Naleśniki, placuszki, gofry

niedziela, 12 marca 2017

Dziś przepis a właściwie to pomysł na nadzienie do naleśników ;) Z tych słodkich to nasz ulubiony farsz ;) Kaloryczny, ale przepyszny. Połączenie bananów i nutelli jest super a jeśli dodać do tego serek mascarpone to już w ogóle kosmos :D Polecam!

PS Jeśli akurat potrzebujecie tłumaczenia "na wczoraj" albo po prostu trzeba Wam przetłumaczyć jakieś dokumenty czy teksty, zajrzyjcie na stronę centrumtlumaczen.pl . Terminowo i na poziomie :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • naleśniki, polecam z tego przepisu
  • 2-3 banany
  • 1 mały słoiczek nutelli
  • 125 g serka mascarpone

 

Naleśniki smarować cienką warstwą nutelli i serka mascarpone, dodać banany pokrojone w plasterki. Zwijać w rulonik lub kopertę. Smacznego :)

 

 

Same naleśniki przygotowałam z dodatkiem tłuszczu innego niż zwykle, bo tym razem dodałam rozpuszczone, płynne masło finuu :) Smakowały świetnie, tak maślano ;) Masło mogę smakować dzięki streectom i nowej kampanii z finuu w roli głównej :) Paczka dotarła do mnie jakieś dwa tygodnie temu, doskonale zapakowana, w termicznym opakowaniu i wkładem chłodzącym a w środku osiem opakowań masła - cztery klasyczne i cztery solone :) Solonego używamy głównie do kanapek, naturalny wykorzystałam już w naleśnikach, drożdżówce (przepis wkrótce!) czy babeczkach

 


wtorek, 07 marca 2017

Tego na blogu brakowało ;) Przepisu na najlepsze, tradycyjne, najprostsze naleśniki! Delikatne, chrupiące, idealne <3 Z dodatkiem płynnego masła finuu, dzięki czemu mają fajny, maślany posmak :) Idealne na słodko i na słono :) A Wy z jakim farszem lubicie je najbardziej? 

PS Jeśli poszukujecie auto części, koniecznie zajrzyjcie na stronę mamauto.pl, sporo rzeczy do Waszych samochodów, części które mogą przydać się każdemu ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 1-2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki masła klasycznego Finuu

 

Masło roztopić, odłożyć do przestudzenia.

Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, cukier i sól. Całość zmiksować na gładko. Dodać przestudzone, płynne masło, połączyć. 

Naleśniki smażyć na rozgrzanej, cienkiej patelni, z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

 

wtorek, 31 stycznia 2017

Dobrze jest rozpocząć dzień od pożywnego, smacznego śniadania, a gdy jest to na dodatek śniadanie na słodko... Mmm, lepszego poranka nie można sobie wyobrazić ;) Ten omlet to uczta dla podniebienia - z wyraznie wyczuwalną nutą wanilii i rumu, puszysty i aromatyczny, podany delikatnie oprószony cukrem pudrem i z kleksem pysznego dżemu. Myślę, że i Wy się nim zachwycicie, polecam :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 g twarogu
  • 125 ml śmietany 12%
  • otarta skórka z 1 cytryny lub pomarańczy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 kieliszek rumu 
  • olej kokosowy

+

  • dżem z czarnego bzu
  • cukier puder do oprószenia

 

W misce zmiksować twaróg, śmietanę, obie mąki, skórkę z cytrusów, żółtka i cukier. Dodać rum, wymieszać i odłożyć na około 10-15 minut.

Białka bić na sztywno ze szczyptą soli.

Ubite białka bardzo delikatnie wmieszać do przygotowanej wcześniej masy.

Na patelni rozgrzać 1-2 łyżeczki oleju kokosowego, wylać ciasto, przykryć je przykrywką i smażyć przez około 5-6 minut na jasnobrązowy kolor.

Przy pomocy dużego talerza omlet obrócić na drugą stronę, smażyć przez kolejne 4 minuty. 

Usmażony omlet "pokroić" za pomocą widelców.

Podawać gorący, oprószony cukrem pudrem i kleksem dżemu z czarnego bzu 100% Łowicz. Smacznego!

 



niedziela, 08 stycznia 2017

Przepyszne, drożdżowe gofry z dodatkiem grubych kryształków perłowego cukru, który karmelizuje się w trakcie pieczenia, dzięki czemu gofry są chrupiące, słodkie, o smaku karmelu. Bardzo polecam. Przepyszne bez jakichkolwiek dodatków, z kleksem niesłodkiej, ubitej kremówki jeszcze lepsze :) Spróbujecie? ;)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 230 g masła
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru perłowego

 

Masło rozpuścić, odłożyć do wystudzenia.

W misce wymieszać mokre składniki, czyli wystudzone, płynne masło, roztrzepane jajka, mleko i ekstrakt waniliowy. Dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90 minut.

Kiedy ciasto podwoi objętość wsypać do niego cukier perłowy i lekko wymieszać. 

Ciasto nabierać dużą łyżką lub gałkownicą do lodów, piec w gofrownicy na złoto-brązowy kolor. Smacznego :)

 


wtorek, 18 października 2016

Pyszne, rozgrzewające, za sprawą imbiru, placuszki z gruszką, idealne na leniwe, jesienne śniadanie. Puszyste, ale lekkie, oprószone cukrem pudrem smakują wybornie Z dodatkiem oleju rzepakowego, na nim też smażone :) Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także jest bogactwem steroli roślinnych i witamin. Polecam! :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

 

Składniki: (około 20 sztuk)

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2-3 gruszki
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru

 

Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą. Ciepłą wodę wlać do szklanki, dodać drożdże i dokładnie wymieszać. W misce zrobić wgłębienie, wsypać cukier, wlać olej i ekstrakt cytrusowy, a następnie dodając stopniowo wodę z drożdżami, mieszać składniki drewnianą łyżką. 

Ciasto wyrabiać drewnianą łyżką przez około 3-4 minuty, aż będzie gładkie. Przykryć ściereczkę i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. 

Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z wyrośniętym ciastem, dodać imbir, połączyć.

Stolnicę oprószyć mąką. Naoliwioną łyżką nabierać porcję ciasta, formować kulki i w odstępach układać na stolnicy. Pozostawić do podrośnięcia na około 15 minut.

Na patelnię wlać olej, na wysokość 3-4 cm, rozgrzać. Wykładać porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor (po około 1-2 minuty na każdą stronę).

Usmażone racuszki wykładać na papierowe ręczniki, oprószyć cukrem pudrem. Podawać ciepłe. Smacznego :)

 

 

Bawię się razem z:


czwartek, 07 lipca 2016

Staram się jeść dobre, wartościowe śniadania, szczególnie w weekendy, gdy nie muszę wstawać na 7.00 do pracy i rano mam więcej czasu, by przygotować coś dobrego ;) Te placki są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe, głownie dzięki nasionom chia i olejowi kokosowemu. Z pysznymi, świeżymi truskawkami, zapewniają siłę na cały poranek ;) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki ksylitolu
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli morskiej
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • truskawki
  • olej kokosowy do smażenia

 

Wszystkie składniki oprócz truskawek umieścić w misce i delikatnie wymieszać, tak, by składniki się połączyły.

Truskawki pokroić na plasterki.

Patelnię z olejem rozgrzać, na niej kłaść po jednej łyżce ciasta, a w środek wkładać plasterki truskawek truskawki. Smaż z obu stron, aż się ładnie zarumienią. Smacznego :)

 

sobota, 16 kwietnia 2016

Te placuszki zasmakują każdemu :) Doskonałe na śniadanie, jeszcze lepsze na słodki podwieczorek. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Puszyste, a przy tym delikatne i lekkie jak chmurka. Podawane, obficie oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem oleju rzepakowego, często go używam, ponieważ olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego nie wyobrażam sobie swojej kuchni bez niego, jest jej cennym i bardzo wartościowym składnikiem. Polecam :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 225 ml mleka
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • 2 jabłka
  • cukier puder

 

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę. 

Jajko ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej na przemian dodawać mleko połączone z olejem rzepakowym oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksować do połączenia składników. Dodać jabłka, wymieszać. 

Patelnię rozgrzać, łyżką nakładać porcję ciasta, smażyć na złoty kolor z obu stron. 

Przed podaniem obficie oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

Bawię się z:


Tagi: jabłka
00:11, ewa_ciasteczkowakraina , Naleśniki, placuszki, gofry
Link Komentarze (10) »
poniedziałek, 22 lutego 2016

Pomysł na pyszne śniadanie lub słodki podwieczorek :) Pulchniutkie racuchy z jabłkami, na drożdżach. Miękkie, delikatne i puszyste. Smażone w głębokim oleju, ach te kalorie! ;) Obficie oprószone cukrem pudrem. Zasmakują każdemu :) Polecam! 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki: (około 20 sztuk)

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki ekstraktu cytrusowego
  • 2-3 jabłka

 

Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą. Ciepłą wodę wlać do szklanki, dodać drożdże i dokładnie wymieszać. W misce zrobić wgłębienie, wsypać cukier, wlać olej i ekstrakt cytrusowy, a następnie dodając stopniowo wodę z drożdżami, mieszać składniki drewnianą łyżką. 

Ciasto wyrabiać drewnianą łyżką przez około 3-4 minuty, aż będzie gładkie. Przykryć ściereczkę i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. 

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z wyrośniętym ciastem.

Stolnicę oprószyć mąką. Naoliwioną łyżką nabierać porcję ciasta, formować kulki i w odstępach układać na stolnicy. Pozostawić do podrośnięcia na około 15 minut.

Na patelnię wlać olej, na wysokość 3-4 cm, rozgrzać. Wykładać porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor (po około 1-2 minuty na każdą stronę).

Usmażone racuszki wykładać na papierowe ręczniki, oprószyć cukrem pudrem. Podawać ciepłe. Smacznego :)

 

Tagi: jabłka
00:19, ewa_ciasteczkowakraina , Naleśniki, placuszki, gofry
Link Komentarze (30) »
poniedziałek, 18 stycznia 2016

Naleśniki owsiane w nowej, jeszcze smaczniejszej odsłonie :) Wzbogacone o ciemne kakao, smażone, na moim ulubionym ostatnio, oleju kokosowym ;) Świetnie smakują z dodatkiem świeżych owoców, najlepiej truskawek lub malin albo nawet bez żadnych dodatków, są puszyste, delikatne i mięciutkie. Po takim pysznym i sycącym śniadaniu można zabrać się do pracy ;) Zima zimą, ale przed wiosną trzeba zadbać o włosy. Hitem wśród moich koleżanek jest mleczko odbudowujące, nie można zapominać o porządnym szamponie i dobrej odżywce do włosów. A mamie kupiłam serum zagęszczające włosy, też Jej się przyda. To wszystko bez wychodzenia z domu, http://lapuella.pl/ tylko czeka na zamówienie i raz dwa wysyła potrzebne kosmetyki. Tak przygotowana mogę czekać na moment ściągania czapek z głów i zaprezentowania swoich włosów szerszej publiczności ;) 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki:

  • 60 g płatków owsianych
  • 125 ml gorącego mleka
  • 85 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 125 ml maślanki
  • 30 g brązowego cukru
  • 1-2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżki oleju kokosowego

 

Płatki zalać mlekiem i odłożyć do czasu, aż napęcznieją, a mleko wsiąknie. 

Żółtka oddzielić od białek, dodać mąkę, kefir, cukier, kakao, proszek do pieczenia i przygotowane wcześniej płatki. Całość dokładnie połączyć. Odstawić na około 30 minut.

Białka ubić na sztywno. Dodać je do masy i wymieszać.

Naleśniki smażyć na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

 


poniedziałek, 16 listopada 2015

Jesień w pełni, za oknem, szaro, buro i deszczowo. I do takiej pogody można się przyzwyczaić, ale przyznam szczerze, że ja czekam już na zimę, taką prawdziwą, ze śniegiem i mrozem szczypiącym w uszy :) Marzy mi się wyjazd w góry, by trochę poszusować na nartach. Romantyczny wypad we dwoje to jest to, chociaż ferie rodzinne czy wyjazd z przyjaciółmi też mają swój urok. Ośnieżone szczyty wyglądają tak pięknie, a grzane wino nigdzie nie smakuje tak dobrze, jak w górach ;) Plany planami, ale póki można, staram się jeszcze korzystać z dobrodziejstw jesieni. Dziś na tapecie dynia i gofry z puree dyniowym. Puszyste, ale chrupkie z zewnątrz, wspaniale pachną cynamonem. Najlepiej smakują z jogurtem naturalnym i posiekanymi orzechami włoskimi, oblane miodem. Bardzo polecam! :)

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 180 ml wody
  • 200 ml mleka
  • 200 g puree z dyni
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 75 g rozpuszczonego masła

 

Wodę wymieszać z mlekiem, puree z dyni, żółtkami, cukrem i solą. Dodać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i wystudzone masło. Zmiksować i odłożyć na około 30 minut.

Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z ciastem.

Ciasto nakładać do gofrownicy, piec na złoty kolor.

Podawać z jogurtem naturalnym, miodem i orzechami włoskimi. Smacznego :)

 


 
1 , 2 , 3

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria