestudzone, płynne masło, połączyć. 

Naleśniki smażyć na rozgrzanej, cienkiej patelni, z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

 

wtorek, 31 stycznia 2017

Dobrze jest rozpocząć dzień od pożywnego, smacznego śniadania, a gdy jest to na dodatek śniadanie na słodko... Mmm, lepszego poranka nie można sobie wyobrazić ;) Ten omlet to uczta dla podniebienia - z wyraznie wyczuwalną nutą wanilii i rumu, puszysty i aromatyczny, podany delikatnie oprószony cukrem pudrem i z kleksem pysznego dżemu. Myślę, że i Wy się nim zachwycicie, polecam :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 g twarogu
  • 125 ml śmietany 12%
  • otarta skórka z 1 cytryny lub pomarańczy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 kieliszek rumu 
  • olej kokosowy

+

  • dżem z czarnego bzu
  • cukier puder do oprószenia

 

W misce zmiksować twaróg, śmietanę, obie mąki, skórkę z cytrusów, żółtka i cukier. Dodać rum, wymieszać i odłożyć na około 10-15 minut.

Białka bić na sztywno ze szczyptą soli.

Ubite białka bardzo delikatnie wmieszać do przygotowanej wcześniej masy.

Na patelni rozgrzać 1-2 łyżeczki oleju kokosowego, wylać ciasto, przykryć je przykrywką i smażyć przez około 5-6 minut na jasnobrązowy kolor.

Przy pomocy dużego talerza omlet obrócić na drugą stronę, smażyć przez kolejne 4 minuty. 

Usmażony omlet "pokroić" za pomocą widelców.

Podawać gorący, oprószony cukrem pudrem i kleksem dżemu z czarnego bzu 100% Łowicz. Smacznego!

 



niedziela, 08 stycznia 2017

Przepyszne, drożdżowe gofry z dodatkiem grubych kryształków perłowego cukru, który karmelizuje się w trakcie pieczenia, dzięki czemu gofry są chrupiące, słodkie, o smaku karmelu. Bardzo polecam. Przepyszne bez jakichkolwiek dodatków, z kleksem niesłodkiej, ubitej kremówki jeszcze lepsze :) Spróbujecie? ;)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 230 g masła
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru perłowego

 

Masło rozpuścić, odłożyć do wystudzenia.

W misce wymieszać mokre składniki, czyli wystudzone, płynne masło, roztrzepane jajka, mleko i ekstrakt waniliowy. Dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90 minut.

Kiedy ciasto podwoi objętość wsypać do niego cukier perłowy i lekko wymieszać. 

Ciasto nabierać dużą łyżką lub gałkownicą do lodów, piec w gofrownicy na złoto-brązowy kolor. Smacznego :)

 


 
1 , 2 , 3 , 4

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria